Tym, że nie zebrałeś podpisów na czas pod swoją kandydaturą? ;)
Wersja do druku
Tym, że nie zebrałeś podpisów na czas pod swoją kandydaturą? ;)
Czytam wątek i nie mogę się nadziwić...
Takie mądre wywody,szkoda tylko,że prawie wszystko zahacza o anarchię-niestety...,bo łatwo jest wskazywać >to be,tamto be i w ogóle wszystko be,tylko ja jestem w porządku i mam wyłączność na jedynie słuszne tezy,ale nikt nie widzi mojej mądrości?!?<:confused:
Niezmiernie łatwo jest wskazać palcem na władzę,w tym przypadku PIS,i powiedzieć,że jest zła;dużo trudniej jest wskazać na ludzi ,którzy powinni dobrze rządzić,a zauważyłem,że nikt tego nie zrobił w wątku-czyli typowa anarchia,odsunąć władzę i to wszystko,niech życie toczy się własnym torem.Powtórka z historii:bezkrólewie,sarmacja,itd..
Śmieszą mnie mądrości w stylu: nie wrócę do kraju,bo władza jest do **** i nic w tym kraju się nie zmieni na lepsze.Najlepiej jest spiepszać z kraju i zrobić z siebie rolkę papieru toaletowego dla zachodu:szorować kible,stać na zmywaku i sprzątać inne gówna,mimo tego,że jest się inżynierem lub magistrem-taka polska godność i mądrość...> zrobić z siebie zero za kromkę chleba!:!:
To jest też tzw.współczesny polski patriotyzm:lepiej pracować na inne kraje zachodu niż na swój własny i czekać,aż w Polsce coś się zmieni na lepsze.Tak,czekać i przyjechać dopiero na "gotowe"- do nowej,odmienionej demokracji,na którą notabene pracują(zapier....ją!)ciężko Ci co pozostali,a nie "ci" co zawinęli ogon pod dupę i wyjechali z kraju.
Gratuluję wszystkim "polaczkom" prawidłowo i dobrze pojmowanej polskości!!!
Ps.Przepraszam za szorstki język tych, co nie powinni go usłyszeć,a nie przepraszam tych,którym należą się jeszcze dosadniejsze epitety-wiadomo o kogo chodzi.
A gdzie jest napisane, że trzeba nawoływać do wysiedlania żeby być ksenofobem? Nie szukając daleko: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenofobia
A poza tym, to o których ludach mówisz, że "tak mają"?
Uważasz, że lepiej zamknąć gębę lub powtarzać narcystyczne reklamówki władzy?
A na kogo mamy wskazywać, jak nie na skompromitowanych, zakłamanych, warchołów myślących jedynie o dorwaniu się do żłobu. To że nie ma kto rządzić nie znaczy że mam siedzieć cicho, gdy władza mi nie odpowiada.
A co w tym śmiesznego. Dla mnie jest to tragiczne, że muszę wyjechać ponieważ tu nie jestem w stanie utrzymać się z pracy i mimo wykształcenia zarabiam 1500 zł. Jeżeli państwo/władza nie jest zainteresowana moją pracą (a nie jest ponieważ nie płaci za tą pracę odpowiednio) to pojadę tam, gdzie tkoś tą pracę (choćby finansowo) doceni.
Patriotyzm jest taki, na jaki władza zasługuje. W imię czego mam zapiepszać za 1500 zł w kraju, który nie oferuje mi nic poza kiełbasą wyborczą raz na cztery lata? Wolę jechać na zmywaku w kraju gdzie wystarczy mi to na utrzymanie. I nie ma to nic wspólnego z patriotyzmem, to kwestia czysto ekonomiczna. Idę tam gdzie jest mi lepiej. A jeżeli państwo nie chce żeby jego obywatelom żyło się lepiej, obraża inteligencję, lekarzy, nauczycieli.... to już problem państwa. Ja nie muszę w nim żyć.
Jestem patriotą, ale wstyd mi za ten kraj i za to, co politycy w nim wyprawiają do tego stopnia, że będąc za granicą nie przyznaję się do bycia Polakiem. I jest to zasługą naszej władzy.
