:mrgreen:
Wersja do druku
A mnie sie bardzo podoba to:
The 5D will be partitioned into two models, a lower end model and a higher end model.
The Lower Model would be a repackaged 5D in a smaller 30D-sized body with DIGIC III, Anti-Dust, and improved AF (like the 30D successor). This would sell for less than the 5D goes for currently. If I had to a venture a guess, somewhere in the low $2000's would be about right, or even $1999 if Canon were feeling generous.
Czekam dokladnie na cos takiego. Ten "lower model" to będzie godny następca dla mojego Trabiego :-)
Dla mojego 20D tez. Choc jak za to co obecnie kosztuje 5D wyjdzie takie Bonkowe 3D z ec, 45af i uszczelkami to dlugo sie nie bede zastanawial nad lepszym modelem ;)
A Bonk od forum to powinien skrzynke dostac minimum za projekt :mrgreen:
Swoja droga cos sie ostatnio nie pokazuje... Moze Canon w tym maczal palce? :roll:
Co!!!
Ludzie, po 5D? Nie sądzę, zresztą oskarkowy wyraźnie napisał, że jest nie wiadomo tylko kiedy.
No właśnie kiedy? :mrgreen: Jakiś update?
Westfall oficjalnie poinformował o większej dynamice, większym ISO...
A wogóle to jeszcze powiedział, że Canon widzi i słyszy, że użytkownicy sprzętu marki Canon chcą jeszcze lepszej jakości obrazu w trudnych warunkach. To dla mnie najważniejsze zdanie z tego wywiadu :mrgreen:
A poza tym to nie crop 1.3 tylko 1.25. Na przyszłość radzę zapamiętać bo dostaniesz warna od Muflona :)
Update na wiosne, jak zwykle po poltora roku. Od paru lat bezblednie.
A cropa 1.3 nie bedzie bo Canon wyraznie o tym powiedzial jeszcze grubo przed 5D. 5D tylko to potwierdza.
Crop byl tylko z powodow technicznych aby 1D moglo ciagnac 8.5fps. Technologia troche przez ostatnie lata poszla do przodu i mozna to zrobic troche inaczej. Albo przelaczajac crop jak w nikonach albo majac na stale FF 8fps.
W klasnie 5D nie moga juz skoczyc z FF na 1.3. A wsadzenie dodatkowego modelu miedzy 20D i 5D przy spadajacych cenach 5D mija sie z logika. Juz predzej dorzuca nastepne FF za jakies 3k z uszczelkami aby nieco przyblizyc topowa jakosc 1ds'a masom nie majacym 7k na puszke. A 5D zejdzie pare stowek w dol jak to jest napisane powyzej.
Lepsza jakosc obrazu w trudnych warunkach to zdaje sie uszczelki :p
W sumie szkoda czasu na gdybanie. Do wiosny juz nie tak daleko :D Trzeba zaczac odkladac :twisted:
Kuchatku a możesz podać jakieś dokładniejsze info gdzie pisali o tym, że tego crop'a 1.3 już nie będzie, bo kilka razy szukałem i nie mogę znaleźć:). W białej księdze dot. FF piszą, że sensory 1.3 są wielokrotnie tańsze w produkcji od FF-a, a tylko niewiele droższe od 1.6. Z tego wprawdzie bezpośrednio nic nie wynika ale może być wskazówką, że body z tym sensorem jeszcze mogą się pojawić:).
Byl "dawno temu" wywiad z jakims naczelniejszym zarzadca Canona na europe i wyraznie zapowiedzieli ze crop 1.3 zostanie zlikwidowany wraz z wejsciem na rynek (legendarnego juz) "one", ktore bedzie laczyc nie tylko szybkosc 1D ale i FF i megapixele z 1Ds. Czy bedzie tam 8fps z FF czy z "haj spid krop" jak w nikonach to juz nie wiadomo. Ale 1.3 skazany jest na wymarcie w tym segmencie.
Body sie moga pojawic jak Canon bedzie nadal serwowal sieczke typu "20D > 30D" albo "1DmkII > 1DmkIIn". Ale chyba juz nie sa w stanie sie na tym tak slizgac dalej i wypuszcza to co obiecywali dawno. Widac to po 400D ktore niespodziewanie dostalo kopa funkcjonalnego. Konkurencja tak nieco sie zaostrza z wejsciem nowych bogatszych firm w dslr'y, wiec trzeba by im czyms przylozyc.
