Bez lampy, 1/160, 15mm lub mniej (15-85IS, 10-22), przysłona otwarta, raw, ISO max.
Na pełnej klatce, 24/1.4II
Wersja do druku
z lampa, szeroki kat, czas naswietlania pomiedzy 0.3 -0.6sek i doblysk na pierwszy plan (zazwyczaj w przedziale 1/64-1/128 mocy EX580II), dla efektu mozna troche 'potrzasc, pokrecic aparatem' i wychodzi cos w tym stylu (nie ruszane i nie poprawiane - prosto z aparatu)
pod tym linkiem jest fajny tutek do fotografii klubowej:
http://the-art-of-light.blogspot.com...a-klubowa.html
A jak lampa dozwolona to i 5 sekund sobie można naświetlać :mrgreen:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33894590
Co prawda 85mm 1.8 to nie szeroki kąt, ale światło jest dobre. Próbowałem robić nim zdjęcia bez lampy, 1/200, f/1.8, ISO 1600. Efektem były ładne zdjęcia na wyświetlaczu aparatu, gorzej na monitorze. Ziarno jest tak duże, że nawet po odszumieniu w rozdzielczości większej niż 650x433px zdjęcia wyglądają średnio.
Ucząc się na błędach, kolejny raz spróbowałem z lampą EX580II. Doświetlałem minimalnie, tak aby na zdjęciach zostały klubowe barwy. Efekt taki sobie - może źle coś ustawiam.
Czytałem w innych wątkach na forum o błysku na drugą kurtynę, ale z racji małego doświadczenia nie wiem jak to stosować, ani jak ustawić na lampie. W instrukcji wyczytałem, że wystarczy dwukrotnie przycisnąć "H/>>" aż pojawi się znaczek ">>". Tak też zrobiłem, ale różnic w zdjęciach nie widzę. :neutral:
jesli chcesz blyskac i zachowac klimat, to albo lampa na body, lekkie dopalanie i focisz pod swiatla dyskotekowe
ale lepsze efekty uzyskasz z lampa ustawiona gdzies z boku, najlepiej dwie lampy, po lewej i prawej, jedna ustawiona na dwa razy wieksza moc niz druga, ISO 1600, czas 1/100 - 1/200, czasami dla efektow mozesz dac dluzszy czas
Może nie do końca na temat ale gratuluje odwagi;).
Foce w klubach dla lokalnej strony od ponad miesiaca. Wszystko 40d + sigma 20 1.8 + 430exII na 45stopni ze stofenem, piatki do klubu brac nie bede choc z 28mm 1.8 bylo by znacznie przyjemniej.
Na poczatku focilem na M f2.5-3.2 iso 1600 1/25s lampa na -1 1/3 Niestety strasznie wkurzal mnie wysoki szum podczas wyciagania cieni.
Ostatnio sprobowalem M f2.8-3.2 iso 400 1/6s lampa na 0 i chyba przy tym obstane. Owszem moze i widac ruch ale jak gadalem z moim szefem ktory fotografem nie jest to dla niego te fotki wygladaja ciekawiej niz te poprzednie.
Ogolnie kluby ciemne z ciemnymi scianami, niewielkie sale.
Witam
Posiadam Canon 50D...poszukuje odpowiedniego sprzetu do robienia zdjec nocnych, glownie w klubach, na imprezach lub przyjeciach. Pytanie do was Panowie, jakiej potrzebuje lampy, ring na obiektyw i odpowiedniego obiektywu do tych zadan. Z gory dziekuje za pomoc.
Oczekuje najwyzesz jakosci zdjec..koszty nie gra roli.
cześć,
kluby... czyli ciasno i ciemno.
Proponuję zooma: EF-S 17-55 f/2,8 IS USM, stałe dość jasne światło, stabilizacja też się przyda. Sam używam tego szkłą z 50D i jestem zadowolony. Chcesz jaśniej to już stałki, w klubach może być problem z "zoomem nożnym" nie zawsze może się dać.
Jeżeli cena nie gra roli to jakieś UWA również możesz sobie sprawić, tu niestety nie mam doświadczenia.
W zależności od techniki, a w sumie tak czy tak przyda się lampa. Ja używam Metz'a 58, z pewnością (chociaż nie miałem przyjemności się bawić) jakiś Canon też się nada.
Jakość zdjęć nie zależy liniowo od ceny sprzętu. Pamiętaj: "to fotograf robi zdjęcie, a nie sprzęt" ... ćwicz, ćwicz, baw się tym, testuj przeróżne ustawienia ... na tym forum jest pare rozbudowanych wątków o foto klubowej, które na pewno warto przeczytać.
pozdrawiam