Tak, a szczególnymi tego przykładami są Litwa, Łotwa, Estonia, Gruzja...
Wiesz, ile razy byłeś w Rosji albo w byłych republikach? Ja byłem parę razy i wiem jedno: ciężko mówić o jednym społeczeństwie w kraju, w którym żyją dziesiątki (jeśli nie setki) różnych narodów (od słowiańskich po tureckie, perskie i mongolskie).
czornyj, ale jakby z Polski odciac byly zabor pruski, Warszawe i Krakow, to to by wygladalo zaje... podobnie.
w Polsce przerazajaco powszednie i czeste sa postawy w desen: rece w kieszeni, burdel, zaniedbanie, kompleksy i uwielbienie dla prorokow w rodzaju Jaroslawa, ktorzy przekonuja, ze to wszystko wina tych bogatych. a lenie i nieroby chetniej wierza w czyjas wine niz wskaza palcem na siebie. do takich ludzi bardzo dobrze trafia retoryka panujacych nam z bozej laski, namaszczonych kurdupli. ci ludzie maja wreszcie swojego wodza, ktory daje im poczucie wartosci. demokracja? wez przestan...
w duzym stopniu tak, chociaz nie jestem pewny tej dominanty gdy z narodu odejmiemy tzw. wyksztalciuchow. jesli sadzic po upodobaniach elektoratu, za przeproszeniem, ciemnego, to wymachiwanie szabelka przez ducze bardzo dobrze sie sprzedaje. anarchizm anarchizmem, ale to chyba nie jest ta przyczyna upodobania moheru do bunczucznych bzdur, ktore fuehrer Jaroslaw duka pod nosem. no i to nadal nie jest argument za mocnymi podwalinami demokracji w Polsce. z innych powodow, ale ten narod tez nie jest specjalnie nauczony myslenia o wladzy jako o demokracji i panstwie prawa.
daleko nie szukajac - rozpanoszenie sie metod PIS-u polegajacych na domniemaniu winy (przyslowiowe "najpierw kastruja, a potem sprawdzaja czy nie wielblad") odbywa sie za przyzwoleniem spoleczenstwa. tego moheru, ktory nadal dzielnie tkwi przy wodzu. z demokratycznym panstwem prawa nie ma to nic wspolnego
Witajcie
A ja odważę się wysunąć tezę, która partia będzie najlepsza w nadchodzącym czasie :
Wiecie, jaka?
Następna!! … po prostu..
Dlaczego?
Bo gospodarka rozwija się poza jurysdykcją rządu i w kraju będzie coraz lepiej!! ale nie ze względu na to, że rządzi Pis,PO czy cokolwiek innego.. ale dlatego że zdradzieccy Polacy przysyłają tu miliony EURO zarobionych na zmywaku, dlatego bo unia pompuje tu miliony Euro, Euro 2012 itd. itd.
Subiektywne odczucie ludu będzie takie, że w kraju drogi są coraz lepsze, stadiony coraz ładniejsze a pensje rosną..
To moje postrzeganie rzeczywistości.
Wszystko, co rząd musi zrobić.. to zająć się, czym innym niż gospodarką Polską, bo ona sobie jakoś radzi i sama się broni. ( niech robią tylko tyle abyśmy nie stracili dotacji w UE )
a do czego maja wracac? gdyby mieli to by nie wyjezdzali...
dokad nie ograniczy sie tego chorego socjalu choc odrobine, nie zniesie sie absurdalnych praw pracowniczych, nie uprosci sie podatkow i nie ograniczy wszechwladzy urzednikow i nie przywroci sie wyzszosci prawa wlasnosci to nie ma poco wracac.... wczesniej to naprawde nie ma po prostu sensu jesli mozesz zyc spokojniej i nie miec glowy pelnej tego polskiego bagienka...
dlatego moze jednak odrobine szacunku dla ludzi ktorzy maja dosc odwagi by wziac los w swoje rece a nie wyciagac reke po pieniadze z socjalu u zyc na koszt podatnikow?
