brunovis też tak kiedyś myślałem ale jak po środku mam drugi plecak to statyw ląduję po lewej lub prawej stronie i nie przeciąża mi w żadną stronę a statyw + głowica to u mnie 3.6 kg i jak na taki ciężar to jest naprawdę ok.
Wersja do druku
brunovis też tak kiedyś myślałem ale jak po środku mam drugi plecak to statyw ląduję po lewej lub prawej stronie i nie przeciąża mi w żadną stronę a statyw + głowica to u mnie 3.6 kg i jak na taki ciężar to jest naprawdę ok.
Miałem ten plecak.
Jest pojemny i naprawdę szczelny.
Na „mokre” warunki jest jak najbardziej ok.
Jednak na 5-cio godzinne wędrówki raczej bym nie polecał.
Na dłuższe chodzenie ze sprzętem polecałbym raczej Kata R-102 – przy mniejszej ilości sprzętu. lub coś takiego jak Lowepro Photo Trekker przy wiekszej ilości bagażu.
Choć z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że najlepiej z punktu widzenia pleców sprawdzają się porządne plecaki trekingowe. Tyle tylko ze dobrze jest wtedy sprzęt foto zapakować w coś i dopiero . Świetnie sprawdzało mi się takim rozwiązaniu wnętrze z DryZone 100 (jest „wyciągalne”) w którym był sprzęt foto. Przy okazji dużo łatwiej jest spakować takie rzeczy jak jakaś kurtka, woda itp.
A wracając do DryZone i „upierdliwości” zamków to sam producent podaje w instrukcji że nie trzeba zapinać zawsze wszystkich zamków. Zamek wodoszczelny zapina się tylko wtedy gdy istnieje taka potrzeba a gdy już jest zapięty to zapinanie zwykłego wewnętrznego jest bezcelowe.
DryZone to plecak czysto specjalistyczny na ekstremalne warunki (tam gdzie mamy w duzych ilościach wode, kurz, błoto itp.). Kto bawi się w ten sposób będzie z DryZone'a zadowolony. W innych przypadkach kupowanie go nie ma sensu.
Prawda. Dwa zamki zapina się tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Witam!
Też szukam torby dla siebie, ew. plecaka...
Sprzęt, który chciałbym zmieścić to 400d z gripem, kit, 50 1.8, 430ex i obiektyw wielkości sigmy 70-200 2.8 i ew. jakieś analogowe body.
Aktualnie posiadam Lowepro TLZ20, gdzie w bólach mieści się 400d z gripem, a lampa w kieszeni lub plecaku;)
Mam do wydania ~200 zł
Jak sądzicie, czy warto kupić większą torbę, jeżeli na razie będzie ona częściowo pusta (70-200 planuje kupić w przyszłym roku dopiero), czy lepiej kupić mniejszą torbę/plecak a później zmienić na większą?
Torba/plecak będzie wykorzystywana przede wszystkim na różnego rodzaju reportaże, koncerty itp, więc szybki dostęp do zawartości mile widziany.
Z moich poszukiwań znalazłem... Lowepro nova 4 AW lub tańsza i mniejsza nova 3 AW oraz stealth reporter d100 lub d200...
Może coś innego niż lowepro jest w tej cenie wartego uwagi? Co polecacie?
Wlasnie kupilem Tamraca Adventure 9 i powiem ze super. Wczesniej uzywalem Lowepro Orion trekker ale potrzebowalem czegos bardziej pojemnego i wybralem Tamraca.
Plecak jest wystarczajaco duzy na wypad jednodniowy, mieszcze w nim 40D, 28-70, 50, 70-300, ex430 i nie ma scisku. Wszystko dobrze odizolowane.To dolny przedzial.
W gornym tez sie sporo miesci. Przedzial na laptopa jest obszerny, zmiescisz lapa 15,4 spokojnie.
Wykonany solidnie i z mocnego materialu, fajne wygodne szelki, i pokrywy na zamki zapobiegajace wodzie.
Nosi sie dobrze przy pelnym zaladunku. Generalnie polecam. Zaplacilem 60 funtow w UK. Wart tej kasy.
mam pytanie jaki plecak foto do 100zł
Prowadzę bardzo podobne poszukiwania... 400D + kit + 70-200 f/4 L, a w przyszłości 430 EX + 28-75 mm f/2.8 zamiast kita (a kit noszony na zapas). Stąd pytanie czy ten sprzęt (do body przymocowane 70-200, jak będzie tamron to pewnie on), zmieści się w 3 AW w tej konfiguracji, czy dopiero w 4 AW??
Chyba, że jeszcze coś innego polecicie?
Ja mam w tej torbie 30d (bez gripa)+kit+50 1.8+28-70 2.8+430 ex+soligor 100-400. Wszystko się mieści, ale na styk - a ciężkie to to wszystko jak cholerka - przynajmniej dla mnie. Właśnie zamówiłem Newswear'a, bo torba zaczyna mi już niestarczać i ten nieznośny ból pleców...Cytat:
Lowepro nova 4 AW
Pytanie: czy można gdzieś kupić same wkładki (wypełniacze, usztywniacze - hmmm, jak to się "fachowo" nazywa?) do toreb/plecaków? Jeżdżę w dziwne miejsca (trzeci świat) i chcę zaadaptować na potrzeby noszenia sprzętu "szmacianą" torbę, by nie przyciągać ciekawskich oczu i rąk. Za pomoc będę wdzięczny.