Strona 134 z 495 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez dulak
    Twoje obawy są całkowicie bezpodstawne, to co piszę ściśle koreluje z Twoimi tezami. Właśnie wchodzimy w erę zachwytu nad wszelkiej maści HDRem, na żółtym forum zachwyt nad ciągnięciem z cieni sięgnął absurdu, a takie własnie możliwości HDR bez mapowania i kilku ujęć upatruje się w sonowskich matrycach przecież.
    Jakimi HDRami? Mówię o natywnej DR matrycy. Nie obchodzi mnie HDR.

Niezrozumiałe dla mnie jest, że podejmujesz krytykę dynamiki a podważasz zasadność krytyki ingerencji w raw czy niewłaśwej interpretacji barw przez soft. Barwy i kontrast to wcale nie są kwestie pomijalne. Naturalnie, każdorazowo możemy osiągnąć zamierzony efekt w postprocesie, pytanie tylko jakim kosztem. W Canonie dostajesz czysty obraz z matrycy, w Nikonie odszumiony i wydaje się z podbitym mikrokontrastem na poziomie rawa już.
    Bo dyskusja dotyczy tego, że DR matryc Canona nie zmienił sie od lat. Ingerencja w RAW i inne sprawy softowe nie są przedmiotem TEJ rozmowy.

Zawzięcie krytykujesz matryce Canona nie zauważając wad tych drugich.
    Krytykuje brak postępu w zakresie najważniejszej sprawy w fotografii, czyli rozpiętości tonalnej. Jest to jedyny parametr, którego nie da się w sposób prosty poprawić (z akceptowalnym dla mnie rezultatem) w PSie.

W Nikonie siedziałem 10 lat, zmiana systemu przed kilku laty na Canona była bardzo przemyślana, a przyczyną właśnie matryca. Po ukazaniu się D600 udałem się do sklepu w celu konfrontacji tegoż korpusu z 5DII. Nic się nie zmieniło, trawa wciąż napromieniowana jak po wybuchu atomowym, skóra może nie tak żółta ale wciąż ziemista, natomiast mikrokontrast na obrazku mnie całkowicie zniechęcił. Uważam, że sonowskim matrycom bardzo daleko jeszcze do tego co daje nam Canon.
    O czym Ty mówisz? Kolor skóry?, Trawy? Od kiedy to w RAWach jest problem z kolorami? Ustawiasz takie jak chcesz i już. Chyba, że robisz tylko w jpg, to wtedy faktycznie musisz wybrać taka puszkę jaka daje akceptowalne dla Ciebie jpgi.
    Nie mam Nikona. Ostatnie 10 lat spędziłem w Canonie. I starczy. Buble, które wypuszcza Nikon i kastraty Canona z DRem identycznym z moim wiekowym DS3 to nie jest poważne traktowanie klienta.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Tak czytam i czytam i co z tego wyczytałem ? - 5dmk2 nie da się już robić zdjęć bo iso słabe i stara konstrukcja , 6d też się nie da bo ergonomia słaba i N600d lepsze, ale jedno jest pewne - żeby zdjęcia "mogły się robić" to teraz trzeba kupić 5dmk3 bo inaczej nie da się bo to nie alumunium ! ale... jeśli ja robię 50D i mogę udowodnić że zrobię lepszy portret itp. niż wiele tutaj osób, to czym jestem ?

Wpadacie w paranoje...
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 19-01-2013 o 23:55

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Znaczy nie nadążam. Chodzi o DR, ale HDR to nie jest DR. Nikon rasuje RAWy, ale przecież nie chodzi o soft... Zdjęcie czarno-białe jakiegoś wnętrza, nie modyfikowane fotoszopem, ale skąd wiadomo, co fotograf miał za plecami? Okna z dyfuzorami? kilka lamp z softboxami? Czarną ścianę? Czerń-biel wymaga wprawy od fotografa, ale też daje spore możliwości manipulacji obrazem.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 20-01-2013 o 00:09
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    O rany, dawno się tak nie uśmiałem No wiesz wybieraliśmy się ze szwagrem, ale jakoś ten, no tak wyszło, że no nie do końca, ale wiesz, znam jednego gościa co chyba był, ale nie wiem czy tam.

Sando - wszystkie testy jakie są dostępne w necie wskazują na przewagę Nikona jeśli chodzi o DR (to co je różni to o ile EV). To jak Ci się wydaje, czy Canon 6d by tej scenie zarejestrował więcej, mniej czy tyle samo szczegółów w cieniach i światłach?
    Dobrego sformułowania użyłeś "wydaje się". To co się komuś wydaje nie ma znaczenia, a właśnie "wydawanie się" tutaj uprawiasz. Jeszcze raz powtórzę. Można by gadać i porównywać jakby ta sama scena była zrobiona i jednym i drugim aparatem. Wtedy dopiero można by stwierdzić czy różnica jest duża, mała czy niezauważalna. Nie wiesz jak to zdjęcie wyglądało by zrobione na 6D. Jedynie na podstawie innych testów zakładasz, że była by duża różnica.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Jakoś nie jestem zainteresowany osiągami Nikona, Sony, Volkswagena, FIATa, o. Rydzyka, premiera Tuska itd.
    Natomiast ciekawi mnie jak wygląda 6D w porównaniu z innymi Canonami i szczerze mówiąc czekam na informacje od osób,
    które mają 6D, a nie oglądają sobie go na youtubie.
    Ja się zabawiam w weekendy w modeling, a na urlopach robię widoczki i wygląda mi na to, że 6D to sensowny aparat,
    ponieważ od dłuższego czasu (jak całe tabuny ludzi na tym forum) zamierzam przejść na FF.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mc_iek
    Znaczy nie nadążam..
    Myślę, ze nadążasz, ale łatwiej jest czasem udawać, ze czegoś nie rozumiemy.