tym bardziej iz ten przyslowiowy "zmywak" dla wielu ludzi jest tylko punktem zaczepienia. osobiscie znam wiele osob ktore rzeczywiscie przeszly "zmywak" a w tej chwili pracuja czesto w swoim zawodzie lub wykonuja inna dobra prace za pieniadze ktore pozwalaja im kupic mieszkanie i zyc godnie bez tej ciaglej walki o to by starczylo do pierwszego...
chyba nie zdajesz sobie sprawy ile trzeba miec w sobie sily by sprzedac wszystko spakowac sie i pojechac w nieznane do innego kraju by zaczynac od nowa czesto wsadzajac dume w kieszen zaciskajac zeby i walczyc o swoje, bo nie jest to lekki kawalek chleba i jesli ktos ma dosc odwagi by sie tego podjac to nalezy mu sie szacunek a nie obrazliwe uwagi...
mimo iz ja nigdy tak nie pracowalem, prowadze wlasna firme za granica gdzie i to ne ja pracuje u niemcow tylko oni u mnie, to mam wielki szacunek dla ludzi ktorzy gotowi sa wziac prace nawet ponizej swoich umijetnosci a nie tylko siedziec biadolic, obrazac innych, zyjac z raczka w kieszeniu swoich rodzicow lub na garnuszku panstwa
Taka sama nadinterpretacja, jak twoja, iż wypowiedz czornyja byla ksenofobiczna;)
Co do ludow, to w sumie wiekszasc z bylych republik zsrr na wschod od kaukazu+polnocne chiny+krld (z tym ostatnim to trudno powiedziec bo jest tam totalny zamordyzm, ale nie wydaje mi sie zeby potrafili teraz przejsc na demokracje po tylu latach z dwoma kimami)
wiesz... ale to juz nie jest zupelnie tak jak piszesz. pracy w Polsce dla osob, ktore chca pracowac i maja jakies umiejetnosci jest niemalo. na tyle, ze przecietnie zdolny i wyksztalcony czlowiek cos znajdzie. a ze wzgledu na dziure na rynku pracodawcy placa coraz lepiej. pewnie, ze to nie sa zarobki takie jak za Odra, ale biorac poprawke na znacznie nizsze koszty utrzymania domu w Polsce, to to nie jest jakas tragedia.
problemem jest co najwyzej to, ze ludzie boja sie w tym kraju przelewac krwawice na utrzymanie dzisiejszych emerytow, majac perspektywe zalamki ZUS-u i żebrania gdy przyjdzie do wlasnej emerytury.
jesli chodzi o sama prace, to problem pojawia sie z innej strony. ot, daleko nie szukajac: moj szef szuka ludzi do pracy. pieniedzy ma duzo. nie ma ludzi, ktorzy chcieliby podjac prace. wymagana jest plynna plynna znajomosc angielskiego i dobra angielskiego technicznego i umiejetnosc poprawnego, scislego pisania po polsku. obie cnoty bardzo rzadkie w narodzie, zwlaszcza dobra znajomosc angielskiego (techniczny laskawie przemilcze).
Owszem, LPR jest zarejestrowany jako liga polskich rodzin. a do wyborów idzie koalicją LPR+UPR+coś tam jeszcze. Więc powinna być zarejestrowana jako komitet koalicyjny a nie partyjny. A teraz pytanie za 100 punktów: jakie to może mieć skutki jeśli jakaś partia nie zdobędzie takiej ilości głosów na jaką oczekiwała?
ja sie z Toba zgodze sam prowadzilem firme w polsce kupe lat i w czasach kiedy bylo wieksze bezrobocie mialem problem z ludzmi :) co ciekawsze w PL zarbialem wiecej jak tu ale to co mam tu a czego nie mialem w PL to swiety spokoj z urzedami... nie musze codziennie udowadniac iz nie jesten wielbladem... ja szczerze mowiac wyprowadzilem sie z pL pod wplywem impulsu bo po kolejnej kontroli ktora i tak nie wykazala zadnyh uchybien doszedlem do wniosku ze ja nikogo nie zabilem bym sie musial tak scierac...
