-
Odp: [Irek07] Nie tylko ptaki....
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
dobra robota
Dzięki, Aptur.
Moja najlepsza żołna. 7DII, 560mm ze statywem w postaci szyby samochodowej, 1/400, f/10 i prawie 100% crop.
Fotka powinna nosić tytuł " W samo południe" :)
379
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Ładne :)
...i jedyne na którym choć trochę widać że żołna ma czerwone oko. Resztę zdjęć załatwiło słońce. A było ich trochę:) Dzięki Tom:)
-
Musisz koniecznie zakupić 600 mm Canona :) wtedy byłyby fotki:)
Żołna fajnie ustrzelona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Musisz koniecznie zakupić 600 mm Canona :) wtedy byłyby fotki:)
Żołna fajnie ustrzelona.
No dzięki:) 600mm jest 10 razy droższe niż 400mm. I 5 razy cięższe. Ten drugi powód przeważył szalę. Nie kupuję:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
No dzięki:) 600mm jest 10 razy droższe niż 400mm. I 5 razy cięższe. Ten drugi powód przeważył szalę. Nie kupuję:)
Nie wiem czy takie porównania mają jakikolwiek sens. Ale jeśli już, to 600-tka jest ledwie 3 razy cięższa. A za chwilę będzie już tylko 2x...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
To nie jest najlepsza wybrana z serii tylko ta jedna, jedyna:) Wyczekana, o ile przy akcji trwającej dwie, trzy sekundy
Zazdroszczę, dwa razy byłe świadkiem akcji z udziałem ptaków, których obraz do tej pory mam przed oczami. Niestety z nikim tym obrazem się tym nie podzielę, bo byłem na tyle oniemiały, że nawet nie spróbowałem zrobić zdjęcia. W obu przypadkach towarzyszyła mi tylko moja córka, która wtedy była jeszcze za mała, aby zrozumieć co się dzieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie wiem czy takie porównania mają jakikolwiek sens. Ale jeśli już, to 600-tka jest ledwie 3 razy cięższa. A za chwilę będzie już tylko 2x...
Wiesz, z tą sześćsetką to tak jak w bajce o lisie i kwaśnych winogronach:)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Zazdroszczę, dwa razy byłe świadkiem akcji z udziałem ptaków, których obraz do tej pory mam przed oczami. Niestety z nikim tym obrazem się tym nie podzielę, bo byłem na tyle oniemiały, że nawet nie spróbowałem zrobić zdjęcia. W obu przypadkach towarzyszyła mi tylko moja córka, która wtedy była jeszcze za mała, aby zrozumieć co się dzieje.
Też mam w pamięci dwie ptasie akcje. Pierwsza to dwa polujące obok siebie w zawisie srokosze. W idealnych warunkach, w idealnej odległości i ... idealnie pusta bateria:)
A w tamtym roku dwie wilgi atakujące krogulca. Przez całą długą minutę. A ja nie wziąłem aparatu bo pochmurno było. Nie przewidziałem że jednak będzie kawałek czystego nieba:)
--- Kolejny post ---
Taka dzisiejsza łozówka.
380
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Moja najlepsza żołna. 7DII, 560mm ze statywem w postaci szyby samochodowej, 1/400, f/10 i prawie 100% crop.
No i proszę, wychodzą Ci foty na dłuższym czasie 1/400 :)
A ptaszek ładny.
Łozówkę mogłeś bardziej podostrzyć.
Wróciłeś do focenia 7D2 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
No i proszę, wychodzą Ci foty na dłuższym czasie 1/400
Czasami, zwłaszcza jak mam pod ręką szybę samochodową:) Wykorzystałem też Twoją radę o zrobieniu podpórki na przód obiektywu. Pomaga zdecydowanie lepiej niż monopod
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
A ptaszek ładny.
Ptaszek jest piękny. Nie mówię o zdjęciu tylko o ptaszku jako takim:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Łozówkę mogłeś bardziej podostrzyć.
Mogłem ale parę godzin temu wydawała mi się ostra. A teraz ... nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Wróciłeś do focenia 7D2 ?
Już ponad miesiąc się z nim męczę:)
-
Irek07,fajnie ,że nie wrzucasz wszystkiego co trafiło pod słoik.
379,380 podobają mi się :) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
fajnie ,że nie wrzucasz wszystkiego co trafiło pod słoik.
