-
Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Witajcie,
Zastanawiam się nad przejściem na FF i tutaj znowu dylemat. Główne zastosowanie do krajobrazy, architektura i panoramy sferyczne. Potrzebuję więc pikseli, rozdzielczości. Dobrze byłoby, aby puszka była solidna (np. wysunięta na 14 metrowym maszcie, na różnych warunkach wiatr, lekki deszcz, pył). Z jednej strony solidna, wytrzymała konstrukcja z drugiej lekka i możliwie kompaktowa. AF jakoś szczególnie nie jest mi potrzebny, ważna jest też jakość obrazka, plastyka.
Zastanawiam się nad 6d i 5d mark II (na III nie stać mnie). Co byście polecili? kompletny mętlik.. jeszcze do niedawna nie brałem pod uwagę 6d (z uwagi na konstrukcję i piksele). Teraz w sumie można mówić o korzyści z uwagi na iso i rozdzielczość, na rozpiętość tonalną, nowszą konstrukcję itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FrancisBegbie
Witajcie,
Zastanawiam się nad przejściem na FF i tutaj znowu dylemat. Główne zastosowanie do krajobrazy, architektura i panoramy sferyczne. Potrzebuję więc pikseli, rozdzielczości. Dobrze byłoby, aby puszka była solidna (np. wysunięta na 14 metrowym maszcie, na różnych warunkach wiatr, lekki deszcz, pył). Z jednej strony solidna, wytrzymała konstrukcja z drugiej lekka i możliwie kompaktowa. AF jakoś szczególnie nie jest mi potrzebny, ważna jest też jakość obrazka, plastyka.
Zastanawiam się nad 6d i 5d mark II (na III nie stać mnie). Co byście polecili? kompletny mętlik.. jeszcze do niedawna nie brałem pod uwagę 6d (z uwagi na konstrukcję i piksele). Teraz w sumie można mówić o korzyści z uwagi na iso i rozdzielczość, na rozpiętość tonalną, nowszą konstrukcję itd.
Przemyślałeś kwestię obiektywów do tego celu? Do APS-C masz kilka niedrogich fiszek, jakieś w miarę sensowe UWA za w miarę sensowne pieniądze też znajdziesz. Do pełnej klatki dobre szkło do archi to TS-E 17/24 lub Zeiss 15 mm - wszystkie kosztują powyżej 8 tysięcy za nowe. Każdy tańszy szeroki obiektyw (być może poza fiszkami) da Ci mało fajne brzegi, co może być kłopotliwe przy łączeniu serii obrazów w całość. Może uszczelniony i sprawdzony 7D plus jakieś szkło do APS-C byłoby dla Ciebie lepszym (bo tańszym) rozwiązaniem?
-
Witaj,
Mam aktualnie 7d - i wiem, że zmiana może wyglądać bardzo głupio. Jednak dla mnie obraz jaki daje ta puszka przy szkłach jakie są dostępne jest rozczarowujący tj. ziarno jest olbrzymie, słaby jest też zakres tonalny. Zdjęcia z UWA np. 10-20 sigma, 10-22 canon to wg. mnie trochę słabo.. (właściwie podoba mi się obrazek z canon 17-55 IS jednak szkło tanie nie jest, nie idzie pod FF i jest strasznie nieszczelne no i to jednak nie UWA) zniekształcenia spore w pomieszczeniach zwłaszcza małych, w krajobrazach mało szczegółów. Aparat szybki, ergonomiczny, wytrzymały, dużo bajerów, ale nie wykorzystuję tego (np. af nie jest mi tak potrzebny jaki tutaj dostanę, nie jest mi potrzebna szybkostrzelność - ale przydałaby się zdecydowanie lepsza plastyka, ładniejszy obraz, mniej szumów).
Na obiektywach o dłuższej ogniskowej np. 16-35L - otrzymam zdecydowanie lepsze odwozorowanie szczegółów, mniejsze zniekształcenia, znacznie lepszej jakości szkło(niż UWA do APS-c), które staje się inwestycją w dalszy rozwój.
W panoramie sferycznej i tak jestem zmuszony do korzystania z Sigmy 8mm - lepiej to wychodzi na APS-c, jednak dla siebie używam samyang 14mm i to na FF daje znacznie lepszej jakości obrazek. Z czasem, jak okaże się, że trzeba mi coś więcej to pójdę po canona 15mm (nie 8-15) bo jakość mniej więcej ta sama a cena niższa (jak się otrzyma gdzieś ten egzemplarz) a na ogniskowej 8mm jest już sigma 8mm (mam też właściwie w plecaku samyang 8mm, który również sobie chwalę - a nie potrzebuję w nim automatyki, bo to fisz i do panoram sferycznych jest niepotrzebne).
