drugi robal jakoś mało fotogeniczny
Wersja do druku
drugi robal jakoś mało fotogeniczny
Kolejne owady ...
Jeśli ktoś nie "wyczai" ważka kończy konsumpcje koleżanki ...:lol:
i jeszcze konik :
1 i 3 bardzo mi sie podobajaCytat:
Zamieszczone przez popmart
to może ja wtrącę 3 grosze :mrgreen:Cytat:
Kluczem do takich zdjęć jak moje nie jest sprzęt, tylko światło i kompozycja. Unikam jak ognia ostrego słońca, zwykle zdjęcia robię późnym popołudniem, staram się wybierać zacienione miejsca, gdzie światło jest rozproszone.
Jeśli chodzi o postproces to nie wykonuje jakiś zawiłych operacji:
wołanie z raw, korekcja BW, krzywe, kadrowanie, wyostrzenie na potrzeby web, czasami jak mam kaprys to odszumianie i tyle. :-D
Rozpocząłem niedawno zabawę w makro i mam podobne dylematy, uważam jednak, że w tym rodzaju fotografii perfekcja techniczna ma kluczowe znaczenie. Pewnie dlatego fotki jacam-a stanowią dla mnie odległy cel do którego zmierzam. Zastanawia mnie, czy sam fakt zastosowania dobrego szkła makro może tak znacząco podnieść jakość fotografii?Cytat:
Ja rozpocząłem od zakupu Raynoxa 250, ściganie z nim robaków daje mi narazie wiele radości.
Cytat:
Zamieszczone przez jacam
no tak ale ja robię na pierścionkach i manualu i ostre słońce jest konieczne bo np 35mm + komplet pierdzionków (cześć fotek z góry) to minimalne czasy dla ostrych fotek wychodzą ok 1/300 więc musze mieć max światła ....... przy przesłonach 8-11
Zmien body na D7D/D5D wtedy czas 1/100 osiagniesz = spokojnie w popoludnie sie wyrobisz 8)Cytat:
Chyba ze jednak do statywu sie przekonasz :roll: .
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
nie bardzo rozumiem ? jest wzór na powiększenie za pomocą oddalenia i wynikające z tego zmniejszenie czasu ......aaaa jasne AS !!!!!
jakby to kogoś interesowało
według tego wzoru : k = (odległość obiektywu od matrycy[filmu] / ogniskowa) 2 (kwadrat)
k x ogniskowa x [crop(tylko APSC lub podobne)] = czas minimalny (odwrotność oczywiście)
1 komplet pierdzionków ok 90mm odległości od obrazowania film 35mm bez cropa i z cropem
35 mm 1/350 - 1/400
50 mm 1/200 - 1/240
80 mm ~1/160
:!: 5000 odwiedzin ......:rolleyes:
dziekujemy , dziękujemy ....