-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka (gdzie M5 to wk* inwalidzki korpus pod wzgledem obslugi) i natywnym nalesnikiem 22. i trzech dniach zabawy EF-M 32/1.4
jesli natywne szkla do R-ki beda tak dawac w palnik (a pierwsze RF-y bynajmniej nie kaza myslec inaczej), to... Canon R okaze sie znowu proroczym korpusem. jego sie bedzie kupowalo do tych szkielem pomimo brakow matrycy/obslugi. jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna
czyli jak zwykle Canon wie doskonale co robi, bo generuje niewolnikow systemowych wydatkami w bagnet, a nie w nakretke do tych obiektywow.
w zasadzie premiera R-ki mnie mocno ziebi. ale po zabawie M-ka i wrazeniach z optyki do niej (mam na mysli 22 i 32) potrafie sobie wyobrazic, ze kiedys odpuszcze sobie moje szkla EF i skompletuje RF. bo jesli to bedzie dawalo taki stosunek jakosci optycznej/mozliwosci do wagi/gabarytu... to to jest warte grzechu.
Piłeś :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
.... jak ten 5D mkII czy 6D, ktorymi Canon natlukl kupe siana, bo nie spocil sie nic a nic nad R&D matryc/korpusow, a kase na nich zgarnal ogromna...
Oj nie wydaje mi się to aż takie proste....
Wracając do tego 75 Mpx to przy dualpixel jest 150 pixeli - nie wiem jaki wychodzi ich rozmiar ale per pixel to ja bym się nie spodziewał cudownych właściwości tej matrycy pod względem DR czy wysokiego iso. Boszszzzzzz ile będzie jęków że się nie da wyciągnąć obrazka z cienia ;):lol:...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Przesądzi to, jak będa pracowały stare szkła na bezlustrach. Owszem, jest parcie na szkła natywne, oczywiście, ale .... one są za drogie by masowo zdobyć klienta.
Mało rzeczy jestem tak pewien w tym całym bajzlu sprzętu foto ;) jak tego co napisałem wyżej 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
osobiscie zaczynam co do tego miec watpliwosci, po miesiacy zabawy M-ka
To nie ma znaczenia. Nie wolno sobie robic kalki, że skoro na systemie X działało niefajnie to na innym nie może być dobrze.
-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Piłeś :mrgreen:
tez. ale to nie dlatego :)
-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To nie ma znaczenia. Nie wolno sobie robic kalki, że skoro na systemie X działało niefajnie to na innym nie może być dobrze.
chyba nie tak mnie zrozumiales.
dla mnie R-ka w takim ksztalcie jak teraz to jest korpus, ktory kupuje sie przede wszystkim dla kompatybilnosci ze szklami RF.
w drugiej kolejnosci EF.
...
a dopiero w siodmej kolejnosci jej matrycy czy ficzerow :) to Sony robi zawsze "bardziej" :D i nie ma tego na mysli wylacznie w kategorii pozytywnej
co tez oznacza w zasadzie, ze dla mnie jej ogolny seksapil jest taki sobie. RF-ow poki co az tyle nie ma, zeby dla nich porzucac EF czy cokolwiek kto by tam mial w nadmiarze i nadjakosci optycznej. chociaz to i tak premiera z duzo wiekszym animuszem niz M, ktory byl kompletnym smiechem na sali.
natomiast mysle, ze posiadacz wypasionych szkiel EF (z ich gabarytem) moze zdecydowanie wolec jako pierwszy korpus niewiele drozszy 5D mkIV. a R ewentualnie jako druga puszke do konkretnych zastosowan. to co Canonowi naprawde rozpedzi sprzedaz tego systemu (bo watpliwosci, ze rozpedzi, nie mam) to kolejne wypasione szkla RF, ktore beda dawaly jakosc odpowiednikow EF w mniejszym i lzejszym opakowaniu, lub tez w podobnym opakowaniu iles tam razy wiecej swiatla (i ostre rogi). a patrzac na sample z RF 50/1.2 (czy nawet na ten moj "bieda"-wypas 32/1.4) to takie szkla beda sie pojawiac. i beda takiego Kolekcjonera z kazdym jednym kusic... :D :D :D
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
chyba nie tak mnie zrozumiales.
dla mnie R-ka w takim ksztalcie jak teraz to jest korpus, ktory kupuje sie przede wszystkim dla kompatybilnosci ze szklami RF.
Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.
