Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin K
Jeśli zobaczyłbym tak znaczącą różnicę między tymi aparatami, to cenę 5d Mark IV bym przebolał.
Teraz tylko faktycznie pytanie , czy rzeczywiście 6D MK II mi nie wystarczy.
Zacząłem oglądać jakieś recenzje z porównaniem 5d MK IV i 6d MK II i faktycznie zastanawiam skąd taka różnica w cenie.
Teraz już nie wiem sam ...
Żadne słupki tego nie pokażą. Łatwo jest wręcz udowadniać tezę odwrotną, ale różnica w użytkowaniu canona 5dmiv w stosunku do 6dmii w mojej opinii jest kosmiczna. Na korzyść 5dmiv i to pomimo braku gibanego ekranika. Więc jeśli możesz przeboleć to‚ będzie Pan zdecydowanie zadowolony”.
Obydwa sprzętu są z wyższej półki ale dla mnie to różnica klas.
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniel_Daniel
Żadne słupki tego nie pokażą. Łatwo jest wręcz udowadniać tezę odwrotną, ale różnica w użytkowaniu canona 5dmiv w stosunku do 6dmii w mojej opinii jest kosmiczna. Na korzyść 5dmiv i to pomimo braku gibanego ekranika. Więc jeśli możesz przeboleć to‚ będzie Pan zdecydowanie zadowolony”.
Obydwa sprzętu są z wyższej półki ale dla mnie to różnica klas.
Tak też pozycjonuje je Canon, im "mniejsza" cyfra/liczba w nazwie typu tym wyższa półka.
Tylko z praktycznego punktu widzenia jak to się ma dla potrzeb używania przez normalnego amatora, jakości technicznej zdjęć, możliwości wykonywania zdjęć, interfejsu itd.
Ale na decyzje kupna wpływają rozum i emocje.
jp
Wypuszczą wreszcie jakis sensowny bezlusterkowiec z paroma fajnymi zoomami?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W bezlutrach (FF) jest zupełnie inna sytuacja, jest/prowadzi Sony i walczy Nikon.
Podasz jakieś wiarygodne dane które to potwierdzają?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Powinieneś ograniczyć w sposób znaczący swoje oczekiwania...
Btw. szczególnie ciekawy jest ten fragment dotyczący walki Nikona :-). Komedia.
W bezlustrach (FF) jest zupełnie inna sytuacja, jest/prowadzi Sony i walczy Nikon.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
ok, takie są fakty :
1.
Pierwsze bezlustra FF Sony A7, A7R ukazały się 2013 roku
Sony ma aktualnie 4 różne typy bezluster FF z tego A7 III, A7R3 to już trzecie wersje.
W rankingach/ocenach wszystkich aparatów foto te bezlustra Sony znajdują się na czołowych miejscach.
2.
Canon nie ma żadnego bezlustra FF
3.
Pozycja Canona i Nikona jest w tym segmencie bezluster FF aktualnie dokładnie taka sama
Obie firmy twierdzą że pracują nad wypuszczeniem bezlustra FF
Żadnego do tej pory ani Canon ani Nikon nie "pokazały"
Chcesz dyskutować "z faktami" ?
jp
^^ A jak walczy Nikon bo ten wątek swojej wypowiedzi pominales???
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^ A jak walczy Nikon bo ten wątek swojej wypowiedzi pominales???
Czepiasz się ;)
Nikon "walczy" najbardziej, bo o ile w przypadku Canona można w przybliżeniu powiedzieć jak bezlusterkowiec FF będzie wyglądać (dual pixel rules :lol:), to Nikon jest wielką niewiadomą.
Choć zwykle korpusy wychodzą Nikonowi jednak lepsze niż Canonowi :D, to jednak nie wiadomo czy szkła Nikona są przygotowane na współpracę z bezlustrem ;) Bo Canona są, przynajmniej te wypuszczone od ca. 2013...
Moze nikon teoretycznie ma lepsze korpusy, tylko szkoda ze co model to wielkie akcje serwisowe bo cos nie tak. Nikon po prostu przerzucil dzial testowy na uzytkownikow.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Moze nikon teoretycznie ma lepsze korpusy, tylko szkoda ze co model to wielkie akcje serwisowe bo cos nie tak. Nikon po prostu przerzucil dzial testowy na uzytkownikow.
Coś w tym jest i dotyczy też w jakimś stopniu obiektywów (patrz 300/4 PF czy 200-500). Pewnie dlatego nigdy nie miałem i nie będę mieć Nikona :( Po prostu nie mam ochoty ani czasu na takie zabawy...