jotes25, hehe - również tak mam.... a baaaaaaaardzo by mi się przydało :)
Wersja do druku
jotes25, hehe - również tak mam.... a baaaaaaaardzo by mi się przydało :)
Witam
Chciałbym Was zapytać czy przy ISO 800 z obiektywem 70-200 f/2.8 takie szumy to normalne?:
http://www.digart.pl/zoom/1352710/Koncertowo.html
Oczywiście mowa o 40D
To jest twoje zdjęcie? Jeśli nie to nie wiadomo co autor przy nim grzebał i czy nie wyszło niedoświetlone a potem zostało rozjaśnione na kompie. Ogólnie to CMOSy Canona słabo sobie radzą z czerwonym kolorem a w dodatku 40D troszkę mocniej szumi niż 20D/30D więc całkiem mozliwe.
No i ten plik ma 127kb co przy takim rozmiarze oznacza dosyć sporą kompresję jpg.
Zdjęcie jest moje
Jak sam widzisz to ja dopiero zaczynam bajkę ze zdjęciami
i troszku się martwię że tak strasznie szumi
bo już któryś raz mi ktoś zwraca uwagę ze za dużo szumów
fakt że to z RAWa i troszkę rozjaśnione (0,33)
jak chciałem rozjaśnić "na maxa" to strasznie dużo czerwonych "kropeczek" się pokazało :(
"40D troszkę mocniej szumi niż 20D/30D" :( 40D 2 x droższy od 20 a bardziej szumi ;(
dzięki wielkie za odpowiedź i pozdrawiam
Z moich obserwacji to niestety takie szumy są normalnością dla 40D szczególnie przy tak słabo oswietlonych scenach
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety to jest cena upychania większej ilości pixeli na takiej samej matrycy. Jednak puszka 40D ma tyle zalet że zaręczam cię że nie bedziesz żalował dołożonej kasy :)
Ja bym się zbytnio nie przejmował :). Koncertowe foty przy często szczątkowym oświetleniu potrafią zaszumieć. Bardziej w tym zdjęciu drażniłaby mnie jego mydełkowatość i brak kontrastu.
przechodząc z 350 na 400d zauważyłem że bardziej szumi, ale jak wywołaniu zdjęcia okazało się że te 2 MP kryją te szumy przy identycznych powiększeniach.
Nie przejmuj sie takimi szumami - jako lekarstwo kup sobie klisze 800 ASA i zrób z niej zdjęcie ;)
Zdjęcia z 40d przy tych samych ujęciach co 20/30d są bardziej ostre mają więcej szczegółów i po wywołaniu nie powiedział bym że mają większe ziarno.
Przy dobrym naświetleniu wręcz bym dyskutował czy nie mniejsze.
Nie mają więcej szczegółów i są mniej ostre.
http://www.optyczne.pl/57.4-Test_apa...czo%B6%E6.html
Widać jak na dłoni że 30D jest o 1/3EV lepszy. Te dodatkowe 2mpix w 40D tego nie rekompensują.
Być może rekompensują być może nie. Dają pewien zapas przy odszumianiu. Nie wiem ale te wykresy ani dywagacje z optycznych póki co mnie do tego nie przekonały. Zresztą osobiście uważam, że sprawa w tzw. życiu codziennym jest pomijalna i można spokojnie uznać, że pod tym względem te puszki co do użyteczności są identyczne.