Odp: 5D III a wybór ustawień AF'a
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Hmmm. Centralnym na ptaka + przekadrowanie ....
Robię centralnym (tylko ten mam włączony) i nie przekadrowuję, bo trzymam tym punktem na obiekt, ale i tak robi swoje.
W takim razie do ptaszków to 7D lub poczekać na 7D MK II .
a w czym ma pomóc aparat w każdym aspekcie gorszy, czyli 7d? nie mam pod ręką 5d mk3, ale na pewno są tam ustawienia umożliwiające zmniejszyć czułość AF na tło
tryton
Używasz Spot AF (kwadrat w kwadracie) ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
W takim razie do ptaszków to 7D lub poczekać na 7D MK II .
Przecież 7D ma gorszy AF od 5tki... lub w najlepszym wypadku porównywalny... co nie zmienia faktu że to świetna spoterska puszka...
Chyba że chodziło o krop faktora ;)
może po prostu ten patyk Ci się rusza, i łapie las;) spot af ustaw jak tu już napisano.
Choć czasem i tak się pomyli, kontrast, temperatura, światło, w plenerze to nie to co w studio ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
tryton
Używasz Spot AF (kwadrat w kwadracie) ?
jp
Tak właśnie mam ustawione.
A uzupełniając - nie jest to coś co dzieje się zawsze, natomiast często, gdy obiekt jest na tyle oddalony, że kwadracik też widzi tło. Chodziło mi generalnie o coś takiego, że ktoś już się z tym spotkał i jakoś sobie poradził (czasem jakiś prosty myk wystarczy, np. korekta manualna - tyle, że akurat w tym przypadku się nie sprawdziła).
AF mam ustawiony na SERVO, więc to też na pewno sprzyja takiemu skakaniu (jednak wolę go mieć, bo w większości przypadków się przydaje). W zasadzie sprowadza się to też do innego problemu, mianowicie zbyt małej ilości ustawień własnych (C1-C3). W każdym z nich mam własne ustawienia (w tym AF) na ptaki, w zależności od sytuacji w jakiej się nagle znajdę, ale przydałoby się jeszcze C5, C6 ....
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Daj link do zdjęcia albo przyślij na jan.pawlak@onet.pl
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
A uzupełniając - nie jest to coś co dzieje się zawsze, natomiast często, gdy obiekt jest na tyle oddalony, że kwadracik też widzi tło. Chodziło mi generalnie o coś takiego, że ktoś już się z tym spotkał i jakoś sobie poradził (czasem jakiś prosty myk wystarczy, np. korekta manualna - tyle, że akurat w tym przypadku się nie sprawdziła).
AF mam ustawiony na SERVO, więc to też na pewno sprzyja takiemu skakaniu (jednak wolę go mieć, bo w większości przypadków się przydaje). W zasadzie sprowadza się to też do innego problemu, mianowicie zbyt małej ilości ustawień własnych (C1-C3). W każdym z nich mam własne ustawienia (w tym AF) na ptaki, w zależności od sytuacji w jakiej się nagle znajdę, ale przydałoby się jeszcze C5, C6 ....
Jeśli obiekt jest naprawdę daleko, na tyle że punkt AF obejmuje zarówno obiekt jak i tło, to chyba nie ma takiego triku.. można MF, ale to nie wiele da
jan pawlak nie mam takiego, bo jak się nie udaje to wyrzucam :)
tomphoto cóż pozostaje tylko liczyć na szczęście i dobry humor AF ;)