prawda jest taka ze pojawilo sie na tym watku juz kilka argumentow ktore swiadcza o przewadze 5D nad 40D. Ale canik albo przespal albo przemilczal ten temat.
Wersja do druku
ale koles wam biedy narobil,szczegolnie tym-ktorzy nie maja 5d a tylko o nim marza......zalosne to.
Najlepsze jest to ze wszyscy normalni juz dawno omijaja ten temat, zostalismy tylko my, "pieniacze i fustraci" :)
I canik, go okreslac nie ma co bo rzeczy trzeba nazywac po imieniu a w tym przypadku godzi w netykiete. Dla mnie eot, trzeba sie uczyc na bledach.
No canik to przeczytaj, jesli nie czytales. A Canon 5d to poezja:)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6374
Robson, to specjalnie dla canika.
Nie musisz sie tak o mnie troszczyc czytałem - ale dzięki ;)
W tym samym portalu na który sie powołujesz jest test 5d i wiesz co napisali miedzy innymi w podsumowaniu?
Cytuje
"Ponadto wysokorozdzielcza matryca daje nam możliwość wykorzystania osiągów najwyższej klasy optyki, jaką znajdziemy w bogatym systemie Canona. Z drugiej strony nie możemy zapomnieć, że wymaga to od obiektywu zachowania "przyzwoitości" na bardzo wysokim poziomie. Jak powszechnie wiadomo, jakość oferowana przez optykę spada zawsze na obrzeżach kadru. Zatem stosując mniejszą matrycę (np.: APS-C) wycinamy z pola to, co najlepsze. Natomiast wykorzystując pełne przenoszone przez obiektyw pole (jak to ma miejsce w 5D) rośnie prawdopodobieństwo potęgowania na matrycy aberracji barwnych, sferycznych i innych niepożądanych efektów. Zatem jeśli chcemy wykorzystać ową niebywałą jakość obrazu, jaką oferuje EOS 5D, musimy uzbroić się w nie lada "perełkę" optyczną w mocowaniu systemowym."
cycat 2
"Canona pochwały jak zwykle należą się za wyjątkowo niski poziom generowanych szumów, który umożliwia korzystanie z pełnego, dostępnego zakresu oferowanych czułości bez przesadnej obawy o końcową jakość zdjęcia. Ponadto pochwały należą się także wysokiej dynamice obrazu. Musimy jednak przyznać, iż właśnie w dwóch ostatnich elementach spodziewaliśmy się nieco większej różnicy w stosunku do rodzimego EOS-a 20D, będącego przedstawicielem popularnego standardu APS-C, co tylko pozwala nam zaryzykować tezę, iż poza właściwościami matrycy sekret Canona tkwi w niezwykle rozbudowanej stronie softwarowej, która niebagatelnie przyczynia się do sukcesów producenta w tej dziedzinie."
Owszem 5d to swietna puszka o czym sam pisalem wielokrotnie ale warto pamietac ze FF ma swoje zalety i swoje wady...tak jak aps-c tyle tylko ze wady aps-c w stosunku do FF mozna zniwelowac oraz sam koszt bardzo funkcjonalnej puszki z aps-c jest ponad dwa razy nizszy a dla amatora wlasnie funkcjonalnosc i cena powinna byc na pierwszym miejscu.Biorąc pod uwage bardzo niewielka przewage w jpg-ach 5d nad 40d ten drugi jest moim zdaniem wart polecenia razem z kilkoma porzadnymi obiektywami :) JEsli ktos robi standardowe odbitki i umieszcza zdjecia w internecie róznicy w jakosci zdjec na korzysc 5d nie zauwazy za to 14-bitowy sraw w 40d brzmi smacznie..na pewno sporo idzie z tego wyciągnąć tym bardziej ze wazy tyle ile jpeg z 5d co dla wielu moze miec znaczenie ;)
Canik, Ty po prostu nie rozumiesz co się do Ciebie pisze, myślę że masz jakieś 18 lat i wydaje Ci się że pozjadałeś wszystkie rozumy .... Pisałem Ci że zdjęcia z 5d są lepsze od 350d i 30d, myślę że i od zdjęć z 40d i jest to widoczne na zdjęciach wielkości znaczka pocztowego, ponieważ plastyka obrazu z 5d przewyższa w większości plastykę zdjęć z innych puszek .... Można się bawić w obróbkę zdjęć z matrycy aps-c i np w PS osiągnąć coś co może wyglądać jak fotka z 5d,ale zabawa z powiedzmy 500 zdjęciami z wycieczki, bądź z 100 zdjęć ze ślubu u znajomych przyprawia o ból głowy. Zdjęcia z 5d można właściwie pokazać bez jakiejkolwiek obróbki, bo są ok ;)
here we go again...