Faktycznie zastanawia mnie jedynie łączenie kadrów w panoramę płaską - czy to nie przysporzy problemów (boki kadrów).
-
Dobra ostrość w rogach i niskie zniekształcenia na 16-35 lub 17-40 Canona? Zapomnij :-) Sugeruję celować od razu w TS-E 17 mm do pełnej klatki, używane można kupić za około 6 tysięcy złotych.
-
Worek pieniędzy trzeba mieć i tak nie będzie człowiek zadowolony. Nie wiem kompletnie co robić w takim przypadku. Mam czas do 20 stycznia więc jeszcze się zastanowię.
-
To ciekawe. Oglądałem ostatnio zdjęcia z 5D i 16-35L i jakość techniczna obrazka na kolana nie powala. Trudno tu mówić o jakości rogów. Takie rogi za takie pieniądze to walenie w rogi jest.
-
weź monetę i rzuć
z każdego z tych aparatów będziesz zadowolony
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
weź monetę i rzuć
z każdego z tych aparatów będziesz zadowolony
Obecnie są takie trendy, że ludzie są ogólnie niezadowoleni, co jednak nie zmienia niczego w kwestii wyboru :)
-
dla mnie jest nieprawdopodobne ile ludzi chce komuś zawierzyć 5-7 k , bo sami nie wiedza czego chcą
ja kupilem 5d i usmiech od 2 lat nie schodzi z mojej twarzy jak oglądam zdjęcia
ale ja nie robię linijek,bateryjek i innych takich *******
-
Prawdopodobnie będzie to 5d mark II - z uwagi na ekonomię (na czym jednak mi zależy). Do tego wezmę jedno szersze szkło pokroju 16-35 ew. 17-40 (bo światła mi w krajobrazie i architekturze jakoś specjalnie nie trzeba) i może coś takiego jak 24-105 i na pewien okres czasu będę miał spokój. Oczywiście pewnie większość używanych z uwagi na wspomnianą ekonomię.
Zamiast marudzić, trzeba jednak robić zdjęcia (po prostu) :) i tego Wam życzę w nowym roku.
PS: W konsekwencji nie pomogłem sobie w wyborze sprzętu otwierając moją dyskusję;-/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FrancisBegbie
Witajcie,
wszystkie Twoje potrzeby spełnia 6 do tego wifi przy pracy z masztem ... no ale kasa zostanie przy piątce na jakieś duperele
-
Do 6d z wifi i maszt, podchodziłbym raczej "nieśmiało"...opcja b. fajna. Zapewnia wiele wygody, ale programik canona(lub nie) eos remote raczej za dużo ustawień nie ma. No i najważniejsza rzecz - po ok minucie rozłącza połączenie a przywrócić je można tylko z body(6d). Kiedyś bawiłem się dslr controllerem i tam przynajmniej było wszystko po kablu. Na 6d takiego połączenia nie testowałem, bo nie jest mi to potrzebne przy moich zdjęciach.
Szczęśliwego Nowego!!!
Ps moja rada dla autora wątku. Samodzielnie potestuj body. Pożycz/wypożycz. Sprawdź ergonomię, jakość zdjęć, współpracę it. W tabelkach i testach to w większości suche dane, które nie zastąpią własnych testów. Niedawno miałem dylemat jaką pełną klatke wybrać. Wybór padł na 6d. Dlaczego? Wygląd(mniejszy, lżejszy - niewiele większy od 650d, który użytkuje Żona). współpraca ze speedlightami, ergonomia(fajniejszy uchwyt). Wyższe, użyteczne iso, Co mi brakuje? Sterowania jak w 5d mk2(przyzwyczajenie jednak robi swoje), brak przycisku WB?!!!(dla mnei to porażka). i chyba tyle.
Wybrałem i problem z zastanawianiem się mam z głowy i robię zdjęcia.
Jeszcze raz pozdrówka. Miłej ZABAWY!
