Odp: Kalibracja monitora - początkujący
Cytat:
Zamieszczone przez
korona
Czyli pozostaje albo X-Rite i1 Display Pro i samodzielna kalibracja softowa z iProfilerem
To chyba będzie dla Ciebie najlepsza opcja zwłaszcza że:
+EIZO Displays - Which Models Support ADC? (wsparcie dla ADC)
oraz
i1 Display 2 Replacement
Cytat:
But - considering, that the CE210 has only 10bit 1DLUT - hardware calibration won't give significantly better results than i1Profiler.
To wypowiedź innego magika m.in. od kalibracji monitorów z Krakowa o ksywie Czornyj.
Także raczej nie musisz się kurczowo trzymać kalibracji sprzętowej konkretnie tego modelu monitora.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
To wypowiedź innego magika m.in. od kalibracji monitorów z Krakowa o ksywie Czornyj.
Proponowałbym może prześledzić wypowiedzi Marcina odnośnie NECów EA, wyposażonych również w 10-bitowy LUT. W nich jednak bardzo pomaga i są chwalone przez onego za taką możliwość. Są jak widać rzeczy koszerne i niekoniecznie... ;)
Odnośnie własnoręcznego kalibrowania.
Dawno temu kupiłem monitor Eizo S2431W od Tom01. Dopłacałem do "wybranego z wielu" egzemplarza i dodatkowej kalibracji. Na monitor czekałem kilka miesięcy, ale w końcu odebrałem towar. Byłem bardzo zadowolony z monitora, który używałem kilka lat. Wydawało mi się, że jedynie profesjonalna kalibracja przez doświadczonego użytkownika jest w stanie dać takie efekty. Jak się później okazało byłem trochę w błędzie.
Kilka miesięcy temu kupiłem Eizo CX271 z Color Navigator i EX2. Skalibrowałem sobie monitor do pracy w rożnych warunkach i efekt jest rewelacyjny. To samo ze starym S2431W, który powędrował do mojego brata.
Także jeżeli ktoś profesjonalnie chce zajmować się grafiką czy fotografią polecam taki kablibrator, świetna sprawa. Wszystkim chcącym dość do tego efektu "na oko", życzę powodzenia :).
Zrównania właściwości monitora ponad 2x droższego i kilka klas lepszego do możliwości gorszego, raczej nie należy rozpatrywać w kategorii sukcesu. Kalibrator EasyPix kompletnie nie nadaje się nawet do słabych monitorów, nie mówiąc o CX.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Zrównania właściwości monitora ponad 2x droższego i kilka klas lepszego do możliwości gorszego, raczej nie należy rozpatrywać w kategorii sukcesu. Kalibrator EasyPix kompletnie nie nadaje się nawet do słabych monitorów, nie mówiąc o CX.
Porównując Pańską zawodową kalibracje S2431W i moją CX271 nie widzę żadnej różnicy na korzyść pierwszego a stawiałem monitory obok siebie. Natomiast po wyjęciu z pudełka przed kalibracją CX271 taki rewelacyjny nie był.
CX przy podobnej dynamice ma dużo lepszą liniowość, nieporównywalnie większą precyzję ustawienia punktów pracy, więc różnica powinna być znaczna na jego korzyść. Nie odwrotnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
To chyba będzie dla Ciebie najlepsza opcja zwłaszcza że:
+EIZO Displays - Which Models Support ADC? (wsparcie dla ADC)
oraz
i1 Display 2 Replacement
Także raczej nie musisz się kurczowo trzymać kalibracji sprzętowej konkretnie tego modelu monitora.
Dzięki bardzo mkamelg, o taką rzeczową odpowiedź właśnie mi chodziło:) Udało mi się załatwić i1 Display Pro, przytestuję sobie przed zakupem, zobaczymy jak to wyjdzie.