wiesz zdjecia z kompaktów za 600 zlotych tez mozna pokazac wlasciwie bez zadnej dodatkowej obróbki - moze trzeba bylo kupic kompakt zamiast 5d?.Lustrzanke sie kupuje po to zeby osiagnac cos wiecej..zeby wykorzystac material swiatloczuly jaki daje ;)Cytat:
Zdjęcia z 5d można właściwie pokazać bez jakiejkolwiek obróbki, bo ok
to jednak chyba ty nie sluchasz co ja pisze ;) Ja nie neguje tego ze zdjeca z 5d sa lepsze(choc w porwnaniu z 40d róznica jest naprawde prawie niewidoczna na cropie) jednak na odbitce lub po umieszczeniu takiego zdjecia w internecie roznicy nie dostrzezesz :)Cytat:
Pisałem Ci że zdjęcia z 5d są lepsze od 350d i 30d
co rozumiesz przez pojecie plastyka?Cytat:
i jest to widoczne na zdjęciach wielkości znaczka pocztowego, ponieważ plastyka obrazu z 5d przewyższa w większości plastykę zdjęć z innych puszek ....
Nie wiem kto ci nagadal takich glupot ze zdjecia z 40d trzeba jeszcze jakos dodatkowo obrabiac...:D
Juz predzej 5d ktory ma wieksza szanse zalapac jakiego syfka na matrycy niz 40d ;)
No i 40d ma taka fajna funkcje jak highlight priority...
Tak, a jak robiłeś zdjęcia lustrzanką analogową to pewnie siedziałeś godzinami w ciemni żeby sobie kolorki poprawić ??
różnicę dostrzeżesz, bo to poprostu widać, jakbyś miał kiedyś w ręku aparat ff i apsc to spróbuj i sam zobacz, zanim coś takiego napiszesz.
Ogólnie kolorystykę zdjęcia i przejścia tonalne, a także ilość szczegółów na zdjęciu ...
Nikt mi nic nie nagadał, miałem 30d (dalej go czasami używam, jak nie wezmę swojego aparatu) i mam 5d więc wiem co piszę, w przeciwieństwie do Ciebie.
oki to mi wystarczy z mojej strony EOT ;)Cytat:
Nikt mi nic nie nagadał, miałem 30d
Panowie, ile można się sprzeczać z kimś kto za chiny nie zmieni swoich poglądów? Skoro wg niego 40d jest lepszy od 5d to niech tak sobie myśli-ma do tego święte prawo. Proszę o włączenie "olewatora" ;)
Ludziska nie przesadzajcie tak z tą wysoką ceną za piąteczkę.Na allegro z 24 miesięczną gwarancją idzie ją dostać za 6,500 co jest moim zdaniem szalenie atrakcyjną ofertą! :)
http://www.allegro.pl/item246992214_...gwarancja.html
Czyli premiera nastepcy juz niedaleko;).
Rabat moze byc tez odpowiedzia na pojawienie sie na rynku nowych Nikonow.
Rabaty to glowne narzedzie probojace walczyc z kupowaniem sprzetu nie na swoim rynku. (Europa-USA-Far East).