Posłuchałem Twojej dobrej rady:)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
379,380 podobają mi się
No to miło:)
-
Dziś widziałem kilka zdjęć canonem 800 mm podpiętym do Canona 1DX.Odbitki 800 /1000 mm.
Taki powinieneś zestaw zakupić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Dziś widziałem kilka zdjęć canonem 800 mm podpiętym do Canona 1DX.Odbitki 800 /1000 mm.
Italy, zmartwię Cię:) Mam już wszystko co chciałem mieć, pozbyłem się wszystkiego co niekoniecznie potrzebowałem. A jutro jadę polować na pomurnika:) Czy trzeba czegoś więcej do szczęścia?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ooo wujek dobra rada ,a da wujek radę skąd wziąć drobne na to szkło hheheh :) .
-
Fajne te ptaszki.
379 super - zwłaszcza jak na taki crop.
380 bardzo mi się podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Ooo wujek dobra rada ,a da wujek radę skąd wziąć drobne na to szkło hheheh .
No jak skąd :)od żony -da pewnie na waciki ;) A tak poważnie, już kiedyś pisałem - gdzie jest rozsądna granica zakupu obiektywu czy aparatu ? Oczywiście jeśli chodzi o kogoś kto na tym później nie zarabia a jedynie używa dla własnej pasji.
-
Polowanie na pomurnika zakończone stu procentowym sukcesem czyli ptak - motyl w ponad 100% cropie i prawie w 100% pod słońce:)Fotka oczywiście 100% dokumentacyjna.
381
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Fajne te ptaszki.
379 super - zwłaszcza jak na taki crop.
380 bardzo mi się podoba.
A mnie się podoba jak komuś jeszcze się te moje fotki podobają:)
-
Irek, gdzie Ty ustrzeliłeś tego gada? przecież z tego co wiem one żyją powyżej 1300 m npm.Przynajmniej tu tak jest w Alpach.Teraz tylko czekać aż Ci się uda go zdjąć w pełnym kadrze :) czego z całego serca życzę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Irek, gdzie Ty ustrzeliłeś tego gada? przecież z tego co wiem one żyją powyżej 1300 m npm.Przynajmniej tu tak jest w Alpach.Teraz tylko czekać aż Ci się uda go zdjąć w pełnym kadrze :) czego z całego serca życzę :)
Oczywiście Dolina Kościeliska. Tylko trzeba wcześnie wstać. Tak ok. 9.00 zaczyna się wędrówka ludów:)
Były też orły przednie ale zdjęć nie pokażę:) Odległość ponad 0,5 km:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Oczywiście Dolina Kościeliska. Tylko trzeba wcześnie wstać. Tak ok. 9.00 zaczyna się wędrówka ludów
Widzę że urlopik :)Niestety, taki urok Tatr polskich.Pamiętam Tatry z lat 75-85 , I tęskno mi teraz do tych lat. 2 lata temu byłem tam 2 tygodnie - i tak jak napisałeś -wędrówka ludów.Tego już się nie zmieni.Nie można nikomu zabronić tam przebywać.Zresztą tak jest już wszędzie - Alpy , Kaukaz, Ural.Jedyna pociecha przynajmniej dla takich waryjotów jak ja że nie wszędzie dojdzie ta wędrówka ludów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Były też orły przednie ale zdjęć nie pokażę Odległość ponad 0,5 km
No tak, 500 m to już znaczna odległość.Najbliżej orła to widziałem z odległości ok 20 m , podczas wspinaczki.Ale niczym z kieszeni wyciągnąłem ,,małpkę,, to odleciał w sina dal:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Widzę że urlopik
Przecież wczoraj sobota była:)
A tak w ogóle to stanie przez parę godzin w słońcu i wypatrywanie, czy aby na skałach nie pojawi się pomurnik, raczej nie jest moim ulubionym zajęciem. Ja tam wolę szybkie dwu, góra trzy sekundowe akcje:) Takie jak dzisiejsze kamikaze:)
382
-
No to ja dziś 3 godziny siedziałem pod siatką i liczyłem na to że ustrzelę pluszcza.Ustawiłem 1/8000 ,statyw, i seriami :) I ustawić ostrość na wlatującego ptaka do gniazda przez strumień opadającej wody to już było dla mnie za dużo:( Widać czas na 7DMII.Moje 6 klatek to za mało jak na niego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
No to ja dziś 3 godziny siedziałem pod siatką i liczyłem na to że ustrzelę pluszcza.Ustawiłem 1/8000 ,statyw, i seriami :) I ustawić ostrość na wlatującego ptaka do gniazda przez strumień opadającej wody to już było dla mnie za dużo:( Widać czas na 7DMII.Moje 6 klatek to za mało jak na niego :)
Wiesz Italy, może czasem trzeba podrapać się po głowie i odpuścić. Wczoraj przez chwilę z ok 20 metrów przyglądałem się pluszczowi wlatującemu do gniazda. I myślę że tu by nawet 7DIII nie pomógł:)
Fotka tylko dla wizualnego wzmocnienia przekazu:)
383
-
Kilka misiów:)
384
385
386
387
-
Ten pies to jeden żywioł :) zdjęcia fajne.Pełne akcji.