wiesz jak jestes traktowany ciagle jak potencjalny przesteoca a tak sa traktowani a przynajmniej byli przedsiebiorcy w PL to sie odechciewa tym bardziej jak masz alternatywe bo jak jej nie ma to zaciskasz zeby i walczysz dalej. ale ja mialem wiec sprzedalem wszystko i wyjechalem bo mialem naprawde serdecznie dosc...
od kilku lat nawet w tak zbiurokratyzowanym jak niemcy kontakty z urzedami przestaly byc droga przez meke, bo jesli spelniasz kryteria ktore spelnic musisz nie ma tu uznaniowosci decyzji, a przynajmniej mnie to jak na razie nie dotknelo.
co do emerytury... emerytura powinna wg mnie byc wyplacana z budrzetu panstwa w rownej kwocie dla wszystkich stanowiacej minimum socjalne bo takiego systemu sie nie sfinansuje jak jest. likwidacja ZUS pozwli uwolnic znaczne kwoty pieniedzy przeznczone na utrzymywanie tego molocha. mowienie ze jak ktos placi wieksza skladke to ma miec wieksza emeryture rowniez nie ma sensu bo z samego faktu ze sie placi wieksze podatki jak sie wiecej zarabia nie owocuje lepsza pozycja wgledem panstwa. a wolnosc to odpowiedzialnosc wiec kazdy powinien sie sam zabezieczyc na wypadek emerytury
koalicja LPR to liga prawicy rzeczypospolitej nie liga polskich rodzin i sa koalicja wyborcza a nie komitetem partyjnym
Chyba pomieszałeś pojęcia. Gospodarka rozwija się pomimo tego. Gdyby EU i Marsjanie przysyłali nam 100 razy więcej, to gospodarka w ogóle się by zapadła! Główne czynnik rozwoju gospodarki, to praca (czyli spore bezrobocie wskazane) i wolność gospodarcza. Dotacje raczej to utrudniają, co idealnie widać na przykładzie wschodnich iemiec...
Dlatego powinna być zarejestrowana jako komitet koalicyjny? Nie jest zarejestrowana Liga Prawicy, a Liga Rodzin. I Liga Rodzin jako partia, wzięła na swoje listy innych ludzi. Podobnie było z PO+SKL+UPR 8 (chyba) lat temu.
Mi tam bardzo łatwo wskazać. UPR.
Przypomina mi się granie w SimCity z nieograniczoną ilością $$$ :-) Rzeczywiście, coś takiego było, że nie mając limitu kasy jakieś te miasta wychodziły mniej harmonijne, bardziej chaotyczne i dziwaczne - a jak trzeba było mozolnie ciułać, to wszystko miało ręce i nogi :-D
Nie, czasem najwyżej zbyt mało skrajni :) Ale poza PPS-em są chyba jedyną partią, która ma poglądy :) Reszta ma zazwyczaj biznes-plan...
Właśnie, dostawanie czegoś za darmo (nawet pozornie) strasznie rozleniwia... Jak można żyć nie pracując, to po co pracować?
Nie rozpatrujmy tu takich aspektów!
Chodzi o to że jaki by ten następny rząd nie był z roku na rok będzie lepiej ! bo tylko dzięki nowej ilości gotówki z innych źrudeł niż POLSKI RZĄD się rozwijamy ( no dobrze może nie w całości ale to UE dało nam kopa do przodu )
JEDYNE CO POWINNIŚMY TO IŚĆ NA WYBORY !!
a nie siedzieć na działce z piwkiem.. a póżniej mówić jak to żle w kraju.
Bo?
Ciekawe stwierdzenie. To polska specyfika czy tak na całym świecie jest? :lol:Cytat:
Chodzi o to że jaki by ten następny rząd nie był z roku na rok będzie lepiej !