Cytat Zamieszczone przez mc_iek
    Chodzi o DR, ale HDR to nie jest DR..
    Nie, HDR to nie jest DR matrycy i myślę, że o tym wiesz.

Panowie obrońcy jedynie słusznej matrycy. Po zapoznaniu sie z argumentacja typu "byłeś tam?" i "co fotograf miał za plecami" myślę, że udam się na zasłużony EOT Jeśli, ktoś ma jakieś obrazki, testy itd to będę wdzięczny za udostępnienie, ale śmieszne dywagacje na temat czy DR to HDR i czy ktoś był podczas wykonywania zdjęcia są kompromitującą argumentacją nawet jak na fanbojów. Także, dla mnie EOT.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Jakimi HDRami? Mówię o natywnej DR matrycy. (...)
    Może zatem tak :

DR - Dynamic Range
    HDR - High Dynamic Range

Dalej nie widzisz związku?

Szeroka rozpiętość matrycy daje możliwości jakie niedawno można było osiągnąć poprzez naświetlenie kilku klatek o różnej ekspozycji i złożenie za pomocą mapowania tonów w jeden plik dający szeroką rozpiętość tonalną (High Dynamic Range). Po premierze D600 oraz D800 panuje entuzjazm spowodowany osiągnięciem niebywałych rezultatów wysokiej rozpiętości tonalnej (high dynamic range - HDR) w jednym zdjęciu. Mam wrażenie, że nie śledzisz aktualnego trendu w tym systemie. Dlatego podkreślam, nie każdego rajcuje HDR.

A jak tak się upierasz, to ja również przyznaję, że matryce sonowskie mają większą rozpiętość aniżeli canonowskie. Kompletnie nie jestem natomiast w stanie zrozumieć Twojej frustracji z tego powodu

Bo dyskusja dotyczy tego, że DR matryc Canona nie zmienił sie od lat. Ingerencja w RAW i inne sprawy softowe nie są przedmiotem TEJ rozmowy.
    Ależ to są elementy nierozłączne od matrycy. Kompletnie nie do pojęcia dla mnie jest wybiórczość, którą prezentujesz. Nie obrabiam na co dzień rawów z nowych matryc, ale z relacji kolegów wynika, że ów DR wyraźnie się poprawił, bo to jest przedmiot Twych dociekań, więc w czym rzecz? Przecież jest wolny rynek, jak w Canonie h...owy DR idziesz w D600. Po co frustracja.

O czym Ty mówisz? Kolor skóry?, Trawy? Od kiedy to w RAWach jest problem z kolorami? Ustawiasz takie jak chcesz i już. Chyba, że robisz tylko w jpg, to wtedy faktycznie musisz wybrać taka puszkę jaka daje akceptowalne dla Ciebie jpgi.
    Nie znam Cię, nie mam pojęcia jakie masz doświadczenie w obróbce plików NEF w NX (O produktach Adobe nie wspominam nawet) ale powyższe zdania świadczą, że raczej zerowe. I na tym zakończmy ten OT.

Początki nałogu Awatar merida

Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Jak tak patrzę na ostatnich kilka stron to cieszę się,że już przytuliłem 6d, bo biorąc pod uwagę to co tutaj widzę, to zamiast robić JAKIEKOLWIEK zdjęcia, jakimkolwiek aparatem, prościej sobie żyły podcinać, a fotografowanie sobie odpuścić-przynajmniej do czasu, aż wyciągnąć z cieni będzie można 10ev bez utraty jakośći... Bez obrazy ale od jakiegoś czasu największy sens odwiedzania CB widzę w dziale Giełda.
    Wątek z matrycą CMOS w nowych lustrzankach jest naprawdę interesujący. Chętnie dowiedziałbym się jak poprawiono światłoczułość w fotodiodach lub zmieniono rozmieszczenie wzmacniaczy u konkurencji, a jak to jest w Canonie 6D. Emocje pojawiły się, ponieważ nie każdy za priorytet w nowym 6D uważa zakres tonalny choćby porównywalny z drobnoziarnistą kliszą i nie ma nic w tym złego, mamy przecież prawo ganić lub chwalić producenta za to, co jest dla nas ważne.

merida - załącz przykładowe fotografie z Canona 6D. Ktoś studyjne miał tu wrzucić
    Ostatnio edytowane przez jeju ; 20-01-2013 o 10:24

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta

Dlatego widząc tutaj niektórych "kiepskie prace" i ogromną wiedzę na temat aparatów i ich specyfikacji - wielkie teorie i porównania co lepsze a co gorsze, śmiem stwierdzić że bardziej pasują do pracy w MEDI#-MARKT na dziale obsługi klienta niż w dziedzinie "fotograf" ...

Chociaż w medi#markcie mieć takiego pracownika, który twierdzi że modele niższe niż 5dm3 nie robią zdjęć, to też duża strata ...

Fakt wracam często na CB bo jestem ciekaw co nowego na giełdzie się pokazuję... Jeśli chodzi o temat 6d to chyba już nic sensownego tutaj się nie przeczyta, oprócz dziwnych przepychanek sprzętowych. Jest jeszcze nadzieja w ludziach którzy ten sprzęt posiadają i z praktycznego punktu widzenia coś napiszą
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 20-01-2013 o 14:30

Strona 134 z 495 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów