-
Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
AF w 5DmkIII jest kompletnie bez zarzutu. Jest to w koncu AF z jedynki. Porownujac jego wyczyny do 5DmkI and mkII to jest totalna przepasc. w 6D jest proteza a nie porzadny AF. Tak samo jak poprzednich piatkach, tylko centralny dziala super, reszta to tylko element dekoracyjny matowki:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
AF w 5DmkIII jest kompletnie bez zarzutu. Jest to w koncu AF z jedynki. Porownujac jego wyczyny do 5DmkI and mkII to jest totalna przepasc. w 6D jest proteza a nie porzadny AF. Tak samo jak poprzednich piatkach, tylko centralny dziala super, reszta to tylko element dekoracyjny matowki:)
Nie zgadzam sie, boczne tez dzialaja bardzo dobrze. Jedyne co jest w 6D do bani, to servo i rozmieszczenie bocznych punktow. Dodam, ze poprzedni aparat jakiego uzywalem, to D700 nikona a on mial AF calkiem calkiem...
-
Boczne tez dzialaja w 5D mkI i II, ale wszyscy wiemy jak :) Ja na poczatku w 2008 jak kupilem 5DmkI myslalem ze cos jest nie tak z moja puszka:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Boczne tez dzialaja w 5D mkI i II, ale wszyscy wiemy jak :) Ja na poczatku w 2008 jak kupilem 5DmkI myslalem ze cos jest nie tak z moja puszka:)
Nie wiem jak dzialaja w MKI i MKII, ale wiem jak dzialaja w 6D i uwazam, ze sa w zupelnosci uzyteczne. Skad bierzesz swoja wiedze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Nie wiem jak dzialaja w MKI i MKII, ale wiem jak dzialaja w 6D i uwazam, ze sa w zupelnosci uzyteczne. Skad bierzesz swoja wiedze?
no przeciez ogolnie wiadomo, ze jak korpus nie jest dedykowany do kotleciarstwa, to sie nim nie da robic zdjec...
w szczegolnosci np. reportazu sie nie da robic bez 5D mkIII a juz na pewno 1Ds-a:
zrodlo: http://www.formula1.com/wi/gi/597x47...l1324no104.jpg
no nie da, no...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no nie da, no...
Jakby się dało, to ten pan nie miałby takiej miny ;-)
-
Oczywiscie a juz na bocznych, to nawet w krowe stojaca na polu nie da sie trafic nawet jakby w kratke byla, bo przeciez to liniowe punkty sa i na jednolitym tle ostrosci nie zlapia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jakby się dało, to ten pan nie miałby takiej miny ;-)
i na tych wszystkich (zrobionych starymi 5-tkami) fotach, co nakosily nagrod w reporterskich konkursach tez nic nie bylo ostre, bo sie nie dalo.
albo one wszystkie byly popelnione jeszcze przed premiera mkIII, no bo po tej premierze to juz definitywnie, konkluzywnie, 100% pewnie
i rozstrzygajaco 5D mkI i mkII maja AF nadajacy sie tylko do szachow (i to tych niesymultanicznych!). na pewno. absolutnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Stad, ze mam obydwie piatki a 6D testowalem?:)
W 5DmkI uzyteczny jest tylko i wylacznie srodkowy punkt AF. W 5DmkIII wszystkie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Stad, ze mam obydwie piatki a 6D testowalem?:)
W 5DmkI uzyteczny jest tylko i wylacznie srodkowy punkt AF. W 5DmkIII wszystkie :)
O MkI I MKII, nie dyskutuje (podkreslam po raz drugi) a 6d testowales? Moze niezbyt dokladnie... ja go nie testuje, tylko uzywam i wiem co pisze, wiec moze nie powielaj zaslyszanych opinii, bo tak sie rodza internetowe legendy. Definitywnie boczne punkty w 6D sa jak najbardziej uzyteczne. To pisalem ja, uzytkownik 6D, wczesniejszy posiadacz nikona D700. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Z tego co ja widzę, to tam jest 14L, więc nawet w starej piątce AF da radę przy takiej głębi... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Z tego co ja widzę, to tam jest 14L, więc nawet w starej piątce AF da radę przy takiej głębi... :D
no to w koncu jednak daje rade... ?
