-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
A ja wam mówię, ze bezlustra M wygaszą. Wyjdzie może jeszcze 1 szkło i tyle. Zestaw optyki na dziś jest skromy i nie ma w nim fajerwerków dla bardziej wymagających. To zestaw dla podróżników, takich systemów jest kilka (Fuji Olek czy Sony A6xxx) i ludzie się przesiadają na smartfony.
Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.
-
Zapowiedzieli RF 24-70/2.8. Teraz jest patent:
https://www.canonrumors.com/patent-c...mm-f-2-8l-usm/
Chyba się ukaże :D
-
Ciekawy jest teź ten patent (nie pierwszy zresztą)...
https://www.canonrumors.com/patent-c...ngth-reducers/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przyznam, że jakoś dużo osób kibicuje pomysłowi wygaszenia linii M. I to w momencie, gdy ten systemik jakoś się wykrystalizował i nawet okrzepł na rynku.
Nie wiem jak to wygląda na wiekszą skalę ale ja mam wrażenie, że sporo użytkowników DSLR dokupuje M (tak na podstawie forum amerykańskiego i niemieckiego) bo to małe, skuteczne i jako bonus można podpiąć swoje stare szkła. Dokupiłem M, żadnego z pozostałych (Fuji, Oly, A6XXX) bym nie kupił. Fuji - tragiczna ergonomia, Oly - mały obrazek, Sony :mrgreen:.
Absolutnie też nie wierzę w to, że nowy, niedoświadczony użytkownik szukający lepszego obrazka niż smartfon dostrzega przewagę DSLR nad ML w APSC. Cena ML ta sama, AF przyjazny, małe obiektywiki (i duże też jakby co). Wybór to tylko kwestia co podpowie marketing.
M50 za 20% ceny R to jednak łatwy wjazd w świat ML i systemu EF-M, EF i EF-S.
Smartfony mają już po kilka obiektywów/"aparatów", ilość pikseli coraz większa, wspomaganie AI, wszyscy mają je w kieszeni zawsze przy sobie
Czym dla przeciętnego użytkownika prezentującego zdjęcia w sieci różni się kompakt czy też ML APS-C od smartfonu ?
Jako jedyny wyróżnik/sens noszenia czegoś poza kieszenią do robienia zdjęć została jeszcze/tylko matryca FF (technicznie i psychologicznie)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Kolejny "news" ;).
Ma być eRka z IBIS i 100MPx :shock:.....
https://www.canonrumors.com/ibis-and...-r-camera-cr2/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Kilka firm juz robi podobna rzecz, speedbooster to sie nazywa czy jakos tak. Zmniejsza wielkosc rzutu z ff na aps-c skupiajac światło wychodzace z obiektywu. O ile dobrze pamietam, jednak degraduje obrazek.
Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Takie informacje potwierdzają fakt, że obecna R ustawiona jest na testowanie rynku (przez testerów) i dopiero w kolejnych zakrętkach z serii R uzupełnione zostaną rzeczy z których wykastrowano obecną puszkę. Znając tempo canona za 2-3 lata może wyjść coś ciekawego na poziomie tego co oferują od kilku ładnych lat (od 2014 roku) inni producenci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że tu zamysł jest taki że skoro robią to pod konkretne szkło to degradacja jakości będzie minimalna, a szkła będzie się dało użyć "międzysystemowo"...
Metabones to robi.
By te kilka dodatkowych soczewek, pewnie w dwóch grupach, miało nie psuć jakości to cena będzie eLkowa. Zysk jest na świetle (coś około 0.7EV). Może faktycznie ktoś dokupi taki adapter do 70-200/4 by miec na kropie odpowiednik standardowego zakresu 70-200 i swietle 3.2. Ale jesli telekonwerter kosztuje tyle co obiektyw, to ten speedbooster od canona pewnie tez bedzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Metabones to robi.
