Przestaw tę 430tkę na tryb manualny i wtedy spróbuj. Powinno działać.
Donald, a dlaczego bezpośrednio w Chinach?
Wersja do druku
Dlaczego w Chinach? Bo dużo taniej, a przesyłki są już po 8 dniach.
Myślę, że taki zestaw kupisz za 100-110 złotych.
Kupowałem różne gadżety do fotografii, nawet grip + baterie i nigdy nic nie musiałem clić imo że każda przesyłka była ostęplowana przez urząd.
Na manualu próbowałem w pierwszej kolejności. Nissin 350T w ogóle się nie wyzwala. 430EX II tak, ale potem łapie zwiechę i nie chce działać. Ale najbardziej mnie martwi sprawa z tym Nissinem, bo bardzo chciałbym móc go wykorzystać, a nie chcę kupić radiówki, żeby się przekonać, że też nie będzie działać.
eBay. Kupowałem gripa Phottix'a, zaoszczędziłem ok. 47 zł.Cytat:
To po ile i gdzie takie gadżety się zamawia?
Hmmm...
Jaką Ty masz tę fotocelę? I jak z niej korzystasz, bo nie kojarzę...
Ja kupiłem kiedyś fotocele wpinane bezpośrednio w złącze PC, takie malutkie, zwane "orzeszek"... Wpinam toto w kostkę synchro, na sanki kostki lampa i śmiga!
Błyskałem tak wszystkim co miałem: 430EXII, 420EX, jakieś stare lampy Agfatronic, Crest, Canon... Wszystko błyskało bez problemów...
http://allegro.pl/item729595190_foto...d_fripers.html
Dokładnie taką, bez złącza PC.
Jeśli się nie wyzwala przez fotocelę to koniecznie musisz sprawdzić poprawność działania samej lampy.
Jeśli to lampa dedykowana do Canona to zwieraj czymś metalowym głowny styk lampy i boczną blaszkę, ile razy zewrzesz tyle razy powinna błysnąć i nie ma cudów. Jeśli okaże się że błyska to otwórz okno, ale szeroko i wy.... tą fotocele.
Z tego co napisałeś, to wynika że nawet jak miałeś swojego "mastera" w M to i tak nie wyzwalała nissena, więc fotocela robi łaskę.
Ja nie używam żadnych fotocel z prostego względu, nie lubię się dzielić światłem z innymi uczestnikami grupowego fotografowania i dlatego zdecydowałem się na proste wyzwalacze radiowe.
Niestety Nissin nie wyzwala się z monet, ale za to działa testowy błysk z "guzika". Sam nie wiem co jest nie tak, nie działa sama stopka w lampie?