Udowodnij. A przynajmniej spróbuj, bo nie udowodnisz czegoś co jest w oczywisty sposób fałszywe. UE dało nam kosmicznego kopa do tyłu. Tempo wzrostu gwałtownie spadło w trakcie dostosowywania polskiego prawa do prawa UE.Cytat:
bo tylko dzięki nowej ilości gotówki z innych źrudeł niż POLSKI RZĄD się rozwijamy ( no dobrze może nie w całości ale to UE dało nam kopa do przodu )
:lol: Mówiłeś, że to bez znaczenia przecież.Cytat:
JEDYNE CO POWINNIŚMY TO IŚĆ NA WYBORY !!
a nie siedzieć na działce z piwkiem.. a póżniej mówić jak to żle w kraju.
bo rozmawiamy o polityce a nie o psychologi
Ej no zaraz .. a skąd te kilometry autostrad? mosty ? itd... mam Ci zrobić zdjęcie tablicy np. na moście gdańskim w Warszawie na której pisze ile % dał rząd a ile UE? po co ? sam siebie oszukujesz?
KIEDY ??????????
Pitolisz Tomasz.... juz ustalilismy ze w swiecie UPRu nie mialbys papu :P
Bo to juz jest aspekt personalny, popatrz np. na duza czesc miliarderow, mimo ze mogliby juz osiasc na laurach, dalej pracuja. No a z drugiej strony masz paris hilton:lol:
Nie zapominaj o funduszach unijnych (phare), ktore dostawalismy przed wstapieniem do wspolnoty. Moze wzrost (moim zdaniem) chwilowo zwolnil, ale poziom zycia sie podniosl, a poza tym zyskala znaczna wiekszasc firm ktore maja dzialalnosc poza granicami PL
ZGADZAM SIĘ Z PRZEDMÓWCĄ!
chciałem dodać jeszcze tyle, że ..
Jest jeszcze jedno zagrożenie! .. brak rąk do pracy! co za tym idzie... będą pieniądze a nie będzie ich gdzie wydać ! i Inne źródła albo zaczną uciekać z kraju albo blokować dotacje! ALBO rząd PL ustali ustawę która będzie dawać pracę CHIŃCZYKOM którzy będą pracować po 600 zł netto .. TO DOPIERO BĘDZIE MEXYK iii wtedy POLACY dopiero będą narzekać..
Tak niestety się nie da.
I co z tego? To nie generuje wzrostu gospodarczego, ani nawet dobrobytu. Po wtóre - pieniądze z UE w ogromnej części pochodzą z polskiej składki do UE.Cytat:
Ej no zaraz .. a skąd te kilometry autostrad? mosty ? itd... mam Ci zrobić zdjęcie tablicy np. na moście gdańskim w Warszawie na której pisze ile % dał rząd a ile UE? po co ? sam siebie oszukujesz?
Parę linijek wyżej pisałeś, że to bez znaczenia, bo i tak będzie dobrze. Ale odpisz jeszcze na pozostałe pytania :PCytat:
KIEDY ??????????
Owszem, ale w ogromnej większości przypadków ludzie pracują, bo muszą.
Ale właśnie tłumacze, że te fundusze głównie szkodziły, lub pomagały niewiele. Gdybyśmy wprowadzili wolny rynek, to rozwój byłby istotnie szybszy bez żebrania.Cytat:
Nie zapominaj o funduszach unijnych (phare), ktore dostawalismy przed wstapieniem do wspolnoty. Moze wzrost (moim zdaniem) chwilowo zwolnil, ale poziom zycia sie podniosl, a poza tym zyskala znaczna wiekszasc firm ktore maja dzialalnosc poza granicami PL
Ponadto, osobiście nie lubie żebrać o kasę. I nie potrafię zrozumieć, że niektórzy cieszą się, że do rządu wybrali dobrych żebraków.
