http://www.yodobashi.com/enjoy/more/.../66474772.html
a w Japonii 1d mkIII -498.000 jenów i stoją na półkach :) (są swobodnie dostępne)
Wersja do druku
http://www.yodobashi.com/enjoy/more/.../66474772.html
a w Japonii 1d mkIII -498.000 jenów i stoją na półkach :) (są swobodnie dostępne)
sie ma
jescze jeden mark 3 i foty do pokazania.
to 6400 jpg org size wyglada ciekawie
Pozdrawiam Darek
Offtop o rekojmi poszedl TU :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=22278
a coś takiego dzisiaj przeczytałem. Dobre, nadaje się na nasze forum ;)
For sports, documentary and wildlife photographers 10FPS is a real boon. The 3-4 FPS that most cameras can manage is pokey by comparison. Most amateurs will rarely need such speed, but for those that do it makes a huge difference in ones ability to capture peak action when the motion path is unpredictable.
Parenthetical Note: Whenever high frame rates are discussed, there's always some wag on the forums who writes – "Real photographers don't need high frame rates. They should learn to anticipate the peak moment".
Yes, thank you very much. And this is in large measure true for something like a pole vaulter crossing the bar. But try shooting a leopard seal catching a penguin, or a hockey puck moving into the net at 100 MPH, and it's a very different story. Enough said.
Te zdjęcia to chyba robił człowiek, mający pierwszy raz w życiu aparat fotograficzny w rękach.:lol:
http://www.pbase.com/parcher/1dmkiii_images&page=all
a ja juz sie spodziewalem dekielkow i linijek
w FOTOIT już dostępny
Z tego co wiem dystrybutor chciał podnieść cenę również w Polsce, a ceny z innych sklepów były ustalane przed potencjalną podwyżką. Z drugiej strony niektóre sklepy złożyły zamówienie i wykonały przelewy już dawno temu wiec ich ceny nie powinny się zmienić - jednak może się to odbić np. w terminie dostawy...
Tu jest jeszcze tańszy: Cena brutto: 14550.00 PLN
http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-3703-tech.html
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/164914
To nie kwestia ceny, tylko dostępności ;)
na allegro też już zagościł :)
http://allegro.pl/item198299404_foto..._od_reki_.html
Widzę że Muflon przymierza sie do trójki, no w sumie za 14k można już kupić (bo za tyle się pojawia w necie).
Na co Muflon może zbierać... pewnie długa biała stałka... 300/2.8?-mało... 400/2.8?, albo 500/4 :D
Mam :D
No to pochwal się samplami i wrażeniami ;)
boję się wyjąć z pudełka :shock:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok. zgodnie z tradycją:
PIERWSZY!!! :D
a tak właściwie, to jeden z dwóch pierwszych, bo w pierwszym rzucie przyszły dwa, drugi do Krakowa pojechał
też bez instrukcji i płyt, ale mają dojechać.
pierwsze spostrzeżenie mam zupełnie inne, w opcji live view jednak troszkę jakby dźwięczy migawka, ale i tak jest to chyba najdelikatniej brzmiąca lustrzanka. a o to mi chodziło najbardziej. myślałem, że migawka będzie może mniej słyszalna, ale i tak cudnie
ceglane ściany! tak, uwielbiam je wprost! :)
Czas masz do jutra na przygotowanie expres relacji z posiadania sprzętu:)
Wszyscy czekają na szczegóły łącznie ze zdjęciami;)
Dwa pierwsze aparaty na Polskę były w fotoit, to, co na allegro się pojawiło. Aż mnie dziwi, że mogłem to kupić, bo wydawało mi się, że najpierw agencje itpd. Fotoit ma sprzęt najszybciej, w innych pytałem, ale okazuje się, jak powiedziała pani w jednym ze sklepów, że to "trudny temat", czyli, że będzie za kilka tygodni i są już kolejki...
agencje i redakcje kupuja chyba poza kolejnoscia. ;)
zreszta - polskie agencje chyba nie maja wlasnego sprzetu... albo raczej w malych ilosciach. przynajmniej tak mi sie zdaje.
tak, to trzeba oblać :)
chociaż nie spodziewałem się, że będę miał od razu nowych kolegów ;)
Czas porobić trochę zdjęć, mam pracę akurat, więc od razu sprawdzę, jak działa. W sumie nie sądzę, żeby mnie czymś zaskoczył, ale zobaczymy. W końcu na tym forum już od dawna krąży pdf o tym marku, foty jakieś też są dostępne w necie, reszta wyjdzie w praniu, w czasie pracy. Pora pozarabiać na raty.
14300 w fotoplus.pl
Gratulacje :D. I cena widzę zbliżona do 1DmkIIn. Fajnie. Czekamy na spostrzeżenia.
Co do jakości zdjęć to tu nigdy nie było zarzutów. Pozostaje przetestowanie AF bo tu pojawiały się problemy z przedprodukcyjnymi modelami http://www.robgalbraith.com/bins/mul...id=7-8738-8908. W sobote wieczorem, po kolejce orange ekstraklasy, będe mogł coś powiedziec na temat szybkości AF i ew. (odpukać ;) ) problemów.