To kwestia innego rozłożenia akcentów. Ja mówię, że za X lat to ludzie będą wchodzili w system R bo znajdą tam te szkła natywne jakich potrzebują. Rozwój optyki potrwa lata, bo kazdy fotograf chce innych ogniskowych. W podróże chce szeroko, ale i portretówke też chce, i makro chce i zooma 70-200 i 24-70, i długie tele na ptaki czy do sportu.
Ludzie nie wejdą w R jesli na razie nie będzie ten system pracował (dobrze) na EF, bo nie będa teraz mieli czym focić.
To body ma cene na poziomie 5dmk4 i odbierze klientów na lustrzanki z tego pułapu.
R nie zabierze klienteli focącej 77D. Im wystarcza kit. Focący 5Dmk3, 4 mają więcej i bardzo różne szkła. To oni muszą zostac usatysfakcjonowani (plus posiadacze 6D).
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.
To jak w bardzo starym kawale !
Generałowie Chin planują inwazję.
Pierwsza armia pod dowództwem generała Xi zaatakuje lewą flankę, armia druga i trzecia armia pod dowództwem generała Yi zaatakuje prawą flanką a czołgi pójdą środkiem !
Wszystkie trzy ?
jp
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkow
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ze wszystkimi trzema?
i wlasnie dlatego uwazam ten seksapil za ograniczony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat.
i wlasnie po to jest adapter.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. Ale R ma zastapić lustrzanki.
dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel, to wybor jest szeroki i cos z ficzerow systemu RF musi przewazyc nad innymi opcjami. i nie bedzie to korpus, nie robmy sobie jaj z pogrzebu :) wiec generalnie optyka RF.
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona albo ktorejs Alfy? i to jest conajmniej nieoczywiste pytanie. czescia odpowiedzi moze byc zgodnosc obslugi z tym co sie juz zna. ale jak dla mnie duzo lepsza odpowiedz to mozliwosc kupienia optyki RF w przyszlosci. poki co nie ma sie co tym zanadto podniecac, ale jak za 2-3 lata tu bedzie cala gama wywalonych optycznie szkiel, pewnie czesc otwierajaca zupelnie nowe mozliwosci (zoom UWA/fish ze swiatlem f/2 czy nawet f/1.4???) to nagle R zrobi sie bardzo sexy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ludzie nie wejdą w R jesli na razie nie będzie ten system pracował (dobrze) na EF, bo nie będa teraz mieli czym focić.
zgoda, ale caly czas o czyms innym mowimy. po co ci ludzie maja sie bawic w korpus R, ktory w cenie prawie 5D mkIV daje praktycznie ficzery 6D mkII? nie dla optyki EF, bo ta dziala tak samo dobrze w DSLR. musi byc cos wiecej. i ta marchewka jest tylko czesciowo ergonomia Canona i bezlusterkowosc/mniejsza waga aparatu. bez (obietnicy) optyki RF to nie wystarczy...
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlust
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ze wszystkimi trzema?
Bez współpracy ze szklarnią EF to R by starował kilka lat. M to jeszcze mogło być coś do zabawy, drugie body w podróże. [...]
Z tego co dotąd wiadomo pracuje jak na natywnych szkłach. Po prostu nie ma odczuwalnej różnicy.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
....dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel, to wybor jest szeroki i cos z ficzerow systemu RF musi przewazyc nad innymi opcjami. i nie bedzie to korpus, nie robmy sobie jaj z pogrzebu :) wiec generalnie optyka RF.
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona albo ktorejs Alfy? i to jest conajmniej nieoczywiste pytanie. czescia odpowiedzi moze byc zgodnosc obslugi z tym co sie juz zna. ale jak dla mnie duzo lepsza odpowiedz to mozliwosc kupienia optyki RF w przyszlosci. poki co nie ma sie co tym zanadto podniecac, ale jak za 2-3 lata tu bedzie cala gama wywalonych optycznie szkiel, pewnie czesc otwierajaca zupelnie nowe mozliwosci (zoom UWA/fish ze swiatlem f/2 czy nawet f/1.4???) to nagle R zrobi sie bardzo sexy.
zgoda, ale caly czas o czyms innym mowimy. po co ci ludzie maja sie bawic w korpus R, ktory w cenie prawie 5D mkIV daje praktycznie ficzery 6D mkII? nie dla optyki EF, bo ta dziala tak samo dobrze w DSLR. musi byc cos wiecej. i ta marchewka jest tylko czesciowo ergonomia Canona i bezlusterkowosc/mniejsza waga aparatu. bez (obietnicy) optyki RF to nie wystarczy...
