Przyszedł czas na ludzi...
177.
178.
Pewnie w najbliższym czasie wrzucę jeszcze kilka z sesji.
Pzdr!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jeszcze na dobranoc dzisiaj takie jedno:
179.
Wersja do druku
Przyszedł czas na ludzi...
177.
178.
Pewnie w najbliższym czasie wrzucę jeszcze kilka z sesji.
Pzdr!
To jeszcze na dobranoc dzisiaj takie jedno:
179.
We wszystkich trzech nie pasuje mi grzywka poza GO. Kontynuując :
177. Nieidealnie symetryczna (z prawej więcej pustego) :D
Cienie pod oczami
Brak błysku w oczach w postaci blendy lub ringa :D
(cicho, bo chyba blenda jest, ale tak strasznie na dole, powinna być bardziej w środku)
178. Twarz obrócona w lewo, ale mimo to więcej pustego po prawej.
179. 50tka na FF zalicza się chyba już do ogniskowych "przerysowujących" :D Zupełnie nie leży mi ten portret, może jakby było jeszcze czoło, ale tak, to jakiś ufok wyszedł.
Podsumowując : Lekko niedopracowane portrety, widać magię FF i zamysł fotografa, ale jeszcze trochę brakuje.
Ogólnie bardzo fajne fotki... może to też troche zasługa 5D :] Jakbym mogł prosić to wyślij mi coś z 100 f/2.8 macro jakies portrety na f/2.8 na mail w pelnej rozdzielczosci albo zamiesc gdzies na imageshack i wrzuc na PW linki :) dzięki wielkie :) Zastanawialem sie nad 100 f/2.8 zamiast 85/1.8 bo mialbym macro i portretowke w jednym ale i dzialke przyslony w plecy :) i stwierdzilem ze moze lepiej odkladac od razu na 70-200 f/2.8 ale z drugiej strony stalka jest lekka i poreczna wiec jak nie trzeba 200 to fajnie miec stale 100 ;] sorry za OFTOPA :] licze na odp na PW
czy dobrze rozumiem? musze patrzyc czy blenda, ring, czy cokolwiek ma swoje odbicie dokladnie w srodku oka? bo jesli ma choc troche na dole, gorze lub po bokach to zdjecie juz jest be? Micles naprawde przeginasz. no wybacz ale takie kometarze sa smieszne dla mnie. napisz raz cos konkretnie, jakies powaznie bledy czy cokolwiek a nie takie bzdury! od poczatku Twojego pobytu na forum zauwazylem tedecje do tego ze piszesz zeby pisac nie wnoszac nic do tematu. moze ja jestem jakis ulom ze tylko ja to zauwazam a moze innym tez to rpzeszkadza lecz nic na ten temat nie pisza. mi to natomiast przeszkadza ze wypisujesz takie bzdury, nie wnoszace nic do tematu, nie dajace zadnych konstruktywnych wskazowek. naprawde musisz?
dobra juz nic nie pisze zeby nie wywolac wilka z lasu.
teraz co do zdjec
177 - ja, w przeciwienstwie do Miclesa nie mierze symetrii linijka i moge powiedziec ze taki minimalny brak symetrii kompletnie nie przeszkadza zdjeciu, i jest praktycznie nie zauwazalny.
178 - bardzo fajnie, urocze zdjecie, podoba mi sie mina dziewczyny. kadr rowniez mi sie podoba.
we wszystkich zdjeciach bardzo podoba mi sie obrobka.
pozdrawiam Cie Mungo ;)
mnie sie zdjęcia podobają, nawet bardzo, obróbka również, tylko jedno mnie denerwuje, ale to raczej nie wina fotografa...
A wywołujcie sobie wilka z lasu ile chcecie, jeździjcie po sobie ile chcecie, ja będę szczęśliwy dopóki w tle będą się przewijały moje zdjęcia. Każdy, nawet najmniejszy komentarz ich dotyczący, albo najdurniejszy jest przydatny. Nie ważne czy tyczy się szczegółów czy całości, czy dupereli i tak ich posłucham.
Dzięki wszystkim za komentarze.
Fotki jak dla mnie ladne wpadajace w oko technicznie bez zarzutów tylko 178 wyglada u mnie na troszke za zimno wywolana tak to bardzo pozytywnie
Pozdro.
Jeśli mogę swoje 3 grosze... jak dla mnie przy 179 zmniejszyłbym GO (a dokładnie bardziej rozmył to, co poniżej brody). Trochę mi przeszkadza ta lekko nienaturalna poza. 178 - przyłączam się do głosu iktorna.
