Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp
Cytat:
Zamieszczone przez
ninken77.pl
tansze wyzwalacze moga wyzwalac manualnie a ten nie moze?
Sprawdziłem na 30D+YN622+430EX i wszystko działa tak, jak się ustawi na lampie.
Spróbuj włączyć na wyzwalaczu Mix mode - przytrzymaj przycisk CH SET przez chwilę, dioda kanałów zamruga i będzie się świecić.
:p Ha! Niech zyje potega internetu :) Działa jak złoto, a ja jutro zadzwonie i powiem Pani ze nie miala racji....;-)
Wielkie dzieki Kolego, niby drobiazg ale mnie meczylo czemu sie nie da skoro w innych sie da.
Takie pytanko: Czy podczas robienia zdjęcia, impuls wyzwalający zawsze idzie na gorącą stopkę (5DII) ?
Pytam, bo zauważyłem iż po podłączeniu aparatu do komputera i pracy w live view, nadajnik radiowy nie wysyła impulsu.
Czym może być to spowodowane?
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Takie pytanko: Czy podczas robienia zdjęcia, impuls wyzwalający zawsze idzie na gorącą stopkę (5DII) ?
Pytam, bo zauważyłem iż po podłączeniu aparatu do komputera i pracy w live view, nadajnik radiowy nie wysyła impulsu.
Czym może być to spowodowane?
To niestety wada systemu - nie działa lampa jeśli korzystamy z LV. Pracuję czasem w ten sposób (EOS Utility) - muszę po prostu za każdym razem wyłączyć LV, aby odpalić lampy z migawką.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
To niestety wada systemu - nie działa lampa jeśli korzystamy z LV.
Chyba jak korzystamy EOS Utility? Z LV lampa powinna dzialac (przynajmniej u mnie dziala w 40D)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Chyba jak korzystamy EOS Utility? Z LV lampa powinna dzialac (przynajmniej u mnie dziala w 40D)
Oczywiście - o to pytał pe.en.de i tak też napisałem, że z EOS Utility. Swoją drogą utrudnia to robotę studyjną jak diabli. Nie wiem, czy przypadkiem Capture One nie pozwala na pracę z podglądem na komputerze i z lampami jednocześnie.
Odp: bezprzewodowe wyzwalanielampy druga lampą
Cytat:
Zamieszczone przez
nagor
pytanie czy lampy EX można wyzwalać bezprzewodowo innymi lampami starszych typów tzn EZ czy jakie tam inne były..
i czy mając nawet dwie EX to ta na statywie będzie działac w ettl'u czy tak jak ją zaprogramujemy na ekraniku???
Jeśli chcesz odpalać EZ to zpaomnij o TTLuII, i o wyzwalani bezprzewodowym (bez dodatkowych zakupów).
W trybie TTL EX kierowany zdalnie działa z TTL a jak włączysz manual to programujesz sam, choć*oczywiście w TTL też może wprowadzać korekcje : )
Mam pytanie do użytkowników rf-603. Czy próbował ktoś kiedyś takiego połączenia: body + lampa z TTLem na sankach, + nadajnik połączony z korpusem przez kabel PC-PC (bądź, jeśli tak nie działa) kabel PC zakończony kostką z takowym gniazdem i pod to podpięty nadajnik?
Na chłopski rozum powinno tak działać, jeśli przy wyzwoleniu błysku sygnał idzie zarówno przez sanki jak i przez gniazdo pc (chyba, że się mylę?), ale wolę się upewnić.
Generalnie zamysł jest taki, żeby z puski nie zdejmować lampy, zachować ttl, a dodatkowo mieć lampy wyzwalane w manualu i to wszystko za pomocą rf-603. Da się?
Pozdrawiam
Tylko co rozumiesz przez "ttl"? Pomiar expozycji przy blysku pomiarowym? Wtedy lampa na sankach bedzie Ci walic wieksza moca niz potrzeba, bo do pomiaru nie bedzie blysku z manualnych lamp. Moznaby wprzwdezie robic korekcje blysku, ale w takim przypadku to lepszy bedzie manual.
Lampy wyzwalane przez radio służyłyby do doświetlenia tła i nie ingerowałyby w dużym stopniu w główny temat zdjęć, a inną sprawą jest też wspomaganie AF, którego nie będzie jeśli zamontuję zestaw piętrowo, prawda?
W każdym razie, próbował ktoś takiego połączenia? Powinno działać?
Pozdrawiam