Ekran lubi rysy.Folie dostałem gratis jamy nakleilem sobie. Org futeral 250 na Allegro własnej roboty chyba 100 z hakiem.
Wersja do druku
Ekran lubi rysy.Folie dostałem gratis jamy nakleilem sobie. Org futeral 250 na Allegro własnej roboty chyba 100 z hakiem.
Kilka sugestii co do akcesoriów do XZ1:
1) wymiana dekielka do obiektywu
Jeśli w sprzedawanych teraz XZ1 nadal jest standardowy dekielek do obiektywu na sznurku, to polecam wymienić standardowy dekielek na:
LC-63A Automatyczna zakrywka obiektywu dla XZ-1
Duża wygoda.
Nie ma zdejmowania dekielka czy zrzucania go przez wysuwający się obiektyw. Nic się nie majta. Nie ma zakładania dekielka z powrotem po zrobieniu zdjęć. Z nowym dekielkiem wysuwający obietyw automatycznie otwiera go, a chowając się zamyka.
Dużo, dużo, dużo wygodniej.
2) dla miłośników makro
Jak ktoś lubi makro, poleciłbym "czułki" MAL-1. Niedrogie a skuteczne.
3) super użyteczny statyw
I koniecznie statyw Gorillapod z magnesami neodymowymi. Rewelacja. Cięższego aparatu (bezlusterkowca, lustrzanki) nie utrzyma, ale XZ1 spokojnie. Ma dwie wielkie zalety - giętkie nogi i magnesy pozwalają przymocować do wielu rzeczy (zdjęcia robimy wtedy z samowyzwalaczem), a małe rozmiary upchać prawie w każdej kieszeni.
A ze statywem jak z aparatem - najlepszy jest ten który mamy przy sobie.
4) "oldskulowe" skórzane etui
Olek ma do tego modelu kilka typów skórzanych "oldskulowych" etui. Jest takie które wygląda super, ale jest faktycznie tylko torebką z której aparat trzeba wyjąć do fotografowania. Jest takie, które mocuje się na gwint statywowy a la stare skórzane etui do Zenita czy innych analogów. Na Allegro są trafiają się też niefirmowe, gorzej wykonane ale tańsze.
5) tuleja Minolty
Jest w sklepach w necie tulejka od jakiegoś kompaktu Minolty (zapłaciłem za nią <20 zł) którą wkręcamy w gwint wokół obiektywu XZ1 i do której możemy przykręcić filtry 52mm.
http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs2OTM...Y0NGZhOTY2MmU2
6) PT-050
oryginalna obudowa podwodna (do 40m zanurzenia) Olympusa do XZ1 jest REWELACYJNA, mimo zamknięcia XZ1 w niej mamy pełną funkcjonalność i sterowanie każdym kółkiem i przyciskiem, a jakoś zdjęć z zamkniętego w niej apartu nie spada zauważalnie (można robić też zdjęcia poza wodą, np. na plaży w piachu)
Zakrywka spoko, trzeba pomyslec.
Obudowa zbedna.
Futeral- http://allegro.pl/show_item.php?item=2167156039 Nie dam 250zl za ten olympusowy.
I pozostalych elementow tez nie bede uzywal- ma by kompaktowo, a zaraz zrobie z tego klocka i wyjdzie rozmiarem jak lustrzanka OLO
A ten LEDY do makro podobno dobre do fotek na allegro- hmmm w domu jak robie zdjecie moge miec lepsze swiatlo i mocniejsze.
Dobre na zew, ale watpie zebym moglbyc blisko np owada. Tez chyba zbedne.
gorillępod plecam, albo coś podobnego (są inni producenci)
to się naprawdę mieści w kieszeni
ale tylko i wyłącznię wersję z neodymowymi magnesami
byłem nie tak dawno w podrózy po drugiej stronie równika
przewodniki odradzały obnoszenie się z apratem bo niebezpiecznie
miałem ze sobą XZ1, gorillę oraz tulejkę z polarem
wszystko schowane
gorillą mogłem pstryknąć fotkę choćby samemu sobie z egoztycznym widoczkiem, bez proszenia nikogo o pomoc (i tak nikt nie mówił po angielsku) - zawinąłem ją o gałąź, przyczepiłem magnesami do słupa drogowego, metalowej barierki, ustawiłem na skałach - kwestia fantazji
cięższego aparatu by nie utrzymała, ale XZ1 spokojnie w pionie i poziomie (nawet z tulejką i polarem)
do cięższych aparatów są modele gorillii ale bez magnesów, a to już traci połowę funkcjonalności
te magnesy są tam mocne że można przypiąć bokiem, do góry nogami i trzymają mocno
futerały od Olka urocze, ale faktycznie drogie
dużo przydatniejsza mogłaby być jakąś mała KATA albo LOWEPRO
Choć zawsze można upchnąć XZ1 w większej kieszeni.
Ogolnie kupilem futeral, ale skorzany ma klimat- ten za 120zl wyglada ok. Co wazne, ma mocowanie do gwintu w aparacie, czyli 24h ze soba- fajna sprawa.
Z tego co wymieniles kupie dekielek, bo wygodniejsze.
Ale dzieki za info.
"The Olympus XZ-1 – Constant travel Companion by Ibraar Hussain"
http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...braar-hussain/
"Conclusion
Fantastic camera, quick, discreet, with a superb lens. I enjoyed using it, and I include a selection here. I took everything from a few candids, to the odd scenic and especially my favourite black background portraits, I was able to shoot quickly and discreetly. The photographs aren’t quite Contax Zeiss standard, but they’re good considering this is a small sensor compact digital camera, and it’s a superb travel camera! Love it!"
wczoraj odebrałem odbitki do rodzinnego albumu, większość zrobiona jpg prosto z puszki różnymi aparatmi też XZ1 wyszły - zacnie! co mnie podkusiło żeby sprzedać tego malucha jaki czort:twisted:
Są jakieś wieści o nowym firmware do XZ-1?
Oczekiwania wydają sie spore zwłaszcza na poprawienie algorytmu odszumiania, który sprawia że zdjęcia wygladają mocno wygładzone, Olympus zdaje się nie wsłuchiwać w głosy użytkowników którzy kupili XZ-1...
A czy ktoś z Szanownych Kolegów i Kolezanek nabył Canona S100? Mam S90, ostatnio próbowałem z niego wycisnąć siódme poty, wyszły tylko szóste.... Niestety, ten aparat ma spoooore ograniczenia. No i brak fimów HD mnie dobija, jako filmującego...