Ogólnie się podobają :)
Przy 179 już bardziej się nie da, bo robił 50@2.0. Chyba że sugerujesz zakup 50 1.4, albo 50 1.2. Gdzieś widziałem 50 1.0, pewnie by się nadał :D
Przez to ze ostrość jest gdzieś, w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu (bo wynosi pare milimetrów) zdjęcia straciły magię 5-ki.
Spróbuj przymknąć jeszcze trochę (min 2.8) bądź odsuń się trochę od modelki.
Przy 5D i 50-tce i tak ładny bokeh będzie a grzywka i inne przeszkadzające poprzednikom rzeczy załapią sie w GO.
Ale z tego, co wiem, fotografował lustrzanką, która charakteryzuje się między innymi możliwością zmiany obiektywów ;)
Nie sugeruję zakupu czegokolwiek. Po prostu nie podobają mi się w ten sposób ułożone ręce i te pompony (?) na butach (?).
Ale oczywiście to moje osobiste i wyjątkowo subiektywne zdanie.
Pozdrawiam
To wracam po prawie półtora miesięcznej przerwie. Na początek drugie podejście do Speaker's Corner. Mam nadzieję, że będzie się bardziej podobać. Zdjęć jest dużo, więc podzieliłem je wg. mówców. Na początek:
180.
181.
182.
183.
180. Twoje obawy o "za szeroko" zostały potwierdzone. Nieładne. I jeszcze winietą zacina :/
181. W miarę, ale na pewno lepiej by wyglądało (wiem, nie chcesz tego słyszeć, ale taka prawda) zrobione jakąś 50 1.4 żeby koleś się odciął od tła.
182. Tu za to szeroki uzasadniony. Imo najlepsza z zestawu, bardzo dużo mówi, i do tego ręka wskazująca, można by się pokusić o orzeknięcie poprawnego uchwycenia "momentu decydującego" czy jak mu tam. No ew. lekko krzywo, ale mi nie przeszkadza.
183. Też wyśmienite, ale już nie takie mocne jak poprzednik. Jest cała historia w jednej klatce, ale tamta ręka dawała "momentu decydujący" a tu go nie znajduję. Ofkoz nie można było inaczej, bo tego momentu tam po prostu nie ma, chyba że o czymś nie wiem. I żeby się uczepić, to nie podoba mi się prawa strona (but + łokieć)
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/o...wce_74435.html - no i jeszcze coś takiego. Panowie - aż tak źle? Czy co? Zero komentarzy...
Ja powiem Tobie tak: szeroki kąt jest fajny, ale zdjęcia z niego wyciągnięte, szczególnie reportażowe, takie czysto informacyjne ludzie nie łapią, nie komentują.
Nie wiem czy znasz portal plfoto (zapewne znasz) - tam największą popularnością cieszą*się zdjęcia baardzo artystyczne, zwykłe pstryki są jechane na potęgę, a wszelki artyzm (czy już*nawet grafika) jest wychwalana pod niebiosa.
Tak jest w tym wypadku - Tobie mogą*podobać się zdjęcia - i bardzo dobrze, bo dopóki nie zarabiasz na zdjęciach tak być powinno. Ja osobiście zoomów nie znoszę, więc propo sprzętu się*nie wypowiadam, w każdym razie to co pisze micles a propo winiety, którą*daje 16-35, trochę*wyżej jest totalną bzdurą. Po co pisać, byle pisać?
aha - jeszcze jedno - z tego co pokazuje mój kolega - też jest na stażach w gw (gdańsk) to strasznie zdjęcia cropują, ale tak na potęgę, więc jeżeli masz na zdjęciu wszystko ładnie ułożone, skomponowane, to będzie im ciężko ciąć ;)
Trochę pokręciłeś. Zrozumiałem tyle, że zamiast coś przedstawić zrobiłem zdjęcia artystyczne... Ale dzięki - taki skok sprzętowy wymaga chwili czasu na oswojenie się ze sprzętem.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś konkretne uwagi dotyczące poszczególnych zdjęć.
Pzdr!
To już ostatnie zdjęcia. Komentujcie jako serie, albo jako pojedyncze. Teraz szczególnie na was liczę, bo nowy sprzęt, etc. Jak się nie sprawdze w nowym sprzęcie, to się sprzeda i wrócę do 350... Spójrzcie krytycznym okiem na zdjęcia, nie patrząc na sprzęt. Pzdr!
193. To wymaga krótkiego podpisu: komunista:
194.
195.
196.
197.
198.
Dużo bardziej podobają mi się zdjęcia z targu owiec niż te z wątku.
Ostatnia seria, którą wrzuciłeś jest najlepsza. Niestety widać chorobę szerokiego
kąta :) Zwróć uwagę, że często ta szerokość nic nie wnosi do zdjęcia.
