-
Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kolego,
podpowiedz jak to zrobić, żeby ostrzył przy f/8.
Próbuję od jakiegos czasu, ale nie działa.
Być może są jakieś ustawienia, których dotychczas nie rozszyfrowałem.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Musisz rozróżnić dwie sytuacje:
1. ostrzenie podczas kadrowania przez wizjer optyczny,
2. ostrzenie w trybie Live View czyli podczas kadrowania na ekraniku LCD.
W sytuacji nr 1 korpus 70d ustawia ostrość do f/5.6. Gdy mamy zestaw f/8, np. szkło f/5.6 + extender 1.4x, można oszukać korpus zaklejając odpowiednie styki extendera. W efekcie jakoś tam AF działa, do statycznych kadrów na pewno się nada przy odrobinie cierpliwości i wprawy.
W sytuacji nr 2 nie trzeba nic kombinować, korpus 70d ustawia ostrość do f/11. Jest nieco pewniej niż przez wizjer, niekoniecznie szybciej. Generalnie im ciemniej, tym gorzej.
-
Pytanie do posiadaczy 70D. Czy również macie problem z pyłem i kurzem na lustrze, ogólnie w środku aparatu (za wyjątkiem matrycy)? Wcześniej miałem 40D, przez 5 lat nie zebrałem tyle kurzu wewnątrz co przez ostatnie pół roku w 70D (szkieł nie zmieniałem)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W efekcie jakoś tam AF działa, do statycznych kadrów na pewno się nada przy odrobinie cierpliwości i wprawy.
W sytuacji nr 2 nie trzeba nic kombinować, korpus 70d ustawia ostrość do f/11. Jest nieco pewniej niż przez wizjer, niekoniecznie szybciej. Generalnie im ciemniej, tym gorzej.
Dokładnie tak, ale u mnie po zalepieniu styków i tak nie działa AF, próbuje - ale nie wyostrzy na 300/4 z TX x2.0 jest f8.
Przywykłem i ostrzę ręcznie, wówczas działa potwierdzenie ostrości z puszki i zainstalowany ML pokazuje przestrzeń ostrości.
Uzywanie LV jest dość irytujące, bo detakcja kontrastu jest powolna nawet z limiterem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dokładnie tak, ale u mnie po zalepieniu styków i tak nie działa AF, próbuje - ale nie wyostrzy na 300/4 z TX x2.0 jest f8.
Przywykłem i ostrzę ręcznie, wówczas działa potwierdzenie ostrości z puszki i zainstalowany ML pokazuje przestrzeń ostrości.
Uzywanie LV jest dość irytujące, bo detakcja kontrastu jest powolna nawet z limiterem.
Mam wrażenie, że nie piszesz o 70d?
-
Mam 70D i po zaklejeniu styków AF działa wolniej ,ale przy dobrym świetle nie ma problemów ,natomiast na LV wszystko pięknie działa nawet bez zaklejania i nie zauważyłem żeby detekcja kontrastu była powolna (używam TC 1.4x II z 100-400 L IS USM).Podobnie jak jotes25 uważam ,że coś nie tak z Twoim 70D.
-
Ja również mam problem z dobrą regulacją obiektywów pod 70D. Szczególnie przy jasnych szkłach np. Sigmie 30mm 1,4A - podczas fotografowania z podglądem na żywo jest w porządku. A przy uzywaniu wizjera jest niestety loteria z trafianiem. Czy ktoś z forumowiczów znalazł rozwiązanie problemu ? :) Pozdrawiam!!!
-
A to już chyba wina Sigmy i jej "legendarnie dobrej" współpracy z puszkami Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
A to już chyba wina Sigmy i jej "legendarnie dobrej" współpracy z puszkami Canona.
Niestety z innymi obiektywami np. 17-50 jest również problem, w sensie też loteria ...
