Kupiłeś w końcu ten sprzęt o którym pisałeś wcześniej?
Wersja do druku
Kupiłeś w końcu ten sprzęt o którym pisałeś wcześniej?
Może nie przeciwny, co osobiście wybrałbym chipset Intel P45. Po prostu nie lubię okrojonych rozwiązań. Interesuje mnie bardziej Twój procesor, ponieważ sam myślałem o wymianie, a skoro tak dobrze Ci to wszystko działa... To może sie skuszę na delikatny upgrade ;-)
po 2h użytkowania jest wszysto ok:-)
szczególnie praca z PS.
Uwaga ciekawostka. Miałem wrażenie, że po aktualizacji felernych dysków komputer szybciej działa. Dziś pomierzyłem, to fakt, nie autosugestia. Przebudowała mi się w końcu macierz po aktualizacji wszystkich dysków (konkretnie ST3750330AS) SD15 na SD1A i operacje dyskowe przyśpieszyły 30 do 50%!
Ty chyba serio współpracujesz z Seagate'm ;-)
Przyśpieszenie o30-50% po aktualizacji softu jest nierealne, być może usprawnili pod dany program testujący, aby pokazywał więcej marków. Takie praktyki również są stosowane. Radziłbym się nie opierać na jednym programie testującym.
:)
Czytałem o tym wcześniej. Zapomniałem o tym w międzyczasie, ale podczas odbudowywania się macierzy, zastanowiły mnie coraz krótsze czasy odbudowania po aktualizacji FW kolejnych dysków. A to się da zauważyć bo macierz się odbudowuje nawet kilka dni. Sam byłem zdziwiony. Pomiar szybkości nie jest oparty o żadne oprogramowanie, tylko rzeczywiste czasy kopiowania plików.
Witajcie
Poraz drugi zwracam się o pomoc i wskazówki do was, a poprzednim razem nie zawiodłam się :)
Tym razem problem jest natury czyto sprzętowej...otóż mój wysłużony komputer nie wyrabia już momentami w PS czy LR.
Dlatego też chciałabym złożyć sobie nowy PC-et ale bez monitora ponieważ ten który mam wystarcza mi.
Potrzebuje napewno szybkiego komputerka, co do grafiki to czasem lubię sobie też pograć (niema się czemu dziwić) przykładem może być UT 1, kolejne części tej gierki już nie śmigają na poczciwym Pecetku.
Mam też zamiar zainwestować już w nagrywarke Blue Ray.
I proszę nie odsyłajcie mnie do wątku o komputerach, bo jeden już taki jest. Jednak tam już jest taki mętlik że po czterech dniach czytania zerezygnowałam. Proszę o konkretne wskazówki.
Dziękuje
Po pierwsze musisz się określić jakim budżetem dysponujesz na tego kompa!!
Co mniej więcej byś chciał w nim mieć ( np.: jak duży dysk, ile RAM-u, itp...)
A do czego była by Ci potrzebna nagrywarka Blue Ray...?? Masz odtwarzacz stacjonarny??
Bo w innym przypadku nie widzę najmniejszego sensu wyrzucania kasy w błoto!!!Nad tym się też zastanów....
Jak się zastanowisz co i jak to napisz to pogłówkuje się dalej :)
Pozdrawiam.
perliczka Ja osobiście na Twoim miejscu dysponując już określoną kwotą pieniędzy udałbym się do dobrego sklepu komputerowego. Tam bym powiedział do czego będzie mi potrzebny komputer a sprzedawca do moich potrzeb i zasobności portfela powinien skonfigurować odpowiedni zestaw. Ta droga jest chyba w sumie najszybsza (wydaje się także najpewniejsza) w osiągnięciu tego, czego szukasz. A forum jak już się przekonałaś, to setki porad a kwintesencję z nich jest trudno jest nieraz samemu wyciągnąć.
Poradzę dokładnie jak wyżej. Na forum każdy wg siebie Ci poradzi, a i zaraz kolejna wojenka PC vs Mac się rozpęta i tu będzie taki sam mętlik jak w już istniejącym wątku.