-
Nad połączeniem WiFi myślałem o wykorzystaniu Aputure Gigtube Wireless II - z tego co miałem okazję zobaczyć, bardzo interesujący sprzęt do pracy z masztem. 6d całkiem ciekawie wygląda, jednak trochę pieniążków więcej kosztuje i zastanawiam się czy jest to tego warte. W tej kwocie może udałoby się kupić 5d mark II + Gigtube Aputure, Z drugiej jednak strony 6d jest nieco lżejsze i mniejsze - na 14 metrowym maszcie to ma znaczenie dla stabilizacji zwłaszcza w trudnym terenie.
Do 20 stycznia podejmę decyzję i się z nią podzielę - wszystko zapewne będzie zależało od oferty. Mieszkam w Bieszczadach tutaj ciężko o wypożyczenie sprzętu i to mnie boli bo chętnie bym to zrobił za wskazówkami kolegi z tego wątku.. Tabelki i testy to nie to samo co obraz i preferencja własna.
Wszystkiego dobrego i ciekawszych kadrów w nowym roku!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To ciekawe. Oglądałem ostatnio zdjęcia z 5D i 16-35L i jakość techniczna obrazka na kolana nie powala. Trudno tu mówić o jakości rogów. Takie rogi za takie pieniądze to walenie w rogi jest.
Nie daj się walić w rogi, po co Ci tani zum, kup se stałkie 17 mm f/4 TS-E z pięknie wybulwioną przednia soczewką i bez AF a i tak zobaczysz, że rogi są marne w porównaniu z TS-E 24 mm, który jest tańszy. :lol:
Albo nabądź ze trzy Cajsy.
Troche mnie juz nudzi narzekanie na kiepskie rogi w zumach UWA.
Poszukaj lepszego szkła niz te Canony w porównywalnej cenie, wadze, i wygodzie użytkowania, to je natychmiast polubisz. Wiedza to klucz do szcześcia.
-
Czy ktoś posiada 6D w wersji N (bez GPS i WiFi)? Można kupić go w Polsce, czy pozostaje Zachód?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Czy ktoś posiada 6D w wersji N (bez GPS i WiFi)? Można kupić go w Polsce, czy pozostaje Zachód?
Że tak z ciekawości zapytam, a po co Ci taki?
-
Chętnie odpowiem - powinien być co najmniej o kilkaset zł tańszy, a ani GPS nie jest mi potrzebny, ani WiFi niezbędne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Chętnie odpowiem - powinien być co najmniej o kilkaset zł tańszy, a ani GPS nie jest mi potrzebny, ani WiFi niezbędne.
To jak znajdziesz to chętnie się dowiem czy był tańszy... Bo może się okazać że niekoniecznie, a wersja bez GPS jest dedykowana krajom z jakimiś chorymi przepisami zabraniającymi używanie tego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Bardzo w to wątpię że będzie tańszy.
-
Jeśli nie byłby wyraźnie tańszy, to oczywiście nie ma tematu jego kupna.
Ale skoro wiadomo, że taka wersja istnieje, to jednak chciałbym choć zobaczyć, ile kosztuje.
-
Szkoda czasu na szukanie i czekanie, sporo ujęć Ci ucieka. Bierz 6d, to super puszka ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bardzo w to wątpię że będzie tańszy.
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy. Ten temat już odpuściłem ale ktoś z forum kupił takiego na ebaju wnoszę że szary import z HK przez anglię co do ceny to się nie chwalił ale myślę że to kilkaset złotych - też bym chętnie kupił bo gpsa pewnie ani razu nie użyję, wifi owszem może być użyteczne ale bez tego da się żyć.
-
Kojarze, ze jak 6d wszedl do sprzedazy to roznica w cenie wynosila cos kolo 25$;) Szkoda zachodu. A u nas ponoc mozna bylo na zamowienie sciagnac tylko ze bez byl drozszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy. Ten temat już odpuściłem ale ktoś z forum kupił takiego na ebaju wnoszę że szary import z HK przez anglię co do ceny to się nie chwalił ale myślę że to kilkaset złotych - też bym chętnie kupił bo gpsa pewnie ani razu nie użyję, wifi owszem może być użyteczne ale bez tego da się żyć.
Tyle że niższa cena to mogła być bardziej zasługa tego że sprowadzany z HK niż tego że bez GPS i WiFi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Tyle że niższa cena to mogła być bardziej zasługa tego że sprowadzany z HK niż tego że bez GPS i WiFi
Dokładnie. Nie mówiąc o tym że wcale bym się nie zdziwił jakby te chipy tam były 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bart
Pozostaje Wschód. (dostępny w Afganistanie i w Iraku :o)
-
Cytat:
A czemu nie miałby być tańszy? dwa czipy po 2$ sztuka i kawałek programu za następne 2$ powinien dać kilkaset złotych różnicy.