a co do naplywu kasy i pracy.... nie chce mi sie wracac do wczesniejszej dyskusji na temat pieniadza i Twoich teoretycznych wywodow... ale naplyw pieniadza z unii spowodowal wzrost produkcji i to jest fakt bezsprzeczny... bo naplyw pieniadza w tym wypadku to nie byl zalew pustej kasy tylko wynik otwarcia rynku i zwiekszenia popytu na prace, bo bez tego ta praca nie mialaby zadnej wartosci jesli nie byloby mozliwosci uplynnienia jej efektow... i to jest Tomku skrot myslowy ktory pownienes rozumiec wiec poprosze bez chwytow z rozbieraniem posta :)
Jednym sie pocieszam. Wprawdzie czesc PISuarowego elektoratu jest nie do ruszenia. Mohery oraz ludzie, ktorzy maja jakies blizej nieokreslony zal, pretensje do calego swiata, zaglosuja na nich. Latwo winic jakis tam wydumany "uklad", za wlasne niepowodzenia, porazki zyciowe etc. PISuary bardzo umiejetenie kieruja swoja kampanie do takich ludzi.
Ale jest wsrod nich tez pare procent, ktorym rok, 2 czy 3 mozna oczy mydlic jakas walka z wiatrakami. Skonczy sie jednak kiedys dobra koniunktura w gospodarce wynikajaca z wejsciado Unii, czesc ludzi wroci z emigracji, i bida zajrzy w oczy. PISUary nie robia nic po za przypiswyanie sobie zaslug. Wiec jesli nie dokonaja jakiegos zamachu na podstawowe mechanizmy demokracji w co nie wierze, to za pare lat trzeba bedzie niestety tylko po nich posprzatac i oczyscic kraj z nowego ukladu :P
Marcin
jak to nie ! ja nie poruszam psychologii!! więc się da!
Jak to co z tego ! Kowalski zarobił 3500 zł zamiast 1500 zł !! a te 2000 różnicy wydaje .. samochody,laski,bary,domy,40D,70-200L IS itd...itd.. to nie dobrobyt?
PS.
SPRAWDZ DOKŁADNIE JAKA JEST SKŁADKA A ILE PIENIĘDZY PRZYPŁYNEŁO DO PL!!!
Oj kolego.. to właśnie polityka.. NAPISAŁEM ŻE BEZ RÓŻNICY KTO WYGRA!!! a nie czy pójdziemy na wybory czy nie !! bo to już zostawiam wyborcy czy chce dalej Kaczki czy nie!!
Pewnie że muszą.. i tak ma być.. to jest system w którym żyjemy !! obudź się ;)
To wcale nie oznacza, zeby nie pracowali, gdyby nie musieli.
Pomagały, i to bardzo:
1) Wraz z tymi funduszami mamy dziure budżetowa ok 30mld zlotych, pomysl o ile by wzrosla inflacja gdyby nie unijne pieniadze (w 2004r w ciagu 7 miesiecy 1mld euro)
2) To nie jest tak, ze unia nam wrzuca kase do budzetu a my robimy co chcemy, na poczatku musimy miec inwestycje, ktora bedziemy SPRAWNIE realizowac, a unia nam zwroci czesc kosztow. Czy to nie jest piekne dla nas? Dzieki temu mamy kase na kolejna inwestycje, za ktora znowu zwroci nam sie kilkadziesiat procent nakladu...dalej uwazasz ze unia nas rozleniwia?
Tłumaczę ..
Jest tak ..
UE mówi .. dajemy wam 100 baniek na drogi..
rząd mówi.. SZUKAMY FIRMY KTÓRA zrobi drogi
FIRMA mówi.. DAWAJCIE KASE
pracownik mówi.. TY FIRMO .. nie będę zapier.. u Ciebie za 1500 jak w ANGLI mogę za 5x tyle...
FIRMA myśli.. no dobra .. lepiej zarobić mniej ale zarobić .. niż stać w miejscu albo zbankrutować.. OK DAMY WAM PODWYŻKĘ
jak jest PODAŻjest i POPYT . tak? może się mylę..
wniosek taki że PRACOWNIK ma więcej kasy nie musi nigdzie jechać.. rośnie Polakom portfel,morale,zadowolenie z Państwa.. itd itd..
ps.
to trochę proste wytłumaczenie .. ale starałem się wytłumaczyć jak najlepiej umiałem .. jak żle to mnie poprawcie ;)
nie do konca... bo to byl pieniadz zewnetrzny pozwalajacy wytworzyc byc moze sztucznie popyt wewnetrzny co rowniez jest korzystne dla gospodarki jako bodziec do normlanego dalszego rozwoju. aczkolwiek utrzymywanie dodacji zbyt dlugo moze spowodowac regres, dlatego efektywnosc tego rozwiazania zalezy to od fazy w jakiej sie gospodarka znajduje
Właśnie twierdze, że większość by nie pracowała.