Nie oczekuj że ktoś Ci konkretnie poradzi bo owszem - tak może być, ale każdy co innego napisze wg własnego widzimisię. I weź tu wybierz. A w sklepie od ręki praktycznie dobiorą Ci, co tam mają na miejscu i z głowy.
i to by było raczej najrozsądniejszym wyjściem...bo nawet jak dobiorę Ci sprzęt to nie wiadomo czy będą mieli na stanie i wtedy i tak dobiorą Ci co będzie pasowało i co będą mieli :)
Więc teraz wybrać dobry i nie drogi sklep komputerowy i się wybrać :]
Piszesz o nagrywarce BlueRay, z czego wnoszę, że planujesz obrabiać i nagrywać filmy w rozdzielczości HD. Obróbka takiego materiału nawet na najszybszych, dostępnych obecnie na "cywilnym" rynku komputerach jest bardzo czasochłonna. Dlatego kieruj się w stronę zestawu mającego na pokładzie co najmniej:
- Quad Core Q9550, jak budżet pozwoli to i7,
- 8 GB RAM, więcej chyba nie ma sensu
- Vista 64-bit (wynika z ilości pamięci)
- 4 dyski twarde w celu ich złożenia w RAID10. Rozwiązanie kosztowne, ale szybkie i w miarę bezpieczne.
O karcie grafiki się nie wypowiadam, bo nie gram, więc się nie znam. Jeżeli jednak obróbka filmów HD jest błędnym założeniem, to możesz trochę przyoszczędzić, tj:
- pamięć 4GB (2x2GB - to jeszcze zostaną wolne sloty)
- procesor - może być trochę mniej wypasiony. Trzymałbym się jednak Intela
- dyski - wystarczy jeden
W dużych sklepach, to w ogóle nie zajmują się składaniem tylko mają gotowe zestawy typu Basic, Business, Pro, Prestige ;) i możesz sobie wybrać
Jasne, bo małym mniej zależy, żeby się pozbyć zalegającego żelastwa :) Szczególnie, że często sprzedawcą jest właściciel i to jego pieniądze są w tym sprzęcie zamrożone. Zrobią to dokładnie tak, jak napisał Vitez:Cytat:
A w sklepach komputerowych zrobią to rzetelnie - składając idealnie dopasowany komputer.
- praktycznie dobiorą Ci
- co tam mają na miejscu
- i z głowy.
Dlatego dobrze jest, kiedy doradzający nie będzie uczestnikiem transakcji, bo łatwiej mu się wtedy zdobyć na obiektywizm a do sklepu powinno się już iść z konkretną wiedzą, czego się chce.
Kolaj dobrze radzi ...
Poszukaj na forach grafików i komputerowych ... trochę poczytaj i ewentualnie tak uzbrojony w wiedzę idź do sklepu. Sam się wtedy zdziwisz jakie głupoty potrafią mówić sprzedawcy.
Dużo informacji znajdziesz tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6997
A zauważyłeś też drugą część mojego postu? Pytanie o doradzenie na forum spełnia niby tre wymagania, tylko że dostaje się kilkadziesiąt zupełnie odmiennych od siebie porad i jak ktoś się nie zna to nie skleci z tych porad sam sobie rozsądnego zestawu.
Dobór musi być dokonany w takim wypadku przez jedna osobę. I do wyboru jest albo dobór przez jedną, wybraną, anonimową osob z internetu albo na żywo, w sklepie. Wybór należy do osoby pytającej.
Btw - zauważcie że wątek założyła kobieta.
Oczywiście, że zauważyłem :)
Pełna zgoda. Dobrze mieć zaufanie do osoby, która Ci doradza. Forum to zbiorowisko anonimowych nicków, więc i z zaufaniem trzeba ostrożnie, szczególnie, że chodzi o wydanie pieniędzy. Sprzedawca, z samego tylko faktu, że jest sprzedawcą nie jest mniej anonimowy od przpadkowego internauty. W dodatku ciąży na nim presja finansowa.Cytat:
Pytanie o doradzenie na forum spełnia niby tre wymagania, tylko że dostaje się kilkadziesiąt zupełnie odmiennych od siebie porad i jak ktoś się nie zna to nie skleci z tych porad sam sobie rozsądnego zestawu.
