Gorszy ponieważ jest trochę słabszy optycznie - szczególnie w rogach oraz ze względu na światło. Plusem jest oczywiście niższa cena i ewentualnie tańsze filtry. Coś za coś.
Wersja do druku
Gorszy ponieważ jest trochę słabszy optycznie - szczególnie w rogach oraz ze względu na światło. Plusem jest oczywiście niższa cena i ewentualnie tańsze filtry. Coś za coś.
Też stoje przed wyborem szerokiego kąta do mojego 50D. IMHO Canon 10-22 jest lepszy od Sigmy 10-20/4,0-5,6 ale ten drugi jesli chodzi o używki jest prawie o połowe tańszy. pojawia się odwieczny dylemat czy warto wydać więcej kasy na UWA ?
Dopłacić do lepszego zawsze warto, tylko zależy ile kto ma $
Między t11-18 a s10-20 będzie niewielka różnica, pomiedzy S10-20 a c10-22 już jest spora zależy jak dla kogo.
A w czym ta wielka różnica między sigmą a canonem? Chyba tylko w cenie, bo pół działki przysłony to niewiele, a jakością obrazka też jakoś wielce się nie różnią.
Co do tamiego, to mało popularny obiektyw jest i o czymś to jednak świadczy - ale dobrze że my zwykli pstrykacze mamy wybór i to dość spory :)
wy wciąż porównujecie canona 10-22 do sigmy 10-20 ale tej starszej ciemniejszej, a jak jest z porównaniem canona do sigmy ale tej nowszej ze stałym światłem?
Porównujemy Canona do starszej Sigmy, bo wtedy to ma sens ze względu na różnicę w cenie :mrgreen:
Pomiędzy Canonem a nową Sigmą f3,5 nie ma praktycznieróznicy w cenie. Za to jest jaśniejsza od Canona i tak w kółko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wszystko to prawda. Chodzi tylko o to, czy warto dołożyć do Canona ???
Panowie, a czy mógł by ktoś wypisac tutaj minusy C10-22? Słyszałem kilka opinii i chciał bym sprawdzić czy się potwierdzą...
Przymiarki sa do C10-22, albo C17-40...z tym, że ten drugi to nie az tak szeroki znowu :(