Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
RF35/1.8 kupuje prawie każdy właściciel Rki. Tak przynajmniej to wygląda na grupach fb poświęconych tej linii.
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik a najpopularniejsza profesjonalna ogniskowa czyli 35L pojawi się jako ostatnia. Już się przyzwyczaiłem, że dawkują technologie, ale żeby nie dali ludziom tego co chcą kupić? ;)
Z kitowym zoomem zgoda, choć coś już jest. Natomiast 35L jest w sprzedaży dosyć młode i bardzo dobre. To co się pokaże i tak będzie pewnie w takiej cenie że większość kupi EFa albo jeszcze tańsze alternatywy. Zupełnie mnie nie dziwi brak pośpiechu z taką premierą.
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cena, wielkość , waga i jasność.
Tak.
Duża cena, duża wielkość, spora waga, jasne i bardzo dobre optycznie - to są priorytety Canona w linii RF. Jak ktoś oczekuje czegoś innego to póki co ma do wyboru inne opcje.
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak.
Tak podejrzewałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dokładnie osiem lat temu, gdy kupiłem pierwszego małego bezlusterkowca do małych analogowych szkieł na spacery.
I wtedy ta twoja idea miała zapewne sens.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Masz z tym jakiś problem ?
Jestem ciekawy czy:
1/ obecnie używany przez Ciebie sprzęt Fuji/Sony jest zgodny z tą ideą "Cena, wielkość , waga i jasność - jest tańszy,mniejszy i lżejszy" niż ten sprzed 8 lat?
2/ uważasz, ze najnowsze bezlustra i obiektywy Fuji/Sony są obecnie bliższe twojej idei niż 8 lat temu - tzn. są teraz tańsze, mniejsze oraz lżejsze, a optyka do nich jest jaśniejsza, tańsza, mniejsza i lżejsza niż miało to miejsce 8 lat temu?
3/ przyznasz, że jednak ideą skonstruowania bezluster była chęć wyeliminowania lustra :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Coś tu nie gra,
1. jest już RF35f1.8 jakoś nie widzę miejsca dla f2? Dla f2.8 tylko pod warunkiem, że będzie mały lekki i tani.
2. f2.8 dłuższy niż f2?
Długość RF 35 mm f/1.8 IS STM Macro to 62,8 mm. Czyli Canon RF 35mm f/2 przy długości obiektywu 30 mm byłby o połowę krótszy. Prawie jak systemowy naleśnik i do tego jasny. Gdyby faktycznie to szkło ujrzało światło dzienne byłoby znakomitym szkłem do streetfoto i nie tylko.
Canon patentuje sporo rzeczy. Często podobny obiektyw w kilku wariantach. Przeważająca większość nigdy nie ujrzy światła dziennego.
1 załącznik(ów)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tak podejrzewałem ;)
Jestem ciekawy czy:
1/ obecnie używany przez Ciebie sprzęt Fuji/Sony jest zgodny z tą ideą "Cena, wielkość , waga i jasność - jest tańszy,mniejszy i lżejszy" niż ten sprzed 8 lat?
2/ uważasz, ze najnowsze bezlustra i obiektywy Fuji/Sony są obecnie bliższe twojej idei niż 8 lat temu - tzn. są teraz tańsze, mniejsze oraz lżejsze, a optyka do nich jest jaśniejsza, tańsza, mniejsza i lżejsza niż miało to miejsce 8 lat temu?
3/ przyznasz, że jednak ideą skonstruowania bezluster była chęć wyeliminowania lustra :confused:
Nic się w tej kwestii nie zmieniło bo dalej używam tych samych analogowych szkieł od kilku dekad. Cenowo też nie widzę konkurencji dla swoich leciwych bezluster, które chodzą obecnie w cenie 3-4k zł.
BTW- to czego używam:
Załącznik 2732
Nie zamierzam niczego i nikomu udowadniać. W plener zabieram do małej torby dwa aparaty i cztery szkła. W przypadku lustra zmieściłbym do tej samej torby tylko jeden aparat + jedno szkło. Na jakość nie narzekam a nawet przeciwnie bo zawsze mam 100% ostrych fot w punkt.
Dla mnie ideą bezlustra jest mała waga, gabaryty i cena oraz doskonała mobilność i przede wszystkim dobra jakość zdjęć. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, ale piszesz pod zły adres...
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
RF35/...bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik
Jednak wyszedł RF 24-240mm F4-6.3 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
RF35/1.8 kupuje prawie każdy właściciel Rki. Tak przynajmniej to wygląda na grupach fb poświęconych tej linii.
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe.
Dokładnie tak. Sam używam z bezlustrem bardzo często systemowego 85/1.8 bo... "mały, ale wariat". Szkła o f/1.8 to idealny kompromis ceny/wagi/wielkości i murowany pewnik sprzedażowy. Trzy szkła RF 35 mm , 50 mm i 85 mm o f/1.8 i nic więcej nie potrzeba. No chyba, że tzw. naleśnik 35 albo 45 mm z f/2.0 , lub 2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
tak jakby byly jakies inne szkla RF o uczciwej optyce w budzecie przecietnego wlasciciela R... :D :D :D
nie robmy sobie jaj z pogrzebu moze?!
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dlatego bardzo mnie dziwi, że ciągle nie wypuszczają dobrej 50/1.8 i 85/1.8 w identycznym przedziale cenowym 2500-3000zł. Do tego spacer-zoom 28-70/f3.5-5.6 (nie L). To są po prostu pewniki sprzedażowe. Ciągle mam wrażenie, że linię R trochę wytrzymują. Najbardziej mnie zdziwiło, że z RP nie wyszedł właśnie taki kit-owy zoomik a najpopularniejsza profesjonalna ogniskowa czyli 35L pojawi się jako ostatnia. Już się przyzwyczaiłem, że dawkują technologie, ale żeby nie dali ludziom tego co chcą kupić? ;)
Właściwie Kolekcjoner już Ci odpowiedział dlaczego tak się dzieje:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak.
Duża cena, duża wielkość, spora waga, jasne i bardzo dobre optycznie - to są priorytety Canona w linii RF. Jak ktoś oczekuje czegoś innego to póki co ma do wyboru inne opcje.
Z linią RF Canon wszedł na rynek aby konkurować z pełnoklatkowymi bezlustrami innych firm. Póki co "w pewnych aspektach" jego puszki nie są obecnie w stanie doścignąć konkurencji. Dlatego próbuje ją/konkurencję/ pokonać tym co od lat miał najlepsze, czyli optyką. Zapewne na obiektywy "które ludzie chcą kupić" przyjdzie czas później. Z resztą dla mas pewnie miała być linia M :?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla mnie ideą bezlustra jest mała waga, gabaryty i cena oraz doskonała mobilność i przede wszystkim dobra jakość zdjęć. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, ale piszesz pod zły adres...
Skoro tak upierasz się przy tej swojej idei bezlustra, to obecnie najbliższe jej są smartfony :)