ale to 1ds3. tez taki kpiarz?
Wersja do druku
Nieważne, że s, to ten sam układ AF, czego oczekujesz na forach (szczególnie pl), że ktoś się przyzna, że dał w Polsce z $10k za body i musiał je pożyczać fachowcom ;)
Podobno w gazetce EOS Magazine (patronat Canon UK) pisze, że Canon UK dokładnie bada sprawę krzywych wizjerów w Trójce, ale Ds to flagowy model - pewnie wszystko załatwią po cichu i wadliwymi egz. plus silent fix w fabryce i po sprawie a jeszcze jak się nie da inaczej to obrócą swoją porażkę w... sukces ogłaszając trzy czy ile tam dają tej gwarancji na Marki3.
Siemanko.... nie wiem czy celuje w dobry wątek... ale nic bliżej tematu nie znalazłem... otóż mam pytanko... dotyczy ono zdjęc jakie przyjdzie mi wykonać w najbliższym czasie, chodzi mianowicie o reportaż z toru wyścigów samochodowych.. konkretnie Drfiters Cup, jakie ustawienia CFn proponujecie..?? pewno ktoś jush robił na Ds'ie takie rzeczy, a będę tam dosyć krótko więc nie będe miał czasu na bardziej zaawansowane testy ;P... chodzi mi generalnie o optymalizację śledzenia, w celu uzyskania jak największej liczby ostrych fotek.... niestety z racji kiepskiej pogody bdę skazany na przysłony typu 3.5 - 5.6 (góra)...
pozdrawiam serdecznie
hmmmm.... cięshko chyba będzie uszyskać jakies porady co ds mkIII.... nikt tu nie zagląda
w mkII ustawiam zwykle al servo i zdjęcia seryjne. W cfn nie zmieniam nic. Też jestem ciekaw czy jakieś inne ustawienia dadzą lepszy efekt.
W słabym świetle trudno chwycić jak czas jest krótszy niż 1/320s (przynajmniej dla mnie)
Myślę, że ważna może być kwestia wyboru aktywnych punktów AF. Ja w mkII (przepraszam, że nie mkIII) mam C.Fn-13-3, czyli aktywne tylko 9 punktów AF.
hmm spróbuje zmniejszyć liczbę pół AF z 19 na 9 i porównam efekty... ciekawią mnie jdnak szczególnie funkcje C. Fn III -2 ( czułość śledzenia w AI Servo) oraz C.Fn III -3 (priorytet 1-2 obrazu w AI Servo) ...
Przecież to nie wpływa na ich precyzję, jedynie szybkość wyboru, ale ja się wyrabiam na wszystkich.
Wcześniej kiedy pracowałęm na 5D po takim reportażu z wesela miałem z trudem okolo 800 do 1000 zdjęć które nadawaly sie do puszczenia w obiega dla klienta , potem kiedy z jedynka wybralem sie pierwszy raz na reportaż i kiedy wgralem foty w kompa i po przesortowaniu odzuceni zdjec nieudanych okazalo sie ze jakims cudem mam ponad 2000 zdjec normalnie masakra zastanawialem sie jak to mozliwe !! gdyz do zdjec przykladalem sie podobnie dobrze jak z poprzednim sprzetem, okazalo sie że przyzyczajony w fotografowaniu 5D robiłem sporo powtórzeń gdyż zdarzało sie , że trafiały sie zdjecia nie ostre lub nie "trafione światłem"-źle naświetlone. Byłem naprawde zaskoczony 1ds-em III jego szybkim i precyzyjnym AF oraz pomiarem światła , jego reakcja ostrości i pomiaru na parę tańczącą w skąpym oświetleniu jest natychmiastowa .Musiałem ponownie zmienić swoje przyzwyczajenia i poprostu mniej powtarzać co sie przekładało na mniejsza ilość klapnięć migawką oraz zużycie aku w lampie
właśnie dlatego mam plan... :D tylko dolar skubany na razie mi go pokrzyżował. Jakie to musi być fajne uczucie , kiedy wszystko (prawie) wychodzi jak chciałeś:D (Szukam w dobrej cenie)
Jak dla mnie to sporo za dużo .... mam zazwyczaj 300, robie do 800 w zaleznosci od zlecenia.Cytat:
Wcześniej kiedy pracowałęm na 5D po takim reportażu z wesela miałem z trudem okolo 800 do 1000 zdjęć które nadawaly sie do puszczenia w obiega dla klienta
Ale Desa gratuluje, jak tylko kieszeń pozwoli to tez będzie u mnie jako podstawowy aparat.
Kiedyś to miało się 2 rolki filmu i jak się nie zrobiło do końca to się wycinało bo szkoda
Nie tylko Twój 8).
