Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeżeli jesteś przekonany, że zestawem M50, M22, M32, M11-22 i M55-200 nie zrealizujesz swoich pomysłów to od razu kupuj FF i nie trać czasu na półśrodki.
marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?
Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.
ok, to teraz
Ale masz plan/pomysł na docelowy zestaw/zestawy do którego będziesz dążył?
Jeśli tak to jaki zestaw i dlaczego ?
jp
PS
Ja chcę zostać w ML Sony ale ograniczyć zestaw do 2x (body+obiektyw podpięty "na stałe").
Ponieważ ponad 85% moich zdjęć to 24mm - 25mm jeden zestaw to body + 24mm, drugi to body + zoom 70-?
W plecaku więc tylko 2 zestawy + "na wszelki wypadek" jedna ultraszeroka stałka
Możliwość szybkiej zmiany "kąta widzenia" także w trudnych warunkach środowiska/czasu, ograniczonej przestrzeni/tłoku itd
Prawie pusty plecak.
Muszę zacząć sprzedawać swoje obiektywy
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
4. Kupno bez lustr (nie FF) jest bezsensu bo patrz pkt. 1., 2. 3, da lepsze efekty (mój gł zarzut to to że nie dają rady w trudniejszych warunkach, obiektywy są drogie, baterie słabe, w czym są wiec lepsze od smartfonów? Jeżeli ktoś chce "robić zdjecia" ma taniej i lepiej patrz pkt 2).
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C. Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania. Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy. Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy... Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalko
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)
To mnie nawet nie dziwi. Dziwi mnie, że administracja pozwala im bezkarnie zaśmiecać forum. Czasem mam wręcz wrażenie, że z punktu widzenia administracji, to canonierzy są niezbyt pożądani (teksty Jacka o braku tolerancji dla sonotrolli).
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C.
nie interesuje mnie strona techniczna. licza się zdjęcia. przmawiają do mnie efekty w tej postaci nie liczby na papierze
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania.
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Nie chce personalizaować wszystkich ustawień jakie daje aparat bo zwyczajnie tego nie zdążę zrobić i temat zdjęcia mi ucieknie
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy.
Teoretycznie tak, ale zdjęcia mówią co innego. Poza tym nie kupujesz samej matrycy tylko aparat jako całość razem z elektroniką itd. pewenie to też ma jakieś znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
Nigdzie tak nie napisałem. FF jest dopiero na 3 miejscu
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
ja noszę ze sobą kabel z ładowarką (mozna doładoac np. a autobusie) + power bank + mam w samochodzi ładowarkę samochodową
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
stary kawał mi się przypomniał (finał bedzie taki sam nawet gdyby canon miał taki obiektyw) - sałdat wpada do knajpy i od progu drze ryja - kelner! szampanskoje i frukty, na to kelner spokojnie pyta - a konkrietno? ogórcy i wodku dawaj - odpowiada sałdat - więc spytam a tak bardziej ralistycznie? wymienna optyka to ma głęboki sens, a życie nie kończy się na 300mm ani nie zaczyna się od 10mm - RF 28-70 /2 prawie (bardziej realistycznie) spełnia te wymagania - kupować - finał jak w kawale - "wezmę kundla 28-70 bez stabilizacji".
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
O tutaj bardzo się mylisz, poczytaj to forum i inne. Od razu się dowiesz, że bez FF najlepiej 100 MPx nawet nie ma co z domu wychodzić :mrgreen:....