A co akurat z tą Sigmą jest nie tak ? Nie słyszałem nic na temat tego szkła :)
-
No właśnie. Sigma 17-50 też słynie z tragicznej współpracy z puszkami Canona w zakresie fazowego AF. Front i backfocusy nie do uregulowania we wszelkich możliwych kombinacjach. Oczywiście podobno można raz na jakiś czas trafić na dobry egzemplarz Sigmy ale trzeba przebierać. Też się kiedyś napaliłem na 17-50 jako doskonałą alternatywę beznadziejnie drogiego Canona 17-55. Ale lektura wypowiedzi użytkowników tego szkła skutecznie mnie do tego zniechęciła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
No właśnie. Sigma 17-50 też słynie z tragicznej współpracy z puszkami Canona w zakresie fazowego AF. Front i backfocusy nie do uregulowania we wszelkich możliwych kombinacjach. Oczywiście podobno można raz na jakiś czas trafić na dobry egzemplarz Sigmy ale trzeba przebierać. Też się kiedyś napaliłem na 17-50 jako doskonałą alternatywę beznadziejnie drogiego Canona 17-55. Ale lektura wypowiedzi użytkowników tego szkła skutecznie mnie do tego zniechęciła.
Tylko akurat tutaj mam na myśli Tamrona 17-50 VC :) Ale problem który opisuję pojawia się również np. na jasnej 50tce 1,8 od Canona.
-
Noo, akurat 50 1,8 Canona mam, więc znam ból. Jak tylko sytuacja na to pozwala to ostrzę ręcznie albo na kontrast. Dokładnie tak samo jest w moim Tamronie 60 f/2 macro. AF fazowy to totalna loteria. Chyba wszystkie niecanonowskie szkla borykają się z tym problemem. Oraz starsze tanie Canony. Bo nowe z serii STM, choć też tanie to AF mają już bardzo szybki i celny. Robiłem testy na ogniskowych rzędu 50-60mm Canona 50 f/1,8, Tamrona 60 macro i kita 18-55 STM - celowałem z 1m w kontrastowe małe paski na zaworze CO. Kit trafiał idealnie, szybko i cicho w każdej próbie, Tamron i 50 f/1,8 pudłowały w ok. 40% zdjęć a do tego niemiłosiernie zgrzytały, warczały itp. Dlatego z niecierpliwością oczekuję na zapowiadanego Canona 50 f/1,8 STM.
-
Macie albo znacie kogos kto ma Sigme 18-35 f/1.8, uzywa jej z 70D dluzej niz kilka tygodni i jest w stanie powiedziec ze jest w 100% zadowolony z tego obiektywu? Chodzi mi glownie o celność AF. Mam 70D i o ile opinie tego szkla z innymi puszkami (w tym canona) sa w miare pochlebne, to z 70D wiekszosc to żale i problemy. Spodobalo mi sie to szkielko ale nie dam 3 tysiecy za cos co bedzie mnie robic w konia i nie bede z tego zadowolony. Jestem w stanie zamawiac przez internet i zwracac po kilku dniach po testach, po czym zamawiac nowa, az trafie na egzemplarz ktory dziala z 70D, pytanie tylko czy takowy w ogole istnieje... 100% uzywek na allegro do mocowanie Canon.
-
Witam!
Coś wątek ucichł więc pytanie o dalsze uwagi odnośnie tego pudełka, czy takie dobre, ze nie ma o czym pisać czy lepiej nie pisać?
Pozdrawiam
-
Ja właśnie zamieniłem C1000D na C70D i jestem bardzo zadowolony. Na plus w stosunku do 1000D mamy:
- duża szybkość działania
- o wiele lepsza ergonomia (wizjer, górny wyświetlacz, dobry ekran lcd)
- akumulator dłużej trzyma
- dynamika co najmniej o 1EV większa i o tyle samo później pojawiają się szumy
- szybkie ostrzenie w trybie LV
- filmowanie
- szybki i celny AF z wieloma opcjami. Obiektywy bardzo słabo współpracujące z 1000D czyli C50 f/1.8 i Tamron 60 macro z 70D dostały skrzydeł i pracują może nie bardzo dobrze ale przyzwoicie.
Na minus:
- cena (choć akurat ja kupiłem używkę z minimalnym przebiegiem - 7000 zdjęć za równe 3000zł)
- gabaryty i ciężar. Mam małą torbę w sumie na duży kompakt ale C1000D z kitem wchodził bez problemu i mogłem go bez skrupułów i rzucania się w oczy mieć zawsze przy sobie. Z C70D nie jest to już takie proste. Dlatego zostawiłem sobie C1000D z 18-55STM lub jednym z naleśników jako aparat do większej kieszeni, gdy nie chce się nosić torby z C70D.