Tylko pod konkretne szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jako jedyny wyróżnik/sens noszenia czegoś poza kieszenią do robienia zdjęć została jeszcze/tylko matryca FF (technicznie i psychologicznie)
jak ja uwielbiam tego typu bezsensowne banały niepoparte żadnym logicznym uzasadnieniem, oprócz "bo ja tak myślę", "bo ja sobie nie wyobrażam zastosowania".
otóż telefonom brakuje jeszcze sporo do matryc apsc. i mówi to użytkownik "nołtów" od samsunga, czyli potencjalnie topowych maszyn, w tym do foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Metabones to robi.
..Zysk jest na świetle (coś około 0.7EV). Może faktycznie ktoś dokupi taki adapter do 70-200/4 by miec na kropie odpowiednik standardowego zakresu 70-200 i swietle 3.2.
Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową. Wartość przysłony to kwadrat średnicy otworu do ogniskowej obiektywu. Średnica otworu przysłony sie nie zmienia, Konwerter zmienia tylko ogniskową (dopiszę - nie zmieniając otworu czynnego).
-
100MP IBIS, ciekawe czy będą dwa sloty i jakie iso będzie użyteczne?
Aha ta nowa R'ka zdjęć na EF nie zrobi bo porojekt szkła z lat 90 a mamy... 2019... fazowy, kontrast szajs batis...
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową. Wartość przysłony to kwadrat średnicy otworu do ogniskowej obiektywu. Średnica otworu przysłony sie nie zmienia, Konwerter zmienia tylko ogniskową.
Oj.. chyba nie. Wartość przysłony to średnica otworu przysłony (a faktycznie to średnica równoważna pola powierzchni otworu przysłony) do długości ogniskowej - i to o ile pamiętam, ustawionego na nieskończoność.
Kiedy zmienia się długość ogniskowej, a nie zmienia się otwór w przysłonie (fizycznie), to jasność obiektywu się jednak zmienia.
Sprostowanie: wartość przysłony to oczywiście odwrotność tego ułamka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tylko pod konkretne szkła?
Wydaje się ze raczej pod konkretne mocowania. Pamiętałem, że są te "wide-konwertery".. zajrzalem na ebay, a tam multum opcji, w tym od innych producentów.
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=speedbooster+canon
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Ale co innego konkretne mocowania a co innego szkła. Optymalizacja jakościowa może być zupełnie nieporównywalna dlatego ekstrapolowanie tych przypadków nie ma sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Kiedy zmienia się długość ogniskowej, a nie zmienia się otwór w przysłonie (fizycznie), to jasność obiektywu się jednak zmienia.
Przecież tak napisałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Zysk na świetle wynosi tyle o ile skrócono ogniskową.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Średnica otworu przysłony sie nie zmienia,
No bo sie nie zmienia (niby jak), co wcale nie znaczy, że wyrażona cyferką wartość przysłony się nie zmienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Przecież tak napisałem:
No bo sie nie zmienia (niby jak), co wcale nie znaczy, że wyrażona cyferką wartość przysłony się nie zmienia.
Może po prostu definicja (np. z Wikipedii) :
Jasność obiektywu – miara ilości światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu fotograficznego.
Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej, jest więc kwadratem wielkości otworu względnego obiektywu :
B = O2 = (d/f)2
gdzie :
O - otwór względny obiektywu
d - średnica otworu przysłony
f - ogniskowa
W uproszczeniu, miarą jasności obiektywu jest jego minimalna liczba przysłony.
W astronomii synonimem jasności obiektywu jest światłosiła (np. teleskopu).
jp
PS
1.
Nie musisz pisać że tak przecież pisałeś :lol:
2.
Dotyczy wszystkich obiektywów w tym także Canona :lol:
-
Sprawa jest banalnie prosta. Konwerter 0,7 z pełnoklatkowego obiektywu 70-200/4 robi obiektyw 49-140/2,8 kryjacy matrycę APS-c.
Dziura w obiektywie się nie zmienia, ale zmienia się ogniskowa, czyli zmienia się otwór względny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale co innego konkretne mocowania a co innego szkła. Optymalizacja jakościowa może być zupełnie nieporównywalna dlatego ekstrapolowanie tych przypadków nie ma sensu.
