Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
Wersja do druku
Może nawet... Ale myślałem że są jakieś zasady co do ludzi "spoza" gazety na jakich oni mogą sprzedawac tam swoje zdjęcia. I że ktoś tu zna te zasady.
przepraszam najmocniej - pomyłka
że co? :)
Z tego co mi wiadomo, gazety mają swoich fotografów lub zatrudniają zewnętrznych. Są też reporterzy, którzy robią "przy okazji" swoich reportarzy również zdjęcia. Wszyscy biorą za to kasę, lub przynajmniej powinni.
Wyselekcjonuj starannie foty, podziel na kategorie, nagraj na płytkę razem z przeglądarką, zapakuj starannie wraz ze swoim namiarem mailowym i telefonicznym i powysyłaj na adresy redekcji z dopiskiem dział fotoedycji. Zazwyczaj jest w takim dziale osoba, która jest na tyle decyzyjna że może określać z kim będzie współpracować i jakiej tematyki szuka. Adresy wydawnictw znajdziesz w interencie lub będziesz się musiał pofatygować do najbliższego Empiku i spisać z poszczególnych gazet - ten sposób polecam gdyż będziesz mógł się naocznie przekonać jaki magazyn co zamieszcza i jakiej jakości. Nie przesyłaj do wydawnictw linków swoich galerii internetowych - nikt tam nie wejdzie.
I zawsze należy brać za swoją pracę wynagrodzenie (w takiej czy innej postaci)
Witam wszystkich.
Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym się z Wami przywitać.
Przygotowuję właśnie serwis, a właściwie dwa serwisy opierające się na pracy fotografów i fotografów-amatorów.
Pierwszy jest typu stock a drugi typu stock-reportaż.
Jeżeli ktoś z Was, drogie Koleżanki i Koledzy, jest zainteresowany, chciałby się czegoś więcej dowiedzieć, to proszę o info na e-mail ponieważ nie wiem czy wolno mi tutaj o tym pisać.
Jeśli moderator się zgodzi, to napiszę więcej.
Dziękuję i pozdrawiam
PS
Jeżeli macie jakieś sugestie, bo przecież już jesteście doświadczeni w pracy ze stockami, to będzie to dla mnie bardzo cenne.
cześć
mógłby mi ktos powiedziec prostymi słowami o co chodzi w tym zaznaczaniu clipping path? czytałem troche o tym ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem.. podobno na stockach zdjęcia tak zrobione są bardziej poszukiwane tak?
w jpg może być zaszyta ścieżka (paths) szparowania. Czyli okalasz obiekt dokładnie ścieżką którą łatwo zamienić w zaznaczenie i prosto się ją modyfikuje. A na marginesie to mój ulubiony sposób szparowania. Robi się ją przy pomocy narzędzia pen wywoływanego Ctrl(P).