- co należało dowieść!
"Jeżeli u Ciebie działa, to u mnie również powinno."
Po to wymieniamy doświadczenia, żeby z nich mieć korzyść !
pozdrawiam
Wersja do druku
Dlatego Ci odpowiadam do 2m jakość kabla czy będzie ze złota czy z miedzi nie ma znaczenia.
PO drugie to już duży OT :)
Kolejna prośba do posiadaczy SXów. Potrzebuje pokrowiec. Jedyny dedykowany jaki znalazłem to Canon DCC-800 ale termin dostawy to 2-3 tygodnie, a tyle czasu nie mam. Możecie coś godnego polecić?
Kurcze jak wszystko dotyczące SX1/10 będzie w jednym wątku to nikt nigdy się przez to nie przekopie. Chyba lepiej zakładać nowe wątki np. właśnie o torbę.
Ja niestety nie mogę nic polecić. Mogę Ci powiedzieć co jest za małe - torba, która była "akurat" na S2 IS (jednego z poprzedników). Ja nadal jej na razie używam, ale domknąć toto ciężko.
co ty się tak tych dedykowanych akcesoriów trzymasz ? :-D
Bierzesz aparat pod pachę i maszerujesz do sklepu i w praktyce możesz zobaczyć co ci dana torba czy pokrowiec oferuje. Nic nie zastąpi własnoręcznego pomacania, sprawdzenia solidności wykonania
Jak nie masz sklepu w okolic to może coś z allegro ?
http://www.allegro.pl/item537812833_...lublin_fv.html
Ja do swojego kupiłem:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-edit-110.html#
Jestem z niej bardzo zadowolony.
Początkowo sądziłem, że jednak jest za mała, bo nie mieścił mi się oddzielnie tulipan, ale gdy trzymamy go na obiektywie "do tyłu" aparat wchodzi idealnie na styk. Wkładam go nie obiektywem do dołu, tylko do przodu. Z boku aparatu oddzielonego ruchomą przegrodą miejsce na dodatkowe akumulatorki, w bocznych kieszeniach zewnętrznych filtry, w kieszeni przedniej miejsce na karty pamięci, pilot, kabel i spory luz.
Na pokrywie w siatkowej kieszonce wewnętrznej ściereczka do optyki i ew, dokumenty.
Naprawdę polecam.
OK...
Poczytalem....
Z textow o kabelkach sie posmialem i sie ...zdecydowalem
Kupie tego sx1...ale czy ktos wie..
gdzie go mozna dostac od reki? Bo okazuje sie ze nie jest dostepny....
A ja za 2 tyg jade w gory i by sie przydal...
jakies info?
Ja kupiłem od ręki na pasażfoto.pl
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko jak okażesz zainteresowanie to gość podbija cenę.kupiłeem za 1849 choć parę dni wcześniej był po 1799zł . A teraz kosztuje 1750 !!! Niezły wałek . A co do dedykowanego futerału to chciałem mieć pewność,ze będzie dopasowany do aparatu.
bardzo drogo....
a jest z Polskiego Canona , masz polska instrukcje i gwarancje?
A jak z miejscem na adapter? Nie wiadomo wprawdzie jak będzie wyglądał, ale w tym tygodniu ma się coś wyjaśnić (więcej na http://lensmateonline.com/ po prawej stronie). Tak mnie właśnie naszło, że piszesz o filtrach, a masz jakiś patent na ich mocowanie?
O różnych rzeczach słyszałem, ale, żeby ktoś wybrał aparat po przeczytaniu dyskusji jak zrobić zwarcie w przedłużaczu do USB? Co Cię przekonało? Prawo Ohma?...
A poważniej to jest kilka sztuk na allegro. Jak wystawiają to raczej mają w magazynie. Jeśli koleś podbija, jak pisze artur s, to zalicytuj pod koniec aukcji. Jedna się kończy jutro o 13 (za 1699), druga w sobotę (za 1750). Ja ze 3 tygodnie temu trafiłem za 1670 +przesyłka, więc troszkę taniej, ale niewiele.