Zgadza się - moją "obawą", wyrażoną wcześniej była cena, jeśli jakość ma być na poziomie L. TC2xIII kosztuje kolo 2tys - a jest w nim 7 soczewek i nic, poza zatrzaskiem bagnetu, się nie porusza. To prawie tyle co za ef70-200l usm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Zgadza się - moją "obawą", wyrażoną wcześniej była cena, jeśli jakość ma być na poziomie L. TC2xIII kosztuje kolo 2tys - a jest w nim 7 soczewek i nic, poza zatrzaskiem bagnetu, się nie porusza. To prawie tyle co za ef70-200l usm.
To póki co patent. Na kwestie ceny jeszcze zbyt wcześnie, a tanio to już było.
-
Kolejny Canon EOS RP około połowy lutego 2019 roku. Cena poniżej obecnego EOS R, około 1500 USD w USA. Podobno już go testują. No i bez bez paska dotykowego ;) Może będzie dżojstik ? ;) Matryca to chyba jednak z 6D II :(
https://www.cameraegg.org/canon-eos-...SRC9K-wYPZTIm8
https://www.canonrumors.co/canon-eos...p-coming-soon/
http://thenewcamera.com/canon-eos-rp...rip-confirmed/
-
uśmiałem się jak norka (to ten sceptycyzm o kórym kiedyś pisałem, po premierze 6DII przestałem się ekscytować potencjalną lub papierową specyfikacją nowych korpusów canona - wszystkimi prawie stu procentami, matrycami wykonanymi w najnowszych technologiach) matryca z 6DII ale za to będziesz mógł mieć czerwony, niebieski lub czarny korpus - widać że fullfrejmy idą ławą pod strzechy - obawiałbym sie o przyszłość mniejszych formatów - a to jeszcze nie będzie ostanie wcielenie matrycy z 6DII - wystarczy sobie przypomnieć nieśmiertelne 18mpix, ale przynajmniej korpus będzie tani tak z 8000 PLN na dzień dobry (no bo wjazd na autostradę), a tanie korpusy są potrzebne :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
uśmiałem się jak norka (to ten sceptycyzm o kórym kiedyś pisałem, po premierze 6DII przestałem się ekscytować potencjalną lub papierową specyfikacją nowych korpusów canona - wszystkimi prawie stu procentami, matrycami wykonanymi w najnowszych technologiach) matryca z 6DII ale za to będziesz mógł mieć czerwony, niebieski lub czarny korpus - widać że fullfrejmy idą ławą pod strzechy - obawiałbym sie o przyszłość mniejszych formatów - a to jeszcze nie będzie ostanie wcielenie matrycy z 6DII - wystarczy sobie przypomnieć nieśmiertelne 18mpix, ale przynajmniej korpus będzie tani tak z 8000 PLN na dzień dobry (no bo wjazd na autostradę), a tanie korpusy są potrzebne :mrgreen:.
Oby nie :) Chociaż z pewnością się sprzeda. Chciałoby się powiedzieć canonowi "nie idźcie tą drogą", ale znając historię nieśmiertelnych 18 Mpix zapewne pójdą po najniższej linii oporu a że cel uświęca środki to znowu będą "liderem sprzedaży". Informacja, że w kolejnym budżetowym korpusie zrezygnują z "paska" dość jasno wskazuje kierunek w którym skręca ten system testując użytkowników. Dałbym im dwa lata i zobaczymy co uda im się "stworzyć". Jak na razie wolę używać starej puszki, w której "dali bardzo dużo za niewiele" bo wiem, że obecna oferta canona przynajmniej dla mnie niewiele wnosi i lepszych fot z pewnością bym nie zrobił kupując R i RF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dałbym im dwa lata i zobaczymy co uda im się "stworzyć".
A po tych dwóch latach co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
pójdą po najniższej linii oporu
Po lini najmniejszego oporu. Najniższa, to będzie liga w której Canon będzie liderem sprzedaży z modelami 2000 i 4000. Te jednak, chyba za dobrze się nie sprzedają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A po tych dwóch latach co?
Pewnie nic ;) Konkurencja będzie dwa lata do przodu :mrgreen: A już na serio to chętnie zobaczę w którym kierunku pójdą.