Oprócz tych opcji, jest jeszcze osoba nieanonimowa, obdarzona przez nas zaufaniem, na żywo lub nie (co za różnica?), w sklepie lub poza nim (miejsce nie ma znaczenia). I to jest lepsze niż zdanie się na wiedzę i uczciwość sprzedawcy.Cytat:
Dobór musi być dokonany w takim wypadku przez jedna osobę. I do wyboru jest albo dobór przez jedną, wybraną, anonimową osob z internetu albo na żywo, w sklepie.
Znowu pełna zgoda. Przedstawiłem swoje sugestie, a czy zostaną uwzględnione, to już decyzja Koleżanki.Cytat:
Wybór należy do osoby pytającej.
musisz wiedzieć ile chcesz wydać
potem dokładnie się zastanowić co chcesz robić
potem polecam stronę chipa gdzie są rankingi podzespołów - w miarę rzetelne.
potem idziesz do sklepów (nie jednego) i słuchasz propozycji jednocześnie męcząc pytaniami w stylu dlaczego pentium a nie amd, dlaczego gforce a nie radeon, dlaczego asus a nie gigabyte itp.
potem starasz się przetrawić pozyskaną wiedzę i jak masz znajomych ludzi zajmujących się komputerami to konsultujesz i ustalasz faktyczną listę komponentów.
potem znowu strona chipa z rankingami
żeby się dowiedzieć czy komponenty do siebie będą pasowały - wchodzisz na stronę komputronika i w konfiguratorze wybierasz podzespoły - jeżeli nie wykaże błędów to masz duże szanse że będzie działało.
Przechodziłem drogę przez mękę w styczniu (choć odrobinę na komputerkach się znam) i wybór moim zdaniem jest super.
Przy okazji nasłuchałem sie tylu bzdur od sprzedawców że kilka sklepów skreśliłem z listy bo pan np. twierdził że karta grafiki nie wpływa na szybkość wyświetlania obrazu, że lepiej mieć pod winXP 8 gb ramu bo zapas zawsze sie przyda, że przy zakupie duysku nie ma co zwracać uwagi na bufor tylko na wielkość GB i nie ma żadnego znaczenia czy zapis jest prostopadły czy równoległy, że jak jest np. icore 2 duo to szybkość procka jest podawana jako 1/2 faktycznej - czyli nie ma faktycznie 3 Ghz tylko 6 Ghz, o quada nie zapytałem bo to chyba sie powinno mnożyć x4 :) że moc zasilacza nie ma większego znaczenia, że wystarczy 250 W (przy kompie w którym docelowo mają być dwie grafiki, cztery dyski, dwa napędy)
Co racja to racja :)
Budżet jaki chciałabym przeznaczyć na te puszkę to około 2 tysiące złoty.
Tak wiem że nie są to kokosy, ale myślę że da się coś za taką kwotę złożyć.
Po wstępnych przemyśleniach rezygnuję narazie z nagrywarki Blu Ray która miała mi wyłącznie
służyć do archiwizowania materiału w postaci zdjęć "jpg i raw" plus inne bzdety. Obróbką filmów nie zajmuje się. Zatem wystarczy nagrywarka zwykła byle dobra :)
Co do gier to też jestem w stanie się bez nich obejść ponieważ sięgam do tego typu rozrywki niezwykle żadko.
Zależy mi przedewszystkim na tym by móc swobodnie bez problemu obrabiać raw-y etc, do tego dochodzą jeszcze programy do projektowania wnętrz typu CAD etc.
Dysk lub dyski - ważne by były niezawodne i szybkie. Myślalem o dwóch dyskach po 1TB
Pamięć jakieś 4GB chyba wystarczy:)??
System VISTA ale nie jestem pewna czy 32 czy 64 Bity
A i wole sobie sama poskładać bo w sklepach jedyne co dobrze robią to wciskają paściarstwo.