EDIT: Do ostatniego postu. U mnie był z polską instrukcją i gwarancją Canona. Z gwarancją to myślę, że nie będziesz miał problemów. Ze Stanów nie sprowadzają (bo ich tam nie ma), a Canon ma gwarancję europejską.
witam!! być może przeoczyłem ale zadam to pytanie, mianowicie problem dotyczy 2 kwestii - po pierwsze czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć dokładnie jakie lampy są obsługiwane kompatybilne z Canonem SX10 IS oraz czy tenże model aparatu może być sterowany za pomocą pilota, jeśli tak to proszę podać symbol...dziękuję bardzo z góry:) pozdrawiam forumowiczów:mrgreen:
Witam serdecznie, jak mozesz to podeslij instrukcje do canona sx10is na email beatarogowska@gmail.com z gory serdecznie dziekuje. Beata.
witam bardzo bede wdzieczna za podeslanie instrukcji na emaila beatarogowska@gmail.com dziekuje i pozdrawiam.
A więc co do torby to kupiłem LowePro Apex 110 do SX1 z sklepu RAM.NET:
http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=26860
Jakoś wykonania przednia ma nawet osłonę przeciw deszczową, mieszczę w niej w odpowiednich przegrodach, wszystkie akcesoria (2 filtry, zapasowy komplet baterii, tulipan osobno, przewody, czytnik kart + zapasowa karta).
Szczerze ten dedykowany futerał nie dorasta mu do pięt, widziałem go i nie polecam, chcesz coś dobrego za podobną kasę, KUP ten co napisałem, to pokrowiec naprawdę już z wysokiej półki.
Jeśli chodzi o SX10 to nie posiada on opcji sterowania podczerwienią, więc nie ma jakiegokolwiek pilota do niego. Z tego co się orientuję w lampach pasują do nich (SX1 i SX10) lampy Canon Speedlite np. 430 EX II, ale to wydatek rzędu 800zł.
Polskie (pełne) instrukcje w formie PDF-a są do ściągnięcia na stronie Canona (http://www.canon.pl).
Tylko SX1 może być sterowany pilotem (zresztą jest w zestawie).
Poczytaj kilka stron wcześniej na tym forum. Tam była ta sprawa poruszana kilkakrotnie.
Np. str. 53, 55…
Jak sam piszesz jeszcze nie wiadomo, jak będzie wyglądał adapter, ale nie planuję go kupować. W zupełności wystarcza mi zwyczajne wkręcanie filtrów w obiektyw.
Tym bardziej, że jeśli zrobią adapter, to on też chyba musi być wkręcony w to samo miejsce, bo nic innego nie wystaje po wyłączeniu aparatu. Jeśli tak, to będzie musiał być jednocześnie przejściówką na inny (większy) rozmiar filtrów, aby nie winietowały przy dodatkowym przedłużeniu przez adapter.
Jeżeli chodzi o torbę, to porównując wymiary wewnętrzne, może „Lowepro Apex 110 AW” proponowana przez Dark Fox będzie lepsza, choć droższa.
Jak pisałem poprzednio „Lowepro Edit 110” jest na styk – wizjer z jednej, a osłona obiektywu z nakręconym na stałe filtrem UV z drugiej, lekko wgniatają się w miękką tkaninę wewnętrzną (rzeczywisty wymiar aparatu „głębokość” z filtrem i osłoną wynosi 100 mm – producent podaje 87, 7 mm - widocznie bez osłony).
Jednak ja naprawdę jestem zadowolony, przecież to nie jest jakaś plastikowa skrzynka, tylko torba z materiału – więc się układa, a przynajmniej aparat siedzi „sztywno” i nie lata.
Przy opcji z adapterem i nakręconymi filtrami zostaje tylko dużo głębsza torba Apex.