O smierci cropa 1.3 swiadczy tez od dawna wyraznie ef-s. Skoro roznica w cenie minimalna na matrycach i maja extra szkla na to, to po co pare mpix wiecej bez mozliwosci zapiecia ef-s'ow? To sie marketingowo-ulotkowo kupy nie trzyma :D
No i wspomniane 5D. Skoro maja 5D za 3k (a realnie znacznie mniej) wyskoczyc teraz z 3D z matryca 1.3 za ta sama cene to troche smiech na sali nawet jesli by napakowali uszczelek i AF z jedynek. Klientela i recenzenci by ich zjedli gdyby nie dali matrycy z 5D. Nie bedzie to szybki konkurent dla 1D a nieco moncniejsza piatka, wiec po co mu crop? Majac tyle niezlych elek FF i jakosc 5D po cholere to przycinac? Bo nikoniarze stwierdzili ze crop ma przyszlosc? Ten format nie pasuje ani w jedna ani druga strone.
Radze sie nie zapatrywac na antyczne zyczenia (jeszcze z czasow przed 5D) kiepsko doinformowanych troli z dpreview a popatrzec na osiagniecia Canona i sygnaly jakie daje. Mit koniecznosci 1.3 to taka bzdura jak wydawalo sie ze nie da sie zrobic tak taniego FF jak w 5D. Widac jednak ze sie da, a po ostatnich rabatach jak widac da sie bardzo tanio.
Wiec po co komu ten crop? Jedyny zysk moga miec sportowi z dlugimi szejsetami i zapedem na serie. Serie mozna juz rozwiazac nieco mocniejsza elektronika, ktora przez ostatnie dwa lata poszla troche do przodu, wiec nie trzeba juz limitowac pixeli. A FF sobie moga dociac z 16 czy 22mpix i nie sadze aby plakali nad dorzuconymi extra pixelami za bardzo. Moga tez dostac swoje 1.3 w postaci przelaczanego cropa jak w nikonach, wiec 1D nie ma sensu ciagnac dalej.
Pomijajac moje domysly jedno jest pewne. Wysoko postawiona osobistosc z Canona powiedziala ze nie bedzie, wiec nie bedzie :D To nie nikon gdzie "moze bedzie, moze nie" i czekaja ciagle na nowe puszki. Tu jest jak w zegarku wszystko wyraznie co poltora roku :mrgreen: Wiadomo ze 5D to "staroc" do zastapienia i wiadomo ze cena nie pojdzie w gore ani crop nie wejdzie po FF. Kwestia co dadza extra do tego co juz jest.
No czyli dalej wiemy tyle co na początku tego wątku:).
Zgody nie dostaniesz, to lepiej dawaj bez :twisted:
A na serio to bardziej od 6400 interesujace sa nowe funkcje/zmiany w ukladzie.
Chodziło mi o światło nie deszcz ;-)
Jakie gdybanie he he he :) Od około 2 lat spuszczam wszystko co mam bo idzie nowy, fajny eos (system nie body)
Z wywiadu nt. 400d z Oharą wywnioskowałem, że zwiększaniu ilości MPx musi towarzyszyć zwiększanie precyzji układu AF. Masz i odpowiedź.
Do niego był mrgreen :mrgreen:
Nie warto ryzykować, wierzę, że gdyby mógł sam by to zrobił.
Looser :)
Nie podpuszczaj, ktoś może beknąć w razie draki.
Zdaje sie ze w Japonii ciezko z polskim i czytaniem CB, to moze nie bedzie tak zle z tym bekaniem ;)
http://www.dialogen.no/foto/EOS_cameras.pdf
hmmm
4000D :) ale 6D ??
Ten pdf juz byl prezentowany tutaj. O ile pamietam to z nieco innymi danymi.
40D z 1.3x? Widac ze ktos za duzo czyta bajkowych specyfikacji na dpreview :D
Poza tym nastepca 5D powinien byc w pierwszej polowie nowego roku, a nastepca 30D w drugiej.
Raczej chyba w tym roku już nic nie wypuszczą. Gdyby miało być 4000D to musieliby już dać żeby przed świętami był w sklepach. Po za tym pytanie: czy im się opłaca robić jeszcze jedną puszkę czy nie lepiej wyprzedawać 350-tkę i zbijać też cenę 400D?
Tu zresztą nasuwa mi się pewna refleksja czy aby wypuszczenie D40 z matrycą 6 mln to był dobry pomysł ze strony nikona? Czy nie będzie tak że konkurencja obniżając ceny modeli 10 MPx kompletnie zabije jego sprzedaż?
Wydaje mi się, że to dość ciekawe.
http://www.digitaljournalist.org/iss...tech-tips.html
Zwłaszcza te stwierdzenia na dole strony. W temacie cropa 1.3 i pogłoskach o łączeniu 1Ds z 1D w jedną puszkę.