Oraz dodatkowo na psychike ludzka nic nie wplywa tak silnie jak cash. Ludzie wola kupic za 1000 i dostac 250 cash-backu'u, niz kupic za 750 i miec spokoj, nie wozic sie z formularzami, kodami kreskowmi.
Ergo, promocja cash back nie musi zwiastowac nastepcy aparatu. Cash back na 5-tke byl juz ponad 12 miesiecy temu. Tez wszyscy wieszczyli szybkie pojawienie sie nastepcy. CHoc fakt, ze teraz to jest bardziej prawdopodobne,
Marcin
Bardzo prawdopodbne jest ze w lutym 2008 wyjdzie odswiezona linia 5d a w sierpniu pojawi sie 3d jesli zajdzie taka potrzeba...ale to watpliwe bo konkurencja w tym segmencie zapowiada sie wyjątkowo słabo :)
Jestem osobą która zamieniła 5D na 40D. Fakt, że tymczasowo (na wiosnę mam nadzieję kupić następcę 5D, a 40D będzie służyć jako backu i korpus podróżny), ale jednak. Jakości obrazu nie będę oceniał, bo po pierwsze nie chce mi się, a po drugie nie ma to dla mnie większego znaczenia. Natomiast mogę napisać kilka słów o zauważonych różnicach w ergonomii. Menu jest trochę inaczej zorganizowane. W 5D dużym kółkiem można było całość przelecieć dużym kółkiem, tu trzeba się wspomagać joyem. Wizjer jest mniejszy, co oczywiste ale różnica nie rzuca na kolana tak samo zresztą jak większy LCD. Cieszy funkcja Auto ISO w trybie priorytetu przysłony i czasu. Działa bardzo prymitywnie, dziwnie i w niewielkim zakresie, ale jest w 5D jej nie było w ogóle. Live View w podobnym stopniu budzi mój entuzjazm - jest, czasem się przyda, najważniejszy jak dla mnie jest cichy tryb robienia zdjęć. Jeśli się nie puści lustra z powrotem to dźwięk jest na prawdę cichy i czasem pozwoli zrobić dyskretnie fotkę. Plusem Live View jest także widok na 100% kadru (BTW nie rozumiem dlaczego wizjer optyczny nawet w 5D nie ma 100% krycia, to jest chore) oraz możliwość powiększenia obrazu, co przynajmniej mi umożliwia ręczne ostrzenie.
Generalnie aparaty są do siebie bardzo podobne jak to u Canona jest w zwyczaju. Dziwi mnie polityka Canona w zakresie ergonomii. Niektóre rzeczy lepiej są zrobione w kompakcie G7.
Zaznaczam, że to co piszę to tylko takie pierwsze wrażenie po godzinie zabawy - normalnych zdjęć jeszcze 40D nie robiłem, ale nie oczekuję tu jakichś dramatycznych różnic. Póki co różnica w cenie między 5D a 40D to jest 50% ceny 35tki więc z tej perspektywy zamianę uważam za korzystną.
Dzięki za recke KvM jak widać moje wcześniejsze spostrzezenia na temat wizjera w 5d oraz 100% pokrycia kadru przez live view w 40d maja swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości :) Silent mode takze wplywa na uzytkowanie lustrzaki cyfrowej i nie jest to jak sie okazuje wodotrysk jak co niektorzy probowali nam tu wmówić ;)
Odnośnie live view przydaje sie przy zdjeciach kwiatków owadów np. motylków,robali itp. i innych obiektów wymagajacych przykucnięcia lub innej nietypowej pozycji ;) Ale takze na koncertach ,przy krajobrazach, i do fotoreporterki gdy czesto robi sie zdjecia znad glowy...ale takze do statywu jak znalazł - szczegolnie mozliwosc zmieniania obcji na tylnym lcd jak znalazł ;)
Ciekaw jestem jakie sa Twoje odczucia na temat wbudowanego flesza ale to indywidualna sprawa :) Choc nie da sie ukryc ze lepiej miec niz...nie miec albo targac dodatkwa lampe w torbie.
