Nie, to od sąsiada :mrgreen: - on nieużywał i uznał, że mu niepotrzebne . W ten sposób skompletowałem tanio zestaw :D
Wersja do druku
Mam 194cm wzrostu i chciałbym się poradzić, który statyw jest godny polecenia żeby miał minimum 180-185cm bo nie lubię się garbić przy zdjęciach:D nie chciałbym przekroczyć 500-700zł za same nogi
Jeśli ma to być w miarę solidny statyw to rozważ Manfrotto 055XPROB lub jego klony. jest większy od mojego więc IMHO sie nada dla Twoich potrzeb. Głowicę zawsze lepiej kupić oryginalną, bo lepiej wykonana i dłużej posłuży. Szczególnie jeśli oczekujesz dużej precyzji.
No to może takiego goldphoto weźmiesz. Jak rozsuniesz kolumne to akurat 184 wychodzi, czyli pod twój wzrost w sam raz :)
ja bym musiala na stołku stawać, ale dla ciebie będzie jak wycelował w dychę :mrgreen:
Kupiłem właśnie Manfrotto 055XPROB + Głowica 808RC4 jestem mega zadowolony. Nie muszę się już do wizjera schylać i cieszę się pełnią przyjemności z fotografowania. Wysokim osobą zdecydowanie polecam ten zestaw!
Jeśli ma być głowica Manfrotto, to 488RC2 lub jej nowsza odmiana 498RC4. Zdecydowanie praktyczniejsza i bardziej uniwersalna oraz łatwiejsza w obsłudze :)
Też utrzyma duży cięzar bez problemu.
Ciężar czy to statywu z głowicą czy aparatu nie jest dla mnie żadną przeszkodą akurat:) Co do ustawiania to też mam inne zdanie:) przy krajobrazie czas nie jest aż tak potrzebny.. a po kilku razach w miarę sprawnie mi to idzie. Jako zaletę tej głowicy uważam to, że poluzowując jedno pokrętło mogę poruszać aparatem w tej płaszczyźnie, w której akurat chcę. W kulowej chyba (bo nie miałem) jak poluzuje pokrętło to we wszystkie strony aparat się rusza?
eee, przesadzacie ja na 055prob mam postawioną 229 prohead 3d i jakoś przez 3 lata mi nie ciążył
cały zestaw do precyzyjnych ustawień krajobraz/architektura jest bardzo sensowny
Odpowiem bo ode mnie się ta dyskusja zaczęła:) Jakbym raz w tygodniu wybierał się w górskie wycieczki to kupiłbym sobie carbonowy statyw:) a nic takiego nie pisałem więc dyskusja o wadze zestawu nie powinna się tak rozwinąć;) Znam przypadki ludzi co chodzili z cięższymi zestawami nie mówiąc o samych nogach... kumpel za czasów analoga ze swoją 1 i kompletem stałek, zoomów itd.. śmigał po górach, jak mówi ciężko ale co zrobić;)
Co do wagi to będę miał okazję w najbliższym czasie sprawdzić jak się wędrówce sprawuje :)
Ja mam lekką frotkę węglową, ale ostatnio przyglądam się jeszcze lżejszemu statywowi węglowemu Triopo, który waży tylko 850 g i chyba zamienię.
Pozdrówka
Jaki zestaw (statyw + głowica) byście polecili? Sprzęt, który byłby na nim montowany to 50D + Grip i najcięższe szkło (24-105) + speedlite 580EXII.
Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2.
Mam, używam i chwalę sobie, ale jako że kupiłem jakiś czas temu,
to Tobie polece nowy model głowicy - Manfrotto 498.
Pozdrówka!
Po przeczytaniu Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2 doszedłem do wniosku, że szkoda kasy na ten statyw. Szkoda pod takim względem, że się psuje i trzeba kombinować. Wolę dołożyć do Manfrotto. Tylko jaki model? W sumie chciałbym się zmieścić w 600-700PLN. Głowica, którą kupię to 498RC2 za 319PLN.
190 lub przyszłościowo 055 z frotek
manfrotto
Tak, ta włoska firma robi bardzo porządne statywy . Sam taki zestaw używam i nie narzekam :)
Ja z czystym sumieniem mogę polecić SLIK np 500DX - używam od 3 lat - trochę się poobdzierał, ale dalej jest ok. Jego wadą-zaletą jest to że sporo waży, nie odbiega niczym od statywów droższych (moje osobiste odczucie).
