Rzygam już tymi forumowymi kotletami ale obrazek nr 1 odbieram jako zdecydowanie przyjemniejszy dla oka.
Wersja do druku
hehe ;) nie moge sie napic bo rano w teren jade do pracy na repo :D
w niedziele sie napije.
ja wstrzymam sie z podjeciem decyzji do konca roku, bo po cichu licze na premiere Sigmy 135/1.8 z serii ART (ponoc pod koniec roku ma byc ukazana swiatu), ktora moze byc swietnym rozwiazaniem dylematow tego watku.
zakladajac, ze ta Sigma 135/1.8 OS ART bedzie rownie udana, co obecne obiektywy z serii ART, to kupilbym ja na 100% i zamienil Sigme 85/1.4 na C85/1.8
pozyjemy - zobaczymy.
generalnie rzecz biorac Sigma 85/1.4 to naprawde bardzo udany obiektyw.
ale nie ukrywam ze fotografia jako hobby to takie wieczne poszukiwanie nirvany.
nawet jak sie ja znajdzie, to gdzies sie slyszalo ze gdzies tam jest lepiej :P
Jeszcze zalezy czy zmiesci sie np. w 4tys...
Sent from my iPad using Tapatalk
stawialem jedynke na 135L :)
no wlasnie, obrazki sa do odroznienia tylko jak sie je zestawi obok siebie, a roznice wychwyci doswiadczony fotograf, zawodowiec.
normalny czlowiek nigdy by nie wiedzial ktore zdjecie jest z jakiego obiektywu.
mialem zarowno 135L, mam teraz Sigme 85/1.4
jakbym mial komus doradzic co wybrac w tym momencie (przed premiera Sigmy 135/1.8 OS), to bez dwoch zdan wskazalbym na 135L + C85/1.8
jes to wariant najbardziej optymalny finansowo i w zasadzie dajacy mozliwosci fotograficzne ktore nie moge sobie wyobrazic w czym mialyby kogokolwiek ograniczac.
nawet kupilbym uzywki tych dwoch obiektywow, zeby zmiescic sie w cenie za nowke 135L badz Sigme 85/1.4 ale zeby miec oba, bo ani jeden nie zastapi drugiego, ani drugi pierwszego.
argumentow za takim setup'em podalem cala mase w poprzednich postach.
mam nadzieje, ze moje poszukiwania komus pomogly ;)
Pomogles i to bardzo, ale plotki o nowej Sigmie tylko mieszaja...
Sent from my iPad using Tapatalk
Zdjęcia łatwo było rozpoznać po perspektywie (ściana z oknami w tle) i IMHO z tego powodu dużo przyjemniejsze w odbiorze jest to z Sigmy.
ciesze sie, ze pomoglem :)
szkoda tylko, ze poza strideer w watku nie wypowie sie zaden posiadacz 85L
nie rozumiem tego.
mega popularne szklo.. opinie posiadaczy tego obiektywu (85L) w zestawieniu z jego najwiekszym "konkurentem" z AF sa na bardzo cenne.
tymczasem z najswiezszych opini trafilem na taki oto rodzynek:
http://www.canon-board.info/obiektyw...1/#post1176660
rozumiem, ze watek w ktorym teraz pisze porusza troche inne dylematy, aczkolwiek moj kolega s1nn3r zalozyl dedykowany watek 85L vs Sigma 85/1.4 i jak widac opini jak na lekarstwo..
http://www.canon-board.info/obiektyw...-dg-hsm-91861/
naprawde korci mnie, zeby kupic sobie 85L tylko po to, zeby osobiscie sprawdzic te cala "magie" o ktorej tyle halasu wokol tego szkla.
kase niby mam, tylko waham sie czy po prostu rozsadnie wydam te pieniadze (kupilbym uzywke 85L zeby nie stracic na ewentualnej odsprzedazy)
cos mam przeczucie, ze te cale halo wokol 85L jest bliskie tajemniczej magii jaka ma niby 50L, ktory to obiektyw mialem przez rok i ktorego magii ni jak nie uświadczylem ani razu.
dla odmiany napisze, ze przez 3 miesiace uzywania 135L zrobilem kilka ujec, ktore jak na nie teraz patrze to mam "wow"
na przyklad:
moze moje odczucia sa wynikiem tego, ze nie bylem jeszcze na sesji strictle modelkowej gdzie Sigma 85/1.4 bylaby w uzyciu?
nie wiem, moze.
w kazdym badz razie jezeli ta niezbadana magia obiektywu zawiera sie w slowie "wow" kiedy patrzymy na zdjecie, to ogladajac fotki ze 135L wlasnego autorstwa wiele razy mialem "wow" na jezyku ;) (i nie tylko ja)
i to nie to, ze wpadam w samozachwyt.
to "wow" to pierwsze wrazenie jak sie obejrzy zdjecie ze 135L, ktore jest jakies takie miekkie w odbiorze, z kremowym tlem, z super kolorami, wszystko jest ladne, no i perspektywa ogniskowej 135mm daje takiego fajnego "pazura" zdjeciom :)
poki co mam rzadziej "wow" jak ogladam zdjecia z Sigma 85/1.4 :P
no ale moze za krotko ja mam.
nie mniej jednak mimo iz duzo pisze na tym forum i udzielam sie dosyc aktywnie, to mam nadzieje ze dalem sie poznac jako osoba ktora nie jest fanbojem zadnej marki tylko zawsze stara sie bronic obiektywizmu.
i z mojego doswiadczenia wynika jasno, ze w przypadku 135L jest sporo magii, zawartej w slowie "wow" ;)
do konca roku bede wiedzial jak to sie ma w przypadku Sigma 85/1.4
Ja jestem totalnym amatorem, normalnym czlowiekiem... ale roznice widac wlasnie w obrazowaniu roznych ogniskowych. Zdjecie 2 jest wezsze wiec 135mm, do tego inny kontrast (moze to przez obrobke, a moze nie). Osobiscie raz mialem w reku 135mm L i raczej na 99% bedzie to kolejne szklo ktore kiedys dodam do swojego arsenalu. Amazing, Love it, ze tak sie wyraze... ;)