na pewno? bo istniejaca beta uplywa 31 marca bodajze. wiec albo musi wyjsc jeszcze jedna w miedzyczasie, albo przed ta data wyjdzie pudelkowa wersja...
Wersja do druku
OK, no to trzeba czekac. Lightrooma lubie, ale nie jestem jakims fanboyem, zeby bezplatnie testy Adobe'owi robic ;)
Wywiad z Tomem Hogarty-Product Manager Lightroom w Adobe:
"We also aren’t supporting the ten-year old Windows XP operating system with this release. We’ve made changes in favor of committing resources to enhancing new features and capabilities. However, previous versions of Lightroom will continue to run on Windows XP." :lol:
A beta LR4 wyświetla przypadkiem pliki psb czy nadal się to nie mieści w filozofii "jak wyświetla to ma edytować" bo jak rozumiem to ta filozofia blokuje wyświetlanie psb?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
doczytałem psd działa psb nie.
Do pobrania na stronie Adobe - 400mb, ciągnie się szybko, jest tylko małe "ale"
Działa od Windowsa Vista w górę.
Co, Ty nie powiesz? :lol:
Niestety, przy eksporcie prezentacji do PDFa dalej nie można osadzić muzyki :-(, a już się łudziłem...
Psiakrewka, ten nowy dewelop jest jednak niezły, tylko trzeba się przestawić. Genialnie radzi sobie z przepaleniami.
Dziś na twitter.com/#!/lyndadotcom pojawiła się informacja o udostępnieniu za darmo dwugodzinnego materiału wideo dotyczącego Photoshop Lightroom 4 Beta...
Polecam materiały video z linku, który podał Girraf. Bardzo fajnie i przejrzyście przedstawione informacje o nowym LR4
Muli ta beta, w porównaniu do poprzedniej wersji jest zdecydowanie wolniej. Ale zmiany w procesie obróbki wyglądają ciekawie, zwłaszcza że w razie potrzeby można wrócić do wersji 2010.
Na filmiku Reichmanna podlinkowanego przez strideer'a jest wyraźnie pokazany RGB point curves, jest to chyba zagadnienie o które wnosił allxages tyle tylko, że porównałem ze swoją wersją bety i tej korekcji poszczególnych kanałów nie widzę :/
Masz rację RodArt, to wskazanie filmików przez Giraff'a jest super, tym bardziej że przedstawia Orwig ;)
Oglądnąłem tak na szybko ten filmik i rewelacja. W sumie to powoli LR robi się kompletny. Zostało jeszcze dodanie masek, bez których w sumie spokojnie się obędę i mogliby USM dodać albo akcje JanuszaBody ;-)
Ale ogólnie LR4 to rewelka!
Jak tak dalej będzie się to rozwijać to LR całkowicie zastąpi mi niedługo PS'a :D Patrząc ze tego 2 prawie nie używam
Zainstalowałem LR4Beta na zupełnie nowiutkim Win7x64 i wykrzaczało się znowu, po kazdym wciśnięciu pędzla korekty. Przestało, kiedy Winda uruchomiła go w trybie zgodności. Ale w zamian znikneła korekta WB pod pędzlem :)
Ciekawe.
Wyrzuciłem. Szkoda czasu na betę. Poczekam na Triala.
Ja właściwie już przestałem używać PS. Jeszcze kontrola ostrzenia po resize w LR by sie przydała i byłoby git :)
Myślę, że PS jeszcze długo się obroni. Tak dla przykładu, biorąc pod uwagę kogoś, kto profesjonalnie pracuje w CMYK albo jakimś innym profilu i drukuje wszystko co "wyprodukuje" - to Lr nie jest dla niego. Niby jest ten soft proofing, ale jakoś nie wyobrażam sobie by przełączać się z RGB na CMYK przy każdym zdjęciu... i być może jeszcze raz wracać do Lr i coś poprawiać.
Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.
Giraff masz racje i tu nie ma wątpliwości. Ja pisałem akurat o swoim konkretnym przypadku gdzie PS'a używam głównie od wyostrzania i ew. drobnych poprawek na maskach których nie da się zrobić w Lightroomie :)
Znalazłem taką oto informację, dotyczącą Adobe Photoshop Lightroom 4 beta :
"Nowy mechanizm korygowania tonów wydobywać ma cały zakres dynamiczny aparatu, odzyskując szczegóły w cieniach i rozjaśnieniach, a dodatkowe funkcje regulacji lokalnej pozwalać mają na efektywną redukcję szumów, usuwanie mory i dostosowywanie balansu bieli. Dodana w module Develop funkcja podglądu pozwala fotografowi dopasowywać obrazy do docelowej przestrzeni kolorów."
W zawiązku z tym pytanie do użytkowników: czy w wersji LR4 można lokalnie (np. narzędziem Adjustment Brush) korygować balans bieli na wskazanym ręcznie obszarze fotografii?
tak, mozna
super.
dzisiaj potestuję triala.
Kolejne pytanie:
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
Do tej pory kadrując w LR 3 jedynie ustalałem proporcje boków oraz wielkość obszaru wyciętego z całego kadru, nie mając wpływu na rozdzielczość uzyskanego w ten sposób wyciętego obrazka.
