ja polecam mimo wszystko hahnela. Kupiłem w MM i kosztowła trochę drożej niż zwykłe zamienniki, bo do 50d dałem 140 bodajże złotych, ale zastrzeżeń nie mam.
Wersja do druku
Mam pytanie odnośnie zamienników: czy bateryjki ZA675 1,4v będą 'robić' zamiast PX625 1,35v? Jak z różnicą napięcia i ewentualnym rozmiarem?
No trochę czasu minęło od ich zakupy i dalej jestem z nich zadowolony. Dobrze trzymają stan naładowania (zdarza się, że aparat leży po 1-2 tyg a akumulatory dalej sprawne :)). Używam 2 zestawów - 1x canon + 1x delta i 2x delta w gripie i jak dotąd nie miałem powodów do narzekań. Na ostatniej sesji zrobilem 1200 zdjęć z podglądem (2 albo 4 sek nie pamiętam, w tym ok 600-700 z lampą) i aparat kilka dni później dalej wskazywał ponad 50% na obu bateriach. Ładuje je w ładowarce canona. I w najbliższym czasie dokupię chyba jeszcze 2 sztuki :) Zapasu nigdy za wiele a sezon szykuje się całkiem pracowity.
Dzięki za odpowiedź.
Jakieś 3 miesiące temu kupiłem zamiennik do Olympusa E400 po kilku ładowaniach nie mogłem wyjąć jej z aparatu bo zwiększyły się jej wymiary.Tak że do zamienników podchodzę z rezerwą a na pewno nie wsadzę do mojej 5mkII.Nie wierzę w uczciwość producentów z Chin bo do norm jeszcze im daleko.
mam pytanie
jestem dośc zdezorientowany bo inna sprawa by była gdybym wiedział, że to zamiennik a mam tutaj takie coś http://allegro.pl/nowy-oryginalny-ak...106767196.html
i już sam nie wiem czy to jest oryginał i jak to sprawdzić i czy się opłaca
Ma ktoś jakieś dłuższe doświadczenia z zamiennikami Phottix Titan LP-E6 ?? Mam delt'y od dłuższego czasu i złego słowa powiedzieć nie mogę i jestem ciekaw jak jest z phottixami
Ja mam LP-E5 Phottix Titan i IMHO to jakieś 90-95% oryginałów Canona.
Jak dla mnie to dobre zamienniki za 1/3 ceny.
mam od jakiegos miesiaca takiego Phottiksa i dziala, aczkolwiek w porownaniu z uzywanym oryginalem albo innym zamiennikiem marki "jakies mejd in czajna" jest zauwazalnie slabszy. nie wiem jak Delty, ale z drugiej strony cenowo Phottix jest na tyle fajny, ze nie ma co wybrzydzac. inna kwestia, ze to moze byc kwestia egzemplarza, mialem wczesniej phottiksowskie LP-E5 do 450D i dzialaly jak zloto...
No ja mam Delty LP-E6 x3. I są słabsze niż ori ale za 80 zł nie ma co wybrzydzać bo i tak używam 2x w gripie :). Dzięki za opinie, akurat trafiła mi się okazja na 2 sztuki Phottixow :) Zobaczymy co z nimi będzie.
Używam zamiennika Phottix Titan LP-E6 z nowym chipem od września 2011 i jak dotąd jestem zadowolony. Wykonany dość porządnie jak na zamiennik.
Używany naprzemian z dwoma oryginałami i jakoś specjalnie nie odstaje od reszty :)
Żeby nie zakładać nowego tematu: Używa ktoś ładowarki do LP-E6 innej niż ori ? Ładowarka ori to koszt kilkuset zł a np. delta to 15 zł... ? Posiadam taką do BP-511/511A i czasem sam nie wiem czy ładuje czy nie. (tj. ciągle pali się czerwona lampka sygnalizująca ładowanie a 20d niestety nie ma procentowego licznika poziomu baterii chociaż wszystko wydaję się ok jak do tej pory - sprawdzając akk na ori ładowarce)
PS. Dzisiaj dostałem Phottixy Titan LP-E6, poszły z marszu na rozładowanie tego co było i naładowanie ich do pełna. Póki co wszystko ok - brak problemów z komunikacją bateria-body, czy ładowarką. Poużywam trochę to zobaczymy jak wypadną w porównaniu z LP-E6 od Delty.
A akumulatory firmy Newel ktoś używał z 5d mk II?
Używam zamiennika Phottix z 7D. Ostatnio zrobiłem na nim ponad 700 fotek do pełnego rozładowania. Większość robiona serią. Z wyświetlacza korzystam dużo. Wynik oceń sam, bo ja nie mam bezpośredniego porównania z innymi aku.
Czy mając oryginalną baterię i zamiennik delty w gripie nie będzie problemu z pokazywaniem zawartości baterii? Skoro z obu aku idzie równo to mniej więcej będę wiedział jaki jest poziom, tak?