Program kosztował pewnie XXXXX$. Ale już został napisany i żadna oszczędność. Kosztowałoby ewentualne wyłączenie danych funkcji. Ale niedużo. :)
-
Ja mam wersje bez GPS (z WiFi), kosztowala taniej niz z GPS. :D
Wersja China Mainland jest bez GPS, wersja HK jest ze wszystkim.
-
Uszanowanie koledzy,
mój pierwszy post na tym forum, kłaniam się serdecznie, imigrowałem z pentaxa ukochanego, ale wcześniej też 60D.
Zakupiłem właśnie 5DmkII (przebieg: 2000) z EF 50mm 1.4, plecakiem Hama Orlando 170, statywem Velbon C-600, 16GB Sandisk 60MB/s i filtrem ND za 5400pln.
Ważne było dla mnie, że to aparat o sprawdzonej renomie, pancerny, który posłuży mi latami. Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D.
Gołej i eksperymentalnej jakby nie patrzeć pełnej klatce dla mas za 6k brakło argumentów, choć trochę szkoda WiFi.
Właśnie sobie siedzę po ciemku, testuję wysokie ISO i jestem w mocnym szoku, nie marzyłem nawet, że różnica w porównaniu do APS-C będzie aż taka.
Jestem fanem jasnych stałek, więc problem fotografowania powyżej ISO 6400 nie bardzo mnie chyba dotyczy, a to co widzę na surówce na tej czułości na 5D mnie w pełni satysfakcjonuje.
Odszumiacze są coraz lepsze, po za tym piasek też można kreatywnie wykorzystać ;)
W pełnej ciemnicy AF działa, więcej mi nie trzeba.
Pozdrawiam wszystkich i w nowym roku życzę równie wielu refleksji nad własnymi umiejętnościami, co na temat sprzętu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
Uszanowanie koledzy,
mój pierwszy post na tym forum, kłaniam się serdecznie, imigrowałem z pentaxa ukochanego, ale wcześniej też 60D.
Zakupiłem właśnie 5DmkII (przebieg: 2000) z EF 50mm 1.4, plecakiem Hama Orlando 170, statywem Velbon C-600, 16GB Sandisk 60MB/s i filtrem ND za 5400pln.
Ważne było dla mnie, że to aparat o sprawdzonej renomie, pancerny, który posłuży mi latami. Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D.
Gołej i eksperymentalnej jakby nie patrzeć pełnej klatce dla mas za 6k brakło argumentów, choć trochę szkoda WiFi.
Właśnie sobie siedzę po ciemku, testuję wysokie ISO i jestem w mocnym szoku, nie marzyłem nawet, że różnica w porównaniu do APS-C będzie aż taka.
Jestem fanem jasnych stałek, więc problem fotografowania powyżej ISO 6400 nie bardzo mnie chyba dotyczy, a to co widzę na surówce na tej czułości na 5D mnie w pełni satysfakcjonuje.
Odszumiacze są coraz lepsze, po za tym piasek też można kreatywnie wykorzystać ;)
Pozdrawiam wszystkich i w nowym roku życzę równie wielu refleksji nad własnymi umiejętnościami, co na temat sprzętu :)
Witam kolegę pentaksjanina :) ani ta budżetowa pełna klatka goła ani eksperymentalna. A jak pewnie się zorientowałeś po lekturze to obrazowanie deczko lepsze a AF rowniez. To w kwestii sprostowania. Moja jak się dowiedziała ze jest eksperymentalna to siadla w kącie i zaczęła płakać, dlatego musiałem to napisać ;) pozdrawiam
-
Ojej, to Canonierzy rozmawiają ze swoimi aparatami? ^^
Powiedz jej w takim razie, że jest nowatorska, poprawi jej się ;)
A że goła, mi chodziło, że samo body za 6tyś + te bajery co mi się udało, to byłoby już 8. Za ten ciut lepszy obrazek, ciut lepsze iso, ciut lepszy AF i WiFi jakoś płacić dwa koła uznałem że nie warto, przynajmniej dla moich potrzeb. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D
Takiego wspaniałego wrażenia z 6D byś nie odczuł, ale już przy 5DIII wrażenie byłoby więcej niż wspaniałe, bo uchwyt w stosunku do poprzednika o wiele na plus.