Nie istnieją niezawodne dyski. To są urządzenia mechaniczne, prędzej czy później każdy padnie. Przy pojemnościach 1TB nie ma co na dziś myśleć o SSD a i one przecież mogą się uszkodzić. RAID też jest złudnym panaceum. Backup, backup i jeszcze raz backup.
Powinna wystarczyć, ale wybierz płytę główną z 4 gniazdami i kup pamięci 2x2G. W razie czego, dołożysz.Cytat:
Pamięć jakieś 4GB chyba wystarczy:)??
Weź kartkę. Zrób listę oprogramowania i sprzętu, który chcesz podpinać do tego komputera. Następnie na stronie http://www.microsoft.com/windows/compatibility/ sprawdź zgodność tego wszystkiego z obiema wersjami Visty. Jeśli wszystko jest zgodne z 64, to proponuję tę wersję. W przeciwnym wypadku, ile pamięci byś do kompa nie napakowała i tak dostępne będzie 3GB i kawałek.Cytat:
System VISTA ale nie jestem pewna czy 32 czy 64 Bity
Zdecydowanie odradzam kupowanie w sklepie a już napewno zlecanie postronnej firmie złożenia PC.
Conajwyżej możesz zlecić takiemu sklepikowi złożenie wszystkiego w całość gdy już będziesz wiedziała co konkretnie chcesz mieć w wnętrznościach :)
Tylko może cię to kosztować nieco więcej niż sam sprzęt - sporo punktów dolicza sobie koszty samego złożenia w całość;)
Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.
Czyli najprościej mówiąc, by widoczne było pełne 4GB lub 8GB w zależności od tego ile pamięci wybiorę, to najlepiej zaaplikować to wszystko pod VISTE x64?
W sumie będzie to wlaśnie ta wersja systemu, ponieważ wychodzi na to że wszystko to co używam będzie kompatybilne z tym systemem;)
Szukając na własną rękę, co myślicie o takiej płycie głównej:
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P AM3 DDR3 790FX
lub taka
ASUS M2 CROSSHAIR AM2+ SLI 8 faz
Tylko nie jestem pewna czym AM 2 i AM 3 sa między sobą kompatybilne
Do tego procesor
AMD PHENOM X3 8650 AM2+
Może jakieś sugestie co do kręgosłupa i serducha :wink:
Nie, to nie tak. Mirroring zabezpiecza przed utratą danych w przypadku fizycznego uszkodzenia jednego z dysków. I to jest dobre, bo w przypadku takiej awarii wystarczy wymienić uszkodzony dysk i system pracuje dalej bez konieczności odzyskiwania czegokolwiek z backupu.Cytat:
Rozumiem więc że nie warto się pakować w tzw macierz?!
Lepiej podpiąć dwa dyski pracujące niezależnie od siebie i raz na tydzień naprzykład robić backup.
Ponadto niektóre tryby RAID powodują wzrost prędkości zapisu i/lub odczytu danych, co w pewnych zastosowaniach może być bardzo cenne. Jednak w obróbce fotografii nie jest to krytyczne.
Natomiast RAID w żaden sposób nie zabezpiecza przed uszkodzeniami o charakterze logicznym. Chodzi np. o wirusa, błędnie działający program czy po prostu błąd ludzki.
Robienie backupów na podłączony bezpośrednio drugi dysk jest średnim pomysłem, bo taki wirus czy źle działająca aplikacja może przecież mazać po wszystkich dostępnych w systemie dyskach. Może się wtedy okazać, że backup poszedł się paść razem z dyskiem podstawowym. Dlatego bezpieczniej jest zapisywać kopie na CD lub DVD. Tego już nie da się tak łatwo rozwalić.
W swoim komputerze mam RAID10 a dodatkowo robię kopie istotnych rzeczy, zawsze na 2 dyski DVD.
Mozna jeszcze uciec w strone XEONow na desktopach. Tak jak ja mam tutaj. Mam 2 x Intel Xeon 3.00GHz (serverowe procesory) do tego kontroler ADAPTEC'a i mam 4 HDD zrobione mam mirror stripe'ow. Te procesory sa serverowe. Czyli mam server wobudowie desktop. Wydajnosc - jak najbardziej. Pamiec - na dzien dzisiejszy za kolaj 8GB to minimum (niestety na laptopie tylko 4 za wzgledu x32) no i Vista x64.
