na podstawie baaardzo skomplikowanych algorytmów ekonomiczno-produkcyjno-rynkowych ....:wink:
Wersja do druku
Zrobiłem kilkaset zdjęć reportażowych w świetle mieszanym, w pomieszczeniach, z użyciem AWB i zauważyłem mocne przesycenie barw czerwonych (np usta dzieci wychodzą jak malowane szminką - nienaturalnie jaskrawe). Wszędzie tam gdzie występują czerwienie jest ich przesycenie. To jednak jest głównie z udziałem, lub w całości światła sztucznego. Nie jest to stan, który można naprawić tylko balansem bieli, ponieważ równowaga pozostałych barw jest OK - biel i szarości też OK Trzeba się uciekać do zmniejszenia saturacji w barwach czerwonych już w programie graficznym (najlepiej operując osobnymi suwaczkami dla pomarańczy, czerwieni i purpury). W plenerze, w dzień pochmurny, w śnieżnym krajobrazie, gdzie 100% białe światło, przejaskrawienia te nie występują, lub jeśli, to w małym stopniu. Chyba AWB w 6D nie jest zbyt dobre. Może kolejne firmware to poprawią.
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj :D
jutro o 20 w programie fotograficzny program bez nazwy będzie o canon 6D, ale czy cały odcinek to nie wiem Digital Foto Video - Digital Foto Video. Pozdrówki
Min że AF słaby, boczne nie użyteczne gorsze od tego co jest w serii 5D, WiFi wolne jesli chodzi o przesyłanie danych do kompa, HDR pic na wode, za to odwzorowanie kolorów jedno z najlepszych na rynku, szumy na podobnym poziomie co u Nikona D600 to tak w skrócie :)
Żarówki i także żarówki plus światło z okien, jeżeli za dnia. Flesza nie używałem - ISO 25600 użyteczne, a czy były także miejscami halogeny - to się nie przyglądałem. Mam przypuszczenie, że jeśli znaczna ilość barw zółtych, to w ustawieniu AWB "dowala" ostro czerwieni, ale tylko w czerwieniach i nie można to skorygować korekcją koloru w aparacie, bo to jest korekcja ogólna.