No właśnie przekop się przez 60 stron, a już będziesz znał odpowiedz, czyli to o czym pisałem. Trochę bez sensu robi się ten wątek dla kogoś, kto go nie śledzi na bieżąco.
Jeśli chodzi o wkręcanie bezpośrednio w obiektyw to już o tym słyszałem i u mnie polar Hoya się nie wkręca (na siłę nie próbowałem), ale tak podobno bywa. Myślałem, że masz inny patent.Adapter ma być rzeczywiście na 58mm, ale winietują też 52 mm bezpośrednio na obiektywie (szczególnie jeśli wkręcisz dwa). Założyłem go na obiektyw tak, żeby się choć trochę się trzymał na gwincie i widzę wyraźną winietę. Na białej kartce przy formacie 4:3 są czarne rogi klatki (nawet nie ciemniejsze), przy 16:9 też widać winietę, ale słabiej.
Dzięki za info o torbach.
canon speedlite 380ex
czy ktoś wie czy ta lampa będzie w 100% obsługiwana przez sx10??
a nissin32af albo tamrac...??lubię mieć możliwość wyboru, w instrukcji dodanej do mojej sx10 jest tylko 3 lampy, 220ex, 430exII oraz 580exII, im większy nr tym więcej pieniążków sobie liczą za te lampki...może jakaś inna firma produkuje lampy podchodzące i wykorzystywane w 100% pasujące do sx10...:) myślę spytam na forum, tam ktoś się znajdzie pewnie kto ma pojęcie:)dzięki za info
[QUOTE=Polanin;600858]... Jeśli koleś podbija, jak pisze artur s, to zalicytuj pod koniec aukcji...
To jest sklep internetowy więc cena jest stała. Obecnie 1750zł. A według sprzedawcy sytuacja na rynku jest skomplikowana ,ceny się zmieniają ,a w moim przpadku akurat tak się niefortunnie złożyło:-D pozatym papiery w porządku gwarancja i instrukcja PL
:razz:
Pisalem o calej dyskusji ktora sledze od poczatku...
a kabelki jako temat " nie zwiazany" zakonczyly moje wahania... bo skoro juz temat schodzi na takie "pierdy" znaczy ze sie wyczerpał...
w kwestii kupowania na Allegro lub w ogole w necie to sie boje... ja chce miec towar fabrycznie zapakowany...
Chcesz nowy? http://www.balta.pl/koszyk.php3?dodaj=33025 1729,-
Sa na stanie, wysylka GLS. I bedzie fabrycznie zapakowany.
Myślałem, że to o allegro (podbija = aukcja)
Jeśli chodzi o lampy to kiedyś pytałem się na dpreview.com jak podłączyć starą lampę do SX1. Myślałem, że w tym fleszu nie ma gorącej stopki, a jedynie stopka bez styków. Zamiast podpiąć i sprawdzić (byłem pewien, że nie zadziała) to zwiedziłem trzy poważne sklepy (dwa z własnym serwisem) i grzebałem w necie. Wszędzie werdykt: nie zadziała, nie ma przejściówek itp. Okazało się, że lampa działa po prostu po wpięciu z stopkę, a ma ponad 20 lat. Nie ma żadnych nastaw, ale świeci w sufit i jest dobrze. Wystarczy robić w M i regulować przesłoną ze stałym czasem. Według mnie zadziała każda lampa z gorącą stopką.