Wspomniales tez o innej bardzo istotnej sprawie w 40d mianowicie MENU!jest nie tylko prostsze w obsludze i bardziej intuicyjne ale takze zapewnia szybki dostep do najczesciej uzywanych przez nas funkcji poprzez dodatkowa zakladke w ktorej mozna samemu dobrac opcje...ergonomia 40d na tym bardzo zyskała :)
Jakosc zdjec z 40d bedzie nieco odstawac choc jak juz zauwazyli koledzy z forum np. snowboarder - róznica jest niewielka i widoczna tylko na cropie który sam w sobie jest bezuzyteczny no chyba ze ktos drukuje plakaty ;)
Mi osobiscie do gustu przypadł jeszcze sraw i o polowe nizsza cena niz 5d dzieki czemu stac mnie bedzie na wymarzone szkła ;) :D
co do lampy blyskowej to majac swoj aparat, nie pamieram czy w ogole ja otworzylem.. dla mnie poki nie ma to opcji walenia pod katem, to jest niespecjalnie przydatne.. no ale u mnie 430ex jest praktycznie zawsze w torbie/plecaku.
przy 40d pewnie w ogole jej (lampy wbudowanej) nie uzyje.
Narazie to zdaje sie ze ty arturs masz wiecej z trola niz ja ;)
I tak w gwoli scislosci ja nie tylko nawracam ale i przekonuje ty jestes tego swietnym przykladem ..no i lempl i autor tego watku..oj dlugo by wymieniać ;)
A tak zupelnie powaznie ja nikogo nie zamierzam do niczego przekonywac a tym bardziej nawracać - stwierdzam tylko suche fakty...co jak widać niektórych drażni do tego stopnia ze zaczynaja osobiste wycieczki :D
to oczywiscie indywidualna sprawa co nie zmienia faktu ze lepiej miec niz nie mieć bo przeciez nikomu specjalnie nie przeszkadza :) Mi sie naprzyklad przydaje przy doswietlani u portretów oraz na dluzszych wyprawach kiedy to nie zawsze mam ochote targac ze soba dodatkowa lampe ;)Cytat:
co do lampy blyskowej to majac swoj aparat, nie pamieram czy w ogole ja otworzylem.. dla mnie poki nie ma to opcji walenia pod katem, to jest niespecjalnie przydatne.. no ale u mnie 430ex jest praktycznie zawsze w torbie/plecaku.
przy 40d pewnie w ogole jej (lampy wbudowanej) nie uzyje.
To myślisz, że canik ma w ogóle jakiś aparat w tzw realu?:)
Generalnie lampy to ja w ogóle nie używam, no prawie w ogóle. Czasem do dopaleń. Faktem jest, że 5D zawsze brałem w płenym rynsztunku tj. z plecakiem ze szkłami i lampą. 40D mam zamiar czasem zabierać tylko z jednym szkłem w podręcznej torbie i na pewno czasem się ta wbudowana lampa przyda, czasem też jako spawarka do pomocy AF.
Cytat:
No pewnie że tak , zobacz jakie mam motto w stopce na czerwono
nas?Cytat:
No tak, zdemaskowałeś nas , wszyscy czekali żeby tylko ktoś nam powiedział prawdę..
ty masz ale nic a nic z tego nie wynika a może się myle? :) Zrezygnowałeś z aparatu marzen 5d na rzecz jak sam napisales nie raz - 40d ktory sam w sobie jest jednym wielkim wodotryskiem Na szczescie posluchales wujka canika i kupiles to czego nie chciales ale ja chcialem zebys kupił po prostu wymiekłeś :)Cytat:
To myślisz, że canik ma w ogóle jakiś aparat w tzw realu?
czesto sie tak do ciebie zwracał? pytam bo chyba nie pomogło :DCytat:
Canik, parafrazujac mojego wychowawce z lo, przestan ********c i pokaz zdjecia
Bylbym zapomnial - warto jeszcze dodac czysciarke na matrycy w 40d i linie pomocnicze przy kadrowaniu na lcd oraz live histogram i mozliwosc wystwiatlania dwoch histogramów naraz RGB i luminacji naprawde fajna sprawa :)
wywnioskowałem to z twoich wczesniejszych postów :)Cytat:
A ktos napisal ze to bylo do mnie?