386 jak dla mnie -bardzo ciekawe.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ten pies to jeden żywioł zdjęcia fajne.Pełne akcji.
386 jak dla mnie -bardzo ciekawe.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Świetne te "misie"
Dzięki.
To chyba jedyny pies na świecie który łapiąc misia robi pełny obrót w powietrzu a lądując patrzy w obiektyw żeby dobrze wyjść na zdjęciu:)
-
Co Ty mu za to obiecujesz?:) suczkę na wieczór ? :mrgreen:
-
czas go chyba uświadomić, że istnieje grawitacja - nie może przecież bez końca lewitować...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Co Ty mu za to obiecujesz? suczkę na wieczór ?
Jemu wystarczy pokazać aparat, od razu leci szukać misia:) Ale jak zobaczy długą biała rurę to... nie leci:)
Cytat:
Zamieszczone przez
v.1958
czas go chyba uświadomić, że istnieje grawitacja - nie może przecież bez końca lewitować...
Udało mi się połowicznie tzn w nocy nie lewituje:)
-
Znowu "katujesz" swego pieska :)
Wiemy, że jeszcze chwila, a będzie latał lotem szybowcowym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Znowu "katujesz" swego pieska
Przychylam się uprzejmie,chcesz na się fajnego psiaka zniechecić ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Znowu "katujesz" swego pieska
Wiemy, że jeszcze chwila, a będzie latał lotem szybowcowym.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Przychylam się uprzejmie,chcesz na się fajnego psiaka zniechecić ?
Dwaj kynolodzy amatorzy się znaleźli:lol::lol:
W zastępstwie Italego - ślepowron:)
388
-
Brawo, za taką fotkę należy się.
Jest ładna jako całość, choć udział ptaka jest zbyt mały w całości kadru, ale to tło zrobiło ciekawy obrazek.
Aaaa... i ptaszka można nieco podostrzyć :) Ale to tylko moje spostrzeżenie,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Brawo, za taką fotkę należy się.
Jest ładna jako całość, choć udział ptaka jest zbyt mały w całości kadru, ale to tło zrobiło ciekawy obrazek.
Aaaa... i ptaszka można nieco podostrzyć :) Ale to tylko moje spostrzeżenie,
Dziękuję za brawo i spostrzeżenia:)
Wiesz Robercie, ta fotka to w sporej mierze Twoja zasługa:) Dzięki podpórce zrobionej z monopodu i ścisku stolarskiego:) zjechałem z czasem do 1/640 i ISO 100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
choć udział ptaka jest zbyt mały w całości kadru
No nareszcie ktoś mnie popiera w sprawie udziału procentowego obiektu do kadru :D .
Więcjej ptaka,mniej wody i zielska ,bo to nie landszaft, prawda ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No nareszcie ktoś mnie popiera w sprawie udziału procentowego obiektu do kadru :D .
Więcjej ptaka,mniej wody i zielska ,bo to nie landszaft, prawda ?
To była próba szerokiego portretu ślepowrona w jego środowisku naturalnym:)
389
-
Irek , powiem tak -co do psa to masz zupełną rację, ta rasa tam ma i potrzebuje wybiegania się i zabawy.A że w tym czasie lubi zapozować do zdjęć to tylko się cieszyć :)Mam psa ,którego znalazłem w górach,gdy tylko widzi że przygotowuje plecak do wyjścia w góry dostaje szału.I gdy tylko mogę zabieram go ze sobą .Po całym dniu łażenia jest zmęczony, na drugi dzień prawie nie może chodzić - tak go pewnie łapy bolą i mięśnie, ale wiem ile radości mu sprawiam tym , że jest ze mną w górach.Gdyby nie chciał iść ze mną, pewnie by odwinął ogon i pozostał w domu. Mój ma szanse bycia bardzo często czy to w górach czy nad morzem,Twój lata za piłka jak opętany i niech tak zostanie :)Inne psy za to w mieszkaniach w bloku czy nawet w domach jednorodzinnych nigdy tego w swym życiu nie doświadczą.
