Tylko gdzie go znaleźć? bo na linku z mva.pl nie ma :(
Wersja do druku
Tylko gdzie go znaleźć? bo na linku z mva.pl nie ma :(
Zdaje się że pisze Pan o pobraniu wzorca z adresu http://www.aim-dtp.net/aim/evaluatio...pace/index.htm jednak tam nic takiego nie ma
uff a już myślałem że się starzeję i nie mogę znaleźć, czekamy z niecierpliwością
Odświeżam wątek, ponieważ praca z nieskalibrowanym monitorem staje się da mnie coraz bardziej uciążliwa.
Poszukuję firmy lub osoby z Krakowa, która posiada kalibrator i świadczy takie usługi lub podjęłaby się tego zadania, oczywiście odpłatnie :)
Kilka firm z rejonu do których dzwoniłam, nie prowadzą już takiej działalności. Inny pan kilkukrotnie mnie wystawił, zwodził, umawiając się i nie przychodząc na spotkanie. Kolejny raz umawiać się nie będę - trzeba się szanować :) Dlatego proszę o pomoc na forum, będę wielce wdzięczna za wszelkie namiary.
Kalibracje najlepiej wykonac raz na miesiac, jesli masz dobry monitor kup sobie colormuki. Jesli dobrego monitora nie posiadasz kup takowy, plus w/w kalibtator.
Zależy od monitora. Niektóre płyną za 2 tygodnie, niektóre nie wymagają dotykania przez rok. ColorMunki, kwestia który? Display jest mocno okrojony funkcjonalnie i programowo, nie warto. Photo natomiast jest stosunkowo drogi jak na swoje możliwości. Optimum cena/jakość jest X-Rite I1 Display Pro.
Co do kalibracji, na miejscu w Krakowie jest świetny fachowiec Marcin (Czornyj) zarzadzaniebarwa.pl. W razie gdyby nie miał czasu, bo chłop konkretnie obłożony pracą, służę pomocą, ale mam do Pani duuuużo dalej, co się wiąże z pewnym kosztem dojazdu. Można jeszcze ew wypożyczyć kalibrator, lub zlecić robotę zdalną.
Smiem twierdzic, ze do podstawowej kalibracji colormuki display jest wystarczajacy.