Zamieszczone przez
pawel.guraj
Na Baltic'u dzięki Cyfrowym mogłem sobie potestować trochę innego sprzętu. Głownie przetestowałem kowerter 1.4x RF - ze 100-500 działa pięknie, nie zauważyłem utraty jakości, tylko to f/10 powoduje, że jest trochę trudniej. Chciałem nawet sobie kupić na SIAF, ale chyba mnie chwilowo nie stać, to znaczy nie składa mi się na razie cena/zysk.
Testowałem też RF 800 f/11 - o ile na statykę jest ok, to do zdjęć w powietrzu się nie nadaje, ma tylko tryb stabilizacji "1". Poza tym trochę mydło.
Ja też nie rozumiem podejścia strzelania "filmów" po 20kl/s. Nie wyobrażam sobie jak miałbym ten materiał potem przejrzeć. Mam zwyczaj robienia po 2-3 klatki na scenę. Oczywiście potem cierpię, bo są takie, że wszystkie są poruszone (swoją droga potrafię poruszyć zdjecie na 1/1600... to mam chyba jakieś specjalne zdolności). Tym nie mniej, przeglądania tych tysięcy zdjęć sobie nie wyobrażam (sam przywiozłem 3500 - i już mam z tym problem).
Za to na te 3500 zdjeć, autentycznie na żadnym nie miałem nietrafionego AF-a. Tutaj dla R5 jest pełny szacun.
p,paw