W PS CS4 jest juz wspomaganie za pomoca karty graficznej (o ile dobrze pamietam i dobrze doczytalem). Tak wiec zainwestowac w nieco lepsza karte mozna - zawsze jest to wzrost wydajnosci.
Moj wybor bylby
- 1 -2 (lub wiecej CPU) Quad Core albo XEON (jesli mozliwe)
- Raid 0 (2 dyski lub 4 dla rakietowej predkosci) - jesli tylko obrobka a dane na innych nosnikach ( np. zew HDD jako magazyn a dane na dysku tylko do przerobki)
- Raid 1 (jesli masz szybkie dyski a pare sekund dluzej nie zaszkodzi) dla bezpieczenstwa
- Raid 10 (jesli 1 i 2 a stac Cie na to)
- grafika - taka, ktora wspiera Hardware Acceleration (chyba nVidia - nie jestem pewin)
- Vista x64
- 8GB RAM (minimum) - na 16GB pracuje sie spoko (na 96 albo 128 to juz wogole wypas - ale raczej nie do uzyku domowego)
- Jakies dyski zewnetrze na backup (zawsze backupuj na 2 - jak 1 padnie to koniec)
- jakis "online backup" jesli chcesz nie zaszkodzi (sam sie nad tym zastanawiam. Krece sie kolo "carbonite" za 50$/rok masz unlimited storage space - tak wiec RAWy na Online storage - praca wynikowa na dyskach)
Edit.
Warto zainwestowac w dobry kontroler te na plytach glownych czesto maja "mala wydajnosc" i mozliwosc konfiguracji
który windows obsługuje 256 GB ramu??
perliczka - napisałaś , że sama chcesz złożyć sobie PC-ta , domniemam , że robisz to nie pierwszy raz, a więc sprawy techniczne nie są Tobie obce. Polecam w skrócie i konkretnie ;) płytę główną Intela ( nie na intelu tylko Intela, są tanie stabilne i całkowicie niezwaodne ) , procesor tak mocny na ile cię stać , z zastrzeżeniem , że na wydajność bardziej wpłyną 2 szybciej taktowane rdzenie niż 4 ale wolniej ( ja niestety jestem "ofiarą" tego drugiego rozwiązania ). Co do RAM-u ilość , w drugiej kolejności jakość, zresztą w przypadku płyt intela musisz i tak szukać standardowych modułów , zasilanych standardowym napięciem.
Jesli zostanie Ci trochę wolnej gotówki, dysk systemowy niech będzie dyskiem SSD ( zdziwisz się jak szybko system może wstawać ).
Reszta kwestią gustu :)
Dyski SSD obecnie nie wchodzą do gry z uwagi na ich koszt, a na prędkości startu systemu mi tak nie zależy:)
Niestety nie składam na codzień komputerów etc, na stronie drugiej przytoczyłam kilka linków do płyt głównych i procesorów o których gdzieś tam wyczytałam sobie...ciekawa jestem jakie macie zdanie o tego typu rozwiązaniu.
Osobiście mam przekonanie do płyt Gigabyta ponieważ do tej pory w domu pracuje na kompie który ma taką płytę i procek AMD, w pracy wykorzystuje PC na Asusie też z Amd, więc są to dlamnie dwie najważniejsze marki które biorę pod uwagę.
Wybrałam wśród aukcji płyty i procesor chyba z najnowszej technologii produkcyjnej, co powinno sprzyjać także na przyszłość.
Ciekawi mnie czy dobry początek wybierając naprzykład :
procesorAMD PHENOM X3 8650 AM2+
płyta głównaASUS M2 CROSSHAIR AM2+ SLI 8 lub
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P AM3 DDR3 790FX (tylko czy ruszy na niej AM2)
Będzie dobrym zestawem wyjściowym?
