ciekawy, nieciekawy... lensa z czerwonym paskiem do tego nie wetkniesz. a jak sie nie da, to czym cyne robic i podbudowywac sobie ego? :twisted:
Wersja do druku
Wiesz ja sobie tam nie podbudowywuje ego za pomocą lensa z czerwonym paskiem, mimo że jednego mam. ;) Wspominam o G9, ponieważ często wielu użytkowników dSlr, posiadających kilogramy sprzętu, szuka czegoś małego i dość uniwersalnego, do kieszeń. A do G9 dodali kilka ciekawych, rzeczy których brakował w ostatnich GX.
Fakt, brak szerokiego kąta do duży minus.Cytat:
Ciekawie??
LCD przyrośnięty do d..py, lens eqv. od 35mm... (brak szerokiego kąta), kicha....
Dobrze, niech będzie, ja się nie znam co dobre. Myślałem że przynajmniej wart wzmianki .
EOT
wszystko fajnie o tym canonie 40D ale co mi sie osobiscie w nim juz na starcie nie podoba to ten 3 calowy monitorek, przyciski upchane gdzies na spodzie tak na maxa. 2.5 cala uwazam za optymalny monitorek dla lustrzanki. live view - tylko do macro chyba, osobiscie nie robie wiec dla mnie to tez odpada. cala reszta wyglada dosc smacznie w tym aparaciku:)
Ostatnio dokupilem 20D a 40D kusi jak fix, chociaz narazie cena wysoka wiec nie ma sie co napalac:)
Moje odczucia nt. owych nowości:
EF 14/ 2.8L II,
OK, może trzeba, ale...
chyba jednak bardziej przydałoby się odświeżyc 20/2.8 USM i 24/1.4L, a do tego stworzyć jakieś 24/2 USM + 35/1.8 USM...
EF-S 18-55 IS i 55-250 IS
EF-S mnie nie interesuje, poza tym nie ulegam "magii" stabilizacji :-)
ale siła konkurecji jest jednak ogromna, KIT ze stabilizacją... kto by pomyślał ???
1Ds3
poza zasięgiem :-)
40D
fajne do sportu i dzikiej zwierzyny :-) przyjemny aparacik będzie... taki 1DmkIII light :-)
ja jednak więcej focę lanszaftów, wnętrz, architektury, etc - szybkostrzelność mi nie potrzebna i jednak wolę swoje stare 5D :-)
G9
niech jest jaki jest - jesli G11-12 będzie miał do tego szeroki kąt (eqv.28mm) i obracany LCD to moze się zainteresuję...
kompakty
przerażają mnie te 12Mpix-elowe kompakty.
Owszem, jest fajna jakość po zresizowaniu do 3Mpix, ale jak mnie ktoś ze znajomych uraczy mailem z fotkami z prywatki w rozdzielczości 4000x3000 to mi się słabo robi....
do takich kompaktów potrzeba edukacji w społeczeństwie :-)
zbyt sceptycznie?
no cóż, człowiek z wiekiem wybredny się robi ... ;-)
Tutaj jest dokładnie napisane o EOS 40D
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html
(chyba jeszcze nie bylo)
No to teraz sie zacznie... Kupic 30D czy dozbierac do 40D? :) Ciekawe jaka bedzie u nas cena tego nowego cuda?
live view + duży monitorek np w reporterce przyda się i to bardzo, gdzie nie raz trzeba zdjęcia z wyciągniętej ręki nad głowami na czuja robić, inna sytuacja koncert - nie zawsze dostaniesz miejsce w pierwszym rzędzie.
Zresztą im większy monitor tym łatwiej ocenić na pierwszy rzut oka czy zdjęcie nam odpowiada.
Edit: Do tego dochodzi tryb cichy bez trzaskania migawką - to może zainteresować kilka osób focących w filharmonii czy teatrze. Nie wspominając o możliwości transmitowania obrazu w live view przez wi-fi.
"New Ef-series interchangeable focusing screens are optionally available."
Jakiś czas temu gdybałem co też ten 40d może wnieść nowego, ale wymienności matówek nie przewidywałem. To mi się wydawało zbyt optymistyczne. No i proszę - chyba Canon czyta fora dyskusyjne i marudzenie użytkowników:) Oby tak dalej!! Co tu dużo gadać - dla mnie ta specyfikacja to mega wypas, a i cena w porównaniu z tym ile dałem za jeden z pierwszych w Poznaniu 10d jest więcej niż optymistyczna:) Warto było cierpliwie czekać. Ciekawe jaka będzie początkowa cena i dostępność w Polsce.