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
Tu w przypadku 6D jest znacznie lepiej, ale jak nie wykorzystujesz, to rzeczywiście dokładanie 3k jest trochę bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
No tu akurat 5DII orłem nie jest i 6D lepiej sobie radzi a 5DIII wręcz wymiata. W ciemnościach gdzie AF 5DII już odmawiał posługi, 5DIII działa dość szybko na bocznych ;).
Używałem 5DII przez prawie 4 lata, 6D kilka razy. Aktualnie gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
-
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
-
Moze to smieszne sie wydac, ale wybralem 5DII dlatego, ze ta jak w 5D z ktorego sie przesiadalem sa przyciski menu po lewej stronie wyswietlacza a w 6D ich nie ma.
To zdecydowalo a nie to jak sprawdza sie AF czy jakosc obrazka ;) funkcjonalnosc i to jak lezy w rece.
-
Matsil: Niewykluczam zakupu/dokupienia 5DmkIII w przyszłym roku, zobaczymy co bozia przyniesie i czy na rynku cyfrowego średniego formatu się coś ruszy. Przy 2tyś. przebiegu trudno mówić, że to używka, kupiony w marcu 2013, mogę mieć gwarancje, ale potrzebuje Magic Lantern więc i tak na nic mi ona.
Wiem, że ten aparat sprzedam za 2-3 lata dużo nie tracąc, a czy 6D będzie sprzedawalny za 3 lata i z przebiegiem 80tyś? Nikt tego nie zagwarantuje ;)
Raflos: !!
-
Myślę że każdą puszkę z przebiegiem w okolicy 100 tys. będzie trudno dobrze sprzedać. Co z tego że jedne mają gwarancję producenta na 100 tys. a inne na 150 tys., skoro za niewiele więcej można kupić używkę od amatora z przebiegiem 20 tys. Przykładowo takie "stare ale jare" 5D wciąż można kupić z niskim przebiegiem.
A propos tematu:
Dla mnie najważniejsze jest wysokie używalne ISO i tu stawiam na 6D. Myślę że w tym przypadku najbardziej opłacalne będzie dołożenie tych 1500zł i zrezygnowanie z zakupu 5DII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
Ja przesiadałem się z 50D i też stwierdziłem, że wolę dołożyć do nowego 6d niż do ewentualnej naprawy używanego 5DII. Opisywane problemy w wątku 5d-mark-ii-brak-reakcji odstraszyły mnie trochę od zakupu używanej puszki w tej cenie.
-
Miałem, - przepraszam nadal mam 5d i nigdy nie narzekałem na AF w 5 mkI jeśli coś nie wyszło to była raczej moja wina. Teraz podstawowym body jest 6d i nie chodzi tu tylko o AF ale szumy na 5000 nie wymagają żadnej ingerencji, automatyczny WB radzi sobie świetnie a puszka wypluwa naprawdę piękne obrazki. Fotografowałem z kolegą który ma 5dIII,i nie widzę najmniejszej potrzeby dopłacania (zaznaczam do moich potrzeb - fot.ślubna) do mkIII wolę dokupić fajne szkło.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mysza82
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
niestety też szukałem, raczej jest nie osiągalny.
-
ja bez gps widzialem, sam taki posiadam :)
-
Przepraszam że sie tak wstrzelę w temat i pewnie odpowiedź juz gdzies tu była przez te 70 stron. Ale powiedzcie mi po co jest wifi w 6d ? Czy ewentualnie umożliwia to zrzucanie zdjęć bezpośrednio z poziomu aparartu na jakiś serwer czy strone czy może z poziomu komputera pobranie zdjęc z aparatu ?
Pytam bo poważnie rozważam zakup 6d zamiast 5d mark III ze względu na cene tak naprawde. Acz kolwiek mam obawy czy 5d nie będzie mimo wszystko robiło zdjęcia lepszej jakości ( czyt. bez ziarna, wieksza szczegółowość obiektów ).
-
No to jak 6D jest tańszy to bierz 6D. Najwyżej nie włączysz Wi-Fi.
-
no to nie takie proste. Miałem 5d potem 5d mark II i jakoś tak przyzwyczaiłem się do jakości tej serii. Czytając forum dalej nie wiem czy na prawde jest sens dopłacać z 2 tys do 5d mark III jeżeli sama jakość zdjęć, praca w jasnym i ciemnym się nie różni a jedynie 5d ma więcej użytecznych punktów AF
-
Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.
Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.
Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcar
Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.
Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.
Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...