Teraz napiszę to jako pewnie przyszły nabywca eRki.
Waga, rozmiar? Bartek weź sobie to gdzieś do ręki, to kawał kloca;). Podepniesz do tego jakiekolwiek lepsze szkło i robi się norma jak w dslr. To w ogóle nie jest (póki co) system robiony jako mała alternatywa dla dslr czy podróżniczy. Nie kupuję tego argumentu.
A czemu eR a nie lustro. Po pierwsze odkąd używam bezluster to mam wrażenie bardzo małej intuicyjności pracy z AF w dslr. Chodzi o drobiazgi jak choćby wybieranie punktu af paluchem na ekranie. Kolejna to "klejenie" się AF do obiektu. Niby w zaawansowanych lustrach też to jest ale to nie to samo. Kolejna sprawa to już moje wymagania - bezgłośność.
Wiem że ja jestem dziwny ale ja eRkę mogę kupić tylko ze względu na korpus, szkła natywne - niekoniecznie. Choć nie mogę przejść obojętnie obok 28-70 :mrgreen:..... także ten.... wiesz... no.. Pryszły rok będzie cięzki ;).
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bez
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiem że ja jestem dziwny ale ja eRkę mogę kupić tylko ze względu na korpus, szkła natywne - niekoniecznie. Choć nie mogę przejść obojętnie obok 28-70 :mrgreen:..... także ten.... wiesz... no.. Pryszły rok będzie cięzki ;).
nadal mysle, ze po pierwszej euforii, czyli rzucie osob bardzo czekajacych na "natywne" bezlustro Canona, dalszym byc albo nie byc systemu R bedzie optyka - czyli to co zmusi (albo raczej zacheci, bo przeciez wszyscy wiemy jak jest :D ) osoby juz siedzace na EF-ach, do wydania znowu kasy na te same obiektywy (i wybaczam kazdemu broniacemu tezy ze "wcale nie te same" jak jakiejs Czestochowy).
co do tego, ze bedzie ci ciezko, no to wspolczuje, ale przeciez nie bede cie klepal po plecach jak mi placzesz na ramieniu :)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nadal mysle, ze po pierwszej euforii, czyli rzucie osob bardzo czekajacych na "natywne" bezlustro Canona, dalszym byc albo nie byc systemu R bedzie optyka - czyli to co zmusi (albo raczej zacheci, bo przeciez wszyscy wiemy jak jest :D ) osoby juz siedzace na EF-ach, do wydania znowu kasy na te same obiektywy (i wybaczam kazdemu broniacemu tezy ze "wcale nie te same" jak jakiejs Czestochowy).
co do tego, ze bedzie ci ciezko, no to wspolczuje, ale przeciez nie bede cie klepal po plecach jak mi placzesz na ramieniu :)
:mrgreen: - nie do końca jestem przekonany o szczerości Twojego współczucia, a jest czego współczuć.
W niedzielę po ciężkiej walce..... że to "wcale mi niepotrzebne" i "może lepiej zaczekać" poniosłem porażkę i wyszedłem ze sklepu z 50/1.8 i 22/2. :(....
Tak skądinąd to ciekawi mnie jak Canon wybrnie z tego że nie mogą wzorem Sony wywalić wszystkich dslr do kosza tylko raczej będą musieli to zrobić powoli. Przed śmiercią dslr nie ma moim zdaniem obrony. Z drugiej strony jest bardzo dużo konserwatywnych użytkowników których nie będzie można byle czym przekonać do nowego sprzętu.
Nie wiem kiedyś był patent na jakąś hybrydę lustra z evf ....
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Can
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
:mrgreen: - nie do końca jestem przekonany o szczerości Twojego współczucia, a jest czego współczuć.
W niedzielę po ciężkiej walce..... że to "wcale mi niepotrzebne" i "może lepiej zaczekać" poniosłem porażkę i wyszedłem ze sklepu z 50/1.8 i 22/2. :(....
ja poleglem w sobote, zanabylem 32/1.4. wspolczuc nie trzeba, bylem na to przygotowany mentalnie.
nie napisze ci jak dziala, bo bede musial potem jeszcze wiecej nieszczerego wspolczucia wylewac :D
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowośc
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja poleglem w sobote, zanabylem 32/1.4. wspolczuc nie trzeba, bylem na to przygotowany mentalnie.
nie napisze ci jak dziala, bo bede musial potem jeszcze wiecej nieszczerego wspolczucia wylewac :D
Nie, nie pisz proszę.... Canon to ch... z grzybnią, szkła mydlane, puszki z bandingiem i tego się trzymajmy dla zdrowia naszego i naszych kont bankowych :mrgreen:.....