Oryginały są tak cholernie drogie...
Nie będzie problemów (Canon LP-E6 + Delta LP-E6)
Nie chce mi się czytać całego wątku. Ale ojciec mi mówił że dobrym sposobem sprawdzenia baterii jest zważenie. Do zamienników pakują lekkie wypełniacze. Może ktoś zważy zamienniki?
Kupiłem zamiennik Phottixa do 5D i mam problem z komunikacją, tzn często stan baterii mruga jakby aparat miał się zaraz wyłączyć, a w menu jest ciągle 100%. Po jakimś czasie pokazuje prawidłowy stan i potem znowu to samo :/
Widocznie jest jakiś problem z chipe'm. Sprawdź na ładowarce czy akumulator jest naładowany. No i ja bym zareklamował u sprzedawcy.
Możesz tez sprawdzić aku na innym body czy jest podobnie. W ten sposób wykluczysz ew. błąd współpracy z Twoim body.
Czy ktoś używał zamienników duracella? Sprawdzona marka i dobra cena. Warto kupować?
http://www.amazon.co.uk/Duracell-Rep...6903235&sr=8-1
Mój Phottix Titan (wersja z super-duper chipem) jest niestety wyraźnie słabszy niż oryginał - 900 - 950 klatek, bez specjalnego przyglądania się każdej zrobionej (serie, lub panoramy), i pada. w międzyczasie żeby jeszcze mniej ciekawie - już po 800 potrafi zacząć migać i wyłączyć aparat. Poleży "rozładowany" z godzinę czy kilka, to po ponownym włożeniu do puchy jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt (na spokojnie, nie serią) da się zrobić.
Innym problemem jest to, że jak rozładuję go do np. 20-40%, zostawię w torbie na parę dni czy tygodni, po włączeniu aparatu zawsze pokazuje 100% przez kilka - kilkanaście następnych klatek.
Słowem jednym - jest słabo. na szczęście tylko jedną sztukę mam, z konieczności bardziej niż chęci. Co oryginał to oryginał.
Tylko.... gdzie teraz kupić pewny oryginał ;]
Używa ktoś innej ładowarki do LP-E6 niż ori ?? Jakiś czas temu kupiłem w Foto-Tip ładowarkę umożliwiającą ładowanie 2 akumulatorów i z Phottixami jest tak jakby nie resetowała ona chipa, więc po ściągnięciu z ładowarki aparat pokazuje dalej taki sam stan jak przed ładowaniem - po włożeniu na chwilę do ładowarki ori już jest ok. Dzisiaj sprawdzę jak z resztą akumulatorów się zachowuje (delta i canon)
Witam, domyślam się, że było w temacie już podobne pytanie do tego, które chcę zadać, ale temat ma ponad 60 stron i za dużo byłoby przeglądania, więc pozwolę sobie jednak napisać.
Jestem posiadaczem Canona EOS 600D, potrzebuję drugiej baterii gdyż czasowo jedna mi czasami nie wystarcza przy kręceniu klipów itd. Nie chcę wydać więcej niż 40 zł, gdyż po prostu mam wiele wydatków i jedynie tyle mogę na ten cel przeznaczyć. Znalazłem na allegro parę tanich zamienników. I teraz, który w niżej podanych będzie najlepszy. Czy mieliście do czynienia z tymi akumulatorami, jak one się sprawują, jak jest z ich wytrzymałością?
Akumulator Bateria LP-E8 Canon 550D 600D gw.2 LATA (2531555745) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
AKUMULATOR LP-E8 do CANON EOS 550D 600D X4 WROCŁAW (2537768390) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
AKUMULATOR CANON LP-E8 EOS 550D 600D KISS X4 X5 T2 (2584453690) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
AKUMULATOR LP-E8 CANON 650D 600D 550D REBEL Wawa (2538453664) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Widzę, że jedna z nich ma 2 razy większą pojemność, ale jak to się ma w rzeczywistości?