Jestem zadowolony ale wiem, ze konkurencja w tym zakresie cenowym daje lepsze matryce. No ale weszło się kiedyś w system, ma się trochę szkieł i nie sposób tego budować od nowa, szczególnie że fotografia to dla mnie tylko rozrywka. Biorąc to pod uwagę C70D jest najlepszym Canonem APS-C dla amatora. Zestawiając z innymi Canonami wad praktycznie brak, zaś z pojedynku z konkurencją trochę doskwierają mniejsze możliwości matrycy. Ale... jeśli w miarę poprawnie naświetlamy fotki i wyciąganie z cieni nie przekracza 2EV to to wszystko gra - w tym zakresie C70D i konkurenci wyglądają podobnie. Potem niestety Canon wyraźnie przegrywa. Czy jednak ktoś naprawdę wyciąga na zdjęciach cienie o 4-5EV???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qrko
Macie albo znacie kogos kto ma Sigme 18-35 f/1.8, uzywa jej z 70D dluzej niz kilka tygodni i jest w stanie powiedziec ze jest w 100% zadowolony z tego obiektywu? Chodzi mi glownie o celność AF. Mam 70D i o ile opinie tego szkla z innymi puszkami (w tym canona) sa w miare pochlebne, to z 70D wiekszosc to żale i problemy. Spodobalo mi sie to szkielko ale nie dam 3 tysiecy za cos co bedzie mnie robic w konia i nie bede z tego zadowolony. Jestem w stanie zamawiac przez internet i zwracac po kilku dniach po testach, po czym zamawiac nowa, az trafie na egzemplarz ktory dziala z 70D, pytanie tylko czy takowy w ogole istnieje... 100% uzywek na allegro do mocowanie Canon.
mam sigme z pierwszej dostępnej serii (napaliłem się na nią jak dzik) smigała z 40d bez problemowo, a teraz śmiga z 70d również bez rebusów (korpus mam już prawie rok). jedynie czasem mi spudłuje przy 18mm 1.8f, ale zdarza się to bardzo rzadko, że może być moim błędem. dla mnie szkło godne polecenia tym bardziej, że używkę można już tanio wyrwać.
70d i sigma 18-35 to super tandem, ale wadą jest jego waga. używam koło roku. mam też 5Dc, który też czasem przestrzeli AF. sigme podpinałem też do FF i na 35mm winieta nie jest już taka okrutna. można używać od biedy jako stałke, z braku laku.
70D bardzo zacny korpus, ma super AF i jest wygodny w użyciu. puszka bardzo ciekawa, szczególnie tryb Video. miałem ją na wakacjach właśnie w tandemie z sigmą i sprawidził się rewelacyjnie. Jakość szkła jest powalająca.
ja na 70d nie mam problemów z AF na moich szkłach. jedynie 70-200 tamrona 2.8 macro wymagało korekty. T 90 2.8 VC trafia w punkt zawsze podobnie sigma 50 1.4 ex
dobry aparat, jedynie jego cena z kosmosu lekko, w mojej ocenie nie jest wart tej kasy. jak bym miał komuś radzić to lepiej kupić 5Dc + stałki (przynajmniej w mojej fotografii 5Dc daje radę - dzieciak się trochę uspokoił)
-
Bardzo ciekawe wypowiedzi. Rozszerzając, chciałbym zadać pytanie odnoszące się szczególnie do sformułowania kolegi "Suchy" a dotyczącego tego, ze szkła, które na 1000D działały jakoś tak na 70D dostały skrzydeł. Otóż moje pytanie zadam na pewnym przykładzie.
Wyobraźmy sobie, ze taki gość jak ja ma 350D i jakieś tam obiektywy. Wyobraźmy sobie, ze zmieniam korpus na 70D używając tych samych szkieł. I teraz pytanie, czy zdjęcia robione będą ostrzejsze oglądając je na komputerze dopasowane do wielkości ekranu w rozdzielczości np 1600x900. Oczywiście rozdzielczość ekranu jest niższa od jednego i drugiego korpusu ale.....70D odwzorowuje obraz większą ilością punktów (70D ma 20Mpix a 350D 8Mpx) a do tego ma lepszy tzn szybszy i dokładniejszy AF.
