Swego czasu z 8 mpx robiło się plakaty - i to bez problemu :).
Wersja do druku
choć sam zajmuję się troszkę amatorsko kamerowaniem to słuchając Was troszeczkę się uśmiecham. A to dlatego ,że wielu kolegów z branży uważa ,że ja kręcąc bez stabilizatorów wymagających kilku metrów przestrzeni wokół siebie i bez tych wszystkich doświetlaczy jestem ginącym gatunkiem, a ja uważam właśnie ,że to urok reportażu weselnego trochę zaszumiony obraz w ciemnej sali i czasami drżący obraz kiedy tańczący lekko przesunie mnie na sali, ale to tylko moje skromne zdanie. Z drugiej strony moja żona strzela fotki na 5d III z jasnymi stałkami i nie mam zamiaru psuć jej klimatu.
Glidecam bez kamizelki też wystarczy, a bez tych ujęć film wiele by stracił. Zobacz np tutaj: https://vimeo.com/55768288
ale się burza rozpętała..;) Oczywiście za ten cały cyrk odpowiadają organizatorzy, przeważnie są to mamusie młodych...;) Myślę, że tak jak wspomniano wcześniej Kościół powinien na taką sytuację zareagować. Jeden fotograf + jeden operator kamery, obydwaj z klasycznym sprzętem bez statywów monopodów i całego tego ustrojstwa... Biedni ci księża że muszą to tolerować...
No dzisiaj po weselu istna ekstrema sprzęt 7d i 1dMII i drewniany kościół + egipska ciemność oraz hmm twarze raczej czerwone zazwyczaj. Trzeba bylo wspomagać się lampą, czego nie lubię i to strasznie :/ w kościele oczywiście. Szkła C28 oraz C85 oraz fish samyang
No to szkła ciemne jak na takie miejsce.
Zbyszko666 przerabiałem kiedyś podobny temat. Potem wszystkie zdjęcia pomarańczowego i żółtego w kolorach odejmowałem i całkiem całkiem to wychodziło. Poza tym 1.8 to dość płytka głębia ostrości rzadko używam ale używam, 1.4 to już chyba w ogóle jedynie jakieś tam statyczne kompozycje żeby to miało ręce i nogi. Nie wiem jak ktoś potrafi tak fotografować w tańcu ludzi. Na prawdę podziwiam za dobre strzały z takimi przysłonami. Daleko mi do was jak tak patrze na zdjęcia i czytam. Wtedy jeszcze nawet 7D nie miałem a najjaśniejszym moim szkłem było 50 1.8 ;) Na sali na prawdę trzeba czasami sporego ISO. Przy 1600-2000 2.8 to czas tak 100 mam. I tak średnio z czasem jak na jakieś szybsze akcje. Niestety 7D powyżej 1600 jest bardzo przeciętny i potem więcej się denerwuje patrząc na te szumy niż jak mam pierwszy plan doświetlony lampą a tło ciemne jak w ... :F Przy sporych salach 580 w masterze i 430 w slavie mało troszkę. Wiadomo nie cały czas się z lampą błyska bo to dla mnie jest samo w sobie uciążliwe ale kolejke/seta na sali przejdziesz porobisz potem 2 pomęczysz jakoś przebieduje się bez lampy chyba że coś się dzieje no i tak w kółko do oczepin. Zaczyna mnie drażnić ISO trochę i po sezonie może szarpnę się na 2 body lepsze ;)