Witam !
Mój pierwszy post na tym forum....
I mam dwa zasadnicze pytanka jak w temacie
Zastanawiam się nad przejsciem na system Canona :lol:
ad 1 nie
ad 2 niewiele bo ci co mieli kupić już kupili i skorzystali z bonusa
To chyba gdzieś tutaj się działo: http://canon-board.info
ostatnio to nawet o 35D slyszałem he he he
Mam......
złe przeczucia co do rozwoju tego wątku;)
Z cyklu "Najświeższe Ploteczki" o nowych canonach.
ISO 12800, Digic III i parę innych smakowitości ;)
Nie zagłębiałem się w lekturę ale mam coś podobnego z lepszymi zajawkami
i trochę specyfikacji
a widział lub może słyszał ktoś o ostrzejszym następcy 24-70/2.8L ?????? bo nigdzie nie mogę znaleźć podobnych ploteczek :)
Muflonie, plotki, plotkami, ale spojrz no tutaj.
http://www.toppreise.ch/prod_69817.html
Jeszcze tydzien, dwa temu jak zagladalem to 5-tke wszyscy mieli na stocku. Teraz totalna posucha......
Marcin
Tia Jasne. I Canon, ktoremu w kwestii wysokich ISO inni producenci moga naskoczyc (tam gdzie pan moze pana kierownika......) ni z gruszki ni pietruszki da nam 2EV(!) extra, dobrowolnie, harytatywnie rezygnujac z mozliwosci zarobienia na modelach z ISO 6400. :-))) No poplakalem sie z radosci i naiwnosci kogos kto to napisal normalnie ;-)
Bo Cwanon dziala zgodnie ze slowami proroka Lebiody:
"Zaprawdę, ubogiego datkiem wesprzyj. Ale miast dać ubogiemu całego arbuza, daj mu pół arbuza, bo się gotowo ubogiemu we łbie przewrócić od szczęścia." :P
Marcin
Zszedl. Ino ze w hameryce ;-)
A byl taki czas gdy w CH toto bylo 3200-450 cash backu. Zdecydowanie taniej niz obecnie.
A cena sie zalamie gdy beda juz jakies konkretne wiesci od 5DMKII, mysle.
I jestem w kropce, bo na koniec lutego bede jechal w jakies zacne i fotograficzne miejsce, wiec wypadalo by juz sie skonczyc czaic i z-upgradowac trabanta. A tu w sumie nie wiadomo co robic, a dotego cena nie chce spadac, wrecz przeciwnie. Ech.
Marcin
Widać Bonkowe 3D nadal na topie :D.
W kwestii tych danych:
.. to kilka rzeczy mi jednak nie pasuje do Canona :mrgreen:. Po jakiego grzyba mieliby dawać 5kl/s do następcy piątki przy tym samym rozmiarze matrycy - żeby sobie skomplikować jej budowę - bezsens. Te czułości: może być tak jak pisał kolega wyżej, że canon nie da bo po co skoro konkurencja i tak póki co na tym polu żadna. Ale może być też tak, że jednak dadzą zwłaszcza w wyższym (czyt. droższym modelu) żeby go odpowiednio pozycjonować i pokazać konkurentom miejsce w szeregu - tak było częściowo przecież w wypadku wypuszczenia 5D. Trudno coś też sądzić o tych 12 Mpx w 40D z jednej strony na logikę to zupełnie bez sensu (wiadomo dlaczego) z drugiej strony znów wyprzedzają konkurentów i dają im prztyczka w nos - także marketingowo może to być niegłupi koncept.Cytat:
Zamieszczone przez ????
Raczej uważam że w większości to kolejne wróżby bez pokrycia w faktach. Ale kto wie.....:).
Nie wiedzieć czemu odnoszę dziwne wrażenie, że mój szanowny przedmówca napisał posta tylko po to, żeby napisać cokolwiek...
"Canon nie da wyższych czułości bo i po co, ale może jednak dadzą", "12Mpix jest zupełnie bez sensu, ale z drugiej strony to niegłupi koncept" :lol:
Już po paru dniach obcowania na tym forum doszedłem do wniosku, że pogadać tutaj można tylko i wyłączenie o problemach sprzętowych i w takim wypadku rzeczywiście przydaje się to forum bez dwóch zdań. Ale z fotografią to zbyt wiele wspólnego nie ma. To mniej więcej tak, jakby 12-latek dorwał prezerwatywę - pociupciać i tak nie pociupcia, ale pewien dreszczyk emocji związany z samym posiadaniem poczuje ;-)
Ale że różni ludzie różnego kalibru przyjemnościami żyją - kontynuujcie proszę ;-)
Można jeszcze dodać, że "są guściki i gusta" z tym, że mój to gust a wasz to guścik. Niektórzy mówią o charakterze i charakterku. Mówiący ma zazwyczaj charakter.