Może głupie - ale przebrnąć nie mogę: jakie ustawienie odpowiada za usuwanie zdjęć JEDNOCZEŚNIE z obu kart (ustawienie zapisu równoległego w różnych trybach na kartach)? Mam na myśli rozwiązanie następującego problemu: po zrobieniu zdjęcia użycie funkcji "usuń" powoduje faktyczne usunięcie zdjęcia ale wyłącznie z karty na którą ustawiony jest podgląd. Na drugiej - zostaje wszystko. Podgląd - ustawiony na kartę o szybszym dstępie podglądu - jpeg lub sRAW - SD.
nadchodzi IV (podobno) i co to bedzie ?
sorry ale nie,...
na 99% to beidze 1d4 z FF. W zasadzie aparat ktoremu ciezko beidze cos zarzucic. troszke akby przeprogramowali Auto iso na nikonowskie to bylbym happy. Na plus i wyprzedzajac konkutencje oczywicie wifi wbudowane mogloby miec. Tak czy inaczej juz zbieram pieniadze. aparat na zawsze. 1ds3 takim nie byl ....
No 1D Mk4 juz pokazano. I przynajmniej w kwestii szumow to moze sie schowac przy D3s.
O 1Ds Mk4 jeszcze nie slyszalem.
miekki obrazek nikona oczywiscie nie szumi, natomist detalu na nim tyle co w d80. Sample z 1d4 na hiiso byly obiecujace ( nie chce mi sie szukac linka)
podejrzewam ze 1ds 4 beidze troszke gorszy ale licze na uzywalne 12800. to mi wystarczy. Dla mnie bedize to aparat idealny. W d3s brakuje porzadnego - gwintu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
lepszy lcd,
lepszy af,
lepsze iso ( wyzsze niz w ds3),
auto iso chocby takie jak w 1d4.
wszystkei te rzeczy powoduja ze nie bede mial sie do czego przyczepic. CZy warte pewnei nie ale co tam, raz sie zyje.
We wszystkich aparatach Nikona brakuje mi mocowania Canona ;-)
Gdybys jednak znalazl te sample z 1d4 to bylbym wdzieczny, bo mi sie to nie udalo.
wcale nie maja....tylko po nocach im sie sni d3x;)
prawda jest taka ze i d3x i 1dsIII sa mocno overpriced....ceny sa po prostu nieprzyzwoite....co prawda ceny 1dsIII uzywanych sa na poziomie 15-13 tys ale prawdopodobnie jest to czyms uzasadnione bo d3x jakos sie nikt nie pozbywa.
w bezposrednim porownaiu wyszlo mi ze tak na prawde studyjna puszka powinna miec:
-duza matryce (moze byc i ta z d3x i ta z 1dsIII)
-tryb manualny
-cene na poziomie powiedzmy 5 tys;)
taka puszka dla studyjniakow i landszafciarzy miala by duze powodzenie
ale nie, trzeba wpakowac filmy, budzik, gry szkoda ze loda nie robi;)
Dzieki trampek. Przejrzalem sobie sample na najwyzszych iso i jest jednak wyraznie gorzej niz w D3s. Chociaz to chyba sa zdjecia z wersji przedprodukcyjnej.
http://jeffascough.typepad.com/jeff_...a-wedding.html swieze. Wyraznie gorzej. nikon i jego cyrkowe przyklady sa miekkie. wez nose ninija i z 1d4 bedizesz mial jescez gladsze !!.
Choc tak jak lkiedys pisalem era wysigu na iso tez sie konczy. teraz czas na DR :)
Mam nadzieje, ze masz racje. Dla mnie uzywalne iso z 5d2 to az nadto. Gorzej z DR.
w 5d2 usywam 6400. 12800 nie bo jescze nie potrzebowalem. Zgadza sie mam jasne szkla. ale kto kupuje puszke za 20k i szklo typu 3,5-5,6....
Dokladnie. Chociaz wracajac do DR, to przyklad 7D nie napawa mnie optymizmem...
Poza tym faktycznie - trosze zapedzamy sie w tych naszych marzeniach. Przeciez, to co teraz dostepne na rynku wystarcza w zupelnosci zeby robic swietne fotki zarowno technicznie jak i jakosciowo. Chcemy wiecej i lepiej i tego wymagamy od producentow sprzetu. Moze czas zaczac wymagac wiecej od siebie? :roll:
Apel do Canon'a chcę aparat z matrycą starej 5D nowym systemem AF uszczelnionym body szybszą serią nowy procesor i niech się nazywa 3D, w cenie pomiędzy 5D mk II a 1 DS mk, IV. Hicior murowany, lepsze od D700:lol:
Gdybyście tak, Wszyscy Apelanci, poszli i kupili D700, to taki apel dotarłby do Canona.
A tak, to... miłego weekendu ;)
Właśnie tyle, że w D700 nie pasuje mi bagnet:lol:, tak ktoś już wcześniej to napisał mógłby być pod C to wtedy bym się zainteresował N. Ale N nie śpi i planuje ofensywę ze swoimi nowymi stałkami a wtedy kto wie. Chociaż i tak obrazek ze Starej 5D bardziej mi się podoba od tych z D3, i D700 ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=KkWmoKl1H04
"Klip do piosenki Patrzysz zespołu CowdeR. realizacja evilpictures w całości do nagrania użyto aparatu canon 1d mark 3"
E tam nie pasuje. A mi właśnie d700 spasował. Z w/w powodów. Bo nie ma czegoś takiego w C. Nawet 1ds3, którego rozważałem, nie jest niestety w stanie konkurować w części spraw z d700. Bolesne, acz prawdziwe.