Ale dość o tem....
Z plotek to słyszałem, że strategia Canona jeśli chodzi o eR ma być taka że obecne eR to taki eksperyment który wypuścili żeby wybadać rynek. W zależności od tego ile będą musieli przeceniać będą dalsze kroki. Co do zasady to póki co ma być to system z mocnym kopem w zakresie szklarni (tu podobno mają być jeszcze jakieś nowości technologiczne). Czyli należy to czytać moim zdaniem tak że będzie od drogo do bardzo drogo :lol:...
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat no
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie, nie pisz proszę.... Canon to ch... z grzybnią, szkła mydlane, puszki z bandingiem i tego się trzymajmy dla zdrowia naszego i naszych kont bankowych :mrgreen:.....
zgadzam sie. 32/1.4 jest bardzo mocna * z grzybnia przy f/1.4 a przy f/1.6 to juz jest kompletna i dokumentna * z grzybnia. gdzie "bardzo mocna" przy f/1.4 to jest cos jak odsadzany dokumentie od * i grzybni 50/1.8 osiaga okolo f/2.8... :)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na tem
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dobrze, ale ja wracam do punktu wyjscia: dlaczego wybralbys R zamiast innego korpusu?
jesli nie masz zadnych szkiel,
..
a jesli optyka EF to pytanie jest takie same jak do obecnego uzytkownika szkiel EF - czemu wybralbys R zamiast normalnej lustrzanki Canona
Dlaczego R zamiast lustzranki (albo obok lustrzanki, jako drugie body)?
Powód dokładnie taki, dla jakiego Canon chce miękkiej przesiadki z lustrzanek na bezlustra. By mając szkła EF kupić R dla choćby JEDNEGO obiektywu R. Bo do lustrzanki R nie podepniesz a na odwrót się da. No i R ma parametry lepsze niż 6D, może być fajnym body zapasowym do któregoś z 5D. Nawet R będąc droższym znajdzie nabywców, którzy widząc przyszłość w bezlustrach nie będą chcieli kupować następnego body lustrzanki albo nastepnego szkła EF. Albo będą chcieli nabyć fajny gadżet. Marketing ich przekonał. Albo ludzie z Sony, że bezlustra to jest to. Muszą się sami przekonać. Powodów może być sporo. Ludzie sa różni.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na tem
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Dlaczego R zamiast lustzranki (albo obok lustrzanki, jako drugie body)?
Powód dokładnie taki, dla jakiego Canon chce miękkiej przesiadki z lustrzanek na bezlustra. By mając szkła EF kupić R dla choćby JEDNEGO obiektywu R. Bo do lustrzanki R nie podepniesz a na odwrót się da. No i R ma parametry lepsze niż 6D, może być fajnym body zapasowym do któregoś z 5D. Nawet R będąc droższym znajdzie nabywców, którzy widząc przyszłość w bezlustrach nie będą chcieli kupować następnego body lustrzanki albo nastepnego szkła EF. Albo będą chcieli nabyć fajny gadżet. Marketing ich przekonał. Albo ludzie z Sony, że bezlustra to jest to. Muszą się sami przekonać. Powodów może być sporo. Ludzie sa różni.
Cisną bardzo mocno nowymi szkłami RF i to mi się podoba. Raczej jako obserwatorowi, bo szkła EF z dnia na dzień nie stracą nagle swoich wartości optycznych. Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz, podobnie jak wyświetlacz Head-Up Display. Krótko pisząc potencjalni klienci podchodzą do tematu, jak do jeża nie bardzo wiedząc jak oswoić to zwierzę, aby było posłuszne i aportowało na zawołanie. Ale , że bezlustro ma już Romek i A'Tomek to idąc śladem reklam sprzedaż rośnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cisną bardzo mocno nowymi szkłami RF i to mi się podoba. Raczej jako obserwatorowi, bo szkła EF z dnia na dzień nie stracą nagle swoich wartości optycznych. Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz, podobnie jak wyświetlacz Head-Up Display. Krótko pisząc potencjalni klienci podchodzą do tematu, jak do jeża nie bardzo wiedząc jak oswoić to zwierzę, aby było posłuszne i aportowało na zawołanie. Ale , że bezlustro ma już Romek i A'Tomek to idąc śladem reklam sprzedaż rośnie :)
Co ciekawe jak się popatrzy nawet na zwykłe słupki sprzedaży w sklepach internetowych to tam większość pierwszych miejsc zajmują najtańsze dslr. To samo na wszelakich grupach, jak jest mowa o kupnie "prawdziwego" aparatu to to musi być lustro. Ja myślę że tu sami producenci są winni przez pewną zabawkowość ML. Za bardzo się zafiksowali że to musi być małe. W efekcie sprowadzili cały temat do gadżetu, raczej nieprofesjonalnego. Jedynie może Fuji nie poddało się temu trendowi - zresztą znamienne - trafiłem na kilka artykułów gdzie pisali o lustrzankach Fuji :lol:.