Nie żyje z fotografii więc mogłem zaryzykować kupno sprzętu na początku produkcji. :)
:devil: hmmm kurde ciekawe czy wart tej kasy, wiec osobiscie tez czekam na opinie, co do ceny to faktyczne atrakcyjna, ja za tydzien tez bede mogl powiedziec ze wydalem (niemalze za jednym razem) 15 klockow na sprzet foto, bo za tydzien jade po 70-200 L IS USM a raptem tydzien temu kupilem 30D z 24-70 L USM :), jak bede widzial ze niewystarcza to bede myslal co dalej, ale poki co moja fotografia to w 95% hobby a tylko w 5% sposob na zycie, po prostu w chwili obecnej to inne zrodla finansuja mi fotografie a nie na odwrot, z kwota 14 tys za samo body to musisz zakladac spore profity albo juz masz spore profity
PROF, a tak z ciekawości zapytam (tylko dlatego, że tydzień temu puszkę kupowałeś).
Czy wybór 30D zamiast 5D był spowodowany tylko finansami? Czy jednak potrzebujesz cropa 1,6??? Pytam bo wydawało mi się, że na dzień dzisiejszy najrozsądniej kupić po prostu fullframe'a - i ja bym tak postąpił.
No ale wiadomo, każdy lubi coś innego ;-)
:)
pierwszych kilka spostrzeżeń:
AF obłędny, czuję, że Lki za nim nie nadążają, nagle zaczęły mi się wydawać ślamazarne, a są przecież superszybkie. Te 19 punktów krzyżowych to piękna sprawa, na razie AF działa bezbłędnie i bardzo dobrze wybiera spośród 45 punktów.
Ciężko jest się przestawić na poruszanie się po tych punktach, a nie mogłem znaleźć w menu opcji zmiany, żeby poruszać się joystickiem, jeszcze poszukam.
Live View działa też niesamowicie, na tym ekraniku 3calowym przy powiększeniu 5x można dokładnie sprawdzić ostrość, oczywiście aparat pokazuje, jak obraz będzie wyglądał, można to ustawić w funkcjach, więc każda zmiana czasu, przysłony, stylu (np. zdjęcia monochromatyczne), balansu bieli jest oddawana na ekranie.
Funkcji jest od groma, ale ładnie uporządkowane, poza tym wszystkie najważniejsze funkcje są pod przyciskami, według mnie dobrze rozmieszczonymi. Poza tym funkcje indywidualne są bardzo szczegółowe, np. ilość klatek na sekundę (max.10) można ustalić, zarówno w szybkim, jak i wolnym trybie, w pełnym zakresie, czyli może to być 3 i 5 kl. na sekunde, albo np. 2 i 10, 5 i 8, itd. Podobnie jest z większością funkcji aparatu.
Aparat trzyma się cholernie wygodnie, zdziwiło mnie, że w zasadzie nawet nie potrzebuję handgripa, bo aparat prawie przykleja się do ręki i kilka bardziej ostrych cięć puszki w odpowiednich miejscach robi swoje.
To tak na początek
Robi się bardzo ciekawie, szczególnie obiecująco brzmi wzmianka o AF:)
My chcemy więcej, więcej szczegółów more, more, more ;)
nie w zadnym wypadku nie kierowal mna powódki finansowe, ale tworzac tu ciutki OT napisze czemu nie wybralem 5D
nie jestem pixelomaniakiem wiec matryca 12mp do mnie nie przemawia.
full frame ma taka wade/zalete ze wide to naprawde wide, ale traci na tele w stosunku do cropa a ja zauwazylem ze czesciej uzywam wiekszych ogniskowych niz szerokiego. Poza tym 5D to juz konstrukcja ktora ma pare latek (ktos powie stare ale jare), zgoda ale... 30D jest szybsze od 5D nie tylko w FPS'ach, 30D ma czas synchro z flashem 1/250 a 5D 1/200, w przypadku fotografi sporotwych (zuzel w sztucznym oswietleniu, doswietlenie 1 planu sportach halowych - juz lubia krotsze czasy)
moim zdaniem kupowale FullFrejma tylko dlatego ze to FullFrejm mija sie z celem, podobnie moglbys zapytac szczesliwego posiadacza 1D (MK II/III nieważne) czemu nie kupil 5D albo starszego modelu 1Ds (bo przeciez 1D MK II/III ma cropa 1.3 :|), w odpowiedzi otrzymasz spora liczbe epitetow ze slowami "oblednie", "niesamowicie" itd.
W telegraficznym skrocie jesli ktos mieszka na pustyni nie upuje LandRovera tylko kabriolet, tak samo jest z body jesli ktos cyka glownie reportaze w tym sportowe kupuje to co spelni jego oczekiwania.
Gdy "znudzi" mi sie juz tele i zaczne poszukiwac nowych kadrow typu fisheye i tym podobnych. to rozwaze zakup 5D najlepiej w odmlodzonym wydaniu (5D MK II lub 3D bo takie modele sa w roznych pogloskach wymieniane).
Z drugiej jednak strony takie 5D kosztuje teraz 9tys z gripem niecale 10 wiec czemu by nie dac odrazu jeszcze 4 tys i nie miec absolutnego hitu o ktorym mowa w zasadzie w tym poscie.