p.s nikt ci nie karze czytac moich postów - napisz w koncu cos konstruktywnego i na temat zamiast pouczac innych w czyms z czym sam masz problemy :D
To Ci nie zazdroszcze:p
A co Ty napisales konstruktywnego? Wszystkie twoje wypowiedzi to jest ctrl+c, ctrl+v z opisu 40D na skapcu, fotopolis itp. Nie napisales niczego, co by sie nie pojawilo w podstawowym opisie tej puszki na stronach sklepowych itp.Cytat:
p.s nikt ci nie karze czytac moich postów - napisz w koncu cos konstruktywnego i na temat zamiast pouczac innych w czyms z czym sam masz problemy :D
PS. Chyba wypada ostatnie posty przeniesc do pralni;)
PS2. "Don't argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat with experience" EOT;)
oki widze ze znowu trolujesz i nie rozumiesz istoty tematu - daj sobie juz spokój ;)Cytat:
Wszystkie twoje wypowiedzi to jest ctrl+c, ctrl+v z opisu 40D na skapcu, fotopolis itp. Nie napisales niczego, co by sie nie pojawilo w podstawowym opisie tej puszki na stronach sklepowych itp.
twoje z pewnoscią :)Cytat:
Chyba wypada ostatnie posty przeniesc do pralni
dzieki za rade ale nie musisz byc taki samokrytyczny ;) p.s to fajnie ze sie nam pochwaliles ze znasz angielski - gratuluje :DCytat:
"Don't argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat with experience"
canik a czy moglbys sie pochwalic jakim aparatem dotychczas robiles zdjecia? No i tymi zdjeciami... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wiem, wiem tego postu tez nie zauwazysz, ale ja cierpliwy jestem - jak Ty w ciaglym przepisywaniu reklam:lol: :lol: :lol:
EDIT: Sluchajcie, moze canik po mojej pierwszej prosbie dodal mnie do ignore, coby kolejnych nie widziec:lol:
witam wszystkich na tym forum.
Od dawna czytam ta parodie Canika. Chyba kiedys juz go widzialem w TV... w filmie CK Dezerterzy byl podobny ****** ktory na pytania odpowiadal "Ich weiss nicht"- to odnosnie pytan o sprzet i tworczosc Canika.
Oj oj oj widze,że się uwzieliście na canika za jego może czasem zbyt kontrowersyjne wypowiedzi ale kilka ostatnich dotyczących tematu jest jak najbardziej słusznych.Nie to żebym go bronił bo narazie sam sobie radzi świetnie ale coś w tym jest co pisze.Szkoda że koledzy zamiast odpierac jego zarzuty w sposób cywilizowany, zaczynają wypisywać bzdury.Widać siła arguemntów canika jest co dla niektórych nie do przejścia.
Widze że temat jest jak najbardziej potrzebny bo wiele osób było może wciąż jest ślepo zapatrzonych w 5d który niestety lata świetności ma już za sobą i dzisiaj dobrze słuzy przedewszystkim profesjonalistom.Amator dużo większy pożytek będzie miał z matrycy aps-c.Ale to wybór idywidualny każdego z nas dlatego wcale nie dziwie się ,że narazie jest 3 do jaja dla canika.A może jednak jest ktoś kto po przeczytaniu tego wątku kupił lub nadal chce kupić 5d?:)Może ktoś w końcu pokarze tą przewage 5d nad 40d pomijając już kwestie ceny bo ta przedewszystkim wynika z braku konkurencji w tym segmencie na rynku.
porównanie szumów 40Dvs 5D
http://kenrockwell.com/tech/iso-comp...7-10/index.htm
Warto zauważyć ,że zdjęcia z 40d zostały powiększone do rozmiaru tych z 5d a mimo to różnica na niskich iso jest zaskakująco mała!WOW
Jestem jeszcze ciekawy jaki poziom wyostrzania był ustawiony w poszczególnych aparatach.Może ktoś się dogrzebał do tych danych ;)
nie wiem gdzie to wyczytałeś? Rockwell napisał, że zamiast powiększania zastosował zooma i odpowiednio zmienił ogniskową dla uzyskania takiego samego efektu na monitorze.