Moim zdaniem to przykład kiedy technologia wyprzedza mentalnie i to może być większy hamulec niż jakieś ograniczenia techniczne.
-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Ja się przewracam, jak czytam takie opisy, a pełno jest tego w sieci -> https://www.morele.net/wiadomosc/jak...ustrzanka/451/
"Przyjmuje się, że pierwsza lustrzanka powinna mieć około 20 Mpx", "Lustrzanka różni się znacznie od kompaktowego aparatu i ta różnica polega też w głównej mierze na znacznie wyższej wadze" "Trzymanie na pewnej wysokości jakiegokolwiek obciążenia jest po prostu męczące, dlatego też kupując lustrzankę, trzeba zwrócić uwagę na to, żeby była w miarę lekka"
" Nie decydujmy się również na modele mało znanych firm, które nie dadzą nam więcej, niż zwykłe aparaty kompaktowe" i "Między firmami trwa zacięta walka o to, która z nich dostarczy nowocześniejszych i lepszych rozwiązań i która zgarnie większą część rynku. Od kilku lat prym w sprzedaży lustrzanek wiodą Nikon, Canon i Pentax, tak więc wybierając z oferty tych trzech producentów, z pewnością się nie zawiedziemy."
https://www.morele.net/wiadomosc/jak...terkowce/9922/
"bezlusterkowiec jest swojego rodzaju hybrydą. To sprzęt ulokowany pomiędzy lustrzankami cyfrowymi a aparatami kompaktowymi"
"Jeśli zależy nam na aparacie o mniejszych wymiarach, który sprawdzi się w terenie, w wielogodzinnej pracy i w użytku hobbystycznym, wybierzmy bezlusterkowca.
Jeśli dźwiganie większej lustrzanki nie jest dla nas problemem i fotografujemy zawodowo, lustrzanka może być lepszą decyzją."
Reasumując: z ww. bezużytecznej paplaniny wynika: lustrzanka różni się tym od kompaktu, że ma większą wagę, ale należy wybrać w miarę lekką :mrgreen: A bezlusterkowca ulokowanego pomiędzy lustrzankami cyfrowymi a aparatami kompaktowymi można wybrać do wielogodzinnego hobbystycznego użytku bo ma mniejsze wymiary :mrgreen:
Pytanie co ludzie kupią po przeczytaniu czegoś takiego ?
:shock:
BTW - The best mirrorless cameras in 2018 :)
https://www.digitalcameraworld.com/b...v2bjCVKGWmunvI
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
..Generalnie gdzie spojrzeć (wystarczy wyjść na spacer w weekend) cały czas pokutuje kult lustrzanki oraz dziwne przekonanie, że EVF to zupełnie nieprzydatna rzecz,..
Lustrzanki sprzedawano kilkadziesiąt lat, sa ich miliony. No to jak ma ich byc więcej na spacerach? No ale nie to jest najważniejsze.
W ogóle ocenianie sprzętu po tym co jest widziane u ludzi jest błędne. Pojedziesz w miejsce turystyczne to zobaczysz sprzęt do tego preferowany. Popatrzysz na fotoreporterów za bramką na meczu piłki kopanej - zobaczysz inny zestaw. W studiu foto mało kto bywa, a by zobaczył przewagę jeszcze innego sprzętu. To co widac na ulicy nie świadczy o niczym. Tylko o foto turystycznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja się przewracam, jak czytam takie opisy, a pełno jest tego w sieci
"Przyjmuje się, że pierwsza lustrzanka powinna mieć około 20 Mpx",
Pytanie co ludzie kupią po przeczytaniu czegoś takiego ?
:shock:
To takie wpisy dla amatorów, pisane często przez pismaków piszacych raz o najlepszych telefonach, potem aparatach, potem konsolach do gier i drukarkach. Nie traktuj tego serio.