-
Mi matryca z 6d2 bardzo odpowiada. Gdyby w Nowym R dali bardzo sprawny AF i bardziej wydajną baterię to za 6-8tys. zł to będzie bardzo fajny aparat również do zastosowań komercyjnych :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Mi matryca z 6d2 bardzo odpowiada. Gdyby w Nowym R dali bardzo sprawny AF i bardziej wydajną baterię to za 6-8tys. zł to będzie bardzo fajny aparat również do zastosowań komercyjnych :)
Skąd przypuszczenie, że w R af jest sprawny nie bardzo, a bateria niewydajna? Kupując R zakupiłem dodatkowo 2 ogniwa (jeszcze dwa miałem od 7d). Za każdym razem wychodzi ok 500 ekspozycji mimo używania wifi. Ale fakt, ceny takich poziomów chyba jednak nie osiągną.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Co do cen, w tej chwili "street price" za Eos R w HK to poniżej 6500 PLN. Z gwarancją z oficjalnej dystrybucji. Więc nawet po doliczeniu VAT można się spodziewać sporych obniżek ceny w najbliższym czasie, prawdopodobnie w postaci cashback.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Co do cen, w tej chwili "street price" za Eos R w HK to poniżej 6500 PLN. Z gwarancją z oficjalnej dystrybucji. Więc nawet po doliczeniu VAT można się spodziewać sporych obniżek ceny w najbliższym czasie, prawdopodobnie w postaci cashback.
Oj, to by było super. Więcej egzemplarzy u użytkowników to generalnie lepsza obsługa ze strony rynku (oprogramowanie, akcesoria, dodatkowy osprzęt).
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Skąd przypuszczenie, że w R af jest sprawny nie bardzo, a bateria niewydajna? Kupując R zakupiłem dodatkowo 2 ogniwa (jeszcze dwa miałem od 7d). Za każdym razem wychodzi ok 500 ekspozycji mimo używania wifi. Ale fakt, ceny takich poziomów chyba jednak nie osiągną.
Pozdrawiam!
Nie mam R i opinię o jego AF mogę sobie wyrobić tylko na postawie różnych wpisów w necie. Są raczej bardzo pozytywne więc pewnie jest niezły. Nie wiadomo jednak, czy w tym nowym R z niższej półki będzie identyczny. Miejmy nadzieję, że tak. Co do baterii to np. w reportażu 500 zdjęć to bardzo mało. Mój 6d2 robi czasami 2400 zdjęć na jednej baterii. Przy R musiałbym zatem zabierać ze sobą 5 sztuk, które wcześniej trzeba naładować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie mam R i opinię o jego AF mogę sobie wyrobić tylko na postawie różnych wpisów w necie. Są raczej bardzo pozytywne więc pewnie jest niezły. Nie wiadomo jednak, czy w tym nowym R z niższej półki będzie identyczny. Miejmy nadzieję, że tak. Co do baterii to np. w reportażu 500 zdjęć to bardzo mało. Mój 6d2 robi czasami 2400 zdjęć na jednej baterii. Przy R musiałbym zatem zabierać ze sobą 5 sztuk, które wcześniej trzeba naładować.
AF może być nawet lepszy.
Jeśli pozycjonowanie będzie podobne jak w "M" to może tak być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Oj, znaczy coś źle zinterpretowałem. Przy moim nieoszczędnym (baterii) użytkowaniu 7d robilem tak z 700 zdjęć średnio na ładowaniu, więc kilkukrotne przekroczenie pięciuset R-ką miło mnie zaskoczyło. Ale zgadzam się: do większości wymagających zadań jeszcze przez jakiś czas dslr'y będą wygodniejsze.
Pozdrawiam!
-
No to mamy z gruba termin zakończenia przygody Canona z tradycyjnym sprzętem foto:
https://www.canonrumors.com/canon-th...ext-two-years/
Za jakieś 4-8 lat nikt tego szajsu ( ILC) nie będzie już kupował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Płacz i zgrzytanie zębów. Zatem jaki smartfon najlepszy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dosyć krótka (wg. Canona) ta autostrada do muzeum lustrzanek.
jp
-
Jeżeli jakiś dziennikarz czegoś nie przekręcił to może to mieć spore konsekwencje jeśli chodzi o nakłady RD w segmencie konsumenckim. Pro chyba sobie zostawią bo tam "skurcz" będzie nieodczuwalny.