Do tego:
pamięć PATRIOT VIPER 2 X 2GB 1600 MHZ DDR3 PC3-12800
grafika ASUS HD3650 512MB DDR2 725/1000 PASIV
dysk twardy SEAGATE 500GB, 32MB Barracuda 7200.11
Tak sobie poskładałam a nawet nie jestem pewna czy to będzie ze sobą grało ;)
ale ta płyta Asusa to chyba jest na pamięci DDR2 a nie DDR3? Nie upchniesz. Co do rozwiązań opartych na AMD to nie będę zabierał głosu, bo ja do Intela jestem przywiązany. Ale nie chcę dywagować o wyższości jednej firmy nad inną. Nie ma to sensu.
Ostatnio rozmawiałem z kolegą, który składa komputery w sklepie. Skłądają tylko na Intelach. Nie wiem czy się im bardziej opłaca - ale jeszcze nie mięli żadnego problemu. Ja powiem szczerze, że za dwa tys. zł można spokojnie złożyć już coś dobrego. Głównym kryterium dla mnie byłby procesor, płyta i RAM. A dysk wg mnie to 1TB chyba wystarczy... przecież to i tak jest w cholere miejsca.
Co do płyt głównych miałem bardzo podobne zdanie do perliczki dopóki nie złożyłem PC-ta na płycie Intela i wniosek mam jeden ( naturalnie subiektywny w 100 % ) - o ile nie zależy nabywcy na przetaktowaniu, to mimo niskej ceny INTEL bije tak A.. jak i G... na głowę ( no tyle że nie jest tak ładnie pokolorowany ).
To zalezy.
W robocie mam mirror strip'ow. W domu tylko laptopy sie zostaly.
Teraz masz kilka "wyjsc" ja skupie sie na 2.
a) scenariusz 1 - masz kompa i trzymasz na nim wszystko
b) masz kompa - robisz na nim obrobke - trzymasz tylko te dane, ktore sa Ci do tego potrzebne, reszta siedzi poza komputerem (USB/Fire Wire HDD)
A)
Jesli chcesz miec wszystko na HDD to mirror wskazany (z mojego punktu widzenia [prywatni - tylko z mojego]) - jesli nie chcesz sie pchac w mirroring to polecalbym
- c:\ system i programy oraz "roboczy" dyk - jak najszybszy (kiedys krolowaly WD Raptor'y jako najszybsze) - bedzie sie komfortowo obrabialo
- d:\ dane - tam sobie mozesz trzymac zdjecia
- jakis dysk na kopie - zewnetrzny usb/fw
Pamietaj ze zdjeica (rawy) zajmuja troche, jesli dojsc ma do tego Video - bedzie jszcze wiecej - pomysl o 2 moze dyskach na dane (czyli w sumie 3)
B)
Jesli na kompie bedzie tylko obrobka to ja bym "pchal" sie w raid 0 - naprawde "czuc" roznice - wszystko jest "szybsze".
Ta konfiguracja jest stworzona do tego ze
- zrzucasz zdjecia na kompa - robisz kopie "surowego materialu" na dysk zewnetrzny
- obroabiasz co CI sie podoba i jak Ci sie podoba
- kopiujesz gdzies efekyu (stronka www, album, DVD jelsli filmy) - wynikowy material kopiujesz na zewnetrzny dysk i masz i surowy material przed obrobka jak i wynikowy (polecam minimum 2 dyski - w razie padniecia 1 jest kopia na 2)
W tym scenariuszu nie musisz miec straszniw eilkich pojemnosci. Ma byc szybko.
Przede wszystkim "pchalbym sie" w jak najwiecej RAMu jak to mozliwe i oczywisci x64 (przyszlosc)
Teraz powiem jak w domu mam rozwiazany backup.
Mam 2 NASy (dyski sieciowe), dysk zewnetrzny oraz ostatnio "wpadl mi" DELL RD1000. Dyski sieciowe nazwalem zbiornik1 oraz zbiornik2 (jakos trzeba bylo je nazwac a ta nazwa mi sie podobala).