zeby uprzedzic pytania: to nie ja zaczalem z deklamowaniem co daje rade a co nie bez uprzedniego ustalenia warunkow brzegowych ;) naprawde. takie debaty w 99% przypadkow na tym forum zaczynaja sie od oswiadczen osob uprawiajacych kotletografie... ;)
osobiscie mialem 5D mkI, mam mkII i od weekendu 6D. kazdy z tych korpusow do moich potrzeb mial wystarczajacy AF. dopiero musialem 5D mkII utopic w wodzie (gdzie diabli wiedza co zostalo w pryzmacie) i potem pol roku do czyszczenia nie nosic, zeby AF przestal dzialac tak, zebym zauwazal w tym problem - co jeszcze nie dyskwalifikuje tego korpusu do robienia fot ;)
niewapliwa prawda jest przy tym, ze mialem lepszy AF w 40D. jak i to ze ten w 6D, nawet jesli wolniejszy niz 40D, jest dla mnie dostatecznie szybki i przy tym fenomenalnie sprawny w slabym swietle...
ale ja robie tylko landszafty. hobbystycznie. sie jakos tak zlozylo, ze mozna i taka odmiane fotografii uprawiac, nawet jesli nie przynosi kasy... ;)
-
ja nie testowałem 6d
mam 5d od kilku dni i miałem 4 lata 40d
AF faktycznie laguje, ale przy zdjęciach statycznych, nawet na bocznych punktach odsetek spudłowanych strzałów nie jest jakiś straszny - iso 1600 i ciemnica w pomieszczeniu
normalnie da się robić ostre zdjęcia
czekam na okazję jak to będzie wyglądało przy dobrym świetle i 70-200, ale na bank nie będzie gorzej
nie popadajmy w paranoje...
-
Akustyk,
hehe jak dla mnie w 5D classic AF był wystarczający, w 6D jest bardzo dobry bo można używać bocznych.
-
Dajcie juz spokoj panowie. Ja tez uzywalem bocznych w 5dmkI I mkII ale nie na przyslonach wiekszych niz 1.8 I to I tak byl spory odsetek nietrafionych(mowie o weselu a nie sesji w dzien). Wczoraj robilem dzieciaka fotki na dworze o godzinie 18:00 przys swietle lampek z ozdob swiatecznych. Iso5000 na f1.4 do 1.8. Nie wazne ktory punkt wszystko trafione(uzywam tylko krzyzowych).
Przepychacie sie jak male dzieci I jedni mowia ze nie dzialaj inni ze dzialaja bardzo dobrze.
Ja to podsumuje.
W porownaniu do mki I mkII wyglada to tak.
Wybrazcie sobie ze zamiast punktow bocznych ktore dzialaja, macie punkty takie jak srodkowe. Do tego sa czulsze o 1EV I macie ich 49.
PRZEPASC!
-
Kurcze, te nowe puszki jak 5DmkIII oraz 6D maja tak wysokie uzywalne ISO ze praktycznie nie ma problemu robic zdjec w polmroku. Maksymalne ISO 3200 w starszych modelach niestety nie daje rady w wielu przypadkach, choc mimo wszystko jest jak najbardziej uzywalne.
W nowych puszkach nawet ISO 16000 wyglada tak dobrze jak ISO 3200 w starszych, szok! Robiac w mniejszych rawach, redukcja szumow jest jeszcze lepsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Dajcie juz spokoj panowie. Ja tez uzywalem bocznych w 5dmkI I mkII ale nie na przyslonach wiekszych niz 1.8 I to I tak byl spory odsetek nietrafionych(mowie o weselu a nie sesji w dzien). Wczoraj robilem dzieciaka fotki na dworze o godzinie 18:00 przys swietle lampek z ozdob swiatecznych. Iso5000 na f1.4 do 1.8. Nie wazne ktory punkt wszystko trafione(uzywam tylko krzyzowych).
Przepychacie sie jak male dzieci I jedni mowia ze nie dzialaj inni ze dzialaja bardzo dobrze.
Ja to podsumuje.
W porownaniu do mki I mkII wyglada to tak.
Wybrazcie sobie ze zamiast punktow bocznych ktore dzialaja, macie punkty takie jak srodkowe. Do tego sa czulsze o 1EV I macie ich 49.
PRZEPASC!
To ma byc podsumowanie tego, czy w 6D dzialaja boczne punkty AF? Sorry, ale nie rozumiem...
-
heheh to może ja powtórzę moje pytanie ;)
" ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy centralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?"
I chodzi mi tylko i wyłącznie o centralny. Wiadomo, że III ma lepsze boczne niż 6D (bo są to punkty krzyżowe) co nie oznacza, że w 6D są one słabe i nieużyteczne. Ale mi chodzi o centralny. Jest ktoś kto miał okazję to przetestować?