A więc pytanie: czy zdjęcia robione na 70D będą ostrzejsze niż na 350D na tych samych szkłach?
Pozdrawiam
-
Te zdjęcia będą po prostu jakosciowo lepsze a ostrosc nie jest ostatecznym wyznacznikiem jakości. Zreszta w 70D mozesz sobie podbic ostrosc na maksa jesli Tobie na niej bardzo zależy. Na 70D przesiadłem się z 450D i uwierz mi, że naprawde widać kolosalna różnice w tych aparatach i jakości wypluwanego z niego obrazka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Te zdjęcia będą po prostu jakosciowo lepsze a ostrosc nie jest ostatecznym wyznacznikiem jakości. Zreszta w 70D mozesz sobie podbic ostrosc na maksa jesli Tobie na niej bardzo zależy. Na 70D przesiadłem się z 450D i uwierz mi, że naprawde widać kolosalna różnice w tych aparatach i jakości wypluwanego z niego obrazka.
Dziękuję za odpowiedź. Zgadzam się, że ostrość to nie wszystko. Zresztą i teraz w 350D mogę ustawić na 3 a używam 2 ale tak tylko pytałem czy może być w tym różnica. A w czym jeszcze będzie lepsza jakość tych zdjęć...tzn czy byłbyś uprzejmy jakoś doprecyzować?
Pozdrawiam
-
@Lutek - po przeskalowaniu do proponowanej rozdzielczości z obu aparatów fotki będą tak samo ostre. Natomiast te z 70D będą miały więcej szczegółów w światłach i cieniach i lepiej oddane przejścia tonalne z uwagi na zauważalnie lepszą dynamikę matrycy 70D w stosunku do starszych modeli a szczególnie takich dinozaurów jak 350D czy 1000D.
Ale pisząc o tych skrzydłach jakich dostały obiektywy pokroju 50/1.8 czy Tamron 60/2.0 macro miałem głównie na myśli pracę AF, która w połączeniu z Canonem 1000D była bardzo słaba - średnio co trzecia fotka szła do kosza bo była zupełnie nietrafiona. Z 70D jest o wiele lepiej bo do kosza przy tych obiektywach idzie co 6-7 fotka przy ostrzeniu fazowym przez wizjer. Zaś w trybie LV z z ostrzeniem dualpixel nie ma żadnego problemu - oba obiektywy bardzo dobrze współpracują z matrycą i ostrzą celnie choć nieco wolniej niż przez wizjer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
@Lutek - po przeskalowaniu do proponowanej rozdzielczości z obu aparatów fotki będą tak samo ostre. Natomiast te z 70D będą miały więcej szczegółów w światłach i cieniach i lepiej oddane przejścia tonalne z uwagi na zauważalnie lepszą dynamikę matrycy 70D w stosunku do starszych modeli a szczególnie takich dinozaurów jak 350D czy 1000D.
Ale pisząc o tych skrzydłach jakich dostały obiektywy pokroju 50/1.8 czy Tamron 60/2.0 macro miałem głównie na myśli pracę AF, która w połączeniu z Canonem 1000D była bardzo słaba - średnio co trzecia fotka szła do kosza bo była zupełnie nietrafiona. Z 70D jest o wiele lepiej bo do kosza przy tych obiektywach idzie co 6-7 fotka przy ostrzeniu fazowym przez wizjer. Zaś w trybie LV z z ostrzeniem dualpixel nie ma żadnego problemu - oba obiektywy bardzo dobrze współpracują z matrycą i ostrzą celnie choć nieco wolniej niż przez wizjer.
Dzięki,fajnie to opisałeś. A czy jest różnica w kolorystyce np w czystości barw?
Skąd te wszystkie pytania...ano zastanawiam się czy najpierw kupować kompatybilne szkło np Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM do 350D a potem po jakimś czasie 70D (niestety nie da rady od razu) czy odwrotnie tj najpierw kupić 70D (używając ze szkłami z mojej stopki) a potem tamto (wyżej podane) szkło.... zastanawiam się w jakim wariancie poczuję większą różnicę na początku?
