Jerry, ja rozumiem, że praktycznie na każdym forum sprzętowym musisz odgrywać rolę ambasadora systemu 4/3. I niech tak zostanie. Ja nie mam przyjemności z Tobą polemizować (nie tylko tutaj). Z mojej strony w stosunku do Ciebie EOT.
Wersja do druku
Jerry, ja rozumiem, że praktycznie na każdym forum sprzętowym musisz odgrywać rolę ambasadora systemu 4/3. I niech tak zostanie. Ja nie mam przyjemności z Tobą polemizować (nie tylko tutaj). Z mojej strony w stosunku do Ciebie EOT.
_
Bo Sony reklamuje sie JAKOSCIA LUSTRZANKI a jej nie daje z tym szklem.
Tak naprawde, z tego piszesz - wystarczy Ci LX5 - i szeroki kat, i filmy. Nawet odchylany ekran da sie dolozyc, sa takie wynalazki. A jakosc lepsza niz NEX z tym nalesnikiem.
Panas ma nowe szklo 14mm f/2.5 - ostre, male, szybki AF. G2 - wydaje sie duzy tylko tym, co go z gazet i artykulow znaja... Wzieliby w reke z 20mm lub 14mm - mysle, ze zmieniliby zdanie. Dodatkowo dobry wbudowany EVF.
A propo wyostrzania na kompie, czy w aparacie - rozmytego (tak jak poruszonego) obrazu - NIE WYOSTRZYSZ.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
_
Ostry obrazek z M9, czy X1 - bez wyostrzania - to u43.
Super.
Pozdrawiam!
Żaden kompakt mi nie wystarczy, jestem skażony miłoscią do GO conajmniej takiej jaką da się osiągnąc w m43.
Szkiełko Panasa - zdaję sobie z niego sprawę. Ale go jeszcze nie ma, a jak będzie to pewnie dość drogie na początku, w sumie whatever - ekw 28mm jest dla mnie ble, nie lubię tego kąta widzenia, rozumiem się z 24mm a potem dopiero z 35mm.
Oczywistą oczywistością jest to że się rozmytego z powodu nietrafienia af albo poruszenia nie da wyostrzyć. Ale jedyna rzeczą którą mozna było zarzucić większości nieruszonych i trafionych w punkt zdjęciom z e16 było zbyt małe wyostrzenie softowe w interesujacych mnie miejscach. Afkors żeby podciągnac naroża trzeba tam przynajmniej f5,6 ale to dla mnie w 5d z szerokimi szklami chleb powszedni więc tak jakby nie muszę tutaj być rozpieszczany przez nikogo. Byłoby lepiej - super, jest tak jak jest - mnie to wystarczy. Jak już pisałem żadko wołam coś większego niż 10x15 (sorry za to :) ) i w codziennych warunkach wady optyki w narożach mi nie przeszkadzają.
Dla mnie legnąć na dywan z LX3 do poziomu Dominika to żaden problem, i fajnie jest zobaczyć uśmiech na twarzy rodziców i usłyszeć pytanie: " jak ty te zdjęcia/filmy robisz, że to tak fajnie widać"... jak na to nazywam 24mm pałer. W MM tego nie usłyszysz ;)
Litości, wyrwiflak. Stałki jakby z automatu powinny być optycznie lepsze od zumów. Nazywanie E16/2.8 "nie musi być żyletą" to niezła prowokacja a rady by domknąć to f/11-16 można serwować snobom stacjonującym w Hurgadzie :mrgreen: Domknąć o 2/3-2EV to można budżetową stałkę, np. 20/1.7.
To szkło i tak jest ciemne, sensor robi b. dobrą robotę, ale i tak... nie ma IBIS by wbić się jeszcze na 1/4-1/10s na 6400 czy 12800.
Największym problemem Sony jest właśnie brak dobrej optyki w rozmiarze micro. Lampa to mus, chociażby na słoneczne dni (sorry Janko ;)), nie ma co toczyć walki. Idź do marketu i zobacz Sams NX. Dziesiątka to idealna forma. Naleśnik super, drugi za rogiem pewnie też, trzeci w przyszłym roku i po temacie. Firma z Korei (b. zły odbiór w Japonii a to przecież główny rynek m/43 i w ogóle evil) musi ostro walczyć i optyką i... cenami. Minusy h-iso i filmy. Jeśli nie akceptujesz tych minusów nie walcz, bierz Sony i bądź... szczęśliwy.
Sony Nex - tak, ale po roadmapie z naleśnikami i przynajmniej drugim "sony branded" naleśnikiem. Tak to nie wiesz w co się pakujesz. Na chwilę obecną chcę wierzyć, że Nex to (optyczny) falstart i reszta naleśników będzie przynajmniej na poziomie 17/2.8 Olka czyli na normalnym poziomie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sony umie liczyć (jak Kolekcjoner ;)) i powoli stawia krzyżyk na OVF w cropach.
SAR
Will the next Fullframe model use the new electronic viewfinder?
"The decision has not yet been made, especially for devices with 24×36 mm sensor."
As happy as can be :)
Chwilowo i tak nie mam funduszy, jedna sprawa się rypła i poczekam jeszcze pewnie z miesiac z zakupem.
Obecnie stan: 51% E-PL1 vs 49% NEX5. Samek niestety odpadł od peletonu mimo wielu zalet. Że też cholibka żaden z producentów nie szarpnie się na coś na prawdę kompletnego - żeby w jendym body były: IBIS, dobre h-iso, filmy z af na odchylanym lcd, lampa, przyzwoity chwyt, wizjer, dobre 2 naleśniki (np. 16/2,8 + 30/2 na aps-c) i to wszystko koniecznie w rozmiarze GF/NEX. I za 2 tysiaki :)
nie zapominajmy o jednej rzeczy a propo firmy z Korei - to bedze lada dzien glowny gracz na rynku europejskiej elektroniki, po tym jak UE zniosla cla. a to oznacza na dzien dobry kilkanascie, jesli nie dziesiat procent finansowego marginesu. na marze (czyt. smarowanie sprzedawcom w sieciowkach) badz czysty dochod.
Dobre. 1700 zł w porównaniu do dodawanych niemal za darmo do sama i sonówki nalesników. Rzeczywiście budżetowa, że hej ;-)
Jak na istnienie od maja tego roku na rynku nie jest źle. m4/3 też nie miało dużej optyki na dzień dobry. Sukces nex i duża sprzedaż nieubłaganie ciągnie za soba nową optykę. Sony jak może zarobić to zarobi ;-), a jak puszki z kitami schodzą jak dzikie to klient na obiektywy w przyszłości będzie.
Natomiast e-pl1 jest ładnieszy ;-)