Jeśli nie chcesz wydać dużo na lampę to widzę dwa wyjścia: kup coś niemarkowego, albo coś prostego. W obu wypadkach szukałbym "łamanej" lampy (z ruchomą głowicą). Tak, żebyś mógł świecić np. w sufit, inaczej efekt będzie podobny do zdjęcia z lampą wewnętrzną czyli ostre cienie (choć można się jeszcze bawić w dyfuzory). W WĄTKU NA DPREVIEW o którym wspominałem ktoś mi polecał jakieś SUNPAKI, ale co, jak, gdzie to nie wiem. Jeśli chodzi drugą opcję to na allegro pewnie upolujesz coś prostego z łamaną głowicą za mniej niż 50 zł (choć pewnie będzie z zeszłego wieku JAK NP. TA).
http://www.allegro.pl/item549907444_..._28_200mm.html
a czy ktoś może powiedzieć czy ta lampa podejdzie do sx 10??? słyszałem że niektóre "niecanonowskie" lampy mogą uszkodzić aparat, szkoda trochę, więc pytam...
lampa powinna mieć obsługę TTL
ehh...takie to są drogie niestety...a szkoda...bo by się przydała jakaś choćby 220-stka(najtańsza z dedykowanych) lub 430exII, tylko jeśli chodzi o tę drugą to ok, bajer ale za 800zł:/
knapers85, jeśli chcesz tanio, to kup dowolną lampę tyrystorową, z odchylanym palnikiem. Ważne aby miała niskie napięcie na stopce. Niektóre Nissiny mają ok. 200V na stopce więc może uszkodzić aparat. Ja, gdy robię fotki w namiocie bezcieniowym, używam starej lampy Topca 325CS - ale oczywiście wszystkie nastawy w aparacie muszą być ustawiane ręcznie.
A jeśli chcesz pstrykać fotki osób itp. to polecam lampę dedykowaną. Wtedy zawsze masz pewność, że fotka będzie naświetlona prawidłowo. Nie ważne w którą stronę odchylisz palnik, możesz lampę umieścić w dowolnym miejscu (za pomocą kabla off-shoe) a i tak fotka będzie dobrze naświetlona. Ja kupiłem używaną 430EX za 500zł - współpraca jest idealna no i palnik odchylany w dwóch płaszczyznach. Dzięki temu można błysk odbijać od sufitu w trybie portretowym, czy też od bocznych ścian w trybie normalnym. Jeśli szkoda Ci kasy można kupić Tumaxa - 400zł. Palnik też odchylany w dwóch płaszczyznach. Ale z opinii można wyczytać, że jest dosyć głośna (zoom palnika) i trochę tandetny plastik.
Jeśli ktoś chcę kupić torbę do sx10 - polecam tą:
http://www.allegro.pl/item540827357_..._promocja.html
jest tania i bardzo dobrze wykonana. Mieści w sobie idealnie Canona SX10, tulipana, lampę Speedlite 430EX z założonym StoFen'em, kilka kompletów akumulatorków i filtry Hoya. A więc cały niezbędny zestaw mamy pod ręką.
Znalazlem bardzo dobry test sx1, krecenie filmu w HD wraz z robieniem zdjec w trakcie....
zobaczcie i skomentujcie...
Mnie tam sie podoba....
zastanawiajace, że zdjecia robione w trakcie krecenia filmu wychodza duzo lepiej niz ten film.....
W S2 IS tez mozna krecic filmy i pstrykac fotki w tym samym czasie. Fajny jest potem efekt na filmie :)
A tak wogole:
http://www.sendspace.com/file/yn23yo
Film fullHD w super macro, nagralem przed chwila (avi, kodek mpeg4 + wysoki bitrate)
Kurcze musi byc niesamowity efekt podczas nagrywania jakis owadow w super macro, a tym bardziej przez DRC-250. Bajka :)
http://vimeo.com/2702932
Sorry zapomnialem podac linka...;o)
Ale ja nie mowie o rozdzielczosci..mowi o doborze parametrow zdjecia, jest jasniejsze jakies bardziej wyrazne i w ogole ma lepszy kontrast
Okazuje sie ze ktos sie pokusil o calkiem przyzwoita kolekcje testow SX1 i zamiescil na specjalnej stronie, rozne tryby expozycji, zooma, itp..
wszystko zebrane na jednej stronie
http://vimeo.com/sx1
To chyba juz rozwieje wszystkie watpliwosci...