Fajnie jest zobaczyć coś więcej niż główny temat zdjęcia, jeżeli to nie są drzewa (vide 180,194).
Mam nadzieję, że zrobisz dobry użytek ze sprzętu. Na razie za szeroko
Dzięki. Szeroki kąt mam od niedawna, więc powoli uczę się go używać. Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej!:) Pzdr!
Rok szkolny, czyli matura, matura i... gazetka szkolna. W tym roku mam zamiar zaszaleć w naszej szkolnej publikacji. Pierwszy numer już jest - dwa moje fotoreportaże+okładka+kilka zdjęć do poszczególnych artykułów. W najbliższym czasie postaram się wam pokazać jak to wygląda. Na początku okładka(numer skierowany do pierwszoklasistów, więc pierwszoklasista na okładce).
projekt Marcin Wiśniewski
Nie widzę tej okładki :confused: Chyba coś nie tak poszło z imageshack.
Wrzucam jeszcze raz
Fajne światło. Jarzeniówki w klasie?
Właśnie nie jarzeniówka - blenda na dworze;)
Wrzucam foty ilustracyjne do wywiadów, opowiadań o nauczycielach. Nie będę wam mówił w jakich warunkach robilem foty i ile miałem na nie czasu, bo szkoda gadać. Proszę o komentarze.
Nauczycielka rosyjskiego:
199.
Nauczyciel Przysposobienia Obronnego:
200.
201.
przyzwoite zdjecia.. w koncu zrobione jakas normalna ogniskowa a nie rybim oczkiem :)
masz moze 2 w kolorze?
Mam, mam w kolorze. Ale gazetka, do której idą foty jest czarnobiała, to wolę zrobić ładny bw, niż żeby mi drukarka kolorowe konwertowała:p
Pozatym na każdym jest światło szkolne, czytaj mieszane z brzydkimi kolorami. Co do ogniskowych... Mówiłem, że nauczę się używac obiektywu - tylko trzeba czasu:p Dwie pierwsze foty robione 35 mm.
Chodzi mi też o komentarze techniczne. Tak dawno nic nie publikowałem, że nie wiem, czy nie popadłem w samozachwyt i nie robię tragicznych fot:p
199. "Kwiaty we włosach, potargał wiatr..." (unikać rzeczy wyrastających z głowy)
200. Bez zarzutu, no może klamka odciąga
201. Dać go na to czarne tło po prawej i gites.
Ogólnie : bardzo dobra seria, jak zawsze super bw + portrety z duszą, ja bym pozostał przy tej "pośpiesznej" konwencji, bo ten lekki nieład służy naturalizmowi fot (mówię teraz o przewadze 200 nad 201)
technicznie jest chyba wszystko ok.. ladna plastyka, ladna glebia ostrosci, ladny bokeh.
200 jest najlepsze ze wzgledu na kompozycje.
Jak wyglada nedzne oswietlenie w szkole wiem :) stad pytanie o wersje kolor, jestem ciekawy jak wybrnales z obrobki
jesli mialbym sie do czegos doczepic...
jak teraz drugi raz ogladam te zdjecia niespecjalnie mi sie widzi pozycja goscia na 3 zdjeciu. Jakby korpus byl prostopadle do aparatu a glowa byla zwrocona w inna strone. Efekt chyba taki, iz obiekt na zdjeciu wyglada jakby mial zeza.
Pani od rosyjskiego - fajnie; i tło odpowiednie. Na 200 pokazał bym więcej młodzieży.
Pan od PO na 201, hmm..., trochę zamknięty. Wiem, że trudno jest przekonać osobę która nie czuje się dobrze przed obiektywem do zdjęć a co dopiero zrobić ciekawy portret. Mam swoje sposoby na "zmiękczenie" modela ale w szkole nie wypada a nawet nie wolno :mrgreen:
Więcej młodzieży nie było. Z kolei co do portretu... Miałem na niego 3 minuty. Też mam sposoby na rozmiękczenie modela, ale nie są one do wykonania w 3 minuty:p Fajno, że wam się podoba. Bo myślałem, że z fotami zaliczam ostatnio równie pochyłą w dół...
Mam takie, gdzie na 201 patrzy z boku. Faktycznie wygląda to lepiej.
Kolor:
No wiem, że dobry portret potrzebuje czasu. Dlatego jak robię fotę na okładkę, to już się ustawiłem z nauczycielem na całą sesję. I wychodzi lepiej. Ale tak, to mam czas na przerwie(maks. 5 minut) i muszę lecieć serią. Nawet nie ma czasu na pogadanie. Jest tylko: Pan stanie tu, i tu. Spojrzy tu i tu. Ręce tak.
w kolorze jeszcze lepsze!!
