Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
algha
Dzięki za te informacje.
Czy jeju albo nowart mogą jednoznacznie napisać, czy 6d jest gorszy/taki sam/lepszy od 5dmk2 w scenach dynamicznych na servo ? Do mk3 nie chcę porównywać, bo tak jak MC_ napisał byłaby to głupota.
Nie mam już 5D Mark I i II (kupiłem za nie 6D) i jednoznacznie nie powiem Ci czy 5D mk 2 jest gorszy w servo. Brak sprzętu nie pozwala zrobić mi rzetelnego testu, który oczekujesz, ale oba aparaty mają z tym problem. Jeśli przytrafia się seria zdjęć nieostrych i nie można je potem powtórzyć, to naprawdę nie ma znaczenia różnica procentowa pomiędzy modelami.
Wiem chyba nad czym się zastanawiasz, czy czasem nie kupić 5D Mark II, do swoich potrzeb skoro np. WiFi i GPS nie są Ci potrzebne, a ISO jest już akceptowalne do większości rzeczy w starym modelu. Nie odpowiem Ci jednoznacznie. Wiem że wiele osób radzi sobie dobrze z AF i w starszych Canonach (nawet przy ręcznym ostrzeniu). Nie wiem czy należysz do takich osób. Napisałem to z własnej perspektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
chyba już by wyszły, mam nadzieję :D
Obyś miał rację ale w wątku o problemach w 5dIII piszą że wada związana z AF wychodzi po 20-30k klapnięć....
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
Pewnie mnie okrutnie zjedziecie za to co napisze, ale jeśli komuś zależy na dobrym AF w trybie AL SERVO radzę nazbierać na Mark III. Ja po swoich krótkich testach z 6D podjąłem decyzję o jego sprzedaży. AF jest lepszy od Mark II i I, ale w statycznych ujęciach. Jest również prawdą, że zachowanie w ciemny pomieszczeniu punktu krzyżowego (środkowego) jest rewelacyjne.
Pełna automatyka 6D pozbawiona jest stref oraz regulacji czułości autoprzełączania punktów. Testy, które widziałem na youtube faktycznie mają odzwierciedlenie w rzeczywistości podczas śledzenia ruchu. Body przy dużej przysłonie - F4 potrafi bardzo często "przestrzelić". Ten aprat ma dużo zalet, ale o AF w trybie AL SERVO nie mogę wypowiedzieć się dobrze.
to samo napisałem chwilę wcześniej, nikt Cię nie bedzie zjeżdzał za pisanie faktów, ai-servo w tym aparacie jest na zasadzie gadzetu, żeby było ale niekoniecznie działało. Parafrazując Pratchett'a - "Autofokus porusza się z taką prędkością, jaka wystarcza do polowania na sałatę" (w oryginale było oczywicie - żółw). Ja przez 3 lata użykowania 7D dobiegaczki użyłem może raz albo dwa, po prostu sportów nie robię, a dzieci można łapać nie korzystając z aiservo.
Dla mie istotna informacja , że AF działa dużo lepiej jak w MKI(którego posiadam) i MKII którego miałem na myśli nabyć.
powiedzcie mi bo nie mogę nigdzie naocznie zobaczyć 6 D pod względem wielkości wizualnie bliżej mu do 7D cz 60D ??
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
to samo napisałem chilę wczęsniej, nikt Cię nie bedzie zjeżdzał za pisanie faktów, ai-servo w tym aparacie jest na zasagdzie gadzetu, żeby było ale niekoniecznie działało. Parafrazując Pratchett'a - "Autofokus porusza się z taką prędkością, jaka wystarcza do polowania na sałatę" (w oryginale było oczywicie - żółw). Ja przez 3 lata użykowanie 7D dobiegaczki użyłem może raz albo dwa, po prostu sportów nie robię, a dzieci można łapać nie korzystając z aiservo.
Ja starym 5D robiłem nie jeden szybki sport i dawał radę, wszystko kwestia opanowania sprzętu i umiejętności :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
Obyś miał rację ale w wątku o problemach w 5dIII piszą że wada związana z AF wychodzi po 20-30k klapnięć....
to za miesiąc Ci powiem czy AF w 6 teżsię rozkalibrowuje :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
DAniel_
powiedzcie mi bo nie mogę nigdzie naocznie zobaczyć 6 D pod względem wielkości wizualnie bliżej mu do 7D cz 60D ??
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos60d&products=canon_eos6d&pr oducts=canon_eos7d
na dole masz wielkości, od 60 jest wyższy, zaś 7 jest o kilka milimetrów większa na wysokości i długości. Generalnie 60 nie miałem w łapkach za to długo miałem 7 i nie znajduję róznicy w wielkości i trzymaniu (leżeniu w łapce) między 7 a 6. Co do ergonomi przycisków to już zupełnie inna sprawa, ale o tym pisałem wcześniej...
Cytat:
Zamieszczone przez
jeju
Nie mam już 5D Mark I i II (kupiłem za nie 6D) i jednoznacznie nie powiem Ci czy 5D mk 2 jest gorszy w servo. Brak sprzętu nie pozwala zrobić mi rzetelnego testu, który oczekujesz, ale oba aparaty mają z tym problem. Jeśli przytrafia się seria zdjęć nieostrych i nie można je potem powtórzyć, to naprawdę nie ma znaczenia różnica procentowa pomiędzy modelami.
Wiem chyba nad czym się zastanawiasz, czy czasem nie kupić 5D Mark II, do swoich potrzeb skoro np. WiFi i GPS nie są Ci potrzebne, a ISO jest już akceptowalne do większości rzeczy w starym modelu. Nie odpowiem Ci jednoznacznie. Wiem że wiele osób radzi sobie dobrze z AF i w starszych Canonach (nawet przy ręcznym ostrzeniu). Nie wiem czy należysz do takich osób. Napisałem to z własnej perspektywy.
U mnie dylemat jest inny. Mam 7D - szybkostrzelna, z bdb (teoretycznie) AF. W praktyce wolałbym lepszy obrazek, którego w 7D mi brakuje, a i 7D czasami nie wyrobi z AF. Czasami jednak robię jakieś sceny dynamiczne. A 5dMK3 przerasta ceną moje amatorskie potrzeby ...
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Generalnie 60 nie miałem w łapkach za to długo miałem 7 i nie znajduję róznicy w wielkości i trzymaniu (leżeniu w łapce) między 7 a 6.
Ogólnie to jest znaczna różnica w trzymaniu między xxxD i seriami xxD i xD. Jednak między xxD, a xD praktycznie nie ma żadnej, albo jest ciężko zauważalna (pomimo różnic wielkościowych całych brył aparatu). Piszę na podstawie doświadczeń z 50D i 5D2. Oczywiście "jedynki" to całkiem inna bajka.
Właśnie dokonałem przesiadki z 60 na 6D. Wymiarowo niemal identyczne, choć w dotyku dzieli je przepaść. Jedno co od razu dało się odczuć to nieco mniejszy uchwyt w 6D. Wgłębienie pomiędzy krawędzią uchwytu a korpusem w okolicach mocowania obiektywu jest mniejsze o około 4 - 5 mm. Niby niewiele ale to czuć. ALE co trzeba podkreślić, mimo swoich wielkich łapsk jest OK! Trzyma się pewnie.