Nie ma związku. Dziura budżetowa jest spowodowana nadmiernymi wydatkami, które elementarnie łatwo jest ograniczyć. Udział w UE powiększa wydatki budżetu, bo trzeba płacić składkę.Cytat:
Pomagały, i to bardzo:
1) Wraz z tymi funduszami mamy dziure budżetowa ok 30mld zlotych, pomysl o ile by wzrosla inflacja gdyby nie unijne pieniadze (w 2004r w ciagu 7 miesiecy 1mld euro)
Tak.Cytat:
2) To nie jest tak, ze unia nam wrzuca kase do budzetu a my robimy co chcemy, na poczatku musimy miec inwestycje, ktora bedziemy SPRAWNIE realizowac, a unia nam zwroci czesc kosztow. Czy to nie jest piekne dla nas? Dzieki temu mamy kase na kolejna inwestycje, za ktora znowu zwroci nam sie kilkadziesiat procent nakladu...dalej uwazasz ze unia nas rozleniwia?
I piszesz przy tym rzeczy w oczywisty sposób fałszywe. Da się, jak widać... tylko efekty mierne.
A Nowak nie ma, gdzie mieszkać, bo nie stać go na zatrudnienie Kowalskiego za 3.5k.Cytat:
Jak to co z tego ! Kowalski zarobił 3500 zł zamiast 1500 zł !! a te 2000 różnicy wydaje .. samochody,laski,bary,domy,40D,70-200L IS itd...itd.. to nie dobrobyt?
Jak tłumaczę - to bez znaczenia. Sprawdź dokładnie jak wyglądają Niemcy wschodnie.Cytat:
PS.
SPRAWDZ DOKŁADNIE JAKA JEST SKŁADKA A ILE PIENIĘDZY PRZYPŁYNEŁO DO PL!!!
Dialektyka marxistowska jest nie dla mnie niestety. Nie robie rzeczy bez sensu.Cytat:
Oj kolego.. to właśnie polityka.. NAPISAŁEM ŻE BEZ RÓŻNICY KTO WYGRA!!! a nie czy pójdziemy na wybory czy nie !! bo to już zostawiam wyborcy czy chce dalej Kaczki czy nie!!
Popracuj nad argumentacją, bo ni cholery nie rozumiem.Cytat:
Pewnie że muszą.. i tak ma być.. to jest system w którym żyjemy !! obudź się ;)
Oczywiście źle, poczytaj Bastiata - on twierdzi, że dobry ekonomista widzi to, czego nie widać. Ty nie widzisz - ograniczasz spojrzenie do części sytuacji i nie widzisz szkód, które to wyrządza w pozostałych obszarach gospodarki. Po prostu herbata nie staje się słodsza od samego mieszania (choć lokalnie mogłaby!).
Ależ to bzdura! Popyt wewnętrzny wytwarzają ludzie swoimi nieograniczonymi potrzebami, a nie jakieś dotacje. Sztuczne manipulacje przy popycie itd zawsze się źle kończą.
Opowiadałeś na ircu historię o koledze, któremu chciałeś dać 10k... Przecież to to samo.
Tomek odwolywanie sie niemiec wschodnich nie jest tu szczegolnie trafne bo to nie do konca wynik naplywu pieniadza tak na nich wplynal... tam jest problem mentalny. niemcy wchodnie to byl najbardziej zindoktrynowany kraj w bloku wschodnim. ja akurat mialem troche z DDRami do czyneinia, pracowala u mnie jedna pannato sie odnalezc nie mogla. nie rozumiala dlaczego nie jest odwozona do domu, nie rozumiala dlaczego ona ma chodzic do pracy i pracowac. Polacy to jednak zupelnie inna mentalnosc a tu srodki unijne pelnia bardziej role wedki jak ryby... dasz dwie wedki dwom roznym ludziom to jeden bedzie lowil ryby i da sobie swietnie rade a drugi wedke polamie i tyle z tego bedzie...
wystarczy spojrzec na Irlandie ktora zbudowano przeciez na dotacjach unijnych i odniesc do Grecji czy wlasnie cytowanego przez Ciebie DDRu.
