w serii? czy z krótkimi czasami?
Wersja do druku
Tak w serii. Wielkie zdziwienie?
Nie dziwię się temu w ogóle. To przydaje się w specjalistycznym zastosowaniu. A mianowicie w fotografowaniu JPG, z których wykonujemy później HDR. Przesunięcie chmur wygląda tragicznie. Dlatego szybka seria jest bardzo ważna dla uzyskania ładnego efektu.
w sumie tutaj masz racje. HDR to akurat zastosowanie idealne do tego.
I mozna jak rekin na pewnym plenerze zapelnic karte na pierwszym - akurat w tym wypadku cmentarzu :lol: a pozniej jeszcze miejsc sie trafilo sporo fajnych. Kilkaset jpgow na jeden hdr nawet zeby miala to byc panorama to nie wszystko :lol:
EOS450D - pierwsza wymiana migawki 47ooozdjęć
na drugiej zrobiłem 56ooo i na razie działa.
EOS450D migawka padła po około 46000 zdjęć...koszt nowej to w tej chwili z wymianą ok 370-500 pln zależnie od serwisu.
Jak ktoś dbał o aparat, to dłuzej posłuży, choć nigdy nie wiadomo, kiedy padnie migawka i z jakiego powodu. Większe prawdopodobieństwo zużycia zachodzi w przypadku wykonywania zdjęć seryjnych niż pojedynczych ujęć.
Ja sie tam cieszylem jak migawka padla przy mniejszym przebiegu niz deklarowany ;) naprawa chociaz za free jest
wiec o migawka nie warto dbac :mrgreen:
To może i ja dorzucę swoje 5 groszy do tematu. W sumie rok temu szukałem info o trwałości migawki w moim 10D ale nie przypominam sobie żebym trafił na ten temat. W każdym razie znalazłem wtedy informacje o 10D przy jakim przebiegu padała migawka. Najwięcej padało przy przebiegu około 90 tyś.