a jak sie ma zastosowanie disha przy lampie systemowej?
odbłyśnik w dishu daje rade to rozproszyć ?
myśle o takim około 70cm
lub zakup 60x90
koszt podobny z gridem
Wersja do druku
a jak sie ma zastosowanie disha przy lampie systemowej?
odbłyśnik w dishu daje rade to rozproszyć ?
myśle o takim około 70cm
lub zakup 60x90
koszt podobny z gridem
a sofcik to taki 60x60...większy juz tak sobie
W tym tygodniu przyjdą do mnie softboxy szybko rozkładalne od Fripersa, rozmiar 60x90 oraz okta 90 cm. Będę je testował z lampkami systemowymi i jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podzielę się spostrzeżeniami.
Jedynie to zastanawiam się czy, jest tutaj ktoś kto użytkował lampę systemową i beautydischa założonego na uchwyt Bk-3? Kolega iREM testował takie zestawienie o ktorym wypowiedział się powyżej?
Ja się zastanawiam czy taki beautydisch nie jest szkodliwy dla lampy w żaden sposób? (podkreślam, że tylko się zastanawiam bo nigdy nie miałem do czynienia z takim zestawieniem)
dla studyjnych nie jest szkodliwy wiec dlaczego miałby być szkodliwy dla systemowej?... i podziel sie wrazeniami...najlepiej zdjęciowo:)
Jest szkodliwe, jeśli zestaw będzie niestabilny. Wszystko musi być "pewne" bo podczas sesji może się coś niedokręcić, niedopiąć i lampa na podłodze. Softy od Fripersa są też w AFE w Gdyni, nawet trochę tańsze :-)
Co do softa, to moim zdaniem można to ćwiczyć jeśli chcemy miękko doświetlić postać a nie używać jako światła głównego (o studyjnym nie wspomnę). Ale jeśli np. robimy sesję w jasnym pomieszczeniu i chcemy rozświetlić główną postać miękkim światłem to można pokombinować (ja mam 120x80), tylko wtedy trzeba sobie radzić z temperaturą światła.
ostatnio nabyłem w afe dwa uchwyty do systemówek i dwa softy 60x60 i rozkładany 60x90. Posprawdzałem co nieco i jak to kogoś interesuje to mogę podać wyniki pomiarów:
-sofbox 60x60, lampa speedlite 580exII, manual 1/1, czas 1/200s na światłomierzu - w odległości 2m światłomierz pokazał f5,6 w na 3m f4,0
-softbox 60x90, te same nastawy - na 2m f4,5, a na 3m f3,2
iREM...termin "szkodliwy" odczytałem jako mogący uszkodzić palnik... i pod tym względem chyba nie jest szkodliwy, natomiast co do stabilności to juz chyba sprawa statywu i ewentualnie dodatkowego obciążenia a nie samego BD?
Tylko, że te w AFE nie mają wewnętrznego dyfuzora z tego co ja zauważyłem.
Ja również uważam, że zastosowanie lamp systemowych z softboxami jako jedyne źródlo światła, może dać mierne efekty.
Jednak w sytuacji gdy robimy w plenerze to zestawienie np. 2 lamp z softboxami szybko rozkładalnymi plus blenda, może nam dać bardzo szerokie pole do popisu.
PS: softboxy i blenda dzisiaj przyszły jednak Fripers to solidna firma, myślę, że jutro przyjdą radiówki i lampy więc przetestuje i podzielę się spostrzeżeniami.