a może ktoś polecić jakieś filtry do canona sx10 is, łącznie z elementem łączącym do obiektywu (jak wiadomo nie ma gwintu) ?? pozdrawiam
Na razie nie ma adaptera do filtrów do SX1/10. LENSMATE przygotowuje taki adapter. Mieli coś o nim konkretnego napisać 6.II, ale na razie cisza. Pewnie będzie wiadomo z poniedziałek. Niektórzy wkręcają filtry 52mm w ten gwint-niegwint na obiektywie (z tego forum np. Gen). Podobno niektóre Hoya wchodzą (mi np. polaryzacyjny Hoya nie wchodzi). Jeśli Ci się uda to będziesz miał lekką winietę na szerokim kącie już przy jednym filtrze. Ponieważ adapter lensmate-a ma być na 58mm, a gwint-niegwint 52mm to proponuję Ci poczekać kilka dni i zobaczyć ile będzie kosztował zanim zainwestujesz w któryś rozmiar.
No i jeśli chcesz kupować filtry to napisz chociaż rodzaj (polar, UV, IR, efekty?). Przejrzyj też dwa przyklejone TUTAJ. Jeden o polarach drugi ogólnie.
Mi polaryzacyjny "Hoya HD CIR PL" nie winietuje, jak jest sam wkręcony. Może dlatego, że jest bardzo cienki. Dopiero jak chcę nakręcić na UV, to widać obcięte rogi.
Masz rację, jeśli adapter nie będzie drogi, to warto poczekać.
W moim przypadku nawet gdyby dawali taki adapter darmo, już mi się nie będzie opłaciło zmieniać filtrów. Kupiłem najcieńsze jakie się dało (UV najlepszy w testach i polar najnowszy z najwyższej pułki).
U mnie widać winietę przy jednym filtrze. Albo dlatego, że nie jest do końca wkręcony, albo jest grubszy niż Twój (mój to Hoya cir-pol z niebieskiej serii - dodatkowych oznaczeń jak HD nie znalazłem). Istnieje też trzecia możliwość mój jest i grubszy i nie do końca wkręcony.
Mam taki i uważam, że jest super.
http://www.allegro.pl/item543997816_..._wa_f_vat.html
Polecam te filtry, niekoniecznie ten rozmiar (może większy - do adaptera) i oczywiście niekoniecznie przez Allegro, chociaż na giełdzie foto ta sama cena.
no właśnie wg mnie to trochę naciągane, mam sx10is i wcale tak źle nie jest, fakt są szumy na większych ISO ale beż przesadyzmu...
Myślę, że wszelkie wątpliwości rozwieje ostatecznie test, który wg zapewnień:
Check back soon for our full review of the PowerShot SX1 IS!
Kochani.Mam jedno krotkie i konkretne pytanie: Jaki pilot jest dedykowany do SX10IS? Prosze o krotka, konkretna odpowiedz.
Blad inzynierow Canona. Do zdjec nocnych pozostaje samowyzwalacz? Gdybym wiedzial, na 1000% nie kupilbym tego aparatu.
dokładnie.
Aleście się tych szumów uczepili. To są kompakty i nimi pozostaną. Nie ma kompaktów, które nie szumią powyżej ISO400. Zapomnijcie o takich zdjęciach jak np., daleko nie szukając te: 1/40s ISO800, albo 1/60s ISO1600. Jeśli ktoś chce mieć mniejsze szumy ma kilka wyjść: zmnieszyć ISO i np. dokupić lampę (oczywiście nie zawsze zda egzamin), kupić lustrzankę, kupić Panasonica G1 (ale na razie są do niego chyba tylko dwa obiektywy), poczekać z zakupem aż zaczną w kompaktach montować większe matryce.
Szumy dla różnych ISO (i nie tylko) można porównać sobie na tych próbkach: SX1 IS i SX10 IS. Jak to Rosjanie mawiają: "follow the rabbit" (czyli szukajcie zdjęć z króliczkiem).