Dowody są takie że są tu ludzie którzy zgadzają się ze mną a nie z Toba.. !! uprawiasz demagogie!
zgadam się z Tobą:( ale to prawo rynku.!
znów demagogia. PRZYKŁADY,FAKTY, itd...
Nawzajem :) tylko dlaczego w takim razie odpowiadasz na pytania ? i odpierasz moje ataki/pytania? przecież nie rozumiesz co piszę.
Dobrze, w takim razie Tomaszu podaj mi te szkody? aaaaaaaaaaa wiem wiem..
Ludzi wysiedlali żeby zrobić autostrady..
ALE DOSTALI ZA TO PIENIĄDZE !! i MUSIELI SIĘ NA TO ZGODZIĆ..
2ga szkoda to taka że...
Nowak zbankrutował! ale może nie rozumiał rynku, albo pił za dużo? albo wydawał? albo cokolwiek innego !! jedno jest pewne !! RYNEK NIE LUBI PRÓŻNI i napewno dziura po nim zostanie zaklejona przez kogoś innego!!
Na jakiej podstawie? Ze środowiska ludzi ktorych stac na obijanie sie przez caly czas wiekszasc dalej pracuje...na czym opierasz swoje zdanie?
Elementarnie latwo to jest nam wszystkim tutaj dyskutowac:p Tak naprawde to wcale nie jest latwo:Cytat:
Nie ma związku. Dziura budżetowa jest spowodowana nadmiernymi wydatkami, które elementarnie łatwo jest ograniczyć. Udział w UE powiększa wydatki budżetu, bo trzeba płacić składkę.
-ograniczenie administracji (tanie panstwo)=bezrobocie=zasilki=problem
-prywatyzacja niepotrzebnych sektorow publicznych=brak chetnych na zakup+protesty+oskarzenia o korupcje sratatata itp.
-reforma niezbednych sektorow publicznych=duze koszty+protesty+zamykanie nieefektywnych miejsc pracy=chwilowo wieksza dziura budzetowa+bezrobocie+protesty
Wiec tak naprawde zmiany moze i wprowadzisz, ale nie da sie wszystkiego na raz, a co za tym idzie bez unijnych pieniedzy (albo pieniedzy kogos innego) mamy nie lada problem....
W takim razie na jakiej podstawie:D Skoro unia wyplaca nam pieniadze tylko w ramach rekompensaty za inwestycje (co moim zdaniem tylko pobudza gospodarke do dalszego inwestowania), to niby dlaczego nas rozleniwia?Cytat:
Tak.
Jedz gówno, miliony much nie mogą się mylić :lol:
Skipper Ci opisał.Cytat:
znów demagogia. PRZYKŁADY,FAKTY, itd...
Tego też nie rozumiem :lol:Cytat:
Nawzajem :) tylko dlaczego w takim razie odpowiadasz na pytania ? i odpierasz moje ataki/pytania? przecież nie rozumiesz co piszę.
Podałem przykład wyżej, a Ty nawet się zgodziłeś.Cytat:
Dobrze, w takim razie Tomaszu podaj mi te szkody? aaaaaaaaaaa wiem wiem..
Główną szkodą jest to, że dotacje niszczą prawo podaży-popytu. Głupie inwestycje stają się opłacalne, a porządane nie. To jest immanentna cecha socjalizmu. Jeżeli urzędnik o czymś decyduje, to zawsze będzie to decyzja gorsza, mniej optymalna.
WNIOSEK !!:
IDZMY NA WYBORY !! NIECH WYGRA LEPSZY!!!!!!!!!
bez sensu się przekonywać.. niech każdy ma swoje zdanie !! żyjemy w wolnym kraju !!!!!!!