Odp: Szukam portretówki do Canona R
Jakiś czas temu pytałem w tym wątku o pomoc w wyborze obiektywu portretowego do Canona R, teraz moge pochwalić się efektem tych poszukiwań.
Ostatecznie stanęło na dwóch Sigmach z serii Art: 85/1.4 (niezły klocuch) oraz 35/1.4. W ramach szerokiego kąta dorzuciłem 16-35/4 (kupiony od forumowicza @szandor, egzemplarz praktycznie bez śladów użytkowania). Razem z moim dotychczasowym 70-200/4 będą stanowiły komplet. W najbliższym czasie pokuszę się jeszcze o C50/1.4, w dalszej perspektywie o C135/2.
Nie uniknąłem fatum torby pełnej stałek ;) ale jakoś zoomy w zakresie 24-105 mnie nie przekonały (głównie ceną oraz dostęnością).
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :)
Teraz muszę jeszcze ogarnąć jak wydłużyć czas naświetlania ponad 1/125s w Canonie R, chyba jeszcze nie ogarniam tego aparatu.
Wrzuć jakieś foty z tej 85 i krótką opinię za jakiś czas :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bumber
Jakiś czas temu pytałem w tym wątku o pomoc w wyborze obiektywu portretowego do Canona R, teraz moge pochwalić się efektem tych poszukiwań.
Ostatecznie stanęło na dwóch Sigmach z serii Art: 85/1.4 (niezły klocuch) oraz 35/1.4. W ramach szerokiego kąta dorzuciłem 16-35/4 (kupiony od forumowicza @
szandor, egzemplarz praktycznie bez śladów użytkowania). Razem z moim dotychczasowym 70-200/4 będą stanowiły komplet. W najbliższym czasie pokuszę się jeszcze o C50/1.4, w dalszej perspektywie o C135/2.
Nie uniknąłem fatum torby pełnej stałek ;) ale jakoś zoomy w zakresie 24-105 mnie nie przekonały (głównie ceną oraz dostęnością).
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :)
Teraz muszę jeszcze ogarnąć jak wydłużyć czas naświetlania ponad 1/125s w Canonie R, chyba jeszcze nie ogarniam tego aparatu.
Daruj sobie Canon 50 1.4 - to szajs jest nie warty pieniędzy. Testowałem dwa dni temu na plenerze. Połowa zdjeć do kosza bo ostrość gdzie chce. Dla mnie nie akceptowalna jakość poniżej F2,5 Już lepiej RF 50 1.8 lepiej optycznie i zdecydowanie pewniej z AF.
W eRce wejdź w nastawienia ISO/autoISO i tam ustaw minimalny czas na 1/250.
Zamiast 50/1.4 kup sobie lepiej 50/1.8. To nie jest złe szkło, ale jakościowo będzie zdecydowanie odstawać od reszty twoich słoików. Jedyna przewaga nad 50/1.8 to działka światła oraz lepszy bokeh. Cała reszta to przewaga wersji 1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wrzuć jakieś foty z tej 85 i krótką opinię za jakiś czas :)
Chętnie, muszę zrobić jakieś testy w weekend :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Daruj sobie Canon 50 1.4 - to szajs jest nie warty pieniędzy. Testowałem dwa dni temu na plenerze. Połowa zdjeć do kosza bo ostrość gdzie chce. Dla mnie nie akceptowalna jakość poniżej F2,5 Już lepiej RF 50 1.8 lepiej optycznie i zdecydowanie pewniej z AF.
Taaaak, właśnie poczytałem trochę opinii, dzięki za wskazówkę. Wybór padł na nowy 50/1.8 RF, może zdąży jeszcze wpaść w ten weekend i będę mieć już komplet sprzętu na najbliższy czas.
3 załącznik(ów)
Zakochałem się w S85/1.4 Art, ten obiektyw rysuje fenomenalnie, a w połączeniu z Rką AF działa diablo szybko. Póki co nie miałem wielu okazji na testy, ale krótki wypad z aparatem za okno wywołał tylko niedosyt:
Załącznik 6910
Załącznik 6911
Pierwsze wrażenia z testów C50/1.8 RF oraz S35/1.4 są ok, ale bez rewelacji. Za to 85 dała efekt "wow" :)
Załącznik 6912