Kurczę, nie ma kogoś z Warszawy z 70D, kto dałby zrobić kilka fotek próbnych z moim szkłem?
Pozdrawiam
-
Cz w trybie LV obraz też jest dostępny w wizjerze?
--- Kolejny post ---
@Suchy A nie masz przypadkiem jakiejś fotki tej samej zrobionej jednym i drugim aparatem?
Pozdrawiam
-
NIE, obraz jest widoczny tylko na ekranie.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Na 70D przesiadłem się z 450D i uwierz mi, że naprawde widać kolosalna różnice w tych aparatach i jakości wypluwanego z niego obrazka.
Tak też myślałem.Wielu może uważać inaczej, ale nie znaczy to, że mają rację;)
-
@Lutek - nie mam 2 takich samych zdjęć z obu aparatów. Ale spróbuję zrobić. Natomiast takie porównania mają sens tylko w specyficznych warunkach. Przy w miarę dobrym świetle i statycznych scenach zdjęcia z obu aparatów będą różniły się w zasadzie tylko rozmiarem. Przewaga 70D ujawni się dopiero na wyższych ISO, przy ostrym wyciąganiu szczegółów z cieni, w zdjęciach z dużym kontrastem i przy fotografowaniu ruchomych obiektów - z uwagi na nieporównywalnie lepszy układ AF (na przykład bardzo lubię robić ptaki w locie, w 1000D udawała się jedna na 20 fotek, w 70D odwrotnie - nie udaje się 1 na 20), oraz przy konieczności dużego cropowania - w 70D jest z czego ciąć, w 1000D nie bardzo. Dlatego zostawiłem sobie 1000D jako mały i lekki aparat do noszenia bez przerwy przy sobie bo a nuż jakaś fajna fotka się trafi np. w drodze do pracy. 70D na aparat do kieszeni kurtki niestety nie nadaje się...
Ponadto ja robię tylko rawy i obrabiam je w LR, a jak mniemam Ciebie interesowałyby jpegi prosto z puszki?
-
@Suchy
Może zrób 2 tzn jedną przy dobrym oświetleniu tak aby zobaczyć kolorystykę w różnych barwach, a drugie w pomieszczeniu przy żarówce z balansem ustawionym np na światło żarowe (można zrobić to w RAW oczywiście) np. przy Iso 3200. Co o samych RAWów to w zasadzie przekonwertuj do jpg bez ingerencji.
Przy okazji pytanie: czy 70D ma dostępny licznik zdjęć wykonanych od nowości?
Pozdrawiam
-
OK, fotki się zrobi. Zaś co do licznika to takowego nie ma. Liczy fotki na jednym ładowaniu akumulatora. Natomiast rzeczywisty przebieg aparatu można sprawdzić np. programem EOS Info.
Jak chcesz zobaczyć kilka fotek z mojego 70D to zapraszam na mojego facebooka. Fotki od 20 kwietnia są z 70D, starsze z 1000D. Niedługo uzupełnię też swoją galerię na Flickrze.
https://www.facebook.com/tomasz.socha.982
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
OK, fotki się zrobi. Zaś co do licznika to takowego nie ma. Liczy fotki na jednym ładowaniu akumulatora. Natomiast rzeczywisty przebieg aparatu można sprawdzić np. programem EOS Info.
Jak chcesz zobaczyć kilka fotek z mojego 70D to zapraszam na mojego facebooka. Fotki od 20 kwietnia są z 70D, starsze z 1000D. Niedługo uzupełnię też swoją galerię na Flickrze.
https://www.facebook.com/tomasz.socha.982
Dzięki. Jak będziesz miał to udostępnij oryginału tzn w pełnej rozdzielczości.
Piękne zdjęcia. Jakiego szkła przeważnie używasz?
Pozdrawiam,
Piotr
-
Najbardziej "katuję " 10-18STM i 55-250STM. Albo detal i zbliżenia albo szerokie plany. Trzecie miejsce zajmuje Tamron 60 macro.
-
Canon 70D + 100-400mm F4,5-5,6 L is usm wersja pierwsza
Ma ktoś taki problem:
Jak mam podłączony ten obiektyw do puszki to w menu -> korekcja aberracji obiektywu wyskakuje mi taki komunikat
" EF 100-400mm F4,5-5,6l is USM
dane korekcji niedostępne
Nie można skoryg. - brak danych"
Z innymi obiektywami jest ok.