-
Jakość zdjęć jest praktycznie taka sama. Różnica to AF oraz ergonomia (przede wszystkim). Ja za te 4 tys. wolę kupić szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
Przepraszam że sie tak wstrzelę w temat i pewnie odpowiedź juz gdzies tu była przez te 70 stron. Ale powiedzcie mi po co jest wifi w 6d ? Czy ewentualnie umożliwia to zrzucanie zdjęć bezpośrednio z poziomu aparartu na jakiś serwer czy strone czy może z poziomu komputera pobranie zdjęc z aparatu ?
Pytam bo poważnie rozważam zakup 6d zamiast 5d mark III ze względu na cene tak naprawde. Acz kolwiek mam obawy czy 5d nie będzie mimo wszystko robiło zdjęcia lepszej jakości ( czyt. bez ziarna, wieksza szczegółowość obiektów ).
Wifi przydaje się do bezpośredniego zrzucania zdjęć na komputer (np. w studio) jak również w terenie można używać aplikacji na smartfonie (android,IOS) do sterowania aparatem/przeglądania zdjęć.
Osobiście posiadam 5dmk3 oraz 6d, z doświadczenia mogę powiedzieć, że różnicy w samym obrazku praktycznie nie ma, 6d ze względu na nieco mniejszą matrycę ma nawet nieco mniejsze szumy. 5dmk3 przyjemniejszy w użyciu ze względu na joystick i dedykowane guziki (WB itp.) oraz szerszy zakres AF. Wszędzie gdzie nie muszę zabierać dwóch body biorę 6d a 5dmk3 zostaje w domu. 6d jest mniejszy, lżejszy oraz ma cichsza migawkę, plusem dla mnie jest również możliwość używania matówki precyzyjnej (5dmk3 nie ma wymiennej matówki)a do tego prosty i pewny AF który bdb. sobie radzi w scenach statecznych. Z pewnością różnicę w cenie pomiędzy 6d a 5dmk3 lepiej przeznaczyć na obiektyw. 5dmk2 w porównaniu z 6d to tragedia pod względem AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mojlo
Wifi przydaje się do bezpośredniego zrzucania zdjęć na komputer (np. w studio) jak również w terenie można używać aplikacji na smartfonie (android,IOS) do sterowania aparatem/przeglądania zdjęć.
Osobiście posiadam 5dmk3 oraz 6d, z doświadczenia mogę powiedzieć, że różnicy w samym obrazku praktycznie nie ma, 6d ze względu na nieco mniejszą matrycę ma nawet nieco mniejsze szumy. 5dmk3 przyjemniejszy w użyciu ze względu na joystick i dedykowane guziki (WB itp.) oraz szerszy zakres AF. Wszędzie gdzie nie muszę zabierać dwóch body biorę 6d a 5dmk3 zostaje w domu. 6d jest mniejszy, lżejszy oraz ma cichsza migawkę, plusem dla mnie jest również możliwość używania matówki precyzyjnej (5dmk3 nie ma wymiennej matówki)a do tego prosty i pewny AF który bdb. sobie radzi w scenach statecznych. Z pewnością różnicę w cenie pomiędzy 6d a 5dmk3 lepiej przeznaczyć na obiektyw. 6d nie wymienił bym na 5dmk2 nawet jak by mi dopłacali.
i o takie krótkie, zwięzłe porównanie mi chodziło. Dziekuję bo faktycznie w ceni 5d mk III mam 6d z fajnym szkiełkiem :))
na necie jest wiele porównań i mówią że tańsze jest gorsze ale w tym wypadku chyba bardziej pasuje że droższe jest wygodniejsze a nie lepsze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
halogen
i o takie krótkie, zwięzłe porównanie mi chodziło. Dziekuję bo faktycznie w ceni 5d mk III mam 6d z fajnym szkiełkiem :))
na necie jest wiele porównań i mówią że tańsze jest gorsze ale w tym wypadku chyba bardziej pasuje że droższe jest wygodniejsze a nie lepsze :)
Droższe jest wygodniejsze i solidniej zbudowane, ale zdjęcia robi takie same. Jeśli nie używasz sprzętu w trudnych warunkach, nie rzucasz nim i jesteś w stanie pogodzić się z ograniczoną ergonomią to się nie zastanawiaj, tylko bierz tańsze.
-
Czy ktos z posiadaczy 6d przesiadlby sie na 5d mk3. Czy odczuwa braki?
-
a kto by sie nie chciał przesiąść xD