Ja na sali mam przesłony rzędu F/2-F/2,8 bardzo rzadko domykam do F4. Lubię się bawić światłem błyskowym w połączeniu z zastanym :)
Wersja do druku
Ja na sali mam przesłony rzędu F/2-F/2,8 bardzo rzadko domykam do F4. Lubię się bawić światłem błyskowym w połączeniu z zastanym :)
Jeszcze sam do siebie zaufania nie mam to oscyluje na sali między 2.8 a 3.2,4-5.6 na 17-40 gdy szerokości brakuje(po zakupie 28 1.8 w zasadzie tego obiektywu używam tylko na 17). "Walczy" już ktoś 6D po weselach? Przymierzam się do zamiany drugiego body na coś lepszego (40D już jest troszkę wiekowym sprzętem). Waham się między drugim używanym 7D a 6D. Myślę że pod koniec sezonu będzie fundusz na zmiany. Jak jest ktoś kto szkoli 6D po weselach prosił bym o jakieś pare strzałów z sali kościoła ogólnie z wesela w ISO okolicach 1600-3200 ;)
pewnie chodziło o to, że 17-40 używa tylko na 17mm... ale po tak sformułowanym zdaniu to mogę się tylko domyślać :)
Moim zdaniem wysokie ISO pomaga przy ciemnych szkłach. Ale... Gdy np na sali, bądź w kościele, masz lampy, to tracisz w nich szczegóły, bo wokół nich jest świecąca łuna. I oczywiście, całość ciemnych miejsc jest dobrze doświetlona, ale mając jaśniejszy obiektyw można zmniejszyć ISO i zdjęcie jest "tak jakby bardziej zrównoważone". Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Ale może bardziej wytrawni Ślubniacy niech się wypowiedzą. ;) Ja przynajmniej chciałbym mieć coś jasniejszego i mam nadzieję, że w przyszłości coś doqpię. :)
Witam,
Szybka prośba o pomoc w doborze zestawu na ślub/wesele (kumpel poprosił, nie chcę odmawiać, na plener mają dogranego fotografa). Impreza za 4,5 tygodnia.
Puszka Canon 5D, do Tegu planuję dokupić drugą 5D lub 5D mkII.
Posiadam jeszcze lampę 430ex.
No i teraz najważniejsze jakie obiektywy?
Zastanawiałem się nad takimi wariantami:
1. Canon 35/1.4 + Canon 85/1.8
2. Canon 16-35/2.8 + Canon/Sigma 50/1.4
3. Canon 24-70/2.8 + Canon/Sigma 50/1.4
Biorę pod uwagę tylko i wyłącznie używki , ponieważ po imprezie będę chciał odsprzedać część albo całość sprzętu i nie chcę być jakoś sporo stratny. Obiektywy za ok. 4500-5000zł plus druga puszka do tego. Jaka? Stara piątka starczy?
Co polecacie?
P.S. Jakby ktoś pytał, to stałek się nie boję;-)
P.S2. Stopka nieaktualna
a ja przewrotnie zaproponuje
wariant bezpieczny to 24-70mm + 85mm (zrobisz tym wszystko)
wariant z efektem WOW:p 35mm + 85mm jesli małe pomieszczenie np. przy błogosławienstwie to może byc cięzko (jesli nie masz dużego dośw z takimi sytuacjami) no może bym sie ubezpieczył czymś w stylu 20mm f/2.8
a co do starej piątki, to bedzie naprawde OK
Ciekawe rozwiązanie. Kupować sprzęt na jeden dzień, by go zaraz sprzedać. Ciekawe, czy wyjdziesz na swoje?