Przychodze z focenia do domu, kopiuje dane na laptopa (mam juz tylko w domu) - z laptopa kopiuje dane na \\zbiornik1 oraz \\zbiornik2. Importuje zdjecia do Lightrooma robie selekcje (wywalam co nie potrzeba). Przebrane zdjecia kopiuje na zewnetrzny dysk oraz na kasetke RD 1000 (jest to USB urzadzenie na "kasetki". Kazda kasetka jest to 2.5" dysk SATA w obudowie przypominajacej DLT (tasiemke). Ogolnie urzadzenie prypomina zewe naped tasmowy tylko ma w srodku dyski. Widzialny jest jako zewnetrzyn HDD. Kopiuj/wklej i po klopocie.
Rak to u mnie wyglada.
Ostatnio jednak zastanawiam sie na jakims backupem online - prztmac wszystko w domu ale i poza domem tes (mam 1 kasetke z dyskiem i kopia zdjec w robocie). Mysle o "carbonite" www.carbonite.com za 50$/rok - nielimitowana przestrzen - nie mozna niczym tego przebic.
Ok rozumiem że więcej tu znajdę ludzi ktorzy obcują z Intelem niż z AMD
Więc udajmy się do stajni tego pierwszego czyli Intela.
Znalazłam / wyszukałam takie cuda:
procesor
Super Core 2 Duo E8400, 3GHz, E0 lub
CORE 2 DUO E8600 3.33GHz 6MB 1333MHz
INTEL C2D E7400 45nm FSB 1066 3MB
płyta główna
ASUS P5Q IP45 1600MHz OC! DDR2 S775
GIGABYTE EP43-DS3LR 1200 DDR2 OC RAID
Hm........
Jako desktopy to sie nie wypowiem - mam tylko doczynieniea z INTELami (w robocie i w domu).
Jesli chodzi o servery to niestety ale Opteron bije Xeony w kwestii wydajnosci (na SOLARISie ok 20-25% na Windowsie x64 ok 10-15% - oczywiscie mowiemy o innej klasie sprzetu WIN/UNIX).
Tak wiec ja nie przekreslalbym AMD. Polecilbym jedna INTELa - ze wzgledu na "bardziej monopilistyczna" pozycje na rynku i jednak wsparcie programistow stawia raczej na Intela. Nie jest tak zle. Obojetnie co nie wybierzesz za rok albo 2 to bedzie przestarzale. Tak wiec wykrwawic sie nie ma co. Kup w miare dobry procek (i tak bedzie spelnial swoje zadanie) szybki dysk i RAMU ile wlezie (z nacisckiem na Vista x64). Bardziej bedzie Ci RAMu brakowalo. Bedziesz miala slabszy procek to co , poczkeasz pare sekund.minut dluzej jak zapodasz jakis "batch job", nattomiast pamieci nie naskrobiesz.
Zgodnie z oczekiwaniami i w Twoim osobnym wątku zrobił się standardowy mętlik.
Tak więc by nie tworzyć precedensów, zgodnie z Pkt 3. Regulaminu - połączyłem.
Skoro możemy mieć wielki "mętlik" o plecakach, torbach czy monitorach to i wszelkie prośby o 'konkrety' proszę pisać w jednym, dedykowanym wątku, bo tworzenie kilku (nastu, dziesięciu, set) wątków tworzy tylko jeszcze większy mętlik.
Lepiej zapytaj do którego peceta da się tyle wsadzić, bo wszystkie porządne systemy operacyjne tyle obsłużą (UNIX).
Tylko największe serwery (te oparte o x86) łykną tyle RAMu. Przy dzisiejszych kościah (8GB to MAX) musiałbyś mieć 32 gniazda DIMM.
Inne duże (np. Power) serwery łykają do 4TB RAM i bez problemu tyle widzi system operacyjny.
A wracając jeszcze do ekonomii, pojawił się ciekawy artykuł z porównaniem 17 procesorów (Intela i AMD):
http://techreport.com/articles.x/16570
Kupilem ostatno dysk 500GB Samsung, wrzucilem na niego dosc duzo zdjec. Dzis przegladajac je ZoomBrowserem przeskakiwalem szybko pomiedzy katalogami i w pewnym momencie jeden z nich sie nie otworzyl oraz pojawil sie "dymek" o tresci:
"System Widows - Opozniony zapis nie powiodl sie
Sysetm Widows nie mogl zapisac wszystkich danych dla pliku H:\$Mft. Dane zostaly utracone. Powodem tego bledu mogla byc awaria sprzetu komputerowego lub polaczenia sieciowego. Sproboj zapisac ten plik w innym miejscu."