Mam głowicę Manfrotto 498RC2 - mi pasuję. Sztywny zestaw po blokadzie kuli, możliwość panoramowania... POLECAM.
Statyw ma również Manfrotto 190 XB. Ta wysokość mi wystarcza, stabilnie trzyma puszkę i szkło... Również mam jak najlepsze zdanie w moim zastosowaniu.
Rowniez moge poleciec Manfrotto 498RC2 - do tego statyw 055XproB. Dobry zestaw. Trzyma od 40D z 35/2 po 1D+200L/2 bardzo sztywno
kurcze i ja myśle o zmianie swojego statywu aktualnie sherpy 600r na jakiegoś manfrotto,i chyba bedzie to 190Xprob bo 055 jest za dużym i za ciężkim klamotem do dzwigania w terenie,tylko zastanawiam się nad głowicą czy kula czy 3d,co prawda ostatnio mialem okazje pracować z 3d i wkurza mnie ilość pokręteł,nie wiadomo co do czego i wszystko ustawia się kupe czasu,ale za to jest bardziej precyzyjna,chociaż przy moich zastosowaniach statywu pewnie i tak sprawdzi się kula,a przynajmniej bede zadowolony ze moge szybko tym operować
190XPROB to dobry wybór. Sam używam i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o głowicę to musisz wybrać w zależności od potrzeb. Głowice 3D są duże i niewygodne - dość długo trwa ich precyzyjne ustawianie. U mnie wybór padł na kulową ;)
Wg mnie nie ma to jak 055XPROB może i cięższy o 1.5 kg ale wyższy o 30 cm i o 2 kg więcej dźwiga. Cena praktycznie ta sama.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do głowic to zależy kto co robi - kulowa (466RC2) świetnie nadaje się w akcji jednak z dokładnością jest masakra (pomimo ustawianego oporu) szczególnie przy cięższych szkłach. Przy szybkich scenach głowica potrafi się przekręcić samoistnie o 90 stopni co skutkuje blokadą regulacji wysokości. Z 3d mam 808RC4 jest dość przyjemna w użytkowaniu choć blokady oporu są jak dla mnie dość nieprzewidywalne i przy cięższych szkłach jak Tamron 200-500 czy canon ef 70-200 2.8 is II praktycznie nie wyczuwalne.
przy kulach Manfrotto zapewne tak jest, bo jakosc ich wykonania pozostawia niejedno do zyczenia ;)
ale jak wezmiez porzadna kulke, i niekoniecznie mowie tu o nienajtanszym wcale Gitzo, bo moze byle Benro B-2, to nagle okaze sie, ze moze byc i plynnie i dokladnie i na dodatek bardzo stabilnie ;)
polecam Ci Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2, osobiście "przemigrowałem" z sherpy 600r (fajna ale brakowało mi właśnie tego 3D, brak możliwości wypoziomowania horyzontu...) i jestem bardzo z "frotki" zadowolony !!
a te 3 pokrętła to wcale nie problem, poziomujesz tylko raz o potem używasz dwa... :D
Oczywiście 496 RC2.
...
Manfrotto 804RC2 - wg mnie dyskwalifikują ją polimery - jakoś nie mam przekonania do wytrzymałości - niby Manfrotto słabe nie jest ale jak dla mnie te tworzywa to jednak mankament.
Fakt pewnie idzie sie przyzwyczaić jak do wszystkiego ;) ale co do statywu wolał bym jednak 190 bo 055 jest za wielkie i za ciężkie a nie od dziś wiadomo że często sattyw to taka kula u nogi...ale czesto koniecznaCytat:
polecam Ci Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2, osobiście "przemigrowałem" z sherpy 600r (fajna ale brakowało mi właśnie tego 3D, brak możliwości wypoziomowania horyzontu...) i jestem bardzo z "frotki" zadowolony !!
a te 3 pokrętła to wcale nie problem, poziomujesz tylko raz o potem używasz dwa...
Udźwig 496RC2 to 6kg -
7D z gripem i ef 70-200 2.8IS II to jakieś 3,3 kg więc około 55% maksymalnej wytrzymałości. Wg mnie jest to odpowiednia głowica i nie mam do niej w większych zastrzeżeń. Jedyne co jest denerwujące to, że przy szybkich scenach, głowica potrafi się przekręcić w osi horyzontalnej (tzn zamiast przekręcić się na podstawie głowicy przekręca się na kuli) skutkuje to tym, że robi się blokada wychylenia wertykalnego, trzeba po prostu ręcznie przekręcić samą głowicę o 90% tak by wszystko wróciło do normy. Brakuje niezależnego oporu tych dwóch osi. Idealnym rozwiązaniem jest kupienie 498RC2. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem.