Pełny kadr ze ślepowronem,wg mnie jest Ok.Ten z cropa wyszedł już taki sztuczny.Wiem wiem :)co za krytyka z ust tego co dopiero kilka zdjęć ptakom zrobił .:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Pełny kadr ze ślepowronem,wg mnie jest Ok.Ten z cropa wyszedł już taki sztuczny.Wiem wiem
Gdyby ten pierwszy to był pełny kadr to ten drugi nie wyszedł by sztuczny. Ale uparli się na większy procent ptaka no to zrobiłem:)
Różne zdjęcia ale robione z tego samego miejsca. Dalej się iść nie dało, no chyba że po wodzie:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
co za krytyka z ust tego co dopiero kilka zdjęć ptakom zrobił .
Zgubiłeś jedno słowo - powinno być kilka tysięcy:)
A co do psa... ten typ tak ma. Fizycznie jest praktycznie niezniszczalny, naprawdę zmęczyć go można jedynie wysiłkiem umysłowym. Dziwne ale prawdziwe.
-
Ten zacieśniony zdecydowanie bardziej mi się podoba i lekki klik na podostrzenie i jestem zadowolony :) .
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Inne psy za to w mieszkaniach w bloku czy nawet w domach jednorodzinnych nigdy tego w swym życiu nie doświadczą.
Heh jak to miło czytać ,że bracia mniejsi są ważni dla nas a i im należy się opieka i szacunek za to ,że nas tak kochają :) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Heh jak to miło czytać ,że bracia mniejsi są ważni dla nas a i im należy się opieka i szacunek za to ,że nas tak kochają
U mnie odkąd pamiętam, pies zawsze traktowany był ,jest i będzie jako członek rodziny.Czy to się komuś podoba -czy nie.:mrgreen:
Irek, o tych kilku zdjęciach pisałem w formie -że w miarę dobrych - bo tych pozostałych to już nazbierało się dobrych kilka tysięcy :)
Jak tak dalej pójdzie to do końca roku padnie mi migawka:) Aż strach pomyśleć jak długo wytrzyma mi czy 7DMII czy 6 D :)
-
Małoprocentowa pszczółka na facelii:)
390
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
To była próba szerokiego portretu ślepowrona w jego środowisku naturalnym
389
Teraz Twój obrazek 389, jest moim faworytem w tej galerii.
Naprawdę może się podobać.
Ale aby nie było tak różowo, to zmniejsz mu odszumianie, bo wygląda lekko nienaturalnie.
Co nie zmienia faktu, że obrazek ładniutki :)
P.S. Pscoła też niczego sobie - Czym zrobiona ?
-
390 myślałem ,że nasza pszczoła jest :żółto brązowa a nie granatowo brunatna,ale może to inny gatunek.
Tak mi monitor mówi , jak jest inaczej to sorry
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
390 myślałem ,że nasza pszczoła jest :żółto brązowa a nie granatowo brunatna,ale może to inny gatunek.
Tak mi monitor mówi , jak jest inaczej to sorry
Dobrze myślałeś, ale całe zdjęcie w takiej zimej tonacji i jako całość ujdzie.
-
Ładnie pokazany kwiatostan Facelli :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dobrze myślałeś, ale całe zdjęcie w takiej zimej tonacji i jako całość ujdzie.
Tak ,masz rację: całość jest OK ,ale przecież jako przyjaciele umiłowani w fotografowaniu przypier....my się do każdego detalu fotki zrobionej przez przyjaciela,aby zdyskredytować twórce,a fotkę uznać za gniota :) .
heh ,wiem :humor pancerny :)
pozdrawiam nieobrażonych :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ładnie pokazany kwiatostan Facelli
I tło jest ładne, pastelowe. Ujdzie jako całość, można drukować.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
heh ,wiem :humor pancerny
He...he - masz nowe żelastwo do strzelania ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
masz nowe żelastwo do strzelania ?
Może coś się znajdzie :) .Ale to co idzie na FB się na nadaje ,aby oczy koneserów fotografii produktowej to oglądały.
Postaram się to nadrobić :).