(a tak dla ścisłości, to powiększyć należało by zdjęcia z 5D a nie odwrotnie)
w 5D mam celownik, w ktorym widze co fotografuje. a APS-C to jest tylko APS-C i fizycznie sie nie da zmienic faktu, ze matryca jest 2,5x mniejsza i chocby skaly sraly matowka tez musi byc mniejsza
czy to jest warte roznicy w cenie?
dla mnie nie, bo nie zarabiam tyle, zeby sobie na 5D pozwolic. ale gdybym ta kase zarabial, to bez dwoch zdan biore 5D. chocby 40D mial pierdylion megapikseli, super niskie szumy przy ISO 1203430 tysiecy i jeszcze do tego robil loda. sorki, no po prostu duzy celownik jest dla mnie bardzo przydatny i jesli twierdzisz, ze nie ma pod tym wzgledem roznicy miedzy 40D a 5D to sprowadzasz sie do poziomu Kaczynskiego i jego "nikt nas nie przekona, ze czarne jest czarne a biale jest biale"
Widzę że wątek nadal wiecznie żywy :mrgreen: - jak Lenin :lol:.
Fatman mam wrażenie, że nie czytałeś tego wątku. Tu raczej nikt nikogo do niczego nie przekonał. Nie było żadnych przekonywujących argumentów na poparcie tezy, że 5D trzeba wyrzucić do śmieci ;) ze względu na pojawienie się 40D. Szczególnie dla osób, które go kupiły lub mają ten zamiar ze względu na wielkość sensora.
A i jeszcze jedno. Mój kolega który nosił się zamiarem kupienia 40D (mieliśmy go już zamawiać) przeczytał z ciekawości ten wątek. I oświadczył mi, że wiesz co ale ja chyba sie wstrzymam i jednak dozbieram (w tej chwili ok. 2500zł) i kupię to 5D. "Bo jak popatrzyłem sobie na te porównania z linków to chcę mieć taki obrazek" - to jest mniej więcej dokładny cytat.
Także piszcie dalej może jeszcze wiecej osób się nawróci :lol:.
A i jeszcze jedno. Mój kolega który nosił się zamiarem kupienia 40D (mieliśmy go już zamawiać) przeczytał z ciekawości ten wątek. I oświadczył mi, że wiesz co ale ja chyba sie wstrzymam i jednak dozbieram (w tej chwili ok. 2500zł) i kupię to 5D. "Bo jak popatrzyłem sobie na te porównania z linków to chcę mieć taki obrazek" - to jest mniej więcej dokładny cytat.
[/QUOTE]
Prawda . Wystarczy zobaczyć test z pluszowym misiem zrobiony przez Kena Rockwella
Zdjęcia z 5d wyrażnie odbiegają od całej reszty
Niezależnie od podobnych szumów , są po prostu lepsze ( kontrast , kolor , detale)
Ciekawe jest natomiast to , że wg. mnie obrazki z 40 d są lepsze od tych z 400 d . Mimo tego , że podobno matryca ta sama . A może inna , a jeśli nie to zasługa algorytmów
No do Jasnej Anielki! Jak mi zaraz nie przestaniecie trollowac jeden z drugim na rzecz 5d to wszyscy wyladujecie w ignore! Nie po to kupowalem 40d, zeby teraz wyczytywac takie wymysly! Wyksztalciuchy, cholera jasna!
;)
Co do wyższości 5D nad resztą braci w rozumie przemawia też jego cena. Na allegro nówkę poniżej 7 kafli ze świecą szukać a przypominam że minęło już sporo czasu od premiery. A taki 40D można nabyć za niewiele ponad 4 tys. To daje do myślenia.