Odp: [KrZyChUM] Dzika przyroda
Dziękuję za kilka słów pisanych :-). Fajnie, że Wam się chciało :-).
Kruki w ostrzejszym słońcu nie są dla mnie takim łatwym tematem. W sumie nie miałem też ich dotychczas przed obiektywem. Właśnie do zeszłego tygodnia :-). Będą jeszcze mniej "plasticzane" kadry w albumie;-).
Tymczasem jedno ujęcie z "myszołowowych" utarczek.
79.
[4/600, 600mm, f4.0, 1/1600, ISO 640]
[KrZyChUM] Dzika przyroda - Kruk
80. Kruk (
Corvus corax)
[4/600, 600mm, f4.0, 1/1600, ISO 640]
Ale ładny ten kruk!
Opowiedz coś o świetle, jakie wtedy było. Albo o pomyśle na balans barw w tym zdjęciu.
No ten kruczek już bardzo ładnie wyszedł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale ładny ten kruk!
Opowiedz coś o świetle, jakie wtedy było. Albo o pomyśle na balans barw w tym zdjęciu.
Światła wtedy nie było :-). W ostrzejszym świetle kruki są trudnym tematem ze względu na metaliczny połysk, który posiadają. Do tego dochodzi czarne ubarwienie.
A co do balansu bieli, to gdy będzie nieodpowiedni szybko to wyjdzie na ubarwieniu kruka :-). W moim przypadku miałem AWB + drobna korekta na + przy wołaniu z RAWa.
No ten beardzo ładny. Też zauważyłem że ptaki niekolorowe lepiej wyglądają (detal) w bardzo miękkim, lub nawet braku światła.
I ptaki o dużym kontraście. Ile się namęczyłem, żeby mieć zadowalające zdjęcie zwykłej sikory bogatki - ze względu na jej czarno-biały łebek.
81.
[4/600, 600mm, f5.6, 1/125, ISO 1600]
79 bajka jak dla mnie! I moment i kolory bardzo mi się podobają :) Propsy :)
Budujesz napięcie jak Hitchcock w "Ptakach", kolejne ujęcie będzie z trzema... :)
Tak czy inaczej do kruków to faktycznie optymalne światło.