Noszę się z zamiarem zakupu statywu i głowicy. Zdecydowałem się na Manfrotto. Czy ktoś z was używał takiego zastawu:
http://www.manfrotto.com/product/055XPROB
i
http://www.manfrotto.com/product/0/4..._Head_with_RC2
docelowo ma być ( w planach 5d i 70-200)
Da rade, czy tylko "możne być"? Zastosowanie typowo amatorskie, a i waga sprzętu nie gra roli, byle się tylko na lekkim wiaterku nie bujał.
A może macie inne pomysły, chętnie poczytam.
Mam statyw M055 ale głowicę o oczko większą i tak bym to widział. Nie znam tej głowicy, którą proponujesz ale jak ja wybierałem swoją to mini była zbyt słaba. Przymierz się do midi lub podobnej np. 496.
055 to stabilny statyw wiec problemów z bujaniem nie będzie,głowica bez problemu wytrzyma ciezar 5d i 70-200 obiazy ja to w max 60% wiec wszystko bedzie grało jak należyCytat:
Noszę się z zamiarem zakupu statywu i głowicy. Zdecydowałem się na Manfrotto. Czy ktoś z was używał takiego zastawu:
http://www.manfrotto.com/product/055XPROB
i
http://www.manfrotto.com/product/0/4..._Head_with_RC2
docelowo ma być ( w planach 5d i 70-200)
Da rade, czy tylko "możne być"? Zastosowanie typowo amatorskie, a i waga sprzętu nie gra roli, byle się tylko na lekkim wiaterku nie bujał.
A może macie inne pomysły, chętnie poczytam.
Ja nie jednokrotnie miałem okazje używać tego statywu i zestawu 5dmkII plus nowe 70-200 2.8 w poziomie było ok,gorzej już w pionie ale tak to jest z kulami...chcesz precyzji wez 3dCytat:
055Pro to powiedzmy że jest średnio stabilny, głowica na pewno 70-200 nie utrzyma w sensie precyzji jest blokowania. Małe kulowe manfrotto generalnie nie nadają się do niczego.
Apropo głowic kulowych...mam zamiar teraz sam kupić cos manfrotto bo sherpa 600r już troszke służy,statyw napewno bedzie 190pro bo 055 jak dla mnie za duży i za cięki klamot do noszenia ale mam dylemat co do głowicy,3d raczej w 90% odpada bo za dużo z nią zabawy natomiast myślę nad jakąś sensowna kulową coś ponad 496rc2 mozecie polecić ?
No nie dotykałem bo do tej pory we wszystkich statywach miałem 3d...teraz szukam jakiejś kuli bo jest zdecydowanie szybsza,i dlatego pytam co dobrać do 190xpro czy standart w postaci 496rc2 wystarczy?
Popatrz na Markinsy na przykład - tu się kiedyś naprodukowałem - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677
Popatrz na Markinsy na przykład - tu się kiedyś naprodukowałem - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677[/QUOTE]
głowice fajne, ceny też - ok. 300$, nieźle :)
uchwyt statywowy (taka klema nakrecona na lensie) ma srubke i mozliwosc przestwienia zestawu "do pionu". a w tej konfiguracji nie powinno byc zadnej roznicy miedzy stabilnoscia zestawu w kadrze poziomym a pionowym.
po to jest wlasnie uchwyt statywowy, zeby sie wygodnie pracowalo w pionie dlugimi telerurkami.
3D to jest strata czasu, poza specyficznymi zastosowaniami (panoramy, ...)
po co brac przecietnie wykonane i wcale nie tanie manfrotto jak mozna kupic lepszy statyw karbonowy. Velbon (Sherpa Pro), Benro, Triopo... ?
kula jest albo sensowna, albo Manfrotto ;)
z tych niedrogich polecam Benro B-2, albo cos zblizonego funkcjonalnie w Triopo. Manfrotto ma podle glowice kulkowe i jesli to ma byc uzywane (w sensie, nie raz na ruski rok wyciagniete z piwnicy, tylko tak 3-4 godziny w tygodniu albo i wiecej) to lepiej kupic cos porzadnego mechanicznie.