Ktoś inny ma ten zestaw i może sprawdzić?
-
-
Fotopstryczek - niestety to bezużyteczna porada bo Canon 70D współpracuje tylko z EOS Utility 2 a nie 3. A wersja 2 nie obsługuje rejestracji danych korekcji. Zresztą wystarczy rozwinąć listę modeli aparatów na dole zalinkowanej przez Ciebie strony by zobaczyć, że 70D tam nie ma...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Fotopstryczek - niestety to bezużyteczna porada bo Canon 70D współpracuje tylko z EOS Utility 2 a nie 3. A wersja 2 nie obsługuje rejestracji danych korekcji. Zresztą wystarczy rozwinąć listę modeli aparatów na dole zalinkowanej przez Ciebie strony by zobaczyć, że 70D tam nie ma...
Czyli w rezultacie w 70D nie działa kalibracja obiektywów i jest fikcją?
Pozdrawiam
-
Kalibracja działa, ale tylko obiektywów już wprowadzonych przez producenta. U mnie jest z 18-55STM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Kalibracja działa, ale tylko obiektywów już wprowadzonych przez producenta. U mnie jest z 18-55STM.
To nadzieja tych co nie mają swoich szkieł w pamięci 70D w ew nowym firmware-rze?
Przeglądałem przed chwilą manuala gdzie jest opisana mikroregulacja od strony 377 i nigdzie nie widzę info o tym, ze obiektywy muszą być wpisane... a piszą nawet, ze serial jak nie jest wczytany to można wpisać cokolwiek z palca...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
niestety to bezużyteczna porada bo Canon 70D współpracuje tylko z EOS Utility 2 a nie 3. A wersja 2 nie obsługuje rejestracji danych korekcji
Nie masz racji. Instalujesz EOS Utility z płytki którą otrzymałeś razem z aparatem. Ściągasz aktualizację i wszystko śmiga że aż miło
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Kalibracja działa, ale tylko obiektywów już wprowadzonych przez producenta
Jeśli nie ma w aparacie obiektywu, to go ściągasz i instalujesz właśnie dzięki temu programowi. Ja tak miałem właśnie w przypadku C 400 5,6.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czyli w rezultacie w 70D nie działa kalibracja obiektywów i jest fikcją
Kalibracja działa jak najbardziej poprawnie.
-
@Jago - przeczytaj dokładnie wypowiedzi. My dyskutujemy o EOS Utility 3 a nie 2. EOS Utility 3 nie działa z Canonem 70D i porada Fotopstyczka dotycząca właśnie EOSa Utility 3 była w kontekście 70D bezsensowna. Utility 2 działa bez problemu i mam zawsze najnowszą wersję. A robi się to tak:
http://www.canon.pl/supportproduct/s...tcm:125-915180
-
Suchy napisałeś: w #681 A wersja 2 nie obsługuje rejestracji danych korekcji i z tym się nie zgodziłem. Teraz napisałeś: Utility 2 dział bez problemu i mam zawsze najnowszą wersję i z tym się w pełni zgadzam
-
Witam!
Pytałem, pytałem, pytałem aż w końcu...kupiłem :)
Czy może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego nie widzę swojej sieci WiFi, która jest ustawiona w trybie WPA2 (AES), która ma włączone rozsyłanie SSID?
Widzi wszystkich sąsiadów a mojej nie choć stoję 1m od routera?
Pozdrawiam,
Piotr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Czy może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego nie widzę swojej sieci WiFi, która jest ustawiona w trybie WPA2 (AES), która ma włączone rozsyłanie SSID?
Widzi wszystkich sąsiadów a mojej nie choć stoję 1m od routera?
Czasami zauważam ten problem, ale nie miałem jeszcze czasu bliżej mu się przyjrzeć. Gdybyś miał jakieś spostrzeżenia, to chętnie sprawdzę u siebie. Wydawało mi się, że jest pewien związek z wyborem kanału i jego szerokością (w konfiguracji access pointa, nie aparatu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Czasami zauważam ten problem, ale nie miałem jeszcze czasu bliżej mu się przyjrzeć. Gdybyś miał jakieś spostrzeżenia, to chętnie sprawdzę u siebie. Wydawało mi się, że jest pewien związek z wyborem kanału i jego szerokością (w konfiguracji access pointa, nie aparatu).