Drogi DamianiePa! Przemawia przez ciebie poczucie wyższości.
Zrób coś z tym! Jak zaczniesz szanować innych ludzi będzie Ci się lepiej żyło.
DamianPa, nie wiem czy zauwazyles (ale chyba nie), ale to jest forum typowo sprzetowe i glownie o tym sie tu dyskutuje (taka specyfika forum). Jak chcesz porozmawiac z ahtystami to idz na foto-strefa.pl ;)
Bo to forum użytkowników aparatów Canona więc można tu pogadać o wszystkim z tym związanym, zarówno i o sprzęcie jak i o fotografii choć może w mniejszym stopniu.
Przed zarejestrowaniem sie na jakimś forum należałoby zapoznać się z jego charakterem bo tez mam wrażenie że kolega napisał posta tylko żeby napisać.
I trzeba Ci na to było aż kilka dni:shock:
Toś zbyt bystry raczej nie jest, bo przecież na samej górze jest napisane jak wół, że to jest "Forum użytkowników aparatów...itd." a nie fotografów i można to zauważyć po paru sekundach, a nie dniach. :mrgreen:
A to dobre :lol:
Prawie tak dobre, jak moje ulubione podsumowanie nadużycia filtrów UV:
http://groups.google.pl/group/pl.rec...3966dfa?&hl=pl
Mimo wszystko nie wierze w az taki duzy skok tej czulosci. 1EV to by byl niezly prztyczek w nos konkurencji, ktora i tak musi teraz udawadniac, czemu to "dusza" jest wazniejsza w aparacie niz wysokie ISO.
To co mowisz, ze bedzie to tylko w wyzszych modelach ma sens. Pozycjonuje aparaty i jest to informacja dla odbiorcow nizszych modeli: patrzecie, co bedziecie mieli w 550D :D. Czy w D25 bedziecie to mieli?? ;-)
Ale fakt, ze jakby dali ISO 12800 to lampa blyskowa przechodzi to lamusa. Wystarczylaby swieczka albo mocniej zaswiecic oczami ;-)
Marcin
Pierwsze sygnały o słuszności tej tezy można dostrzec nawet nie rejestrując się na tym forum - wystarczy poczytać choćby na usenecie opinie o nim ;-) Ja jednak nie jestem z tych, którzy pochopnie wydają sądy na jakiś temat, i zawsze staram się dokładnie przyjrzeć zagadnieniu, zanim wyrobię sobie na jego temat opinię. Stąd te kilka dni. Jeśli uważasz, że to AŻ TYLE czasu, to przepraszam cię ogromnie, że jestem takim nietrybem bez refleksu - gdybym był choć w połowie tak bystry jak ty, pewnie już po 5 minutach bym się zorientował ;-) Cóż... nie każdy może być doskonały, czego najlepszym przykładem jak widać jestem ja ;-)
Usenet to akurat takie miejsce gdzie kazdy smoze nabazgrac co mu sie tam uwidzi. Zreszta bylo kilku kompletnych frustratow, ktorzy gdy im charakter i cel tego forum im nie odpowiadalo, zamiast sie po prostu wypisac, wypowiedzili prywatna wojne, chocby i na rzeczonym usnecie. Najwyrazniej czasu maja za duzo, wzglednie jakies kompleksy moze?
Marcin
Odpuśćcie mu. Nie zrozumiał kontekstu, który dla nas jest oczywisty, bo wiele razy o tym rozmawialiśmy. Chlapnął z trochę zbyt grubej rury a teraz próbuje wyjść z tego z twarzą. Proponuję małą dyspensę i drugą szansę.
A wracajac do tematu: będą jaja jak berety, jak trójka rzeczywiście będzie wyglądała jak Bonkowa :mrgreen:
Mają świetny projekt, to po co się męczyć?
Może też być tak, że te specyfikacje mają jakiś sens, że były przecieki a tylko fotki nie było, to wzięli Bonkową. Do lutego nie daleko, chociaż uczciwie przyznam, że nie mogę na krześle wysiedzieć.
Myslisz ze juz panowie w czarnych garnituach zapukali do Bonkowych drzwi??
Hehe. Zeby sie nie okazalo potem, ze Canon to nie ma wogole dzialu projektownia apratow. Zbieraja sie tylko raz na rok, przerzucaja na dpreview wszystkie spekulacje i plotki i sprawdzaja co tam trzeba wyprodukowac ;-)
Marcin