Nie da sie otworzyc zdjec znajdujacych sie na nowym dysku chociaz widac zawartosc partycji. Po resecie dysk (nowy) w ogole nie jest wykrywany...
Dopiero odlaczenie drugiego starego dysku powoduje ze nowy jest wykrywany przez plyte i pozniej podpinam stary i juz sa widoczne oba.
Oba dyski SATA.
Czy ktos z kolegow spotkal sie z czyms podobnym i jest mi w stanie pomoc?
Nie wiem, jak długo jeszcze będziesz czekał na 100-procentowe potwierdzenie, ale powiem Ci, że moje niezaktualizowane dyski zaczęły kilka dni temu wariować, w wyniku czego padła mi jedna partycja pracująca w RAID0. Żadna strata bo to tylko taka turbo przestrzeń robocza (dane mam na bezpieczniejszej konfiguracji RAID) ale stres był. FW zaktualizowałem. Póki co - spokój.
Ściągnąłem SD1B i zainstalowałem na razie na jednym dysku, poczekam parę tygodni i wrzucę też na drugi, zewnętrzny.
Podpowiedź dla posiadaczy nowszych płyt: żeby płytka z updatem wystartowała, trzeba powyłączać wszelkiego typu AHCI, native SATA itp., przestawić wszystko w "legacy" i wyłączyć software RAID (jak ktoś używa, to ma... problem ;-))
A tak poza tym, ciekawostka... kawałek loga z bootowania przed upgradem:
Kod:ata2.00: HPA detected: current 2930275055, native 2930277168
ata2.00: ATA-8: ST31500341AS, SD17, max UDMA/133
ata2.00: 2930275055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (not used)
ata2.00: WARNING: device requires firmware update to be fully functional.
ata2.00: contact the vendor or visit http://ata.wiki.kernel.org.
Porządny system:Cytat:
Zamieszczone przez http://ata.wiki.kernel.org
- Wie o problemie i jak go obejść (kosztem zmniejszenia wydajności - wyłączenie NCQ)
- Ma listę potencjalnie zagrożonych dysków
- Jeśli wykryje takowy, to przełącza go w "bezpieczny" tryb
- ... i poinformuje o problemie, podając linka do WWW
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Quad Q9550 2.83 GHz 1,1k
2x Samsung SpinPoint F1R 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) 0,5k
Kingston HyperX DDR2 4x 2GB 800MHz CL5 (2x2x2x2) 0,5k
Gigabyte GA-EG45M-DS2H 0,4
Zasilacz ATX 650W CHIEFTEC CFT-650A-12B 0,4 k
Gigabyte GeForce 9800GT 512MB DDR3 256bit TV 2DVI D-Sub PCI-E 0,5k
Optiarc DVD+/-RW AD-7173A 0,1k
Asus TA-U21 Black 0,3k
=3,8k
Monitor
NEC P221W 1,9k
fotoedycja i zabawa z filmami spod 5d2
wszystko zgrane czy cos wymieniac?
Subiektywnie i w wielkim skrócie - ramy na OCZ/Patriot/Geil . Monitor na Eizo S1932/2031/2231 .
ramy ok, pytanie dlaczego monitor nie moze byc neca? w sumie zalezy mi na tych 500, bo chce zostac w 22"
Wiem, ze po kalibracji bedzie z nim wszystko gralo, ale jezeli faktycznie to felerny wybor to moge zmienic
A co z reszta ?
Jakie dyski pod raid najlepiej ( takie ciche bym wolal, bo komputer bedzie stal w moim pokoju i nie chce zeby pozniej mi psul nerwy przy jakichkolwiek operacjach)?
poza tym
gdzie najlepiej kupic te wszyskie podzespoly ?