Mój router działał na kanale 13 ale jak przełączyłem na 11 to zobaczył go :)
Ale daję słowo, nie ogarniam tego WiFi w aparacie, jak przesłać obrazy na PC.... :(
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Mój router działał na kanale 13 ale jak przełączyłem na 11 to zobaczył go :)
Ale daję słowo, nie ogarniam tego WiFi w aparacie, jak przesłać obrazy na PC.... :(
Wydaje mi się, że jeśli ustawisz router na automatyczny wybór kanału, to będzie OK. W przeciwnym razie transmisja może odbywać się na zatłoczonym kanale i być może aparat nie nadąża z odbieraniem wszystkich ramek?
Co do przesyłania obrazów na PC po Wi-Fi, to nie używam (używam Wi-Fi do zdalnego sterowania), ale na pewno da się za pomocą EOS Utility bądź jakiejś przegladarki DLNA. I na pewno JPGi, co do RAWów nie jestem pewien.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wydaje mi się, że jeśli ustawisz router na automatyczny wybór kanału, to będzie OK. W przeciwnym razie transmisja może odbywać się na zatłoczonym kanale i być może aparat nie nadąża z odbieraniem wszystkich ramek?
Automatyczny kanał wyłączyłem bo tam wasnie były śmieci a tu mam kilkadziesiąt stacji sąsiadów...
Co do przesyłania obrazów na PC po Wi-Fi, to nie używam (używam Wi-Fi do zdalnego sterowania), ale na pewno da się za pomocą EOS Utility bądź jakiejś przegladarki DLNA. I na pewno JPGi, co do RAWów nie jestem pewien.
Próbowałem podłączyć przez EOS Utility ale nie wiem jak to zrobić i kompletnie nie wiem jak to zrobić... po prostu działam jak dziecko we mgle.... :(
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Próbowałem podłączyć przez EOS Utility ale nie wiem jak to zrobić i kompletnie nie wiem jak to zrobić... po prostu działam jak dziecko we mgle.... :(
Eos Utility nie używałem już szmat czasu. Pamiętam jednak, że tam jest osobny program do parowania z aparatem, który najpierw trzeba uruchomić, a potem właściwe Eos Utility. Zresztą, jakby co, zawsze jest dokumentacja ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zresztą, jakby co, zawsze jest dokumentacja ;)
Tylko, ze tam opisali tak, że nie wiadomo co co chodzi... :(
Jeśli nie EOS Utylity to jak, jak przegrać zdjęcia z 70D na komputer via WiFi???
POzdrawiam
-
No dobra, przebiłem się przez te ustawienia.
Czy u Was też transfer przez sieć jest wolny?
Dlaczego pytam? Otóż po kablu przegrywanie zdjęć trwa momentalnie a tu przez WiFi w sieci typu n ze 10x wolnej niż po kablu :(
--- Kolejny post ---
I jeszcze jedno pytanie: czy można przesyłać obrazy do komputera bezpośrednio tzn bez pośrednictwa domowego AP?
Pozdrawiam
-
Dziekuje za linki to może inaczej zadam pytanie:
Czy taka kalibracja cos daje?
Czy mogę korekcje aberracji usunąć z automatu w LR?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
@Jago - przeczytaj dokładnie wypowiedzi. My dyskutujemy o EOS Utility 3 a nie 2. EOS Utility 3 nie działa z Canonem 70D i porada Fotopstyczka dotycząca właśnie EOSa Utility 3 była w kontekście 70D bezsensowna. Utility 2 działa bez problemu i mam zawsze najnowszą wersję. A robi się to tak:
http://www.canon.pl/supportproduct/s...tcm:125-915180
Nie posiadam 70D, zalinkowałem tak by użytkownik ogarnął o co chodzi.
Chyba nie jest to duży problem wejść na stronę Canona w dział 70D i pobrać odpowiednią do niego wersję oprogramowania...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Bardzo ciekawe wypowiedzi. Rozszerzając, chciałbym zadać pytanie odnoszące się szczególnie do sformułowania kolegi "Suchy" a dotyczącego tego, ze szkła, które na 1000D działały jakoś tak na 70D dostały skrzydeł. Otóż moje pytanie zadam na pewnym przykładzie.