Jestem w szoku jesli chodzi o liczbę sprzedawanych rocznie ILC. Też wygląda na żartobliwie małą. Chyba rzeczywiście nikt już tego nie potrzebuje.
No i całkiem trafna obserwacja, że ML zastepują DSLR ale rynek ILC i tak się sumarycznie kurczy. To końcówka banderoli :cry:
-
Przytoczę dyskusję w sprawie przyszłości ILC ( i nie tylko) jaka wywiązała się na sąsiednim forum: https://forum.olympusclub.pl/threads...aty?highlight=
Zapraszam do lektury. Komentarze też mile widziane. Autor wątku udziela się na CB jak i na OF.
-
ILC wydaje się ze ta autostarda dotyczy wszystkich aparatów z wymienną optyką - i nie wiem jak oni to liczą 10 milionów korpusów rocznie rozumiem że teraz?, canon jest liderem :) czyli ile ma 60%? niech ktoś mnie poprawi? czyli 6 milionów teraz - to jak chce mieć 5-6 milionów na dołku - mi wychodzi połowa tego - gdzie źle liczę? ale może zostaną tylko fullfrejmy, a reszta pójdzie do wora, wtedy może te obliczenia mają sens.
i jest mowa o "prosumer i professional camera" to gdzie te 2000D i 4000D się podzieją? przypominam sobie koniec lustrzanek analogowych i rebele o numerkach 5000 sprzedawane za grosze w supermarkecie - 2000D i 4000D to symptom tego samego naprodukujmy jeszcze trochę badziewia znaczy miałem na myśli super entry level (już sie gubię w tych entry levelach bo na forum pisali że 6DII jest entry level :mrgreen:) nie wymagającego RD, a ciemny lud to kupi.
czyli zostaną prosumer i professional reszta zostanie zjedzona przez iphona :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
czyli zostaną prosumer i professional reszta zostanie zjedzona przez iphona :mrgreen:
Dokładnie tak wynika z tego trendu. Sensowny sprzęt zostanie - pytanie jak się zachowają ceny.
Wygląda to marnie. Udawanie pro i pakowanie z tego tytułu kupy kasy w jaki taki sprzęt to jakiś dramat.
Focenie smartfonem to jakaś równoległa dziedzina nie powiązana z fotografią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
podobają mi się zdjęcia otwierające dyskusję :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
.....
Focenie smartfonem to jakaś równoległa dziedzina nie powiązana z fotografią.
:-) Mocne!
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
podobają mi się zdjęcia otwierające dyskusję :)
Epicure dobry wstęp zrobił :-)
Zmiany są i będą... Zegary ciemniowe też kiedyś były nieodzowne, a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Zmiany są i będą... Zegary ciemniowe też kiedyś były nieodzowne, a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?
mam jeden pod biurkiem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
a kto o nich jeszcze wie dzisiaj?
Ja. Mam .... taką aplikację w telefonie Dev it się nazywa:shock: :mrgreen: Jest super, bo raz uruchamiam i odlicza kolejno czas wszystkich kąpieli.
Na olku ja tam pisałem. Amatorska półka wymrze najszybciej. Smartfony oferują coraz lepszą jakość. To wystarcza 90% ludzkości, tzn tej części populacji, jaka fotografuje. Nastolatki robiące słitfocie też tu sie liczą, więc pewnie niedoszacowałem.
Czekam na smartfon, który będzie potrafił radiowo wyzwolić lampy studyjne. Niech się jakaś firma dogada z np Quadralite i będzie się robiło packshoty na Xiaomi ;) Skoro telefony mają WI-fi a lampy wbudowane odbiorniki radiowe to w sumie nie widze przeszkód :)
Chyba to opatentuję :)Ciekawe jaki producent pierwszy wypuści lampę z Wi-fi i może nawet z androidem na pokładzie ;)
Ale to znaczy, że nawet zawodowcy wymrą. :(
Sorry za moje studyjne zboczenie.