Nie wiem, czy się to jakąś funkcją włącza gdzieś w opcjach (której to fukcji w wersji 3 jak narazie nie znalazłem), więc za każdym razem musiałem jeszcze raz kadrować w PS, gdzie mam określone np. 300dpi, aby wszystkie skadrowane obrazki miały tą samą rozdzielczość.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.
Właśnie chodzi mi o proces przygotowania do drukowania (np do Labu), żeby gotowe kadry miały 240dpi.
Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?
No właśnie źle to tłumaczysz, bo chyba źle to rozumiesz. Przy kadrowaniu w Lr nie dostajesz zdjęcia "w centymetrach", tylko "w pikselach", bo obrabiasz materiał który z definicji tak ma.
Informację o DPI "podpinasz" dopiero przy zapisywaniu pliku wyjściowego.
Brakuje informacji w jaki sposób to robisz - czy eksportujesz pliki do PS, czy też może przez menu File/Export.
jak chcesz zeby kazde zdjecie (z kadrowaniem czy bez) mialo ZcmxYcm i 240 dpi
to ustawiasz to w image sizing przy eksporcie
Ok, rozumuję dobrze, źle tłumaczyłem, bo "bazowałem" na tym, co zawsze robiłem w PS, a LR chyba nie ma takiej możliwości, ale wytłumaczę step by step:
Wejściowo fotka 3861x2574 pix:
Odpalam PS, ładuję zdjęcie, Crop Tool, ustawiam sobie 21,6cm x 15,2 cm Resolution 240 pix/inch - i mam to co chcę, bez względu czy wyciąłem 10% czy 90% kadru, to na końcu mam np. 2551 x 1795 pix.
To samo zdjęcie ładuję do LR, Crop Overlay ustawiam sobie 21 x 15 i nie mam możliwości ustawić sobie, żeby to było 21cm x 15cm i 240 pix/inch (lub jakiekolwiek inne jednostki).
Zauważyłem, że można wielkość wyjściową ustawić podczas eksportu do jpg (Image Sizing) - i wydaje mi się, że to jest to co potrzebuję.
Ale wracam do pytania, czy można ustawić "coś" w LR, żeby podczas kadrowania otrzymać obrazek Ycm x Zcm, AAA pix/inch (pix/cm, cokolwiek), tak jak to jest podczas kadrowania w PS?
Chyba teraz opisałem dokładnie, o co mi chodzi.
Takie rzeczy to się robi podczas eksportu zdjęć. Ewentualnie w module Print, gdzie można wybrać precyzyjnie rozmiar papieru i dopasować do niego zdjęcie. W module Develop kadrowanie jest tylko na podstawie proporcji, bez zadanej jednostki miary - czy to pikselowej, czy metrowej.
ok, tak się domyślałem - dzięki.
dla chetnych: jest nowa wersja LR do kupienia/pobrania. cena nizsza, sporo zmian w sposobie dzialania wywolywarki i calkiem sporo nowych ficzerow.
co jest fajne, to to ze nowa wersja jest tansza niz poprzednie, a upgrade to kwota rzedu raptem 75 EUR (przy 19% VAT) tudziez kolo 300 PLN.
Adobe: http://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html
recenzja na dpreview: http://www.dpreview.com/articles/748...troom-4-review
Trochę mi popsuli szyki olaniem XP, na jednej maszynie wciąż mam stary system...
No nic, trzeba przetestować w domu, czy warto. Wersja beta nie do końca mnie przekonała.
Ta wersja jeszcze nie obsługuje nowego CR2 z 5D MK III. Odpaliłem i pierwsze co rzuca się w oczy to zmieniona grafika początkowa :)
No i plik instalacyjny to już 720 MB.
Cenę ładnie obniżyli - może czują oddech tych nowych funkcji w DPP ;)
Teraz pytanie: mam LR3, kupuję upgrade do LR4 - czy mogę zainstalować LR3 na 2 komputerach i LR4 na następnych dwóch? (1 user, niejednoczesne używanie)
IMHO zgodnie z licencją - nie. Nie posiadasz dwóch odrębnych kopii Lr w wersji 3 i 4, tylko 3 plus upgrade. Jednakże nie miałbym oporów natury moralnej przed użytkowaniem na większej ilości komputerów, jeśli faktycznie są użytkowane przez jednego usera i nie jest to próba "zaoszczędzenia".
A ja dziś zakupiłem upgrade Lightroom 4, świetna cena :)
kupiłeś na stronie adobe ? ja właśnie byłem temu bliski (upgrade z 3), ale nie ma możliwości otrzymania faktury (chyba, że jesteś europejskim vatowcem). A dystrybutorzy na razie nie mają...
Ja kupuję zawsze ze strony sdobe.co.uk, tam jestem zarejestrowany od lat już, ale chyba dopiero za czwartym razem mi przeszło, ciągle błędy wywalało, a z polskiej strony nie możesz nabyć? otworzyli już sklep przecież.
Na angielskim i niemieckim cena niższa o pare % VATu (w stosunku do sklepu polskiego).
w RCS2 w Krakowie Lr4 jest w cenie 435 netto/535 brutto (licencja, na pudełka trzeba poczekać).
Cena mile zaskakuje, tylko na allegro jakos drogo:/
Polska lokalizacja jest nawet, jakby ktoś potrzebował http://www.wimal.com.pl/polski_inter...ightroom_3.xml
Na wszelki wypadek uważajcie przy upgrade katalogu z LR3 do LR4:
http://feedback.photoshop.com/photos...ve_adjustments