Dzięki za info :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tigger69
heheh to może ja powtórzę moje pytanie ;)
" ja w 90% używałem tylko centralnego punktu AF.
I tu moje pytanie do osób które testowały oba sprzęty(6D i 5DIII) czy centralny punkt AF jest faktycznie lepsze w III niż w 6D?"
I chodzi mi tylko i wyłącznie o centralny. Wiadomo, że III ma lepsze boczne niż 6D (bo są to punkty krzyżowe) co nie oznacza, że w 6D są one słabe i nieużyteczne. Ale mi chodzi o centralny. Jest ktoś kto miał okazję to przetestować?
Dzięki za info :)
Tutaj masz od 12:05 omówioną kwestię Autofocusa, a cały film krok po kroku pokazuje porównanie obydwu puszek. Człowiekowi wyszło w teście, że 6D ma lepszą czułość centralnego punktu, zgodnie z resztą ze specyfikacją - w odpowiednio słabym świetle 5D3 nie był już w stanie wyostrzyć na krzyżyk narysowany na tablicy testowej, a 6D jeszcze ostrzył.
http://youtu.be/5eiFBV70Z5E?t=12m5s
-
6d vs. 5dIII
Czy występuje duża różnica między tymi dwoma aparatami jeśli chodzi o jakość matrycy i procesor ??
-
Matryce są inne, procesory te same. W kwestii jakości ciężko się wypowiadać ale doświadczenie pokazuje że jakość tych podzespołów w Canonach jest niezła ;).
-
Ba wyszedłbym z tezą, że jeżeli nie widać różnicy to poco przepłacać :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Ba wyszedłbym z tezą, że jeżeli nie widać różnicy to poco przepłacać :P
To jest bardzo dobra teza z jednym zastrzeżeniem. Jeśli ktoś chce się więcej "pobawić" w kręcenie filmów to wtedy górę bierze 5d3.
A tak... po co przepłacać. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
gościu dostał zeza bo założył rybie oczko
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
gościu dostał zeza bo założył rybie oczko
IMO usiłuje pozbyć się swojego obuwia z kadru :mrgreen:
-
Pytanie dotyczące karty sd
Canon 6d - jaka maksymalna prędokość kart SD jest obsługiwana przez ten aparat , kupić kartę SD czy micro SD z adapterem . Zdjęcia seryjne , nagrywanie filmów sporadyczne .
-
Odp: Ceny używanych 5D MKII
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
Czy warto kupować 5dII kiedy 6D jest coraz tańsze??
długo nad tym myślałem... 5d II nie da mi lepszego af nie da mi lepszej martyrcy.. a więc kupić go dla guzików, dla lepszego trzymania w rece i dla szpanu ?? chyba nie warto. Swoją droga o jak ktoś ma 5dmII i 6d mała prośba wrzućcie samego szkła. na różnym iso. 1600, 3200 6400 itd. .Bo wszyscy się domyślają różnicy w obrazku a przecież można to pokazać. jak jest niewielka różnica to 1000 w kielni i5d na szyji i do tego na szkło jakieś zostaje.
-
Moim zdaniem dobry argument za 5D2 to gwarancja na migawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
długo nad tym myślałem... 5d II nie da mi lepszego af nie da mi lepszej martyrcy.. a więc kupić go dla guzików, dla lepszego trzymania w rece i dla szpanu ?? chyba nie warto. Swoją droga o jak ktoś ma 5dmII i 6d mała prośba wrzućcie samego szkła. na różnym iso. 1600, 3200 6400 itd. .Bo wszyscy się domyślają różnicy w obrazku a przecież można to pokazać. jak jest niewielka różnica to 1000 w kielni i5d na szyji i do tego na szkło jakieś zostaje.
Postep coraz lepszy szkoda tylko ze nie niesie to za soba lepszych zdjec:p
-
Moim zdaniem lepiej kupić 6d niż 5d mark II ze względu na lepsze wysokie ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Moim zdaniem dobry argument za 5D2 to gwarancja na migawkę.
6D nie ma gwarancji na migawkę?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
"niby"100000.
Dlaczego "niby"?
Jeśli ma na "tylko" to dla mnie akurat ta liczba jest tak abstrakcyjna że nie robi mi różnicy czy to by było 100, czy 150 tysięcy.
