Mam możliwość kupienia 580ex. Sprzedawca powiedział, że w przyszłości może będzie trzeba wymienić błyśnik. Co to jest ten błyśnik i jakie koszty były by z tym związane?
Wersja do druku
Mam możliwość kupienia 580ex. Sprzedawca powiedział, że w przyszłości może będzie trzeba wymienić błyśnik. Co to jest ten błyśnik i jakie koszty były by z tym związane?
nie wiem czy było ale na takie spore porównanie trafiłem (canon 580II / metz 58 AF1):
http://www.shutterbug.com/equipmentr...eed/index.html
Ja poszukuję dodatkowej lampy do 580ex II, przeszukałam już tumaxa, metza i sunpacka. Canon odpadł, bo szukam czegoś do 400 zł, żeby posiadało wbudowaną fotocele. W przypadku canona musiałabym już zainwestować w 430 ex i fotocele osobno. Już nie mówiąc, że sporo budżet to wszystko przekracza. No i teraz sie zastanawiam, gdzie znaleźć mój wymarzony złoty srodek. Oczywiście nic nad czym się zastanawiam, nie odpowiada mi w 100%. Póki co myslę nad Tumaxem 386 AFZ i Sunpackiem PZ 40x, ale to początki drogi myślowej, więc niekoniecznie są dobre. Liczę na sugestię i pozdrawiam :)
Nikon SB-24 lub SB-26 powinny spełnić twoje oczekiwania.
Tylko, ze ETTL nie będzie działać, a zależy mi na tym, by mieć lampę zastępczą przy okazji.
Tylko ponoc tumax i metz wsółpracują z canonem. To, że jak będą osobno i będzie manual to mnie nie przeraża. A 580 ex II przenosi info tylko miedzy drugą 580 ex. Chciałabym tylko, żeby na sankach grało. Chciałabym chciała,,, chciałabym,,,:roll:
?? Zaraz - 580ka może pracować (sterować) ze wszystkimi lampami z serii Ex - i tu masz E-TTL II a z innymi niesystemowymi to przez fotocelę pójdzie wszystko co podepniesz - ale tu może być do **** bo albo z 580ką tylko w manualu (bo ettl będzie z manualnymi lampami się żreć -patrz przedbłysk pomiarowy).. więc albo kup 420/430ex i będziesz miała full automat albo kup cokolwiek manualnego z fotocelami albo gniazdem synchro i zabawa w manual)
Jak E-ttl to tylko metodą "master-slave" czyli przez wbudowaną podczerwień. Zadziała z metzami 48,58 canonami serii EX i tumaxem 386 AFZ. Niestety TTL nie będzie działał w opcji odpalanie przez dodatkową fotocelę 430EX. Jak finanse są ograniczone to zostaje tylko tumax.