Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Jeśli jesteś przyzwyczajony do szybkiej pracy joystickiem, to odczujesz jego brak. Ja tak mam jak robię zdjęcia na 2 body - 5ką i 80tką. Oczywiście, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale dla mnie to jest duża strata w ergonomii.
W jaki sposób ustawia się punkty ostrości w 6dm2?
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Zastanawiam się na 6d mark II
Spróbuj wziąć do rąk "R" (bez joysticka).
Czy masz szkła, które "trzymają Cię" przy Canonie?
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
W jaki sposób ustawia się punkty ostrości w 6dm2?
Jest wybierak kierunkowy. Słabiej niż joystick, ale z drugiej strony w tym aparacie i tak najlepszy jest centralny punkt. Większą skuteczność, szczególnie gdy jest ciemniej, mam przez ustawienie ostrości środkowym i ew. przekadrowanie. Identycznie miałem w 5d2, 6d i 5d3. Dla mnie brak joya nie jest jakoś bardzo odczuwalny.
Jeśli przechodzisz z 5d mkI to będziesz zaskoczony dokładnością/skutecznością AF-u, żywotnością baterii, jakością matrycy, mniejszymi gabarytami (dla mnie bardzo na plus) no i przede wszystkim odchylanym, dotykowym ekranem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Spróbuj wziąć do rąk "R" (bez joysticka).
Czy masz szkła, które "trzymają Cię" przy Canonie?
Mam kilka szkieł i lampę ale rozważam inne możliwości. Co proponujesz innego? Chętnie zapoznam się.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest wybierak kierunkowy. Słabiej niż joystick, ale z drugiej strony w tym aparacie i tak najlepszy jest centralny punkt. Większą skuteczność, szczególnie gdy jest ciemniej, mam przez ustawienie ostrości środkowym i ew. przekadrowanie. Identycznie miałem w 5d2, 6d i 5d3. Dla mnie brak joya nie jest jakoś bardzo odczuwalny.
Jeśli przechodzisz z 5d mkI to będziesz zaskoczony dokładnością/skutecznością AF-u, żywotnością baterii, jakością matrycy, mniejszymi gabarytami (dla mnie bardzo na plus) no i przede wszystkim odchylanym, dotykowym ekranem :)
Dzięki za info. Widzę, że można żyć bez joy..Mniejsze gabaryty, dokładność AF i inne wymienione atuty przemawiają.
W 60D mam ten wybierak na kole i jest ok. Idz do sklepu i zobacz jak Ci leży 6D2 oraz D750.
Jakie szkła chcesz kupić z Nikonem?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W 60D mam ten wybierak na kole i jest ok. Idz do sklepu i zobacz jak Ci leży 6D2 oraz D750.
Jakie szkła chcesz kupić z Nikonem?
Myślałem na początek o Tamronie 24-70/2.8
@saxjas - poczekaj jeszcze kilka dni....
Co sądzicie o sklepie cyfra.eu. Oferują znacznie tańszy sprzęt z tzw. "ich gwarancją". Warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Co sądzicie o sklepie cyfra.eu. Oferują znacznie tańszy sprzęt z tzw. "ich gwarancją". Warto?
Ja kupiłem w cyfra.eu C6D Mk. II i Tamron 24-70/2.8 G2. Sprzęt nowy. Póki co nie korzystałem ze "sklepowej" gwarancji. Jeśli chodzi o obsługę klienta to jest ok.