Dam niestey jeden przykład, który temu przeczy. Portal niby fotograficzny, a o Nikonie napisano tak: Najsłynniejszymi modelami aparatów Nikon są: Nikon D750, Nikon D3300, Nikon D500 i Nikon COOLPIX P900. https://fotoblogia.pl/t/33,nikon Moje gratulacje dla autora tego wpisu. O Canonie napisano niewiele ciekawiej, z tym, że ktos przynajmniej użył słowa: Najpopularniejszymi (modelami lustrzanek z linii Canon EOS są: Canon EOS 80D, Canon EOS 700D, Canon EOS 1300 D i CANON EOS 5D.)
-
https://nikonrumors.com/2018/11/28/t...rly-2019.aspx/
No to jak jeszcze tam zaczną używać EF to ceny szkieł pòjdą w górę ;)...
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
czyli w sumie te nowe premiery nic nie zmienily: jakiego bezlusterkowca FF by nie kupil, i tak do niego zapina L-ki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czyli w sumie te nowe premiery nic nie zmienily: jakiego bezlusterkowca FF by nie kupil, i tak do niego zapina L-ki :)
Tia, zwłaszcza RF 50/1.2 L, RF 28-70/2 L i RF 24-105/4 L :lol:
Coś myślę, że Canon nie szczególnie byłby zachwycony waszą koncepcją ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Tia, zwłaszcza RF 50/1.2 L, RF 28-70/2 L i RF 24-105/4 L :lol:
Coś myślę, że Canon nie szczególnie byłby zachwycony waszą koncepcją ;)
Myślisz że dolary zarobione na szkłach to będzie da nich problem ;)..... bo chyba nie twierdzisz że po premierze RF L "stare" przestaną działać ;)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślisz że dolary zarobione na szkłach to będzie da nich problem ;)..... bo chyba nie twierdzisz że po premierze RF L "stare" przestaną działać ;)?
no to jest problem. ta Okinawa nie jest az taka wielka, zeby kazdy prezio i wiekszy ksiegowy Canona mogl sobie tak po 5 domow miec...
-
https://www.canonrumors.com/patent-4...-300-f-2-8-do/
Patenty na 300 DO i 400 DO pewnie je niedługo zobaczymy. BF jest na tyle duży że spokojnie je można zrobić pod dowolne z mocowań Canona.
-
Za Łoptycznymi
"Nowy EOS R - Kolejne źródła potwierdzają, że Canon nie planuje na razie prezentować kolejnych wersji lustrzanek EOS 5Ds i 5Ds R, a zamiast tego pracuje nad bardziej zaawansowanym pełnoklatkowym bezlusterkowcem EOS R, który ma zostać wyposażony w matrycę o rozdzielczości powyżej 75 Mpix."
ploty, ploty, ploty - z których w ogóle nic dla nas nie wynika :)
-
Nihil novi ;).
Ciekawszy to jest patent na speedboster do eMki.
https://www.canonrumors.com/patent-c...ter-for-eos-m/
Puszka najwcześniej będzie z początkiem lutego. I to też nie wiadomo czy eR. Ja się spodziewam raczej kolejnej eMki.
R5 to będzie pewnikiem jesień przyszłego roku.
-
Nie mogli zdążyć z premierami kolejnych korpusów R to przełożyli targi Photokina 2019 na 2020 rok https://www.crn.pl/aktualnosci/photo...olana-w-2019-r :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Chyba przeceniasz możliwości Canona ;).....
-
Kolejny patent Canona tym razem na dosyć "przaśne" 24-70/4 - pewnie kit do eRki.
https://www.canonrumors.com/patent-c...m-f-4l-is-usm/
-
Okradli salon sigmy - warto sprawdzać teraz numery seryjne. Jak do zestawu szkieł dołączyli również MC-11 https://www.optyczne.pl/13209-news-O...obiektywy.html to mniemam, że mogły to być szkła z mocowaniem canona.
-
Jakiś fanboy kupił A7III i nie było go stać na szkła :D :D :D
Z drugiej strony "trąbić" w internetach, bo 5 obiektywów na krzyż ukradli... jeszcze numery seryjne podali i pewnie będzie nagroda jak złapią złodzieja :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jakiś fanboy kupił A7III i nie było go stać na szkła :D :D :D
Z drugiej strony "trąbić" w internetach, bo 5 obiektywów na krzyż ukradli... jeszcze numery seryjne podali i pewnie będzie nagroda jak złapią złodzieja :)
Nikogo nie trzeba łapać - złodziej podłączy do Canona, wkurzy się i sam odniesie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
este
Nikogo nie trzeba łapać - złodziej podłączy do Canona, wkurzy się i sam odniesie :D
Istnieje taka możliwość :) Z soniaczem pewnie nie byłoby problemów ;)
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Istnieje taka możliwość :) Z soniaczem pewnie nie byłoby problemów ;)
niewykluczone. jesli firmowe szkla tak samo nie trafiaja jak Sigmy... w Canonie jest roznica miedzy szklami z prawdziwym AF (firmowymi) a tymi udajacymi
-
Przecież Sony nigdy by nie zaistniało gdyby nie przejściówki, a zwłaszcza MC-11. Bez tej przejściówki to co to za system?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jeżeli mieli trochę oleju w głowie to Canon.
-
Z tego co słyszałem to jest obecnie jeszcze lepszy adapter niż ta Sigma. Nawet tele jakoś tam działają ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z tego co słyszałem to jest obecnie jeszcze lepszy adapter niż ta Sigma. Nawet tele jakoś tam działają ;)....
Co nie zmienia faktu, że mc-11 powinni kapliczkę w centrali Sony postawić.
-
Cytat z optyczne: Jakiś desperat kupił Alfę na promocji i jak zobaczył później po ile są szkła...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Co nie zmienia faktu, że mc-11 powinni kapliczkę w centrali Sony postawić.
Czy ja wiem? To wcale nie musi tak działać. Moźe być tak że po wypuszczeniu R ludzie zaczną wracać do Canona właśnie przez to że nie kupowali natywnych szkieł do Sony tylko EFy. Długoterminowo to może nie być wcale takie dobre dla Sony natomiast dla Canona? - Może tu kapliczka ;)...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czy ja wiem? To wcale nie musi tak działać. Moźe być tak że po wypuszczeniu R ludzie zaczną wracać do Canona właśnie przez to że nie kupowali natywnych szkieł do Sony tylko EFy. Długoterminowo to może nie być wcale takie dobre dla Sony natomiast dla Canona? - Może tu kapliczka ;)...?
Tak, ale zauważ jak u nich narracja się zmienia. Na początku, jak nie mieli swoich szkieł, to wszędzie pisali, że da się podpiąć wszystkie szkła (w domyśle Canona). Teraz, jak już coś tam naprodukowali, to podobno tylko natywne się nadają. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w kolejnym firmware wyłączyli możliwość używania obcych szkieł. To do nich podobne, bo ostatnio po aktualizacji, aku niezależnych producentów przestały działać. Co mnie najbardziej cieszy to to, że nie będzie przejściówki z R ani z Z na Sony. Niech się kiszą w tym sonozeissowskim sosie.
A wracając do mc-11. Pamiętam jak to A9 wypuścili. "Sportowe" body bez jednego długiego szkła, no ale przecież można podpiąć Canona :-)
-
GoPro + Canon = Współpraca(???)
-
Moim zdaniem zupełna abstrakcja. Gopro to przy Canonie mucha i to jeszcze zdychająca ;). Jedyne co by mogło zmienić kwestię to to, że posiadają (GoPro) jakieś interesujące patenty no ale wtedy ich kupią i po temacie "współpracy" :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Tak, ale zauważ jak u nich narracja się zmienia. Na początku, jak nie mieli swoich szkieł, to wszędzie pisali, że da się podpiąć wszystkie szkła (w domyśle Canona). Teraz, jak już coś tam naprodukowali, to podobno tylko natywne się nadają. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w kolejnym firmware wyłączyli możliwość używania obcych szkieł. To do nich podobne, bo ostatnio po aktualizacji, aku niezależnych producentów przestały działać. Co mnie najbardziej cieszy to to, że nie będzie przejściówki z R ani z Z na Sony. Niech się kiszą w tym sonozeissowskim sosie.
A wracając do mc-11. Pamiętam jak to A9 wypuścili. "Sportowe" body bez jednego długiego szkła, no ale przecież można podpiąć Canona :-)
Najlepiej jakby taki adapter zrobił sam Canon :mrgreen:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zgoda, Sony nie miało wielu szkieł do ML FF i były/są przejściówki by można było podpiąć "wszystkie" szkła
Ale wiadomo że aby wykorzystać wszystkie cechy ML FF trzeba podpinać szkła natywne i takie powstają.
Identycznie jest w systemie R jak i Z
Gdy ma się obiektyw lustrzankowy Canona to można go podpiąć przez przejściówkę albo A7/9 albo do R
Masz prawo wyboru lepszej dla Ciebie puszki ML, ale w obu przypadkach będzie to proteza
Ile teraz Canon ma obiektywów R ?
Musi trochę potrwać aż powstanie pełny zestaw.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zgoda, Sony nie miało wielu szkieł do ML FF i były/są przejściówki by można było podpiąć "wszystkie" szkła
Ale wiadomo że aby wykorzystać wszystkie cechy ML FF trzeba podpinać szkła natywne i takie powstają.
Identycznie jest w systemie R jak i Z
Gdy ma się obiektyw lustrzankowy Canona to można go podpiąć przez przejściówkę albo A7/9 albo do R
Masz prawo wyboru lepszej dla Ciebie puszki ML, ale w obu przypadkach będzie to proteza
Ile teraz Canon ma obiektywów R ?
Musi trochę potrwać aż powstanie pełny zestaw.
To bardziej skomplikowane.
Szkła z systemu lustrzankowego nie staną sie na bezlustrach gorsze. Jeśli jakieś szkło w lustrzance jest dobre, to na bezlustrze nie może nagle dawać gorszych MTF, gdy matryca jest ta sama.
Inna kwestia to sprawa ZYSKU ze szkieł natywnych do ML. On będzie występował, gdy będą to konstrukcje "ambitne" (a nie budżetowe), mam na mysli ostrość jaką dają, nie ich rozmiary. Bo zyskiem może być mniejsza waga i rozmiar przy gorszej jakości optycznej. Zysk można różnie rozumieć. Ja piszę o ostrości. No i kiedy ten ZYSK będzie? Gdy zostanie wykorzystany krótszy rejestr (i jesli chodzi o Nikona to także większa średnica bagnetu). Soczewki blisko matrycy generalnie są pożądane w obiektywach szerokokątnych. tam może sie pojawić duży zysk (w drogich szkłach). Przy standardzie i krótkich tele to ma już znaczenie mniejsze, a przy długich tele to już zupełnie traci na znaczeniu. Czyli teleobiektywy do ML już są. To te od lustrzanek, z przejściówką.
Ale to nie koniec, bo sa jeszcze 2 sprawy. Nowe teleobiektywy będą robione. Bo producent chce zmniejszac wagę (np po to by lepiej się trzymało zestaw), wprowadzi konstrukcje z DO albo Nikon z PF. No i sprawa istotna. Jak supertele ostrzą na ML. Nie wiem, jest trochę pozytywnych informacji, ale na razie to pisza entuzjaści. Poczekajmy na opinie profi pracujących na 400/2.8 (może już są, ja nie znam, nie szukam, nie moja bajka).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Podpinanie szkieł EF do Sony przez niefirmowe przejściówki to zupełnie inna sytuacja niż przez natywne do Canona. Nie ma tu symetrii. I rzeczywiście w przypadku Sony to proteza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podpinanie szkieł EF do Sony przez niefirmowe przejściówki to zupełnie inna sytuacja niż przez natywne do Canona. Nie ma tu symetrii. I rzeczywiście w przypadku Sony to proteza.
Możesz mieć rację ale mało prawdopodobne że na matrycach (lustrzankowej i R) o tej samej rozdzielczości obiektyw na R z przejściówką da tą samą rozdzielczość zdjęcia co na lustrzance.
Pewno pokażą się wiarygodne testy, zobaczymy
Gdyby tak było to poco przewidywana jest cała szklarnia R.
Gdyby "dospawać" przejściówkę do R i wszystkie obiektywy EF można by wpinać to przecież byłby ML killer
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Możesz mieć rację ale mało prawdopodobne że na matrycach (lustrzankowej i R) o tej samej rozdzielczości obiektyw na R z przejściówką da tą samą rozdzielczość zdjęcia co na lustrzance.
czyli pomijasz kwestie innego rejestru, bo sie tak nie da zrobić.
Załóżmy, że się da. Dlaczego niby miały byc inne MTF, skoro jest ta sama matryca? Jakikolwiek argument poproszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
czyli pomijasz kwestie innego rejestru, bo sie tak nie da zrobić.
Załóżmy, że się da. Dlaczego niby miały byc inne MTF, skoro jest ta sama matryca? Jakikolwiek argument poproszę.
wprowadźmy jakiś porządek w tą dyskusję - mowa jest o podpinaniu szkieł EF do korpusu R - przejściówke podpina się żeby zwiększyć rejestr korpusu - nawet jak się komuś napisało inaczej
też jestem ciekaw dlaczego miałoby być coś nie tak ze szkłem EF - system to system, a nie zabawa pleśniakami