Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
DR - Dynamic Range
HDR - High Dynamic Range
Dalej nie widzisz związku?
a ty widzisz.... ?
Dynamic range - Wikipedia, the free encyclopedia
High dynamic range imaging
a potem pytanie skąd nieporozumienia ;).
Po mkIII 6d budzi niedosyt, pewnie byłoby inaczej gdyby był w cenie 7d.., nikon ostatnio daje ciała równo, co nie zmienia faktu że matryca w d600/d800 są dobre, nawet bardzo dobre.
Nie widzę się koledze że jest rozdarty też bym wolał mieć puchę z dużym DR w zakresie iso50-3200 nic więcej mi nie potrzebne.
6d pewnie kupią chałupnicy od ślubów którzy teraz mają apsc lub stare 5, nie ma problemu z kurzem ;), af okazuje się że daje radę i dr ma lepszy w zakresie czułości reporterskich...
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Panowie obrońcy jedynie słusznej matrycy. Po zapoznaniu sie z argumentacja typu "byłeś tam?" i "co fotograf miał za plecami" myślę, że udam się na zasłużony EOT :lol: Jeśli, ktoś ma jakieś obrazki, testy itd to będę wdzięczny za udostępnienie, ale śmieszne dywagacje na temat czy DR to HDR i czy ktoś był podczas wykonywania zdjęcia są kompromitującą argumentacją nawet jak na fanbojów. Także, dla mnie EOT.
Sam się kompromitujesz, bo zamiast sensownych argumentów zaczynasz ubliżać innym od "fanbojów" czy "obrońców jedynie słusznej marki".
Panowie ,panowie...że jeszcze komuś się chce bawić w systemowe wojenki...:lol:
proponuję powrót do tematu:
Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
A z czego się przesiadłeś, bo myślę o zmianie 7D i nie wiem czy przy użytkowaniu nie skręcę sobie kciuka :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
W takich rozmowach zawsze mi przychodzi na myśl zdanie "Nikon zawsze miał lepsze aparaty a Canon zawsze robił lepsze zdjęcia" coś w tym jest ....
Zdjęcia to robi fotograf. Dobry zrobi je czymkolwiek. Reszta może się DR-ować. :)
I taki żarcik: jeżeli AF w D6 nie będzie się psuł, lub też serwis będzie umiał go naprawić, to jest poważny atut. :D
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ...
Dzięki to o mnie bo ja właśnie jestem sprzedawcą w Media Markt. Miło mi że oceniłeś całe grono ludzi nawet ich nie znając, no to teraz może kolej na np. taksówkarzy? Pomyśl gdzie sam się stawiasz takimi wypowiedziami, specjalisto.
Cytat:
Zamieszczone przez
seweryn1
Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ...
Dzięki to o mnie bo ja właśnie jestem sprzedawcą w Media Markt. Miło mi że oceniłeś całe grono ludzi nawet ich nie znając, no to teraz może kolej na np. taksówkarzy? Pomyśl gdzie sam się stawiasz takimi wypowiedziami, specjalisto.
Osobiście mam doświadczenie z obsługą działu foto płockiego MM. Jest tam jeden gość, który naprawdę ma pojęcie o fotografii. Śmiem twierdzić, że nie spotkałem drugiego tak kompetentnego sprzedawcy. Amator, ale entuzjasta fotografii. Nie wiem, czy to przypadek, że tam pracuje, czy MM przeprowadza jakąś rozsądną weryfikację swoich sprzedawców, ale przez jego pryzmat mogę powiedzieć, że w MM obsługa jest OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Osobiście mam doświadczenie z obsługą działu foto płockiego MM. Jest tam jeden gość, który naprawdę ma pojęcie o fotografii.
O fotografii czy aparatach fotograficznych?
Czym częściej bywam na tym firum, tym wyraźniej zauważam różnicę, że to nie to samo
Wysyłane z mojego FreeTAB 9701 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
matlog
A z czego się przesiadłeś, bo myślę o zmianie 7D i nie wiem czy przy użytkowaniu nie skręcę sobie kciuka :-)
nie skręcisz, może troszkę, ale reszta zrekompensuje to z nawiązką...
jeszcze do kolegi Arkan - troche Cię nie rozumiem, rozumiem że DR wyższa o 2 EV jest dla Ciebie sensem życia, akurat dla mnie jest parametrem o wiele mniej istotnym niż zakres szumów na wysokim iso i akurat w tej materii matryce canon robią druzgocące postępy, z każdym modelem dając nam matryce średnio o 1,5 działki mnie szumiące. Więc argument, że canon stoi w miejścu bo DR mu się mało zmienia jest słaby. Nie wiem po co w ogóle wprowadziłeś jakiś absurdalny zamęt w tą dyskusję, powodując minipotyczkę systemową (ja do tej pory nie wierzę, naprawę robisz zdjęcie Pentaxem? serio? - teraz ja nie mogłem sobie darować, ale pewnie DR M9 miażdzy wszystko?) Wypowiadasz się o aparacie którego wnioskując z Twoich wypowiedzi nawet w rękach nie miałeś i pojecia nie masz jak się nim pracuje i jak zdjęcia robi. Tylko po co?
Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie kupiony
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.
Cwaniaku ;-) , ty przejrzałeś ostatnich kilka stron, a ja przemęczyłem prawie cały wątek. Horror. Mam nadzieję, że kilku forumowiczów coś tam swędziało, bo nakląłem się siarczyście czytając te wpisy.
Ustawiłem sobie na celowniku 650D, 60D i 6D. 60D odpadło dość wcześnie. Dla mnie ten aparat nie ma przewagi nad 650D. I pojechałem sobie dzisiaj na shopping i wstąpiłem pomacać 650D i 6D. No i faktycznie ergonomia 6D nie jest powalająca. Podziękowałem i czekając na kierowcę walnąłem dyma. Przemyślawszy że w studio ISO zmieniam rzadko, WB ustawiam jednokrotnie, czas ustawiam jednokrotnie, więc te guziki są do przeżycia. No i wróciłem, potargowałem. Nie lubię tego, ale w Belfaście czy Dublinie to konieczne. I jak rzucili sympatyczną cenę to zapłaciłem.
Po 15 minutach ręka zaczyna się przyzwyczajać do aparatu. A z pierwszych wrażeń to faktycznie AF szatani. Jeśli celuję 70-300 w obiekt oddalony dalej niż metr przy minimalnym świetle to trafia szybko i celnie, mimo że kawał rury musi wkręcić/wykręcić, no i wysokie ISO robi wrażenie.
Jakby ktoś chciał jakieś RAWy, czy informacje to bez problemu, tyle że za tydzień .... u r l ooo p :) Ale na dniach ma przyjść YN622 i YN568EX to będę zaglądał.