Chyba,że jest na prawdę spora różnica w jakości tych powyższych aku a aku firmy Delta i lepiej dołożyć te 10 zł i wziąć tą: http://allegro.pl/akumulator-delta-z...565363581.html
nie posiadam żadnego z nich bo mam lp-e6 oryginalne. W tej cenie napewno żadna z nich nie będzie dobra tym bardziej, że jak widzisz jedna ma pojemność 2800 mAh co jest niemożliwe żeby tyle w nią w ładować czysty marketing. Teraz mało kto się na taką pojemność nabierze, więc ta odpada napewno. Oryginalny akumulator ma pojemność 1120 mAh, więc jeśli chcesz tylko wydać do 40 zł to ja bym wolał dołożyć i kupić coś lepszego bo na akumulatorkach się nie oszczędza bo może paść dla Ciebie w nie odpowiednim momencie albo wybuchnie różne są przypadki no i napewno słabiej wytrzyma i szybciej będzie się zużywać. A jak coś się stanie to wtedy będziesz miał większy wydatek niż to warte. Hahnel napewno będą dużo lepsze od tych co wymieniłeś i kosztują 89 zł są też phottix titan. Napewno ktoś jeszcze napisze bo może używa któregoś z nich bądź innych zamienników firmy np. hama. Ja jestem zawsze tego zdania, że na takich rzeczach się nie oszczędza, a w końcu taki aku nie jest na kilka miesięcy jak się kupi oryginał tylko kilka lat. Zamienników ładować w oryginalnej ładowarce chyba nie można i z gripem róźnie działają zależy jak się trafi też. Problem z chipem zawsze był w nich. Wybór należy do Ciebie. Pozdro
Pawelo1, a co powiesz o tym akumulatorku. Z tego co czytałem na necie, krążą dobre opinie o produktach tej firmy.
Akumulator DELTA zam Canon LP-E8 do 600D 550D (2565363581) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Mam zamiennik Delta lp-e6 od dwóch lat i jakoś nie widzę różnicy w działaniu w stosunku do oryginału. Bierz delty
nic nie powiem bo nie używam zamienników tak jak pisałem we wcześniejszym poście. Niech ktoś inny się wypowie kto go używa. Dobrze że czytasz opinie o zamiennikach o phottix też dobre opinie są a o hahnel tym bardziej i byłbyś napewno zadowolony, ale nie ta cena. Musisz sam zdecydować jak więcej osób wyrazi swoją opinie tylko musisz troche poczekać.
mam delte używałem ja z 7 ,5mk 2 i teraz 5mk3 i jest ok
generalnie zamienniki po roku się wyrzuca i kupuje następne
pilnujac tego nie ma z nimi problemu a raz do roku wydać 40 zeta nie szkoda
Dzięki za odpowiedzi, po przeglądnięciu informacji oraz opinii o bateriach DELTA i w oparciu o Wasze wypowiedzi zamówiłem właśnie tą baterie.
Używałem Phottixa z 550D jakieś 1,5 r. i bateria trzymała tyle co oryg. Może mi się tak trafiło ale puki co byłem z niej bardzo zadowolony. Często miałem nawet wrażenie że na Phottix trzyma dłużej ;) Na bank nie był to zły wybór..
AKUMULATOR DO Canon BP-511 3900mAh Li-Ion 7.4V (2582609967) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
czy ktoś miał z tym styczność i czy te 3900mAh to nie jest lekka ściema?
Ściema aż boli, akumulator musiałby przy tej pojemności ważyć z pół kilo ;)
Ja do 5d i 50d używam Delty i nie mogę powiedzieć złego słowa. Trzymają lepiej niż oryginalne, zajechane co prawda, Canonki.
Do tych co mają wątpliwości odnośnie LP-E8, miałem 2 zamienniki Phottix, żadnych problemów. Działają jak oryginał, żadnych problemów.
Ja cały czas, od 4 lat używam BATIMEX-ów i też nie mogę złego słowa powiedzieć.
Po oryginałach polecam także Phottix'a - żadnych problemów i równi trwałe.
Jako zamienników najczęściej używałem Phottix-ów do 5D2 i 7D a wcześniej Delty do 50D.
Aktualnie jednak przeszedłem na oryginały Canon-a.
Co polecacie ?
Jakie zamienniki?
Ile trzymają, czy rozładowują się same w spoczynku?
Phottix czy może delta, a może coś innego?
Witam
Mnie po roku umarł: Akumulator Delta LP-E5. Ładuje się w ładowarce ok 20sek. i tzw. zielone światło. Natomiast włożony do aparatu jest informacja o potrzebie jego wymiany, jest nienaładowany.
Spróbuję Phottix-a.
Pozdrawiam.
Premium Gold. Ponad rok używania i w tej chwili wykonuje lekko ponad 100 zdjęć z przeglądaniem itp:) Moim zdaniem jak na akumulatorek za 30 zł dobry wynik:)
Ja kupiłem Phottix'a i jestem zadowolony. Pojemność jakieś 90% oryginału.
Polecam.
Delta LP-E6 x3 - od sierpnia 2011. Nadal Ok. 800-1100 zdjęć na 1 sztuce (podgląd 4s), zależnie od bawienia się aparatem. Ostatnio miałem Phottixy na zleceniu i wytrzymały 2100 (2 sztuki) ale przy bardzo dużej ilości bawienia się aparatem.
IMHO nowe Phottixy najlepsze wśród zamienników i można ładować w oryginalnej ładowarce Canon-a.
A to nie-Phottixy juz sie nie nadaja do ladowania w ladowarkach Canona? Mi jakos Delty dobrze sie laduja :D
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk