marfot co Cię w takim razie powstrzymuje przed pójściem w ślady jana pawlaka? Czyżby ślepa wiara w to, że Canon w końcu zrobi to, co chciałbyś trzymać w łapie? :)
Wersja do druku
marfot co Cię w takim razie powstrzymuje przed pójściem w ślady jana pawlaka? Czyżby ślepa wiara w to, że Canon w końcu zrobi to, co chciałbyś trzymać w łapie? :)
No to jeszcze (co najmniej ponoć) rok.
Są jednak jeszcze 2 zagadnienia .
1.
Czy bezlustro FF Canona to będzie "ogólnego zastosowania" i wtedy rzeczywiście porównanie z A7M3
Ale Sony ma jeszcze A7Sx, A7Rx i A9, może to będzie odpowiednik A7R3 albo A9 ?
2.
Jak to będzie z mocowaniem/obiektywami do bezlustra FF Canona.
Wygląda na to że będzie można podpinać obiektywy EF przez przejściówkę i że będą (są już patenty) obiektywy projektowane do bezlustra. Do porównań trzeba by wtedy wziąć "systemowe"
jp
--- Kolejny post ---
Ślepa wiara.... to brzmi jak podświadome wyznanie.
jp
Gdyby to było takie proste jak mówisz, to nie mielibyśmy nietrafionych produktów, przejęć czy bankructw. Niestety jest tego cała masa i dotyczy w zasadzie każdej branży. Wszystkie firmy zaliczały wtopy czy też podejmowały niezrozumiałe decyzję a następnie się ich trzymały; niektóre dziś nawet już nie istnieją a były potentatami w branży. Niektóre oferowały bardzo dobre produkty, często wyprzedzające swoje czasy i też już ich nie ma. Bo nie sam produkt decyduje o sprzedaży tylko cała masa innych, dodatkowych rzeczy. Min. z tego powodu nie przyjęły się takie auta jak VW Phaeton. Po prostu niewiele osób zdecydowało się wydać takie pieniądze na Volkswagena. Przykłady można mnożyć.... A że SONY sprzedaje ? To super, niech sprzedaje. Ale ja tej firmie nie ufam. Nie ufam do końca wprawdzie żadnej bo każda chce mnie skroić z pieniędzy ale im jakoś najmniej - po prostu obserwując ich politykę produktową i nie chodzi tylko o branżę foto. Bagnet A w zasadzie już porzucili, a zapowiedzi potęgi i rozwoju SONY Alfa czytałem dobre kilka lat temu. A czy Alfy były złe? Oczywiście, że nie i tak samo złe nie są ich nowe bezlustra (gdybym szukał niewielkiego aparatu głownie pod kątem filmowania to sam bym wybrał SONY). Z całej trójki Canon, Nikon, SONY to mimo wszystko Canon jakoś najmniej robi użytkownika w konia, choć i swoje za uszami ma, jak każdy. W końcu to tylko korporacja która ma zarabiać...
Mam zwyczajnie ochotę na bezlustro FF Canona. Tak zwyczajnie, nie jako wyraz wierności. Inna sprawa to szkła - tutaj bardzo cenię Canona.
Sony przetarło szlak - główne body FF mają już trzecie wersje. Tylko skopiować.
Najwięcej obaw budzi we mnie koncepcja dawkowania rozwiązań praktykowana przez Canona. Życia nie starczy żeby się doczekać sensownego pakietu w jednym korpusie.
Tak było, pamiętam, ale teraz jest inna sytuacja.
To Canon miał innowacyjne wyroby i do prawie każdej nowej lub co drugiej wersji "cedził" coś nowego.
Teraz jest Sony który ostro rozwija technologię i Canon musi "gonić".
I jeśli Canon chce być w czołówce (w co nie wątpię) to musi zmienić tą (starą) taktykę
Ze szkłami przy bezlutrze FF może być kłopot.
jp
Przyznaję, że pisząc o za małym bagnecie pomyliłem wątki :oops:
W ramach przeprosin i rekompensaty odsyłacz do ciekawego problemu (patrz również linki w poście!), który wg mnie jest manifestacją problemu ze zbyt małą średnicą bagnetu E:
Sony FE 1.4 TC Vignetting - FM Forums
Chcesz więc powiedzieć że wszystkie aparaty w których występuje winietowanie mają problemy ze średnicą bagnetu ?
Pomiar winietowania to prosty pomiar.
https://www.dxomark.com/glossary/vignetting/
W testach DxO winieta miała wartość dla :
- bezlustra A7R2, przy 21 badanych obiektywach : od -0,5 do -2,5
- Canona 5DSR, przy 61 badanych obiektywach : od -0,8 do -3,0
czyli (choć praktycznie taki sam to jednak) gorsze wyniki winiety ma "bagnet" EF
jp
A przeczytałeś o co w ogóle chodzi w tym poście? Przecież nie o winietowanie szkła jako takiego...
Moja koncepcja jest taka: zrobili 70-200 a potem do niego SEL14TC i było fajnie. A potem 100-400 i pewnie przy dłuższej ogniskowej (i ciemniejszym szkle) zestaw ze wspomnianym telekonwerterem zrobił się zbyt telecentryczny i w ten sposób rogi matrycy pozostały zakryte przez zbyt wąski bagnet.
Wygląda na to, że w ten sposób na rynku mamy dwie wersje SEL14TC i można brzydko wdepnąć. Pozytyw, że przynajmniej na Zachodzie wymieniają bez szemrania (no prawie...).
Winieta to wada obrazu rejestrowanego przez aparat polegająca na zaciemnieniu brzegów kadru.
Może mieć różne przyczyny.
W Twoich wypowiedziach twierdziłeś ze jedną z nich ma być "za mały" bagnet bezluster A7x, (ponoć) nie projektowany do FF.
Gdyby tak było to w testach prezentowanych w #608 wyniki dla bagnetu EF powinny mieć mniejszą winietę od wyników dla bagnetu E Sony
Tak nie jest.
Twoje twierdzenie że bagnet E źle "pracuje" przy matrycy FF nie ma pokrycia w faktach,
Fakty "mówią" coś innego
jp
Kilogram lżejszy od EF 400mm f/2.8L IS II USM
https://www.sonyalpharumors.com/here...f-2-8-fe-lens/
Tego brakowało w szklarni do bezluster FF Sony.
A na prezentację czekają (ponoć) 500mm i 600mm.
jp
Ale się uśmiałem. Lżejsze supertele to też źle??? Jakby było kilogram cięższe od canona to niech zgadnę.... byłoby też źle? A jeśli byłoby tyle samo kg to strzelę - byłoby źle bo canon tyle kg już dawno temu wyprodukował ;-) A9 +400/2,8 będzie circa 2 kg lżejsze niż 1D+400/2,8. Dalej się śmiejcie :D
A jak inaczej zwolennicy lustrzanek Canona mają rozładować swoje frustracje ?
Segment bezluster FF gwałtownie się rozwija, już (częściowo) wchodzi na półkę profi.
Wygląda na to że zostaną "na rynku" tylko bezlustra i smartfony, lustrzanki uzyskają status patefonów
Jest "wysyp" systemowych obiektywów do bezluster.
A trzeba czekać jeszcze rok (?) na bezlustro FF Canona
jp
Fajne to 400/2.8 :). Szczególnie AF i waga.
Patrząc na rawy nie widzę różnicy w porównanu do moich 400tek. Takie combo z a7iii byłoby świetne dla fotografa przyrody :)
A powiedz mi jaki związek ma cps z oceną obiektywu? Ile lat Canonowi zajęło zbudowanie systemu cps? Nie wiem to strzelę 21, 33 a może 40 ? Jesteś w tym programie?Ile procent forumowiczów jest w cps? Paweł Ty masz 400/2,8 jesteś w cps?
Znam osobiście 20-30 osób posługujących się szkłami od 300/2,8 do 600/4 i oni nie korzystają z cps i wszyscy są amatorami. Dlaczego więc obiektyw sony to ma być tylko profi? Ciekawe pytanie mi się nasuwa może znacie odpowiedź. Czy rynek obiektywów L jest napędzany przez profi czy przez amatorów? Są takie dane? Ja bym strzelił, że to amatorzy ciągną ten wózek ale statystyki nie znam więc mogę się mylić.
ja nawet nie wiem co CPS :D
Ma to co napisałeś:
Łapałem się na najniższy CPS ale już z niego wypadłem. Za to miałem okazję podłączyć się pod najwyższy status (bez szczegółów jak) i byłem zadowolony korzystając z niego raz. I zeby nie było jestem tylko amatorem
To są pro zabawki w pro cenie i ktoś je musi kupować. Ta 400tka mogłaby ważyć z A9 nawet i 0.5kg ale ktoś ją musi jeszcze kupić. Ja też znam amatorów długich elek co nie używają CPS ale znam też takich co używają. Przy kilku pro których znam to CPS jest dla nich ważny. Też nie znam statystyk ale obawiam się, że ten rynek globalnie jednak bardziej napędzają pro (choć pro pro jest nierówny).
Zastanów się czasami nad sobą. Dojrzały facet a trolujesz w tym wątku jak gimnazjalista.
Od lat na całym świecie sprzedawały się takie cuda jak 5dII, 5dIII czy też znakomity 6d Nikony typu d700, hit sprzedaży d750 czy tez d3s i do tego 7d, 1d bardzo lubiane przez sportowców i łowców natury. Ty trolujesz ( w koło i koło jak 3 letnia dziewczynka, że chce lizaka) o upadku luster bo .... sony wypuścił bezlustro. No Brawo !!!! Człowieku wrzuciłeś łyżkę soli do wanny a piszesz na fejsie, że się kąpałeś w morzu. Ogarnij się. Gwałtowny rozwój bezluster. Czyli co ? Fuji? Stoi i nic nie robi. Sony? Rozwija, ale chyba marketing i po cichu poprawia to co spartolił na wstępie. Może Olympus i Panas zdominuje rynek? Toż to margines firm co poopadały w segmencie luster. Fakt jest, że wszystko stoi jeśli chodzi o rozwój wmiejscu od lat ( d800 - ostatnia rewolucja). No chyba, że dla ciebie rozwój to poprawa śledzenia Af i migotające wizjery upakowane w malutkie prądomierze body. Body z którym bez 3 akumulatorów nawet nie masz co iść na zlecenie. Wszystko absolutnie wszystko sfotografujesz zarówno jednym jak i drugim a ceny tych bezlustrowych hitów dają dużo do myślenia co kupić.
Fajnie, że dałeś opinię z pierwszej ręki :) Natomiast co to ma do opinni na temat obiektywu? Wiadomo, że firma wchodząca w dany segment nie ma wszystkiego co ma potentat. Nikt chyba z tym nie dyskutuje. Natomiast to, że zbudowała, załóżmy na tą chwilę, obiektyw o podobnych parametrach jak buduje potentat tylko ale circa 30% lżejszy to, abstrahując od jakichkolwiek sympatii, należy uznać za duży sukces. Nie wiem dlaczego przeciwnicy SONY tak deprecjonują zysk na wadze tego szkła. Przecież CANON walczy z tym od lat i każda premiera nowej wersji super tele wznosiła pod niebiosa fakt, że nowe szkło jest lżejsze. Jak się teraz okazuje Canon walczył z tematem z miernym skutkiem. To co robi SONY daje nam wszystkim same plusy. W końcu taki beton jakim jest CANON ruszy się do pracy. Poprawi DR w matrycach, zrobi lżejsze teleobiektywy, wprowadzi porządne tryby filmowe itp. itd. Niezależnie czy używamy SONY czy CANONA czy NIKONA powinniśmy bić brawo tej firmie bo, chociaż na razie minimalnie, narusza skostniały od lat układ w branży.
Fajna statystyka poniżej. Np. jakie testy najczęściej ludzie przeglądają - 1 miejsce SONY. Jakie posiadają - 1 jest Canon. Jakie chcieliby kupić - 1 jest SONY. Statystyka nie uwzględnia preferencji "światopoglądowych" tylko gołe liczby. Interpretować oczywiście będziemy na różne sposoby jak to w polityce ;-) Dla mnie Mówi tyle, że najwięcej ludzi posiada Canony a najwięcej ludzi chce kupić SONY. Zaskakujące? Absolutnie nie. Są też najwyżej oceniane puszki. To też fajnie pokazuja jak nasz ukochany Canon ma w nosie klientów. Słabo wypada. Jedzie na tym, że wyrpodukował 130 mln obiektywów i to jest ewidentnie siła tego sytemu i ja temu nie zamierzam zaprzeczać. Technika i możliwości często nie są już atutem bo konkurencja robi wiele rzeczy lepiej, nie gorzej, taniej.
https://www.dpreview.com/products/sl...istics/overall
Czy ja coś deprecjonuje czy po prostu mieszasz kto co powiedział znowu i dodajesz rzeczy, których nie ma?
Ja napisałem, że jest 2000 USD droższy a CPS to było wtrącenie na to super hura głos JP, który jak zwykle tutaj próbuje wciskać swoje teorie o wojowaniu świata przez Sony. Tyle i aż tyle. To, że on jest fanbojem to nie znaczy, że inni zatracili rozum dla marki (jakiejkolwiek marki) i mają bezrefleksyjnie przytakiwać durnotom jakie On tu wypisuje.
Intrygujące wnioski wyciągasz na podstawie tych procentów, serio! :)
ps. ciekawe wnioski można powyciągać ze statystyk na FB kiedy pojawia się cokolwiek np o Sony i o Canonie ;)
@kmeg jakie wnioski można wyciągnąć z fb? Jakieś zaskakujące? Te z dpr dla mnie nie są zaskakujące. Ogromne zainteresowanie sprzętem Sony potwierdza również ten wątek - jeden z najaktywniejszych na forum. Co skłania fana i posiadacza Canona do czytania wątku o sony a7? ;-)
Może rzeczywiście pod Twoim cytatem odniosłem się również do innych wypowiedzi. Sorki postaram się uszczegółowić w przyszłości - peace :)
robertskc7
1
Wątek jest o A7M3, to bezlustro
2.
Wypowiedź dotyczyła bezluster nie było słowa Sony, prawda ?
Zastanów się czasem nad sobą ... a może więcej niż zastanów !!
Dobrze by było byś nie sugerował/"wkładał" swoich myśli do wypowiedzi innych
Trzeba panować nad frustracjami.
jp
Ze Canon tonie, ze bez sensu, że Sony rządzi, że 4k, że Canonem nic się nie daje zrobić, sprzedałem wszystko Canona. Generalnie to kto ma akcje to niech sprzedaje, a kto jeszcze nie sprzedał Canona to stracił życie. Oczywiście w żargonie marketingu mediów socjalnych są na to prof określenia (chodzi o zasięgi, ilość zaangażowania, etc, firmy od marketingu wiedza jak podbijać słupki). Sony po prostu poza pakowaniem gigantycznych pieniędzy w rozwój, pakuje też ogromne pieniądze w marketing (wyboru zresztą nie ma). Co do sprzętu foto jest wybór i niech każdy sobie kupuje co chce...
To forum jest dość senne :) Ty zakładasz, że Sony jest ********e i stad to zainteresowanie, a ja uważam, że jest to zwykłe zainteresowanie plus JP ma tutaj swoich fanów :mrgreen:
Skąd ten dziwaczny wniosek, że jestem jakimś fanem? :roll: Nie jestem żadnym fanem Canona, jestem użytkownikiem jego produktów, które od dłuższego czasu najbardziej pasują do moich potrzeb fotograficznych. A wątek czytam jak każdy inny (poza tymi z zagadkami). Ostatnio przedstawiając propozycje zakupowe dla koleżanki jako body numer 1 było a6300 :)
Spoko.
ps. do problemów użytkowników Canona doszły jeszcze frustracje, dla takich rzeczy warto czytać ten wątek ;) masz Canona == jesteś sfrustrowany!
Obejrzałem zdjęcia modelki w niebieskim u Matta Grangera i widzę sporą różnicę w bokehu pomiędzy Sony i Canonem... (chodzi oczywiście o szkła 400/2.8).
Co do ostrości raczej nie ma się sensu wypowiadać na podstawie tych zdjęć, choć patrząc np. na buty modelki, to różnica też jest przynajmniej zauważalna (także na korzyść Canona).
Tutaj pliki:
https://drive.google.com/file/d/1Uxg...X3pKuvreG/view
Ja w sumie też, czasem szkoda mi chłopaków z nikoniarzy - nic nie wiedzą o Sony i DxO.
Wracając do A7, większość ambasadorów strzela z OCF i gdzie ten wyśmienity DR.
Czyli mamy 5 niezainteresowanych osób, które napisało w tym wątku dziesiąt postów :) Mnie A7 też właściwie nie interesuje ;-)
Zastanawia mnie chęć negacji poczynań SONY przez Canonierów. Tego nie rozumiem. Wszystko jest słabsze, gorsze itp. Nie jest. Zrobi takie same zdjęcia i nakręci lepsze filmy. Tu ma jakieś wady ale w zamian ma zalety. Mi na przykład nie przeszkadza, że firma, której nie posiadam robi dobry sprzęt, nawet jeśli jest lepszy niż mój. Lżejsze 400 a potem 500 i/lub 600 to świetna opcja konkurencyjna dla uznanych C i N i tyle. Czy ten "hejt" to tylko z powodu kolego JP? ;-)
Przecież tu nikt na poważnie o sony się nie wypowiada. Po przeczytaniu idiotyzmów JP można tylko drzeć łacha z tych kuriozalnych farmazonów. Więc daleki byłbym od traktowania tego wątku jako rzeczywistego zbioru opinii o a7.
Jaki hejt jaka niechęć?!? Ja wiele razy tutaj pisałem, że jak ktoś umie zrobić zdjęcie to zrobi wszystkim. Tutaj jest wątek techniczny i brandzlowanie się o czystej technice ( czy pixel bardziej ostry, ile więcej w dxo, czy dr lepszy o 1ev czy nie). Zero o fotografii a podniecanie się do specyfikacji technicznej. W myśl zasady tutaj nie pozostaje nic innego jak tylko kupować kupować i kupować nowe bo przecież nowe ciągle lepsze - jak ktoś lubi to ok ale jak ktoś pisze tylko o tym to nic dziwnego, że ktoś inny moze napisać coś innego. Zaraz się pojawi wątek, że może wszyscy zazdroszcza JP tych sony, zeissow i nie wiem czego jeszcze. Jak pójdziesz do grupy wegetarian i będziesz ich przekonywał, że tylko mięso się liczy a warzywa to jakaś mało kaloryczna gorszosc to też się wywiarze "dyskusja" mimo, że tej grupki mięso nie interesuje.
Ostatni post bardzo na czasie bo akurat we Francji weganie wyszli ba ulice i demolują mięsne;)
@kmeg
1. Hejt był cudzysłowie ;-)
2. Hmmm sam masz zastrzeżenia o dopisywanie pod Twoim cytatem zbyt szerokich odniesień więc może nie czyń sam inaczej ;-)
Jeśli to ma być wątek o podniecaniu się specyfikacją to chyba Sony na każdej półce miażdzy canona - jeśli nie to na której nie?
Aha jest zawsze lżejsze i mniejsze to możecie uznać za przegraną ;-)
No i dlaczego jeśli ma być o specce to piszecie o bookeh itp.? To już foty :D
Ja miałem zastrzeżenia co do tego, że łączysz wypowiedzi kilku osób w jedną i adresujesz je do jednej osoby, która pisała tylko o jednej rzeczy a nie o dwóch czy trzech. To trochę co innego :)
Nikon też miażdży Canona, w sumie Pentax też :)
ps. mnie najbardziej bawi, że na forum fotograficznym w wątku o sprzęcie (chodzi mi o ten wątek) nie ma żadnych fotek wyprodukowanych przez ten sprzęt i tak wychwalanego przez właścicieli :) Chętnie bym zobaczył coś typu, patrzcie jakie lepsze zdjęcia robię teraz po tej zmianie :) To przynajmniej by mnie do czegoś przekonało :)
8 miesięcy temu po 13 latach wierności canonowi zdradziłem go, zamieniłem 6D na A7ii ( w oczekiwaniu na A7iii). Moje spostrzeżenia:
co zyskałem:
- spadek wagi, niewielki, ale jednak
- AF w dowolnym punkcie, !!! ( w 6D tylko centralny)
- szkieł C się nie pozbyłem, śmigają na S, np C85f1,8 dostał nowe życie,
- w wizjerze widzę gdzie będzie ostro i reguły tak jest, liczba odrzuconych klatek jest minimalna,
- w wizjerze przeglądam wykonane fotki, nie potrzebuję okularów !!!,
- stabilizację,
- mam 3 szkła systemowe, jest super
co straciłem:
- kolor ( kolor Canona jest dla mnie wzorem ), walczę w postprocesie !!!
- zasilanie, w C nie wypuszczałem się bez zapasowej baterii i nie zawsze musiałem jej użyć, w S muszę mieć 3 szt,
- bardzo boli mnie brak GPSa,
- lampy C błyskają w tylko w manualu,
Zmieniłem C na S, gorszych zdjęć nie robię.
Nie kupiłem jeszcze A7iii, chyba ze względu na wizjer zdecyduję się A7Riii, czekam do jesieni, na informacje od C.
Obserwując ten wątek mam mieszane odczucia, jest tu silna polaryzacja. Z jednej strony JP, który ma sony i bardzo go zachwala i ma do tego prawo nawet jeśli jest nieobiektywny. Z drugiej jest mała grupa, która prawdopodobnie nie miała sony w ręku, zamiast pójść i robić zdjęcia, to z uporem godnym lepszej sprawy stara się storpedować każdą wypowiedź JP, lub kogoś innego korzystną dla sony.
Wątek z założenia techniczny przeobraził się w bicie piany.
W wersji III (A7R3, A7M3) :
- baterie są większe więc noszę w plecaku 1 rezerwę, nie filmuję, na cały dzień starcza "z nawiązką"
- GPS mam z "połączonego" Smartfona, działa niezawodnie on-line
- także przy AF jest powiększanie (jak 1:1 oraz 2:1 na kompie) obrazu, widać precyzyjnie gdzie i jak ostrzy
Kilkanaście lat byłem z Canonem, przeszedłem dla bezlustra, "trafiło" na Sony
Nie wychwalam Sony, staram się tylko prostować nieprawdziwe informacje o bezlustrach A7x/A9x.
Piszę o swoich doświadczeniach z tym system, cytuje wyniki testów itd.
Z najnowszych doniesień Canona wynika że bezlustro FF ukaże się w maju 2019 więc nie jesień 2018
A w tym wątku o bezlustrze Sony A7 III pojawiają się także świadomie/tendencyjnie "przekręcane" informacje z netu, hejt, ... traktuje to "z rozbawieniem" jako efekt frustracji.
jp
No chłopie nie wiem, może porozmawiaj z kimś albo napij się czegoś rozluźniającego :D Myślałem, że mam wrażenie, Że coś strasznie mącisz ale teraz to mam już pewność :D
No jednak zdjęcia tylko kręcisz znów bardzo mocno. Ja na pewno, JP wydaje mi się, że też, nie twierdzimy że zrobimy lepsze zdjęcia. Mówimy, że zrobimy o podobnej, trudnej do odróżnienia jakości. O tym, że technicznie aparaty sony są na poziomie nie gorszym od Canona.Maja cechy lepsze ale i gorsze. Że obiektywy również są na podobnym poziomie. Ze strony canonierów padają hasła, że jest gorzej - patrzmy natychmiastowe opinie o niedotykanym i niewidzianym przez nikogo 400/2,8. Ja mówię w ten sposób (trochę nie w temacie wątku bo mam a6300) - mam lżej, taniej i akurat w przypadku a6300 i apsc zdecydowanie lepiej niż miałbym w canonie ale zgodzę się również, że mam taniej, lżej i fotograficznie na podobnej jakości a jako bonus mam świetny tryb filmowy jakiego nie ma nawet 5d4. Czyli jednak cechy obiektywne przemawiają za sony. Nieobiektywne - lubię, wierzę, jestem przekonany itp. oraz pewne preferencje typu "cięższy aparat jest lepszy" pozwalają dokonać innego wyboru i bardzo dobrze :)
Oczywiście przycięcie listy opcji na przykład: nie potrzebuję trybu filmowania, nie potrzebuję stabilizacji w body, nie potrzebuję pokrycia klatki punktami AF itp. itd. również są przesłanką do zakupu innego sprzętu ale nie są przesłanką do zmiany ogólnej, globalnej oceny sprzętu w wątku technicznym. Myślicie, że jak to zostało powiedziane - w wątku technicznym powinniśmy brać pod uwagę wszystkie cechy do porównania czy dobierać je wg niejasnego klucza?
No dobra chyba już wystarczy .. na dzisiaj :)
W B&H pojawiło się już 9 (nowych) obiektywów Sigmy do systemu bezluster Sony, od 14mm do 135mm
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/m...nses/view/GRID
jp
Ty dalej poważnie mówisz? Zrozum co piszesz najpierw bo masz to czarno na białym, nawet pogrubione, a dalej kręcisz. No to zdrowia jeśli pijecie tylko odpowiedz jutro a nie pod wpływem :D
--- Kolejny post ---
Strzeliłeś do własnej bramki. Przecież te szkła sprawdzają się tylko z dslr canona i nikona. Z puszką sony zdjęcia wyjdą gorsze.
Na fb dzisiaj zagorzały zwolennik dslr powiedział mi, że rozpoznaje zdjęcie zrobione bezlustrem i że jest ono gorsze niż z lustrzanki :D
Wierzę w ludzi to zmarnuje trochę czasu i Ci wytłumaczę skoro autentycznie masz problem z czytaniem i rozumieniem tekstu pisanego oraz mieszaniem wątków.
Jedno to jest jak widzę ten wątek i czym on jest (techniczne brandzlowanie się) a drugie co mnie w nim śmieszy i czego mi brakuje (zero o fotografii, zero jakiegokolwiek zdjęć z puszki głównego promotora A7). Czytaj wolniej, dokładniej a może więcej myśl przed wciśnięciem przycisku "zatwierdź odpowiedź". Chyba, że jesteś tutaj aby sobie potrolować (co sugeruje poniższy akapit):
ps. z mojej strony chwilowy EOT :)
Wiesz co, wróć do wypowiedzi o wątku technicznym - piszesz w trybie twierdzącym. Nic nie wspominasz o swojej opinii. Nic tam takiego nie ma. Nie zrozumiałeś dlaczego "hejt" umiesciłem W cudzysłowie i do tego się przyczepiłeś. Mało tego nie zrozumiałeś zupełnie ironii w moim komentarzU do informacji JP. On to zrozumiał. Niepotrzebnie się wciąłeś nie wiedząc kompletnie o co chodzi :) Naprawdę dalej chcesz brnąć w dyskusję o jezyku polskim nie łapiąc podstawowych rzeczy? Chyba bez sensu bo to nic nie wnosi do wątku tak więc pozostańmy w zgodzie bez rozstrzygania sporu i wróćmy do SONY :)
W temacie wątku teraz :D
Powiem Wam co mi się bardzo spodobało w SONY. Pewien ficzer na, który byłem bardzo zły po zakupie a z którego zaczałem korzystać po 2 latach i uważam, że jest on super. To jest ładowanie przez USB. Byłem zły, że SONY dołącza ładowarkę USB zamiast typowej ładowarki do aku jakie miałem od lat. Oczywiście dokupiłem za 12 zeta takie coś i mam ale od kilku miesięcy nie używam. Ładuję baterie bez ich wyjmowania z body ładowarką od telefonu. To jest super rozwiązanie bo te ładowarki są wszędzie. W domu, w biurze, w samochodzie. Fajnie jest, że również dwie baterie w gripie ładują się w ten sposób :) Przy korzystaniu z power banku możemy a) ładować aku przy wyłączonym aparacie b) zasilać aparat w czasie kiedy jest włączony c) przy odpowiednio wydajnym power banku (te z szybkim ładowaniem) aparat może pracować na power banku i jednocześnie będa ładowane akumulatory. No i co nie fajne to jest? Zobaczycie, że za jakiś czas większosć firm wprowadzi coś takiego :)