-
Nigdzie w sieci nie znalazłem oficjalnego stanowiska firmy Canon na temat gwarancji na migawkę 6D.
Jeśli coś macie, może mnie oświecić ;)
-
6D to amatorska puszka i nie ma gwarancji przebiegu niestety :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
6D to amatorska puszka i nie ma gwarancji przebiegu niestety :(
Taka sama amatorska jak 60d i 70d, one też nie mają gwarancji przebiegu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Nigdzie w sieci nie znalazłem oficjalnego stanowiska firmy Canon na temat gwarancji na migawkę 6D.
Jeśli coś macie, może mnie oświecić ;)
Bo nigdzie takiego nie było - coś, gdzieś, kiedyś, jakiś manager z niewiadomej sieci coś czknął ale co dokładnie to nikt nie wie, któraś minuta filmu prezentacji w bankier.tv, marketingowy bełkot serwisu - a wystarczyło powiedzieć tak lub nie lub że niemcy dostają a my nie, albo powiedzieć "nie wiem", temat nie był tak palący jak kurz w żółtej konkurencji ale był opylany podobnie jak obiektyw gruchą podczas zmieniania na w/w korpusie konkurencji w w/w całkiem fajnym programie.
Udawanie idioty (w sensie nie rozumiem prostego pytania) jest od dawna sprawdzoną techniką rozwiązywania trudnych tematów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Taka sama amatorska jak 60d i 70d, one też nie mają gwarancji przebiegu?
Jest jakiś namacalny dowód na Twoje słowa ???
IMHO Canon nie deklaruje gwarantowanego przebiegu dla tego modelu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jest jakiś namacalny dowód na Twoje słowa ???
IMHO Canon nie deklaruje gwarantowanego przebiegu dla tego modelu.
Nie wiem jaką politykę ma Canon. Po prostu jestem ciekawy czy 60D i 70D też nie mają gwarancji migawki.
Do tej pory byłem przekonany że seria dwucyfrowa ma gwarancję przebiegu. Oczywiście nic to nie zmienia w kontekście 6D. 70D może mieć gwarancję, a 6D nie mieć.
-
Nigdzie jak dotąd nie zamieszczono oficjalnej informacji o gwarantowanym przebiegu 6D przez Canona.
Wszystko co ludzie gdzieś tam mówią i piszą, to tylko niestety domysły i pobożne życzenia.
-
"...6D nie ma gwarancji przebiegu migawki..."
czy jest to powód do kupowania starszych puszek 5DmkII ?
-
Co to jest za pytanie ? Jeżeli szukasz powodu dla którego warto kupić 5DII, to musisz po prostu porównać obydwa. Powody na pewno się znajdą np. konstrukcja, cena ............itp.
Nie określiłeś swoich potrzeb, więc czego oczekujesz ?
-
miałem 5dII mam 6d, próbuję wrócić do tematu cen używanych 5DII !!
-
PRUBÓJ dalej ;)
A w kwestii 5dmk2 vs 6d to chyba wszystkie różnice były na forum wymienione już 100 razy i potencjalni kupujący muszą sami zdecydować na czym bardziej im zależy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
PRUBÓJ dalej ;) (dzięki poprawiono)
Sprawa matrycy też była juz wielokrotnie poruszana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
Sprawa matrycy też była juz wielokrotnie poruszana.
A coś z nią nie jest dobrze? i którego?
-
Wszystko z nią dobrze, tylko zdania są podzielone która lepsza :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
miałem 5dII mam 6d, próbuję wrócić do tematu cen używanych 5DII !!
możesz podać więcej szczegółów ? coś nie tak z 6d? co ci najbardziej przeszkadza w 6d względem 5d? napisz proszę....
pozdrawiam
Paweł
-
6d podoba mi się i to bardzo, wątek dotyczy cen 5dII a nie gwarancji na matrycę w 6D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
6d podoba mi się i to bardzo, wątek dotyczy cen 5dII a nie gwarancji na matrycę w 6D
A o to chodzi - raczej gwarancji na migawkę? rozsądek podpowiada że nie ma gwarancji na migawkę, wszyscy wypowiadający się kluczą i ściemniają nie znalazłem odpowiedzi - "tak jest gwarancja na 100000 klapnięć" lub "nie ma gwarancji na 100000 klapnięć", ciągła ściema - to chyba charakter sprzedaży w naszej gospodarce i totalna niechęć do wypowiedzenia prawdy zawierającej się w prostych słowach - "nie wiem".