Tomek, nawet jak masz 3 minuty na zdjęcie to wcześniej dobrze jest opracować projekt w głowie. Spróbuj łamać powszechne przyzwyczajenie do portretu, jak z legitymacji. Pomyśl "w bok" nie liniowo albo tak jak wypada (no chyba, że nie ma miejsca na to w szkolnej gazetce).
Np.: jeśli pan od PO jest sympatyczny poprosiłbym go o swobodną pozę przy ścianie pod kątem 45st. on swobodnie oparty jedna ręka w kieszeni a w drugiej książka oparta o bok okładką. A jeśli pan od PO jest raczej apodyktyczny lub/i raczej sztywny w zachowaniu to zrobiłbym mu zdjęcie jak Platon Putinowi :twisted: :-D Albo ustawiłbym równolegle do obiektywu, kazałbym założyć lewą ręka na zgięcie w łokciu a prawą na twarz ułożoną w geście myśliciela. A z poziomu jego pasa zrobiłbym zdjęcie, pilnując kątów aby zbyt nie przerysować. Niestety portret to wbrew pozorom nie łatwy rodzaj fotografii, sam się tego już sporo czasu uczę.
mungo świetne zdjęcia! czemu moja szkoła nie ma takiej gazetki... ;/
no to załóż!
ależ adamku gazetka jest, jednak jest dośc... zacofana.. ograniczaja sie tylko do prymitywnych rysunków, raz na jakiś czas ( przez moje naleganie) zamieszcza jakieś zdjęcie, ale to rzadkość... bynajmniej nie ma co porównywać dzieło munga, a mojej szkoły...
Dzięki MartineZ za radę. Postaram się zastosować do niej przy najbliższych zdjęciach.
Guniu, co do gazetki szkolnej, to moja szkoła jest faktycznie wyjątkiem w tej dziedzinie. W czerwcu zdobyliśmy nagrodę dla najlepszej gazetki szkolnej w Polsce. Jest to szczególnie zasługa grafika, Marcina, który z normalnej gazetki szkolnej wyciągnął ją na poziom profesjonalny. Skład takiego numeru, ok. 40 stron trwa całymi tygodniami. To dzięki niemu gazetka wygląda jak wygląda. Poza składem jest mnóstwo roboty z zachęceniem ludzi do pisania tekstów, z późniejszym ich sprawdzaniem, ale to już robota redakcji i pani koordynator projektu.
Jeśli będziesz chciała zakładać gazetkę u siebie w szkole, służę pomocą.
Pzdr!
Chwila odpoczynku od gazetki szkolnej. Kilka portretów, ale czy można je nazwać portretami jesiennymi? To już zależy od waszych komentarzy. Czekam na konkretną krytykę. Pzdr!
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208.
209.
generalnie to fajnie ;) ale na niektórych zdjęciach twarz dziewczyny bardzo niezdrowo wyszła, czy używałes jakiejś blendy że tak blado sino doświetlona jest?
Używałem tylko blendy. Możesz powiedzieć na których zdjęciach? Ta bladość może też wynikać z nieumiejętnej obróbki...
hmm oglądając te zdjęcia na myśl przyszedł mi taki dialog:
fotograf: proszę, ustaw się przed obiektywem a ja zrobię ci kilka zdjęć
modelka: ok. Skończyłeś już? Możemy iść?
Oglądając te zdjęcie odnoszenie wrażenie, że modelka jest cholernie znudzona. Nawet te sztuczne uśmieszki niczego nie poprawiają, ba wprowadzają jeszcze większą sztuczność. Nie podoba mi się.
Chodzi Ci o minę. A to dziwne, bo miny brałem z francuskiej wersji Vogue. Tak, tak. Tam też są znudzone i bez wyrazu.
Paenka - rozumiem o co Ci chodzi z tymi kolorami. Coś pochrzanilem w obróbce. Mam trochę inaczej, czyt. niedobrze, skalibrowany monitor i u mnie wyglądają ok, ale już na innych widać te różnice w kolorze cery. Dzisiaj zrozumiałem o co Ci chodzi. Błąd przy obróbce, lekkiej poprawie cery. Wszystko do naprawienia.
A jeśli chodzi o to, że twarz taka blada - mi się taka podoba. Bardziej niż opalona. U mnie na monitorze jest wzorcowa biała cera(ale nie blada!).
Problem tylko w tym, że sztuczność i znudzenie bije z całego ciała nie tylko z mimiki, więc skopiowanie zamysłów z "francuskiej wersji Vogue" wg mnie nie udane.
202,204,205,206 te zdjęcia typuje z tą cerą....aczkolwiek wiesz....ja też mam nieskalibrowany monitor :p