-
Czekam na wysyp białych eLek za grosze, masowo sprzedawanych przez fotografów migrujących w stronę telefonów. Taki profi, na stadionie, z komórką w ręku, nie będzie się niczym różnił od fotografujących z trybun. Poza oczojebną kamizelką.
-
To co canon odwala smuci. Jak ma im iść sprzedaż w górę, kiedy przy takiej możliwości pewnego odbicia jaką jest technologia bezlusterkowa oni odwalają taką kichę? Sony od ponad 5 lat wyczuł pismo nosem i wydaje bardzo dobre aparaty bezlusterkowe, które przebijają możliwościami lustra, ma już pokaźną bazę szkieł dla bezlusterkowych pełnych klatek, a canon? Wypuścił pełną klatkę bezlusterkowca dopiero teraz, z lekko odświeżoną matrycą z 5D Mark IV (nie żebym coś do niej miał, ale porównajcie możliwości iso sony a7R III i ostrość przy dual pixel shift na iso 100), bez stabilizacji matrycy (norma u sony od dawna), z 30 mpx (sony i nikon ponad 40 mpx - nie jestem pixelowym onanistą ale daje to np. możliwość funkcji crop która zwiększa długą ogniskową - w canonie to jest ale daje obrazek 11 mpx... troszku za mało), 4K w 30 klatkach, FULL HD bez 120 klatek (norma w innych firmach), no i na starcie wypuszcza jakieś dziwne szkła - odświeżona 50'ka? Super, ale za taką cenę, z taką wagą? 28-70 ze światłem 2? Ekstra, fajnie, że zrobiliście w końcu obiektyw o którym marzyliście od dawna, ale na co to komu za 15 tys z wagą 1,5 kg? HELLO!!! Bezlusterkowce będą królować, bo poza możliwościami technologicznymi jakie daje ta technika (widzisz jakie zdjęcie wyjdzie od razu, szybkość etc.) to ich mniejsza waga i wielkość skłania do przesiadki oraz zachęca amatorów przerażonych wielkością i wagą lustrzanek (oraz ich szkieł) do przesiadki... Jedynie 24-105 RF jest sensownym obiektywem na start z nowym systemem. 35 RF macro? Fajnie, że w końcu jakiś lekki, mały obiektyw, 1.8 mile widziane, ale jak na makro 17 cm odległości ostrzenia to za dużo.
Na miejscu canona uśmierciłbym wszystkie amatorskie lustrzanki z liczbami 000-0000 i zamiast nich skupił się na rozwijaniu serii EOS M, dodał do niej więcej obiektywów.
A jeśli serio myślą o RF to muszą się zdecydować a nie stać w rozkroku. Widać, że Sony już to ma za sobą i postawiło na rozwijanie technologii bezlusterkowej. Canon MUSI szybko wypuścić szkła typu 12-24 (lub szersze) ze światłem 4 w cenie poniżej 8 tys. (i z wagą mniejszą niż 700 gram), obiektyw 100-400 z wagą mniejszą niż 1,2 kg oraz ceną poniżej 10 tys., rybie oko do RF, serię 16-35/24-70/70-200 2.8 ale mniejszą i lżejszą. Jaki jest sens przejścia na bezlustro skoro obiektywy są cięższe od EF???? Body lżejsze o 200 gram a obiektyw cięższy o 0,5 kg, ha! To nawet się źle trzyma.
Skoro canon (co wyraźnie widać) nie potrafi technologicznie podołać konstrukcji nowej matrycy do RF to niech kupią ją od sony i tyle. Zawsze będzie miał przewagę ciekawych i dobrych szkieł...których na razie na RF nie ma,ech.
Jestem przy canonie od początku, ale teraz, gdy przesiadka na nowy bagnet RF jest wskazana szczerze zastanawiam się nad przejściem na system SONY. I jak oni mają nie tracić sprzedaży?
-
Koniecznie złóż u nich Swoje CV ;)
-
gdyby świat był taki prosty :mrgreen:
-
jinks wiem, że to raczej moja lista życzeń, czy raczej rozgoryczenie, ale przyznaj, że taktyka canona jest conajmniej dziwna...