Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Pierdoła w sumie, ale czasem mi utrudnia szybkość pracy, może ktoś podpowie knif na to:
Jak to jest z zapamiętywaniem ustawień korekcji dla pędzli, gradientów ?
Przykładowo: dla gradientu radialnego ustawiam Clarity +38, stosuję to na zdjęciu, zatwierdzam...,robię inne korekty i gdy potem znowu włączam użycie gradientu ustawienie Clarity pamięta poprzednie ustawienie zamiast tego ostatniego +38.
Właściwie raz jest to zapamiętywane, a innym razem nie - podobnie np. z invert mask w gradiencie.
Pewnie jest jakiś knif na to, aby każdą zmianę parametru program miał ustawioną domyślnie przy następnym użyciu narzędzia, tylko jakoś nie zapamiętałem z powodu raczej szybkiej obsługi ;)
Dotyczy LR w abonamencie CC
Wybacz nie odpowiem na pytanie a zadam swoje.
Mam problem z opcjąimport from another catalog.
Chcę z robić to przez sieć lokalną. Komputery są w tej samej grupie domowej. Udostępniłem dyski, oprócz tego same foldery z RAWami i katalogami lr też.
Niestety przy ustawianiu tego importu w file handling nie mam możliwości wyboru kopiowania plików. Jest tylko import bez kopiowania. A zależy mi równie z na skopiowaniu.
Co śmieszniejsze dzieje się tak tylko w jedną stronę. Tzn. Jeśli chcę zaimportować zdjęcia z PC na laptopa - nie ma problemu. Jeśli z laptopa na PC - problem jest. Bez sensu.
Miał ktoś z was może podobnie?
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia
Masz rację, sprawdziłem to teraz na spokojnie i na to wygląda > wybór narzędzia > NAJPIERW ustawienie wartości > POTEM aplikacja na zdjęciu. Wtedy ustawienie zostaje do następnego użycia. Oczywiście dotyczy pojedynczych modyfikatorów, gdy aplikujemy gradient z pierwotnie wybranym Exposure + regulacja np. Clarity, to wartość Clarity się nie zapamięta.
Ale w sumie lepsze to, niż jest w Camera Raw - tam pamiętają się wszystkie suwaczki i trzeba resetować przy następnym użyciu! ;)
Pozdro
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
Cytat:
Zamieszczone przez
FLTM
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.
edit:
Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.