Wyobraźmy sobie, ze taki gość jak ja ma 350D i jakieś tam obiektywy. Wyobraźmy sobie, ze zmieniam korpus na 70D używając tych samych szkieł. I teraz pytanie, czy zdjęcia robione będą ostrzejsze oglądając je na komputerze dopasowane do wielkości ekranu w rozdzielczości np 1600x900. Oczywiście rozdzielczość ekranu jest niższa od jednego i drugiego korpusu ale.....70D odwzorowuje obraz większą ilością punktów (70D ma 20Mpix a 350D 8Mpx) a do tego ma lepszy tzn szybszy i dokładniejszy AF.
A więc pytanie: czy zdjęcia robione na 70D będą ostrzejsze niż na 350D na tych samych szkłach?
Pozdrawiam
miałem 350d i zapinałem do niej sigme 18-35. powiem tak korpus dostał skrzydeł, jakość obrazka super. (do iso 200, powyżej szum, który na 350d się pojawia już przy iso 400)
odnośnie szkieł - to 70d ma mocno upakowaną matrycę i jak do 40d zapinałem tamrona 70-200 to nie było znaczenia czy f2.8 czy f4, a na 70d widzę, że na f2.8 szkło nie jest takie ostre jak na f4. bardziej upakowane matryce wymagają lepszych szkieł.
więcej pixeli umożliwia przycinanie fotek, ja staram się tego nie praktykować, a jak już muszę chlasnąć to max 10%
przy wskazanej przez ciebie rozdzielczości nie będziesz mieć różnicy między korpusami
czy fotki będą ostrzejsze? hmm głupie pytanie. 70d da więcej detali niż 350d, ale 70d będzie ograniczać szkło. powiem tak, jak zapinałem do 350d sigme 18-35 i robiłęm wydruki a3 i do 70d i wydruk a3, przy oglądaniu foty trzeba wiedzieć który aparat co strzelał, ew. długo przyglądać się wydrukowi. (mowa o iso 100, bo przy iso 400, 70d wygrywa w przedbiegach)
350d to spox korpusik, wg. mojej opinii godny polecenia na start. ja wolałbym mieć 350d + dobre stałki, niż 70d i kiepski zoom
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
No dobra, przebiłem się przez te ustawienia.
Czy u Was też transfer przez sieć jest wolny?
Dlaczego pytam? Otóż po kablu przegrywanie zdjęć trwa momentalnie a tu przez WiFi w sieci typu n ze 10x wolnej niż po kablu :(
--- Kolejny post ---
I jeszcze jedno pytanie: czy można przesyłać obrazy do komputera bezpośrednio tzn bez pośrednictwa domowego AP?
Pozdrawiam
ad 1. WIFI jest wolne i tyle
ad 2. można, tylko po co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
--- Kolejny post ---
ad 1. WIFI jest wolne i tyle
ad 2. można, tylko po co?
add 1. To gdzie te 450Mb/s ww sieci n ?
add 2. Ale jak bo ja znalazłem tylko sposób poprzez lokalny AM a chciałbym bezpośrednio. Po co? Otóż jak np wyjadę na urlop to nie będę miał ze sobą routera. Będę miał 70D i laptopa i wolałbym już kabli nie targać...
Pytanie, jak podłączyć/sparować bezpośrednio 70D z laptopem po wifi by przesyłać obrazy na komputer?
A i mam jeszcze jeden problem, łącząc się aparatem do telewizora po w sieci (DLNA) widzę w katalogu obrazy natomiast nie widzę plików wideo (wygląda tak jakby katalog był pusty). Uprzedzając pytania dodam, ze telewizor odtwarza ten format plików bo przeniesione na pendriva są widziane przez TV - dlaczego tak jest?
Pozdrawiam
-
@adam - pisząc o dostaniu skrzydeł przez kilka obiektywów miałem na myśli pracę AF, co wyraźnie podkreśliłem. Matryca 70D jest istotnie gęstsza niż np. 1000D ale nie zauważyłem jakichś problemów z tym związanych.